Hier in huis zijn we groot fan van lezen. We hebben kasten vol, op onze kamer, de kamer van onze dochter, een stapel op de kamer van zoonlief en beneden een aantal mandjes om zelf te lezen en voor te lezen. Op die manier proberen we lezen vanaf het begin af aan leuk te maken. Als baby zijn ze met boekstart ook lid geweest van de bibliotheek, maar al snel hadden ze thuis zoveel boeken dat ik dit niet nodig vond.

Lees ook: Mijn kleuterboek; persoonlijk boek met naam en karakter om samen te oefenen met lezen of cadeau te geven met letterfeest

Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek - Mamaliefde.nl

Toen ik werd gevraagd of ik voor Mamaliefde iets kon met het Kinderzwerfboek twijfelde ik geen moment. Ik had hier al eerder van gehoord en wil hier graag bij stil staan. Kinderzwerfboeken zijn namelijk boeken die niet van één kind zijn, maar van alle kinderen. Het mooie hiervan is namelijk dat een boek niet één keer wordt gelezen en dan in de kast belandt om uiteindelijk bij de kringloop of in de oud papier bak te eindigen. Een gemiddeld boek wordt nog zo’n vier of vijf keer opnieuw gelezen. Fijne methode dus om boeken een nieuw leven te geven. De afgelopen jaren zijn al meer dan een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd. Zo kunnen alle kinderen genieten van een goed boek!

Boeken kiezen

Kinderzwerfboek; geef boeken een nieuw leven en laat ze zwerven - Mamaliefde.nl

Nu hebben we zoveel boeken dat ik in mijn hoofd al een aantal boeken had geselecteerd om als Kinderzwerfboek op pad te gaan. Ik zou een informatiepakketje krijgen met wat flyers en stickers zodat ik er niet alleen over kon schrijven, maar ook echt boeken op pad zou kunnen sturen. Dacht ik. Toen de doos aankwam was hij erg groot en vooral ook erg zwaar. Ik was al bang dat ik genoeg folders zou hebben om de hele buurt mee rond te gaan. Maar niets daarvan, de stickers zaten namelijk al op de boeken die een code hadden. Van enkele heb ik ze direct even gemeld dat ze hier waren en de rest heb ik open gelaten. Is aan de vinder om dat aan te geven.

Het uitkiezen van de boeken sla ik nu dus even over, maar ga ik volgend jaar zeker weer doen. Lijkt me erg leuk zo vlak voor de zomervakantie.

Zwerven maar

Daarna is het natuurlijk de bedoeling om de boeken te laten zwerven. Nu had ik een afspraak staan bij de tandarts, dus nam ik een boek mee en vroeg ik aan de receptioniste of ik die daar achter mocht laten. Datzelfde was het geval bij de bank waar ik even moest zijn met dochterlief. In de trein en de tram lieten we een boek achter. Verderop in de straat staat een minibieb met romans en tijdschriften waar we een kinderboek bij stopten. Er gingen boeken mee naar de peuterspeelzaal en de speeltuin.

Dochterlief had de smaak zelfs zo te pakken dat ze ze spontaan op straat ging afgeven aan een jongetje dat voorbij liep. Zijn reactie sprak boekdelen; terwijl dochter het boek aan hem wilt geven kijkt hij mij aan of dat wel ‘mag’. Toen wilde hij hem aanpakken. Toch een beetje vol ongeloof over dat hij ‘zomaar’ een boek krijgt. Blijkbaar zijn mensen dat niet meer gewend.

Nu maar hopen dat de vinders de boeken registreren en weer laten zwerven zodat we kunnen kijken waar ze allemaal terechtkomen.

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.