Skip to Content

5 Ingrepen na zwangerschap; van ooglidcorrectie tot buikwandcorrectie

5 Ingrepen na zwangerschap; van ooglidcorrectie tot buikwandcorrectie

Je lichaam verandert na een bevalling. Ik kan daar kort of lang over schrijven, maar dat je lichaam anders uit de strijd komt dat is een feit. Je lichaam heeft een klein kindje laten groeien in jouw buik, dus het is logisch dat je lijf verandert is.

En dat je niet altijd blij bent met deze verandering dat is ook goed te begrijpen. Kies daarom nu eindelijk voor die lang gekoesterde wens. Je hebt je lichaam maanden met je kind(eren) gedeeld en nu is het weer helemaal voor jou alleen.

Grote kans dat er het een en ander is veranderd of nog gaat veranderen aan je lichaam. Je zal dan ook echt niet de eerste zijn die een cosmetische ingreep overweegt na de bevalling. Of juist de kans grijpt om een lang gekoesterde wens van een cosmetische ingreep in vervulling te laten gaan.

Geef je lichaam de tijd

Toen ik de eerste keer onder de douche stond en naar beneden keek, schrok ik. Waar eerst een prachtige gevulde bolle buik hing, was nu alleen nog maar gedrapeerd vet en vel over. Daarnaast waren mijn borsten groot.

Mega, nee echt immens! Ze stonden strak van de spanning door de stuwing. Grote borsten zijn in trek, maar mega borsten door stuwing vind ik verre van mooi. En zo zijn er wel meer veranderingen te merken na de bevalling.

Ik wil je het volgende meegeven: geef je lichaam de tijd om te herstellen. Je mag ontevreden zijn en op zoek gaan naar cosmetische chirurgie. Maar probeer om nog even te wachten om in actie over te gaan. Geef je lichaam minimaal negen maanden de tijd om te ontzwangeren. Geef je borstvoeding of heb je dit gegeven? Wacht dan minimaal zes maanden na de laatste voeding, totdat je eventueel overgaat op een operatie.

Welke behandelingen zijn nou met meest populair bij een cosmetische chirurgie na een zwangerschap? Oftewel de zogenaamde mommy-make-over?

Een open blik en geen wallen meer met een ooglidcorrectie

Je ogen bepalen je uitstraling. Helaas ontstaan er bij veel mensen wallen en kringen onder de ogen, lang leve het slaaptekort, waardoor je uitstraling verandert en niet meer laat zien wie je echt bent. Een ooglidcorrectie kan jou weer die frisse uitstraling terug geven.

De ingreep bij een ooglidcorrectie

Op het gebied van ooglidcorrecties zijn er zeer veel mogelijkheden. Afhankelijk van jouw wensen kun je samen met de plastisch chirurg bepalen welke ingreep het beste bij je past. De meest toegepaste ingreep bij een ooglidcorrectie is het verwijderen van de overtollige huid.

Hierbij wordt net onder de wimperrand een sneetje gemaakt en overtollige huid verwijderd. De huid wordt vervolgens weer gehecht en hierdoor is de huid strakker getrokken. Deze ingreep wordt vaak uitgevoerd bij lichte klachten.

Duur van de ingreep en revalidatie

Een ooglidcorrectie kan onder plaatselijke verdoving gedaan worden, gemiddeld duurt een ooglidcorrectie een uur tot anderhalf uur.

Aangeraden wordt om de eerste weken na je operatie geen intensieve activiteiten uit te voeren zoals sporten of zwaar tillen. Lenzen dragen wordt ook afgeraden in die eerste twee weken.

Dromen van mooie borsten door een borstvergroting

Na een zwangerschap veranderen je borsten, de grootte is afgenomen en de stevigheid is ook niet meer zoals het was. Een borstvergroting kan daarom voor jou de uitkomst zijn.

Een goede plastisch chirurg kan met de juiste implantaten een resultaat neerzetten die natuurlijk is en niet als borstvergroting te herkennen is.

De ingreep

Een borstvergroting kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, een specialist kan jou hier meer over vertellen. Een techniek die veel gebruikt wordt is de inframammaire borstvergroting. Hierbij maakt de plastisch chirurg een snede aan de onderkant van de borst. Via deze snede wordt de prothese geplaatst.

Duur van de ingreep en revalidatie

In de meeste gevallen duurt de ingreep zelf slechts een uur. De operatie gebeurt onder algehele narcose. Echter zul je de eerste week veel rust moeten nemen en er wordt aangeraden om de eerste zes weken geen zware lichamelijke inspanningen te doen zoals veel tillen of bijvoorbeeld sporten.

Ook zal je arts je adviseren om een speciale BH te dragen. Voor het mooiste resultaat en de juiste genezing is het belangrijk om de adviezen van je arts op te volgen.

Een mooie strakke buik door een buikwandcorrectie of liposuctie

De spieren in je buikwand hebben flink wat te verduren gehad tijdens je zwangerschap. Ze zijn behoorlijk opgerekt met als resultaat een hangende buik.

Door een buikwandcorrectie krijgt je buik de stevigheid weer terug van voor je zwangerschap. Deze kun je combineren met een liposuctie waarbij overgebleven vetcellen worden weggezogen.

Een minibuikwandcorrectie of een volledige buikwandcorrectie

Als er alleen een teveel aan huid is onder de navel dan kun je ook kiezen voor een minibuikwandcorrectie. Deze ingreep is minder ingrijpend, laat één litteken achter en de navel hoeft hierbij niet verplaatst te worden.

Bij een volledige buikwandcorrectie wordt meer vet weggehaald, echter deze laat wel meerdere littekens achter. Laat je adviseren door de Cosmetisch arts KNMG voordat jij je keuze maakt en streep de voors en tegens goed tegen elkaar af.

Duur van de ingreep en revalidatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer twee uur. Bij een volledige buikwandcorrectie verblijf je na de operatie gemiddeld twee nachten in het ziekenhuis.

Thuis na de operatie is het belangrijk dat je de eerste vier weken niet fietst of autorijdt en dat de wond niet in aanraking komt met direct zonlicht of licht van de zonnebank.

Ook wordt het afgeraden om zeker zes weken na de operatie geen fysiek of zwaar inspannend werk te verrichten, niet te sporten, niet op je buik liggen en niet te zwemmen, naar de sauna te gaan of een bad te nemen.

Weg met rimpels

Rimpels ontstaan naarmate je ouder wordt, helaas gebeurt dit bij sommige mensen al op jongere leeftijd. Rimpels kunnen ontstaan door spierbewegingen in het gezicht die vaak terugkomen, zoals bijvoorbeeld bij vaak lachen.

Nooit meer lachen om rimpels te voorkomen is natuurlijk geen oplossing. Wat wel een oplossing zou kunnen zijn is het injecteren van een spierontspannend middel of een filler.

Welke optie past bij jou

Het injecteren van een spierontspannend middel in de gezichtshuid is de meest gebruikte methode. Hierdoor ontspannen de spieren in je gezicht tijdelijk, waardoor de rimpels afnemen.

Bij het injecteren van een filler wordt het volume van de huid geoptimaliseerd waardoor rimpels verdwijnen. Deze oplossingen zijn beiden tijdelijk.

Welke optie het beste bij jou past kun je bespreken met de Cosmetisch arts KNMG. Deze kan je informatie geven over de ingreep, de nazorg en over hoe lang de injecties werken.

Vollere lippen met een prachtige glimlach

Fijne lijntjes om je lippen verdwijnen en de mooie contouren van je lippen komen weer terug door het opvullen van je lippen.

Voor het opvullen van je lippen gebruikt de Cosmetisch arts KNMG een gelachtige filler, deze trekt vocht aan en houdt het vast met als resultaat een prachtige glimlach.

De behandeling met een filler

Een zachte gel wordt druppelsgewijs ingespoten met een dunne naald onder de te behandelen huid. Deze gel bevat een verdovend middel waardoor de behandeling minder pijnlijk is.

In de meeste gevallen treden er eigenlijk nooit bijwerkingen op en kun je dan ook direct weer naar huis. Je nieuwe glimlach houdt gemiddeld een jaar aan waarna je weer een nieuwe filler kan laten zetten.

Kies altijd voor de beste specialisten

Een cosmetische ingreep is een operatie. Het uitvoeren van deze ingreep wil je daarom ook laten doen door een specialist op het vakgebied. Een goede specialist zal jou adviseren en kan al je vragen beantwoorden.

Kies dus bij een cosmetische ingreep voor een gecertificeerde kliniek en vraag altijd eerst een persoonlijk consult aan met de plastisch chirurg voordat jij je droom werkelijkheid laat worden.

Herstel

Na een bevalling moet je lichaam herstellen. Besef ook dat je lichaam weer moet herstellen van een operatie. Zorg er dus voor dat je niet direct na de bevalling een operatie ondergaat.

De juiste chirurg zal jou dit zelf ook vertellen. Heb je een buik of borstoperatie ondergaan dan staat de huid de eerste paar weken strak. Je zult dit merken aan de bewegingen die je maakt. Met name onverwachte bewegingen zullen gevoelig zijn. Denk hierbij ook aan bukken, niezen en lachen.

De eerste paar weken mag je ook nog niet alles doen. Je mag nog niet fietsen of autorijden. Daarnaast is iets optillen ook uit den boze. Een sauna of zwembad kan je deze weken ook beter links laten liggen.

Litteken

Elke huid herstelt anders. Dus het heeft weinig zin om dit te vergelijken met anderen. Men zegt dat je je lichaam een jaar de tijd moet geven om het uiteindelijke resultaat te zien.

Neem het volgende in acht

Denk van tevoren goed na of cosmetische chirurgie de oplossing voor jou is. Praat erover met familie, vrienden, de huisarts, collega’s en anderen. Je hoeft niet over één dag ijs te gaan.

Zelfvertrouwen

Ga van tevoren goed na of de ontevredenheid van je lichaam voortkomt door je lichaam zelf of over je zelfbeeld. Want je kunt je lichaam veranderen in wat je wilt, de belangrijkste verandering moet in jezelf gaan plaatsvinden.

Een cosmetische operatie kan hieraan bijdragen, maar is niet zaligmakend. Dat moet je jezelf goed realiseren. Het gaat om je eigen uitstraling. Maar bovenal is de acceptatie van je lichaam belangrijk.

Je mag trots zijn op het feit dat je lichaam een kindje heeft groot gebracht. Neemt niet weg dat je mag balen van het loshangende vel of vet. Zoek voor jezelf de balans. Wat jou gaat helpen, weet je zelf het beste.

Kinderwens

Heb je nog een kinderwens? Dan raden veel plastische chirurgen het af om een buik- of borstoperatie te ondergaan. Je lichaam zal weer veranderen na deze zwangerschap waardoor je resultaat niet blijvend is.

Bovendien kunnen bijvoorbeeld borstimplantaten er anders uit gaan zien, omdat de huid en het volume van je borsten veranderd na de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Alternatieve oplossingen

Voordat je overgaat op het besluit om definitief je lichaam te veranderen. Kan je eerst nog kijken of er andere mogelijkheden om meer tevreden te zijn met je lichaam.

Misschien werk corrigerend ondergoed heel goed voor jou. Een corrigerende top of push-up BH?

De mooiste mama

Je bent de mooiste mama als je van jezelf houdt. Wat je daarvoor nodig hebt, daar kom je achter door in je mooie hart te kijken.

Welke ingreep zou jij overwegen?

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken