Skip to Content

Tijdcapsule maken; tips, voorbeelden en ideeën

Tijdcapsule maken; tips, voorbeelden en ideeën

Het maken van een tijdcapsule is een mooie manier om een glimp van het heden vast te leggen en deze door te geven aan toekomstige generaties. Het is een tijdloze traditie die ons in staat stelt om onze kostbare herinneringen en belangrijke momenten te bewaren.

In dit artikel ontdekken we de stappen die nodig zijn om een tijdcapsule te maken en bieden we enkele ideeën over wat je erin kunt doen en voor welke momenten het geschikt is.

Wat is een tijdcapsule?

Een tijdcapsule is een container waarin verschillende objecten, documenten en andere memorabilia worden verzameld en bewaard om te worden geopend op een toekomstige datum. Het doel is om een moment in de geschiedenis vast te leggen en deze over te brengen naar de volgende generatie. Tijdcapsules kunnen zowel op persoonlijk als op gemeenschapsniveau worden gemaakt.

Stappen om een tijdcapsule te maken

Tijdcapsule maken; tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde
Tijdcapsule maken; tips, voorbeelden en ideeën - Mamaliefde
 1. Bepaal het doel en de duur van de tijdcapsule: Voordat je begint, is het belangrijk om te bepalen waarom je een tijdcapsule maakt en hoe lang je wilt dat deze gesloten blijft. Wil je een persoonlijke tijdcapsule maken om herinneringen voor jezelf te bewaren, of wil je een gemeenschappelijke tijdcapsule maken om de geschiedenis van een bepaalde groep mensen vast te leggen?
 2. Kies de juiste container: Selecteer een stevige en duurzame container die bestand is tegen de tand des tijds. Denk aan metalen dozen, glazen potten of zelfs waterdichte plastic containers. Zorg ervoor dat de container groot genoeg is voor alle items die je wilt bewaren.
 3. Selecteer de inhoud: Nu komt het leuke gedeelte! Kies zorgvuldig de items die je in de tijdcapsule wilt plaatsen. Hier zijn enkele ideeën:
  • Brieven of dagboeken: Schrijf een brief aan je toekomstige zelf of aan je kinderen en kleinkinderen. Beschrijf je huidige leven, je dromen en je hoop voor de toekomst.
  • Foto’s: Print en selecteer foto’s die belangrijke momenten in je leven vastleggen. Denk aan familiefoto’s, vakantiekiekjes, afbeeldingen van je huisdieren, etc.
  • Kranten en tijdschriften: Voeg enkele kopieën van de krant van de dag, tijdschriften of andere gedrukte media toe om een beeld te geven van de huidige gebeurtenissen en trends.
  • Voorwerpen uit je dagelijks leven: Neem enkele voorwerpen op die typerend zijn voor deze tijd, zoals technologische gadgets, modeaccessoires, munten of postzegels.
  • Kunstwerken: Voeg tekeningen, schilderijen of andere kunstwerken toe die je hebt gemaakt of die representatief zijn voor de huidige kunststroming.
  • Muziek en films: Voeg een selectie van je favoriete muzieknummers op een USB-stick toe, samen met enkele films of tv-shows die populair zijn in deze periode.
 4. Documenteer de inhoud: Maak een inventarislijst van alle items die je in de tijdcapsule hebt geplaatst. Beschrijf elk item kort en leg uit waarom je het hebt gekozen. Dit zal nuttig zijn wanneer de tijdcapsule in de toekomst wordt geopend.
 5. Bewaar de tijdcapsule op een veilige plaats: Zorg ervoor dat je de tijdcapsule bewaart op een veilige en droge plaats. Overweeg om het te begraven in je achtertuin, op te slaan in een kluis of het te schenken aan een plaatselijke historische vereniging of bibliotheek, afhankelijk van het doel en de duur van de tijdcapsule.

Voor welke momenten is een tijdcapsule geschikt?

Een tijdcapsule is geschikt voor verschillende momenten en gebeurtenissen in het leven. Hier zijn enkele suggesties:

 • Verjaardagen: Maak een tijdcapsule voor de verjaardag van je kind, waarin je brieven, foto’s en kleine cadeautjes opneemt. Het zal een speciale verrassing zijn wanneer ze het openen op een mijlpaalverjaardag, zoals hun 18e of 21e verjaardag.
 • Bruiloften: Vraag gasten om kleine aandenkens, foto’s en wensen voor het pasgetrouwde stel in de tijdcapsule te plaatsen. Op hun jubileum kunnen ze genieten van de liefdevolle boodschappen en herinneringen.
 • Afsluiting van een schoolperiode: Maak een tijdcapsule met herinneringen aan je schooljaren, zoals vriendenboekjes, schoolfoto’s, rapportkaarten en een exemplaar van de schoolkrant. Open het na vele jaren om herinneringen aan je jeugd op te halen.
 • Jubilea en mijlpalen: Bij het vieren van jubilea, zakelijke mijlpalen of belangrijke gebeurtenissen in een gemeenschap, kan een tijdcapsule een geweldige manier zijn om de prestaties en vooruitgang van de afgelopen jaren te documenteren.

Het maken van een tijdcapsule is een creatieve en betekenisvolle manier om herinneringen en belangrijke momenten vast te leggen voor de toekomst. Of het nu gaat om persoonlijke vieringen of gemeenschapsevenementen, een tijdcapsule kan dienen als een brug tussen het heden en de toekomst, waardoor volgende generaties een inkijkje krijgen in ons leven en onze tijd.

Linda van Aken