Volgende week zondag 30 november begint de adventsperiode. Een periode van 4 weken die je voorbereidt op de komst van Jezus Christus. Een bijzondere periode om samen met je kind en gezin aandacht aan te besteden / samen af te tellen. In de winkels vind je veel kalenders tegen die 1 december beginnen en 24 vakjes hebben.  De eerste twee jaren heb ik zo’n chocolaatjeskalender gekocht. Het eerste jaar, onze dochter was zes maanden, om zelf iedere dag te smullen. Vorig jaar mocht ze zelf iedere dag een chocolaatje. Iedere dag zat ze te springen om een vakje open te maken, een groot succes dus. Dit jaar is ze een jaartje ouder, logisch… En kan ze al veel meer. Daarom leek het me geschikt om aan de slag te gaan met een DIY adventskalender. Eentje met opdrachten in plaats van lekkernijen of cadeautjes. Tijd dus om op zoek te gaan naar inspiratie, op pinterest en in de winkel om zelf een adventskalender te maken

Ik heb gekozen voor een vrij eenvoudige variant gekozen. Eentje, waarvan ik dacht dat het niet al teveel werk zou zijn. Uiteindelijk ben ik er drie avonden mee bezig geweest. Waarschijnlijk kan het sneller, als je tussendoor minder andere dingen doet. Weet waar je aan begint!

Benodigdheden om zelf een adventskalender te knutselen

Voor deze DIY heb je nodig;

  • Een hertenkop; bij de action hebben ze leuke houten 3d of puzzelvorm achtige hertenkoppen, maar ook deze zachte die leuk is voor kinderen.
  • 25 wc-rollen (of de helft als je keukenrollen gebruikt)
  • Cadeaupapier (dit bruine papier komt ook van de action)
  • Touw
  • Printer
  • Lamineervellen & Apparaat
  • Papiersnijder
  • Plakband
  • Schaar
  • Zwarte marker

Adventskalender vullen

Zodra alle vellen zijn geprint, kan je de kaartjes uitknippen / snijden. Even door het lamineerapparaat zodat ze mooi blijven en een volgend jaar weer te gebruiken zijn. Nog een keer snijden en klaar zijn de kaartjes.

Je gaat dan verder met de toiletrollen. Als eerste druk je ze zachtjes plat zodat ze een ovale vorm krijgen. Het is de bedoeling dat er vouwen komen aan de zijkant. Deze vouwen knip je kort in. De uiteinden vouw je naar binnen zodat er een soort cadeauverpakking ontstaat. De andere kant laat ik bewust open tijdens het inpakken met papier. Aan de andere kant vouw je het cadeaupapier naar binnen. Handig, want dan kan je vanaf de bovenkant nog wel naar de kaartjes spieken. Ideaal, als er staat dat je koekjes gaat bakken maar je de avond ervoor er achter komt dat je daar toch geen tijd voor hebt.

Als alle verpakkingen ingepakt zijn kan je gaan puzzelen met de kaartjes. Zodra er een kaartje in een doosje zit, schrijf je er direct met een marker een getal van 1 tot en met 25 op. Dit aangezien de eerste zondag van de advent (30 november) begint. Voor de zekerheid kan je een lijstje bijhouden zodat je als dat nodig is snel kan zien met welke activiteit je het beste kan wisselen. In doosje 24 zit de opdracht met het kindeke Jezus. Dan is het kerstavond, en mag na de gezinsviering in de kerk het Little People popje van Jezus in de stal gelegd worden.

Eventueel kan je er voor kiezen om een kleine mand met cadeautjes neer te leggen. Dit zie je veel op pinterest voorkomen. Wij doen zelf niet aan cadeautjes met kerst. Is ook een beetje dubbel als je in de sinterklaastijd ook al regelmatig je schoentje mag zetten.

Tip: Wil je het cadeaupapier netjes bewaren. Knip dan een kort strookje af tijdens het inpakken van de toiletrollen en rol deze om de rol cadeaupapier heen. Een wc-rolletje fungeert ook prima.

Hoe bereidt jij je kindje voor op kerst?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)