Skip to Content

Kind vind haren borstelen vreselijk; hoe kan je klitten en knopen voorkomen?

Kind vind haren borstelen vreselijk; hoe kan je klitten en knopen voorkomen?

Is je kind gezegend met een prachtige bos haar? Wat fijn! Totdat het weer tijd wordt om de haren van je kind te borstelen, waarbij het ding weer vastloopt op de nodige klitten. Natuurlijk zal je dochter of zoon hierdoor het borstelen niet fijn meer vinden.

En voor je het weet zit in je in een machtsstrijd verwikkeld om je kind toch netjes naar school te kunnen sturen… Wat kun je doen om klitten te voorkomen en ik vertel je andere haarweetjes voor je kind, zodat het allemaal wat makkelijker gaat!

Kies de juiste borstel

De ene haarborstel is de andere niet. Het mag duidelijk zijn dat de borstel zelf ook invloed heeft op de ervaringen van je kind. Er zijn speciale borstels voor haar wat makkelijk klit.

Dit wordt een detangler brush genoemd of simpelweg een anti-klitborstel. Deze borstel zorgt ervoor dat het haar eenvoudig van zijn klitten te ontdoen is.

Maar: let ook op het haartype van je kind, want niet ieder type haar heeft dezelfde borstel nodig. Kijk dan ook goed naar de beschrijving van de borstel of het past bij het haartype van je kind.

En helaas: goedkope borstels zijn zeker niet altijd aan te raden. Vaak zijn die gemaakt van materialen die het haar juist beschadigen.

Begin van onderen

Je hebt meestal de neiging om van boven naar beneden te gaan kammen, maar je kunt beter eerst de onderkant klitvrij maken. Pak een laagje van onderaf en kam dat eerst los. Daarna pak je de pluk hoger vast en dan borstel je de streng en zo ga je door. Het duurt wel even, maar het geeft de minste pijn bij je kind.

Anti-klitspray

Er bestaat ook spray die je op je haar doet voor je gaat borstelen. Dit kan eveneens helpen om verschil te maken in de borstelbeleving. Dit bestaat ook in echte kinderuitvoeringen. Wel zo fijn omdat je dan weet dat het veilig is om bij kinderen te gebruiken.

Zelf doen

Als je kind al wat ouder is, kan het een optie zijn om het eerst zelf te laten kammen. Zij voelt immers hoe hard ze trekken kan aan de klit, zonder dat het te veel pijn doet. Zo haalt ze al wat klit eruit voordat jij aan de gang gaat.

Haren wassen

Was je de haren van je kind, dan kan dat alleen al een reden zijn tot paniek bij sommige kinderen. Door te kiezen voor echte kinderproducten, heb je al een voorsprong. Vaak zullen deze namelijk minder prikken als het sop per ongeluk in de ogen terechtkomt.

Er zijn ook voor kinderen shampoos te vinden waar anti-klit in verwerkt is. Wel zo makkelijk, zo hoef je niet ook nog met een conditioner in de weer. Natuurlijk kun je hierbij kritisch kijken naar hoe de shampoo gemaakt wordt. Er zitten namelijk nogal eens schadelijke stoffen in. En dat kan ook bij kindershampoos zo zijn!

Wat betreft het borstelen: door te kiezen voor een shampoo die ook al een conditioner is, hoef je maar 1 keer te wassen én toch is het haar heerlijk verzorgd en makkelijker te kammen dan zonder conditioner.

Afdrogen kun je trouwens het beste deppend doen en zorg dat je het haar ook dan even goed uitkamt, want ook door het wassen en drogen kunnen de haren immers in een klit raken.

Klitten voorkomen

Maar uiteraard is het nog fijner als de klitten er niet zo erg in zitten. Voorkomen is altijd beter, nietwaar? Je kunt al veel hieraan doen door te kiezen voor de juiste verzorgingsproducten, maar ook door even goed op te letten hoe je kind het haar draagt.

Los haar waait nu eenmaal meer alle kanten op en ook bij bewegingen zal het alle kanten opgaan. Daarmee maakt het dus meer kans om in de klit te raken.

Het haar in een mooie vlecht dragen of gewoon met een paardenstaart: dat scheelt alweer. Als je tenminste wel oplet met hoe je het haar vastmaakt!

Heb je zelf weleens een staart, dan weet je ook dat het verwijderen van de haarelastiekjes allesbehalve fijn is. Meestal zit er immers haar aan het elastiek vast.

Kies dan ook liever voor varianten als haarclips. Ze zijn makkelijk in en uit te doen, zonder dat de haren van je kind erin blijven hangen. Of een leuke haarspeld kan natuurlijk ook.

Slapen en het haar

Je moet er misschien niet aan denken om dit ritueel vaker op de dag te moeten doen. Toch kan het juist voordeel geven. Kam het haar van je kind uit voordat het naar bed gaat, zodat het in ieder geval met haar naar bed gaat wat geen klitten bevat.

Omdat je kind vast niet stilligt in bed, komen er toch die nacht alweer klitten in het haar. Maar zo heb je in de ochtend in ieder geval minder ellende.

Kleine tip: een kussensloop van satijn of zijde schijnt te voorkomen dat het haar in een klit raakt omdat het heel glad is. Hierdoor is er minder wrijving.

Stuur je kind trouwens niet met nat haar naar bed. Dat ligt al niet fijn (en je kussen wordt er ook niet frisser op), maar het zal ook het haar geen goed doen.

De kapper bezoeken

Niet meteen gaan gillen, want een bezoek aan de kapper wil niet meteen zeggen dat het haar afgeknipt gaat worden. Ook lang haar heeft namelijk zijn onderhoud nodig bij de kapper. Laat regelmatig de dode haarpunten verwijderen.

Het haar blijft er dan meteen mooier uitzien en goed in model. Is het echt drama en is je kind er helemaal klaar mee? Dan zou je de kapper natuurlijk wel kunnen vragen of ze een leuk kort(er) kapsel voor je kind weet en daar dan samen eens rustig over nadenken…

Niet te vaak

Je hebt nu misschien de neiging om regelmatig te kammen op de dag, om zo de klitten te reduceren. Let alleen wel even op. Er wordt namelijk gewaarschuwd dat te veel borstelen de talgproductie zal stimuleren en dat je daarom beter niet te vaak borstelt.

Overigens geldt dat ook voor kammen. Als je te vaak kamt zou je juist je haar beschadigen…

Ook daarom is het misschien wel zo verstandig om te kiezen voor borstels en kammen van goede kwaliteit. Dan zijn ze van beter materiaal gemaakt, waardoor je haar minder snel beschadigd wordt.

Lees ook: Wat als je kind haren uit het hoofd trekt?!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)