Skip to Content

Wasbare luiers ervaringen; welke is het beste?

Wasbare luiers ervaringen; welke is het beste?

Wasbare luiers zijn weer hip aan het worden, en dat komt niet alleen omdat het beter is voor het milieu. Tijdens mijn zwangerschap heb ik een compleet pakket aangeschaft en ik kon niet wachten om na de kraamweek te beginnen. Ze staan zo schattig en wonderwel: ze werken!

Misschien wel beter dan wegwerpluiers

Een generatie geleden stapte iedereen die het zich kon veroorloven over op wegwerpluiers, want dat geschrob was men natuurlijk zat. Nu zijn wasbare luiers geen handwas meer. Wat zijn de voor- en nadelen van wasbare luiers?

Nadelen van wasbare luiers

Wasbare luiers wassen

Stating the obvious: wasbare luiers moet je wassen. Dat is een vies idee voor veel mensen. Maar in de praktijk valt het mij alles mee. In de luier doe je een papieren inlegvel om de ontlasting op te vangen dat je weggooit (het is niet helemaal duidelijk of je dit door het toilet mag spoelen, dus dat doen wij maar niet).

De natte luier gaat in een afsluitbare luieremmer met een wasnet. Als die vol zit, kan je die zonder de luiers aan te raken in de wasmachine kieperen. Je wast zo’n twee keer per week een luierwas, een halve of een derde machine vol.

Je kan de luiers eventueel mee wassen met andere was, wij wassen het liever apart. Wassen kan meestal op 40 ºC, af en toe op 60 ºC, zeker als je kindje ziek is.

Onze wasmachine heeft een stoomfunctie, dus die gebruiken we ook voor een extra idee van hygiëne.

Ik vind zelf de vieze luiers nauwelijks stinken, maar ons kindje krijgt borstvoeding en nog maar een klein beetje vaste voeding. Mogelijk is dat anders bij flesvoeding en volledig vaste voeding.

Eenmalige investering

De luiers koop je in één of twee keer. Dat is dan wel een grotere uitgave, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit.

Voordelen van wasbare luiers

Wasbare luiers ervaringen; welke is het beste? - Mamaliefde

Bron

Wasbare luiers zijn goedkoper

Afhankelijk van welk systeem je kiest ben je een stuk of enorm veel goedkoper uit. Gemiddeld kosten wasbare luiers voor de hele luierperiode zo’n €1000,- (inclusief waskosten bij één kind) tegenover €1800,- gemiddeld voor wegwerpluiers.

Bij meer kinderen heb je alleen nog de waskosten van €250,- per kind, dus dan scheelt het enorm. Er zijn ook zeker systemen waarmee je nog goedkoper uit bent.

Je zou de luiers eventueel nog tweedehands kunnen kopen om extra te besparen, maar het kan zijn dat ze dan niet meer mee kunnen gaan voor meerdere kindjes.

Wasbare luiers zijn milieuvriendelijk

Gemiddeld gebruikt een kind 6.000 luiers, als je wegwerpluiers gebruikt, is dat 1.500 kg afval! Zelfs met de energie en het water voor het wassen meegerekend, zijn wasbare luiers véél beter voor het milieu.

Door wasbare luiers eerder zindelijk

Er zijn aanwijzingen dat kinderen door het gebruik van wasbare luiers beter doorhebben wanneer ze hun behoeften doen, en daardoor eerder zindelijk worden.

De afgelopen 30 jaar zijn kinderen gemiddeld ruim 7 maanden later zindelijk geworden: van 23,7 maanden naar 31,2 maanden. Of dat allemaal te wijten is aan de wegwerpluier valt te bezien.

Dertig jaar geleden werkten veel minder moeders buitenshuis waardoor er wellicht meer tijd was voor zindelijkheidstraining.

Wasbare luiers zijn beter voor de billetjes

In wegwerpluiers zijn chemicaliën verwerkt en ze zijn gemaakt om ál het vocht op te nemen. Dat kan de vochtbalans van de billetjes verstoren.

Wasbare luiers zijn van natuurlijke materialen en dragers zullen daardoor minder last hebben van luieruitslag. In acht maanden wasbaar luieren heeft mijn mannetje maar één keer heel lichte luieruitslag gehad.

Wasbare luiers koop je onder andere hier.

Minder ongelukjes met wasbare luiers

Overigens heeft hij ook nooit echte ‘spuitluiers’ gehad. Bij wegwerpluiers zit het dan soms tot in de nek :-s

De keren dat de luier het niet binnengehouden heeft, zijn op één hand te tellen, en dan vlekte het net een randje. Dat komt waarschijnlijk omdat hij een binnen- en een buitenluier draagt, beide met elastiek.

Verschillende soorten wasbare luiers

Ouderwetse systeem met hydrofiele luiers

Wasbare luiers ervaringen; welke is het beste? - Mamaliefde

De hydrofielluiers die elke ouder in huis heeft gehaald, werden ooit gebruikt als wasbare luier, met behulp van de bekende veiligheidsspeld. Daaroverheen droeg je dan een gelanoliseerd wollen broekje zodat het niet lekte.

De hydrofielluiers zijn de goedkoopste optie. Ondertussen bestaan er luierklemmetjes waardoor je niet meer met spelden in de weer hoeft. Je moet ze wel steeds vouwen en ze absorberen niet zo goed als bijvoorbeeld bamboe binnenluiers.

Wollen broekjes

Wasbare luiers ervaringen; welke is het beste? - Mamaliefde

Wij hebben ook twee wollen broekjes. Het is milieuvriendelijker omdat er geen plastic in verwerkt zit, maar het lanoliseren (waterdicht maken) dat om de zoveel tijd moet, is steeds een gedoe. Wij gebruiken ze nu daarom niet.

Tweedelig systeem

(Raad eens wie deze filmster is? Dat is onze knapperd!)

Dit is het meest betrouwbaar. Je hebt een soort binnenbroekje met klittenband of drukknoopjes dat het vocht absorbeert. Bamboe doet dit heel goed, katoen ook.

Daaroverheen draagt je kindje een overbroekje, ook weer met klittenband of drukknoopjes (tip: drukknoopjes kunnen kleine slimmeriken minder goed openkrijgen). Dat is van kunststof (veelal PUL) zodat het niet lekt.

Wollen broekjes kunnen hier ook voor gebruikt worden. Onder andere het systeem van Totsbots past vrijwel elk kindje, maar de Bamboozle binnenluier van Totsbots kan ook gecombineerd worden met overbroekjes van bijvoorbeeld Blueberry.

De binnenluier gaat na een verschoning in de was, de buitenluier hoeft pas in de was als hij echt vies is geworden (anders slijt hij te hard).

Systeem met inlegvellen

Bij het inleggersysteem heb je een waterdicht buitenbroekje waar je een inlegger of booster in doet. Je kunt dit dus goed aanpassen aan hoeveel absorptie jouw kindje nodig heeft.

Laat je hierover wel goed informeren en/of probeer het eerst uit voordat je een heel pakket koopt. Het past de meeste kindjes, maar niet alle (bijvoorbeeld bij dunne beentjes). Ook hier gaan de inleggers altijd in de was, de buitenluier pas als dat nodig is.

Oogjesluier

De oogjesluier is een heel goedkope optie. Het is in feite een hydrofielluier, maar dan verschillende laagjes op elkaar genaaid. Het moet nog steeds gevouwen worden, maar het spreekt wat meer voor zich.

De overbroekjes van de inleggersystemen van Milova en Poppolini zijn hier speciaal voor gemaakt (maar passen ook bij andere inleggers).

Alles-in-één-systeem

(Zoals je ziet op het filmpje zijn wij niet zo fan.)

Om het verschonen nog iets makkelijker te maken, bestaan er ook alles-in-één-luiers zoals de totsbots. Deze absorberen aan de binnenkant en zijn waterdicht aan de buitenkant. Je gooit ze in hun geheel in de was.

Het is wat makkelijker, maar ze passen niet elk kindje, met lekkage als gevolg. Ook slijten de luiers wat harder omdat ze in hun geheel in de was gaan en ze absorberen niet zo goed als de andere systemen.

Wasbare zwemluiers

Veel mensen die wegwerpluiers gebruiken, kiezen wel voor wasbare zwemluiers. En waarom ook niet? Het is een soort zwembroek die net als wegwerpzwemluiers geen vocht opneemt, maar wel eventuele ontlasting binnenhoudt.

De filmpjes en een aantal afbeeldingen zijn van de Billenboetiek.

Hanna Meijer