Tie-dye is een kleurrijk patroon dat ontstaat door verschillende delen van stof of kleding strak samen te binden met touwtjes, elastiekjes of clips, en vervolgens de stof in verfbaden te dompelen.
Het resultaat is een uniek en psychedelisch patroon dat erg populair is geworden in de mode en het interieurontwerp. Tie-dye is een techniek die al honderden jaren bestaat en is ontstaan in verschillende delen van de wereld, waaronder Japan, Afrika en India.
Het was vooral populair tijdens de jaren ’60 en ’70 als een symbool van de tegencultuur en de hippiebeweging. In de afgelopen jaren heeft tie-dye echter een comeback gemaakt en is het weer in de mode gekomen als een leuke en creatieve manier om oude kledingstukken nieuw leven in te blazen of om zelfgemaakte kunst te maken.
Wat is Tie-dye?
Kort gezegd is tie-dye een verftechniek om stoffen te kleuren. Tie is het Engelse woord voor knoop, of vastknopen en dye betekent dopen.
Door een stof goed vast te knopen in een soort gedraaide knot en het vervolgens in een verfbad te dopen, ontstaan er gekleurde patronen op de stof. Door de stof vast te knopen kan de verf niet over de gehele stof goed intrekken en krijg je dus het bekende kleurverloop te zien.
Wat heb je nodig voor tie-dye?
- Kledingstuk wat je wilt verven. Dit kan een broek, een jurk, een trui, een shirt of een paar sokken zijn. Dit maakt op zich niet uit. Wat wel van belang is, is dat het materiaal 100% katoen is. Pure stof, van natuurlijk materiaal zoals zijde, katoen of bamboe, geeft het beste resultaat, de verf hecht hier het beste op en blijft langer mooi.
- Plastic wegwerphandschoenen, of die gele rubberen handschoenen
- Verschillende kleuren textielverf
- Water
- Elastiekjes in verschillende diktes of stevig touw
- Plastic zakken, vuilniszakken of afsluitbare zakken
- Spuitflessen om de verf in te doen
- Waslijn, droogrek, kledinghangers
- Schaar
- Oude kleding
Tie-Dye patronen
Maak het item nu zo goed mogelijk vast met vouwtechnieken, elastiek en touw volgens de omschrijving die je hebt uitgekozen voor jouw patroon.
Voor het beste resultaat is het belangrijk om het vastmaken zo strak mogelijk te doen, hierdoor zal het witte gedeelte het scherpst uit de verf komen en krijg je een spatscherp patroon te zien.
Er zijn verschillende tie-dye patronen die je kunt creëren, afhankelijk van de techniek en het materiaal dat je gebruikt. Hieronder staan enkele van de meest populaire tie-dye patronen:
- Spiraalpatroon: Dit is een van de bekendste tie-dye patronen. Het wordt gemaakt door het midden van de stof vast te pakken en het in een spiraalvorm te draaien. Vervolgens worden elastiekjes om de stof gewikkeld om het patroon op zijn plaats te houden voordat het in verf wordt gedompeld.
- Crumple-patroon: Dit patroon wordt gemaakt door de stof willekeurig te verfrommelen en vervolgens in een verfbad te dompelen. Dit creëert een uniek en abstract patroon dat lijkt op een ineenstorting van de stof.
- Bullseye-patroon: Dit patroon lijkt op een doelwit, met concentrische cirkels van verschillende kleuren. Het wordt gemaakt door het midden van de stof vast te pakken en het in een punt te vouwen voordat het in verf wordt gedompeld.
- Strepenpatroon: Dit patroon wordt gemaakt door de stof in strepen te vouwen en elastiekjes om de stof te wikkelen om de strepen op hun plaats te houden. Dit kan in verschillende richtingen worden gedaan om verschillende effecten te creëren.
- Tulp-patroon: Dit patroon lijkt op de bloem van een tulp en wordt gemaakt door een deel van de stof op te tillen en het in een punt te vouwen voordat het in verf wordt gedompeld.
Er zijn nog vele andere tie-dye patronen die je kunt creëren, en je kunt altijd experimenteren met verschillende vouw- en bindtechnieken om unieke patronen te maken.
Stap voor stap uitleg tie-dy technieken
De voorbereiding
Allereerst ga je bedenken wat voor item je wilt gaan gebruiken. Wil je een t-shirt gaan gebruiken, een stel sokken, een zakdoek of een rokje? Zoek vooral naar een witte stof of een heel lichtgekleurde stof zodat de verf straks nog goed zichtbaar is.
Een nieuw kledingstuk moet altijd eerst gewassen worden in de wasmachine, zonder wasverzachter! Na een wasbeurt zal de stof beter vocht op kunnen nemen.
Voor je gaat verven moet de stof ook vochtig zijn. Je kunt de stof in een bak (hand)warm water gemengd met zout (voor een betere hechting van de verf) goed laten doorweken. Laat het ongeveer 5 minuten in de bak rusten en draai het tussendoor even goed om zodat het hele item nat wordt.
Daarna wring je het zo goed mogelijk uit, hoe meer water je uit de stof perst hoe beter straks de verf in het materiaal zal kunnen hechten.
Het item leg je nu met de goede kant naar beneden plat voor je op je werkplek. Door het zo neer te leggen komt er aan de voorkant van je kledingstuk het scherpste kleurresultaat.
Nu ga je het kledingstuk vouwen. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het hele proces. Belangrijk dus dat je precies weet wat je moet doen. Bedenk vooraf dus goed wat je wilt gaan maken, welk patroon wil je krijgen?
Kijk op Pinterest of op YouTube naar mogelijke voorbeelden, laat je inspireren en kies wat het beste bij jou en je kledingstuk past.
Er zijn verschillende manieren om je stof vast te knopen. Elke techniek geeft weer en ander resultaat. Wil je een cirkel patroon, of juist stippen? Wil je een gestreept patroon of een soort regenboog?
Bereid ook je werkplek goed voor. Waar ga je dit verven? Bedenk dat de tafel waar je op gaat werken vies wordt. Dek deze dus goed af met bijvoorbeeld vuilniszakken en oude kranten.
Waar kan je item straks drogen? Zorg dat er een rekje klaarstaat met een hanger om de kleding uit te hangen en te laten drogen. Waarschijnlijk zullen er dan ook druppels op de grond vallen, dek dit dus ook alvast goed af. En kun je straks nog ruim om het kledingrek lopen, staat het daar niet in de weg voor iemand die er langs moet?
Draag zelf ook het liefst oude (klus) kleding. Je zult ongetwijfeld vies worden met verfspetters. Gebruik daarom dus vooral handschoenen en pas op voor je kleding.
Eenmaal begonnen? Dan kun je moeilijk nog overal heen om spullen te pakken, dus kijk goed of je echt alles binnen handbereik hebt liggen voordat je de start maakt.
Het verven, het dye-en
Tijd voor de volgende stap. Het verven! Je kunt hiervoor verschillende soorten verf gebruiken.
Je kunt een kant-en-klare kit aanschaffen waar alles wat je nodig hebt al in zit. Vaak zijn er al verschillende flesjes met verfstof die je enkel nog met aanvullen met water. Deze vind je bijvoorbeeld hier.
Gebruik je bijvoorbeeld zakjes poederverf wat nog vermengd moet worden met water, dan heb je ook nog een fles nodig om het mengsel in te doen. Je zou hiervoor een lege petfles kunnen gebruiken. Elke kleur een eigen fles!
Prik met een schaar een gaatje in de dop, zo maak je van de fles een spuitfles waar de verf gedoceerd uit kan komen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel verf op de stof komt.
Vergeet vooral die handschoenen niet aan te doen, anders heb je groen-oranje-gele handen straks. Verdeel de verf per kleur voorzichtig over de stof en probeer overal evenveel verf te gebruiken. Kleur je item aan alle kanten en geef de stof ook tussendoor even de tijd om de verf op te nemen.
Na het vermengen van de verf en de kleuren kun je het item in een afsluitbare zak doen.
De verf gaat zich nu helemaal in de stof trekken en heeft hier zeker 8 uur de tijd voor nodig. Laat de bal dus lekker opgesloten in de zak zitten en leg het op een plek of een hoekje waar het niet in de loop ligt.
Vergeet niet om beide kanten van je ontwerp te kleuren.
Probeer niet teveel verf ineens op het shirt te gieten, vooral als het shirt wat nieuwer is kan de vloeistof even tijd nodig hebben om in te trekken. Zodra je de verf opgenomen ziet worden door het shirt kun je er meer verf bij doen. Doe dit met elke kleur die je verwerken wilt en verdeel het naar je eigen smaak of idee.
Spoelen, wassen en drogen
Nu komt het spannendste moment…..nu ga je het resultaat zien! De verf heeft nu ongeveer 8 uur kunnen intrekken in de stof. Tijd dus om het uit de plastic zak te halen en de touwtjes en elastieken los te knippen.
Schud de stof even uit alle plooien en vouwen en daarna spoel je het goed uit onder de kraan. Je drukt het water steeds rustig uit het kledingstuk, net zolang tot het water schoon en helder van de stof afspoelt,
Daarna kun je het in de wasmachine met een klein beetje waspoeder wassen op een kort programma. Hiermee verwijder je de allerlaatste verfresten en voorkom je dat de stof zal afgeven tijdens het dragen.
Na de wasbeurt kun je het laten drogen in de droger of aan een droogrek. Als het goed gedroogd is kun je eindelijk genieten van jouw unieke, zelfgemaakte, nieuwe, flitsende kledingontwerp.
Meer inspiratie voor tie-dye materialen
Het maken van een eigen kledingstuk is natuurlijk super leuk. En zoals je hierboven kunt lezen valt het ook best mee qua moeilijkheid.
Om deze techniek helemaal goed onder de knie te krijgen is het prettig om te starten met een zeer eenvoudig kledingstuk. Denk aan een zakdoek of een paar sokken. Mocht het mislukken dan ben je niet direct honderden euro’s kwijt.
Daarna kun je proberen een t-shirt in een gaaf patroon te toveren. En je kussensloop is misschien ook wel een leuke optie, of een kussenhoes van een klein sierkussentje van je stoel.
Gaat dit ook goed en wil je jezelf verder uitdagen dan kun je volop los gaan op allerlei leuks. Als een kussensloop werkt, dan is een heel dekbed ook wel iets om over na te denken.
Of je leeft je uit op serviesgoed. Zelfs dat is nu mogelijk!
En durf je groots uit te pakken kun je zelfs een eigen wandkleed maken. Knoop het aan een mooie grote tak uit het bos en je hebt een schitterend kunstwerk aan je muur hangen.
DIY
- DIY Beenwarmers maken
- DIY Broches maken
- DIY Bullet journal maken
- DIY Flockfolie
- DIY Foto op canvas maken
- DIY Fotoboek maken
- DIY Fotoslinger maken
- DIY Geldboeket maken
- DIY Gipsbuik maken
- DIY Halloween kostuum maken
- DIY Herfstkrans maken
- DIY Kampvuur maken
- DIY Luiertaart maken
- DIY Paastuin maken
- DIY Palmpaasstokken maken
- DIY Photobooth maken
- DIY Pompoen uithollen
- DIY Raamstickers
- DIY Scrunchies maken
- DIY Slingers maken
- DIY Solar lights maken
- DIY Tas maken
- DIY Telefoonhoesjes versieren
- DIY Tie-dye technieken & methoden
- DIY Tijdscapsule maken
- DIY Verjaardagskroon maken
- DIY Verkleedkleding maken
- DIY Vilten slinger maken
- DIY Vogelhuisje maken
- DIY Vogelvoer maken
- DIY Wasbare billendoekjes maken
- DIY Wormenhotel
- 16 Sweet sixteen cadeau ideeën - 21 February 2024
- Sweet sixteen taarten - 7 February 2024
- Touw knutselen - 24 January 2024