Skip to Content

Spelend met magneten voor Kerstmis

Spelend met magneten voor Kerstmis

Leuk hoor die kerstboom in huis. Hoe je het went of keert, dat blijft enorm aantrekken. Alles wat niet mag, is tenslotte nog veel leuker. Een afleidingsmanoeuvre kan dan erg handig zijn. Zoals dit spelend ontdekken met magneten en klittenband. Gelijk een handige oefening.

Behalve wat vilt, magneten, pompons en masking tape heb je niet nodig. Het is zo klaar en je kind kan er lange tijd mee zoet zijn. Hier in huis in ieder geval wel.

Magneten en masking tape

Als eerste heb ik een eenvoudige kerstboom gemaakt met wat masking tape. Dit heb ik op de achterkant van een metalen dienblad uit het keukentje geplakt. Peuter had gelijk door dat het een kerstboom moest voorstellen, toch wel een kleine opluchting.

De magneetjes zitten normaal op de koelkast en vind ze hoog interessant. Ideaal voor als ik haar even moet afleiden, dan mag ze als uitzondering toch even in de keuken.

Magneten en vilt

Voor het tweede spel heb ik een kerstboom, kerstster en slingers gemaakt van vilt. Peuter zat er heel ongeduldig naast, vooral de schaar vind ze reuze interessant. Het liefste was ze het zelf gaan knippen. Van het vilt heb ik een eenvoudige kerstboom geknipt. Zowaar eerst nog uitgetekend en geknipt van papier om vervolgens over te trekken.

Vervolgens de ster en slingers. Aan de achterkant heb ik wat kleine magneetstukjes geplakt. Bij de wibra heb ik een magneten vel gekocht. Dan kan je zelf stukjes uitknippen in alle vormen en maten. De zwarte stippen op de kerstboom zijn stukjes klittenband die ik er op geplakt heb.

De andere kant heb ik aan de pompons gelijmd zodat deze op de kerstboom bevestigd kunnen worden. De ervaring leert wel dat het erg lastig blijft plakken. Je hebt dus een goede lijm nodig en eventueel een wasknijper. Gelukkig was ze in de tussentijd naar de peuterspeelzaal. Kon het rustig drogen voor ze er mee kon spelen.

Magneten speelgoed

Spelend leren met magnetisme, vilt en masking tape en kerstbomen - Mamaliefde

Afgelopen week kwam er een enorme doos binnen waarin smart max zat. Dit is magnetisch speelgoed dat ik eerder wel eens had gezien in kleiner formaat. Het leek mij wel leuk om dit te testen met peuter.

Tot mijn grote verwondering ging het hier om enorme magneetjes die al geschikt zijn vanaf een jaar. Zonder dat ze zwaar zijn ofzo. Het zijn grote en kleine staafjes met ballen waar je allerlei platte en 3D figuren van kan maken. Al moet je daar wel flink voor gaan verzamelen.

Driehoekjes zijn natuurlijk een van de sterkste vormen bij het bouwen. Zonder dat ik het doorhad, had ik een enorme driehoek gemaakt die peuter spontaan kwalificeerde als kerstboom. Ik kon haar geen ongelijk geven. Deze hoort dus ook zeker in dit rijtje thuis.

Een uitgebreide review houden jullie van mij tegoed na de kerstvakantie.

Spelen jullie kinderen wel eens met magneten?

Linda van Aken