Skip to Content

SmartMax My First Sounds & Senses review

SmartMax My First Sounds & Senses review

Als je kijkt naar babyspeelgoed kom je al snel uit op zacht speelgoed zoals knuffels of zachte poppen en zodra ze ouder worden zachte boekjes, rammelaars etc. Speelgoed dat al jaren meegaat.

SmartMax is daar één van, dit speelgoed is al razend populair maar heeft sinds kort ook een lijn voor de jongste kinderen en heeft dit jaar weer een nieuwe set ontwikkeld.

Gelukkig komt er ook steeds meer nieuw speelgoed op de markt voor deze leeftijdsgroep dat aansluit bij de ontwikkeling en belevingswereld van kinderen, maar toch ook uitdaagt.

Smart Max My First

SmartMax is een magnetische ontdekkingsset dat kinderen al vanaf zeer jonge leeftijd in staat stelt om magnetisme en de fascinerende wereld van bouwen te ontdekken op een veilige manier. Het bestaat uit een soort staven die beschikken over een magneet zodat ze aan elkaar kunnen ‘kleven’.

Deze onderdelen zijn er in verschillende formaten; van kleinere staven voor oudere kinderen tot  groot genoeg zodat ze niet in de mond passen voor peuters en nu is er dus ook een My First-serie. Hierin staat niet het bouwen centraal maar vooral het spelenderwijs ontdekken.

Ze maken kennis met de staven en de werking van magneten in een vrolijke wereld vol met kleurtjes zodat het extra aantrekkelijk is. Er zijn diverse thema’s zoals boerderij en tractor die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Smartmax My First Sounds and Senses

SmartMax My First Sounds & Senses review - Mamaliefde

Sinds dit jaar is er dus ook een Smartmax My First Sounds and Senses. Deze is geïnspireerd op het sensorisch spelen; jonge kinderen ontdekken nog door te voelen en te experimenteren. Komen er per toeval achter.

Daarom dat de staven ieder een eigen structuur hebben gekregen om het gevoel en aanraking te stimuleren. Iedere staaf voelt tenslotte weer anders. Daarnaast lokt een activiteit met één van de staven, zoals schudden en rammelen, een geluidje uit zodat kinderen worden gestimuleerd om de handeling te herhalen.

Naast de staven zijn er ook een soort ballen in de vorm van bloemen met gezichtjes die vrolijk en verdrietig kijken. Zo kunnen ze de staven verbinden met de ballen om er een geheel van te maken.

Er zijn vier verschillende combinaties; dit lijkt heel weinig maar voor jonge kinderen is dit meer dan genoeg om plezier mee te hebben. Daarnaast levert dit ook herhaling op wat natuurlijk heel belangrijk is voor jonge kinderen.

Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Geen wonder ook dat dit speelgoed is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 0 tot 3 jaar.

De mening van de jury:

De magneten maken dit speelgoed magisch voor kleine kinderen. Grote stukken voor kleine handjes. Schud met de onderdelen en maak allemaal geluidjes. Gemakkelijk uit te breiden met de andere SmartMax-artikelen. Redelijke prijs-/kwaliteitverhouding.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

My First Sounds and Senses bestaat uit vier zonnetjes of sterren met verschillende kleuren en zachte geluidjes en vier kleurige magnetische staven, met elk een eigen textuur. Alles is groot genoeg om goed hanteerbaar te zijn voor de jongste kinderen en veilig.

Het magnetisch element waarmee de onderdelen aan elkaar kunnen worden ‘geplakt’ is verrassend voor jonge kinderen en voegt een magisch element toe. Elk rondje beeldt een emotie uit (emoji’s).

Het speelgoed is te combineren met andere Smartmax-producten en biedt dus uitbreidingsmogelijkheden. Goed en leuk om de sensorische en fijnmotorische ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen.

Linda van Aken