Skip to Content

Wasbare billendoekjes maken zodat je zelf kan herbruiken

Wasbare billendoekjes maken zodat je zelf kan herbruiken

Billendoekjes. Elke moeder gebruikt ze zeker een jaar of 3, soms zelfs wat langer. En ze zijn natuurlijk niet alleen handig voor het schoonmaken van de billen maar voor praktisch elk lichaamsdeel, zowel die van je kind(eren) als die van jezelf.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze ook gebruik in het huishouden, ideaal als je even snel de pindakaasvlekken van je tafel af wilt vegen! ?

Wat kosten billendoekjes gemiddeld?

Hier is eigenlijk geen duidelijk beeld bij te creëren omdat er heel veel verschillende merken zijn. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van hoe lang jij met een pak billendoekjes doet, en hoeveel doekjes er in één pak zitten.

Daarnaast gebruik je de doekjes vaker bij een pasgeboren baby, als dat je bij een peuter doet.

Laten we eens een globale schatting doen van wat billendoekjes ongeveer kosten als je ze 3 jaar zou gebruiken. Hierbij houd ik rekening met een aantal merken, en hoeveel doekjes er in een pak zitten.

Ik ga er hierbij vanuit dat je per dag ongeveer 10 doekjes gebruikt. Tevens ga ik niet uit van eventuele aanbiedingen omdat dit telkens verandert.

Globale schatting billendoekjes

 • Pampers Fresh Clean Babydoekjes. In dit pak zitten 64 doekjes en het pak kost €7,63. Wanneer je 10 doekjes per dag gebruikt, zul je ongeveer op een pak per 6 dagen zitten. Dit kost je maandelijks zo’n €38,15, en jaarlijks komt dat uit op €457,80. Voor 3 jaar betaal je dus maar liefst €1.373,40!
 • Zwitsal Billendoekjes Lotion. In dit pak van Zwitsal zitten 65 doekjes en het pak kost je €2,79. Per maand zou dit neerkomen op zo’n €13,95 en per jaar is dit €167,40. Wat je in 3 jaar kwijt bent is ongeveer €502,20.
 • Etos Lotiondoekjes Mild. Deze variant is al iets goedkoper, je betaalt voor een pak waar 80 doekjes in zitten namelijk €1,89. Dit komt neer op ongeveer €7,56 per maand, wat inhoudt dat je €90,72 per jaar kwijt bent en €272,16 voor 3 jaar.
 • AH Babydoekjes Premium. Deze ‘luxe’ doekjes van de AH zijn €1,49 per pak, en er zitten 63 doekjes in. Je betaalt maandelijks €7,45 en jaarlijks ongeveer €89,40. Voor 3 jaar kom je dan uit op €268,20.
 • Neutral Baby Billendoekjes Parfumvrij. Voor deze parfumvrije doekjes betaal je €2,99 voor een pak met 63 doekjes. Maandelijks betaal je hieraan ongeveer €14,95 wat neer komt op €179,40 voor een jaar en €538,20 voor 3 jaar.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende merken doekjes, en ook een aantal verschillende soorten. Gemiddeld zullen ze allemaal rond deze prijs liggen, de ene wat duurder dan de ander.

Hoe slecht zijn doekjes uit een pakje?

Waarschijnlijk denk je, zoals zoveel mensen, dat deze doekjes niet zoveel kwaad kunnen. Feit is dat er giftige stoffen in de doekjes zitten, en dat een teer en gevoelig babyhuidje deze stoffen opneemt via de huid.

Via de huid komen deze stoffen vervolgens in de bloedbaan terecht. Via de anus, vagina, de plasbuis en bijvoorbeeld via wondjes worden de stoffen nog sneller opgenomen.

In de doekjes zit de stof Fenoxyethanol, wat ervoor zorgt dat de doekjes in de verpakking maanden lang vochtig blijven. Dit is in eerste instantie natuurlijk een voordeel, maar er zitten ook een paar serieuze nadelen aan deze stof.

Wanneer je kindje wel eens luieruitslag heeft of een allergische reactie of irritatie, is de kans heel groot dat dit door deze stof komt. Ook kunnen deze irritaties komen door parabenen en allergenen. Fenoxyethanol kan tevens invloed hebben op de hormoonspiegel en het immuunsysteem van je kindje, en zelfs op de lever.

En last but not least bevatten deze doekjes bijna altijd parfum, op enkele merken na. Wanneer je kindje al een geïrriteerde huid heeft, of wondjes, is zo’n geparfumeerd doekjes niet fijn. Het kan zelfs heel pijnlijk zijn.

Probeer het maar eens bij jezelf. Wanneer jij een wondje hebt (een papercut of per ongeluk in je vinger gesneden) en je spuit daar parfum op doet het toch ook pijn?

Duurzame varianten vochtige doekjes

Er zijn een aantal merken die niet schadelijk zijn voor de tere huid van een pasgeboren baby. Onderstaand vind je een korte opsomming hiervan.

 • WaterWipes. Deze doekjes bevatten geen chemicaliën en synthetische toevoegingen, ze bevatten in principe enkel gezuiverd water. Hierdoor zijn de doekjes veel minder irriterend voor de huid.
 • Naif. Deze doekjes zijn gemaakt van bamboe en zijn 100% afbreekbaar. Ook deze doekjes bevatten geen ingrediënten die er niet in horen.
 • Attitude. De doekjes van Attitude zijn 100% biologisch afbreekbaar, de geuren zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zijn hypoallergeen en geschikt voor de gevoelige huid en zijn gemaakt van minerale en plantaardige bronnen. Daarnaast zijn deze doekjes ook recyclebaar.
 • Jackson Reece. Wanneer je op zoek bent naar doekjes zonder onnodige chemicaliën en geurstoffen maar wel de verzachtende effecten wilt van onder andere aloë vera, dan zit je met dit merk goed.

Lees ook: Vergelijking duurzame natuurlijke billendoekjes

Zelf billendoekjes maken

Een andere optie is natuurlijk zelf je billendoekjes te maken. En dit hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Daarnaast heb je dan zelf in de hand wat er gebruikt wordt, en voorkom je dat al die chemicaliën in de doekjes terecht komen!

Wat heb je er voor nodig?

 • Nalys keukenpapier
 • Kokosolie
 • 250ml lauw water
 • Eventueel etherische olie
 • Broodmes
 • Afsluitbaar bakje

Nadat je deze spullen in huis hebt gehaald en klaar hebt gezet, kun je gaan beginnen.

Aan de slag

 • Pak een rol keukenpapier en snijd deze met het broodmes doormidden. Nu heb je ongeveer het formaat van twee wc-rollen.
 • Vervolgens smelt je een flinke eetlepel kokosolie in ongeveer 250ml lauw water. Welk water je hiervoor gebruikt maakt niet uit.
 • Nu zet je een halve keukenrol in een bakje en schenk je het water met de opgeloste kokosolie er overheen. Nadat je het even hebt in laten trekken, zijn je doekjes klaar!

Nog even wat handige tips:

 • Zorg ervoor dat je het overtollige water regelmatig afgiet. De doekjes blijven vochtig, maar zo zorg je er ook voor dat de doekjes langer goed blijven.
 • Wanneer je de doekjes in een afsluitbare bak of pot doet, kun je ze ook onderweg gebruiken.
 • Je zou een druppel etherische olie toe kunnen voegen, lavendel bijvoorbeeld. Er zijn verschillende soorten etherische oliën met verschillende werking.
 • Wanneer je aan de binnenkant van de rol begint, trek je de doekjes er gemakkelijk uit net als bij de vochtige doekjes in een verpakking.

Let op: Als je deze billendoekjes dagelijks gebruikt is het geen probleem, wil je het over een langere periode gebruiken is het verstandig eerst het water te koken zodat je gesteriliseerd water hebt zonder bacterieën die genieten van stilstaand water.

Wasbare vochtige doekjes maken

Wil je liever niets weggooien? Dan kan je ook heel makkelijk wasbare billendoekjes maken, bijvoorbeeld van stof of oude washandjes. 

Het belangrijkste voor de het maken van de billendoekjes is de stofkeuze. Je wilt dat de doekjes zacht zijn en voldoende vocht en vuil op kunnen nemen. Stoffen die fijn zijn voor billendoekjes zijn bijvoorbeeld flanel, zachte katoen, wafelkatoen of badstof. Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie kiezen.

Bijvoorbeeld een laagje flanel met een laagje badstof, een laagje wafelkatoen met een laagje zachte katoen of een laagje wafelkatoen met een laagje flanel.

Door verschillende combinaties uit te proberen ontdek je vanzelf wat je het prettigst vindt.

Renate