Skip to Content

DIY: Velours strijkapplicaties van flockfolie

DIY: Velours strijkapplicaties van flockfolie

Voor onze zoon had ik op zijn verjaardag een vilten kroon gemaakt met zijn leeftijd er op. Omdat het thema voor dit feestje ‘bakken’ was leek het me leuk om voor haar een kookschort te maken.

Keukenschortjes worden hier regelmatig gebruikt, als ze me wil helpen in de keuken (vrijwel iedere dag) dan doet ze altijd eerst een schortje om. En wat is er leuker dan je eigen schortje met naam er op?

Nu heb ik eerder al geschreven over het flocken, hartstikke leuk en ook eenvoudig te doen. Een 3 moet ook nog wel lukken. Haar naam was echter iets teveel van het goede. Gelukkig kreeg ik hulp van Sproetiz die me twee persoonlijke applicaties en een keukenschortje opstuurde.

Wat heb je nodig voor een strijkapplicatie?

  • Applicaties
  • Stof / kledingstuk waar je het op wilt hebben
  • Bakpapier
  • Strijkplank / dikke handdoek
  • Strijkijzer

Werkwijze

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je oudere kinderen hebt kan je het ze ook zelf laten doen. Je begint namelijk met het strijken van de stof zodat die goed glad is en de applicatie beter hecht. Dit alles doe je zonder gebruik te maken van de stoomfunctie!

Vervolgens leg je de applicaties er op. Het is even goed kijken aan welke kant het folie zit, deze moet aan de bovenkant. Dan leg je er een stukje bakpapier over en pers je voorzichtig 10 seconden met het strijkijzer. Je beweegt er dus niet mee.

Het beste kan je dit doen als er geen kinderen in de buurt zijn of een andere afleiding. Bij mij was dit bij de eerste het geval waardoor je een lichtbruine vlek ziet.

Daarna trek je het folie er af en klaar. Eventueel nog wat aanduwen met het strijkijzer, zonder het te laten glijden. Heb je een applicatie met meerdere kleuren kan je gelijk verder met het volgende onderdeel.

Dan is het even laten afkoelen en kan de kleding gelijk aan, of in dit geval het schort om.

Linda van Aken