Skip to Content

Droge huid baby / peuter; hoe kind behandelen

Droge huid baby / peuter; hoe kind behandelen

Eenmaal geboren kun je vol verbazing over de zachte huid van je baby wrijven. Zo zacht! Alles nog zo gaaf en puur. Na de geboorte kan het zijn dat dit zachte huidje verandert.

Onder invloed van hormonen, door de voeding of bijvoorbeeld omdat je baby eczeem heeft. Dit zachte huidje wordt dan droog. Het kan afschilferen, rood eruit gaan zien en ook droog aanvoelen.

Hoe behandel je een droge huid bij de baby? En is het gevaarlijk? Nee het is gelukkig meestal niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn. Je baby kan er minder goed door slapen, zeker als deze veel jeuk heeft. Of veel gaan huilen.

Gelukkig is er met een goede bescherming en verzorging van de huid veel mogelijk aan dit ongemak. En zul je zien dat de droge babyhuid weer snel herstelt.

Is een droge huid gevaarlijk?

Het is naar om te zien als je kindje veel jeuk heeft. Baby’s kunnen flinke nagels hebben (al bij de geboorte) en zich behoorlijk openkrabben. Met een speciaal babynagelschaartje kun je deze knippen.

Helemaal voor voorzichtig gaan? Dan zijn er speciale vijltjes. Vaak heeft de kraamverzorgster er wel één bij zich. Vijl voorzichtig de nageltjes, zodat je baby zich minder kan krabben.

Je kunt ook krabhandschoentjes bij je baby aandoen. Deze lijken op wantjes. Een baby kan hierdoor niet meer de wondjes met zijn nageltjes openkrabben.

Gelukkig is een droge huid meestal niet gevaarlijk en zul je van het krabben zelf niets meer zien. Maar vervelend is het wel. Als we eraan denken dat onze huid het grootste orgaan is, kun je hier dus behoorlijk last van hebben. Gelukkig is er veel aan te doen.

Babyhuid is het grootste orgaan

Baby’s en volwassenen, onze huid is het grootste orgaan van het lichaam. Onze huid beschermt ons. De babyhuid is nog erg kwetsbaar en dun. Hierdoor kan het snel zijn dat de buitenste huidlaag, de opperhuid, beschadigd raakt. Dit zie je terug in een droge huid bij je baby.

De talgklieren produceren nog onvoldoende talg om de huid vet te houden. Ook kan het zijn dat bacteriën meer kans maken bij een dun babyhuidje, waarvoor de huid minder bescherming kan bieden. Wat zie je dan precies? Schilfertjes, rode plekjes, een baby die veel wil krabben aan bepaalde huidplekjes.

Felle zon, kou en andere weersinvloeden hebben ook effect op de droogheid van de huid. Dit is bij baby’s extra het geval. De huid goed vet houden en beschermen kan veel doen aan een droge babyhuid.

Tips om een droge babyhuid te voorkomen

  • Niet iedere dag in bad. Van in bad gaan droogt de huid niet alleen uit, het is ook niet goed voor de huid zelf. Je kunt het beste om de dag in bad gaan. Houd als richtlijn 3x in de week aan.
  • Niet te heet water. Warm water is heerlijk voor ons volwassenen. Baby’s kunnen zich echter branden én het droogt de huid meer uit. Lauwwarm water is daarom beter.
  • Laat het bad ritueel maximaal 10 minuten duren. Dan heb je de meeste kans om de huid goed te verzorgen én te beschermen.
  • Gebruik geen zeep. Er zijn baby’s die ook niet tegen parfum in zeep en bodylotion kunnen. Gebruik bijvoorbeeld de zwitsalzeep of zwitsalwaspoeder. Zelf heb ik goede ervaringen met badolie. Zo verzorg je de huid toch maar zonder de irriterende zeepingrediënten. Ik gebruikte balneum, extra vettend. Deze werkt erg goed tegen een droge huid door eczeem. Je kunt deze ook hier bestellen.
  • Kijk ook of je met je wasmiddel naar een neutrale versie kunt gaan. Bijvoorbeeld Neutral of een huismerk zonder parfumstoffen e.d. Klaar met het badje? Spoel je baby zachtjes en kort af met de handdouche. Dit helpt om alle stofjes extra af te spoelen.
  • Dep je baby na het badje af met een hydrofiele doek. Check alle plooien extra goed.
  • Je kunt een babyolie of vette zalf gebruiken op de droge plekken.
  • Kleed je kindje goed aan als je naar buiten gaat. Buitenlucht is juist wel goed. De hele dag binnenblijven kan ook een droge huid geven, door de drogere omgevingslucht binnen.

Naar de dokter met een droge babyhuid?

Een droge huid kan ook een teken van een voedselallergie zijn. Zeker als je baby ook veel huilt en overstrekt is het verstandig om actie te ondernemen. Ga dan langs de huisarts. Soms kan het zo zijn dat je baby allergisch is voor koemelk. Er zijn gelukkig voldoende alternatieven in dit geval.

Ook als je baby zich blijft krabben, veel huilt en plekjes krijgt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn baby’s met een droge huid die een open wond hebben. Dit kan krentenbaard zijn. hoewel dit vaak voorkomt op het gezichtje, kan het ook op de buik, benen of armen voorkomen.

Ook dan is het slim om langs de huisarts te gaan. Krentenbaard is erg besmettelijk. Een zalfje zorgt ervoor dat de natte wonden snel opdrogen en er geen littekens achterblijven.

Lees ook

Mirjam de Stigter