Skip to Content

11 Dinosaurus uitjes Nederland met kinderen; van dino museum en tentoonstelling tot dinopark

11 Dinosaurus uitjes Nederland met kinderen; van dino museum en tentoonstelling  tot dinopark

 Is jouw kind ook gek op dino’s? Wat is er dan leuker dan deze dinosaurus uitjes? Wij bezoeken regelmatig een dino park. De dinosauriërs mogen dan misschien uitgestorven zijn, op veel dinoparken zijn ze ‘springlevend’ en kan je ze gewoon bewonderen.

Wist je bijvoorbeeld dat er een heus dino museum is in Nederland? Ook zijn er tentoonstellingen en tijdelijke exposities, zowel binnen als buiten. Gelukkig kunnen deze machtige dieren niet (meer) achter je aan komen. Want hoe leuk je kind ze ook vindt, ze zijn toch wel een beetje erg angstaanjagend als ze jou als prooi zien… Of je nu op zoek bent naar wetenswaardigheden over deze prachtige monsters of dat je gewoon lekker wilt spelen: dino’s uitgestorven? Welnee, je vindt ze overal! 

Oertijdmuseum (dino museum) – Boxtel

Oké, het oertijdmuseum klinkt misschien een beetje saai, maar niets is minder waar. Zeker niet als je met kinderen komt. Die zullen dit geweldig vinden. Want eigenlijk staat het oertijdmuseum synoniem voor dinomuseum. Iedere fan (of ook als je er niet veel mee hebt) zal zich verbazen over de grote hoeveelheid dinosaurussen. Binnen vind je een expositie met onder andere een aantal skeletten en een speurtocht die je kan doen.

Het leukste is echter om naar buiten te gaan; hier vind je de oertijdtuin en oertijdwoud. Hier vind je diverse beelden en modellen van de verschillende soorten. Sommige losstaand, anderen op het moment dat ze aangevallen worden, of in formatie die ze gebruiken voor de jacht. Er is ook een speeltuin en de mogelijkheid om zelf een dino op te graven. Of je even een oermens te voelen. Binnen is er ook een speelkamer. Hier ben je rustig een hele dag zoet.

Lees ook: Dagje uit: Naar het dinomuseum (oertijdmuseum in Boxtel) met kinderen

Historyland; historisch themapark & museum – Hellevoetsluis

Ga met ons op avontuur tientallen miljoenen jaren terug, naar de tijd van de dinosauriërs. Of naar de laatste ijstijd waar je bibberend van de kou oog in oog komt te staan met een levensgrote mammoet, holenbeer of sabeltandkat. Ook buiten in het park beleef je de historie en klim je in een MIG2 en gevechtshelikopter of waan je je heel even een wetenschapper wanneer je zelf op zoek gaat naar echte fossielen. Op Historyland komt geschiedenis tot leven!

Lees ook: Historyland

Dinopark Landgoed Tenaxx in Wedde

Levensgrote dino’s, verstopt in het Krijtwoud van Landgoed Tenaxx, willen gevonden worden door jou! Ga op jacht met een lasergun (wordt het toch nog spannend!) of volg de Dinotrack, doe mee aan een survival of bewonder schedels en skeletten.

Een heerlijk gevarieerd dagje vol met dinosaurussen én je kunt ook nog nat worden. Want doe je mee met de survivalrun, dan ga je o.a. over watervlotten. Je kunt ook nog roeien op de grote vijver. En heb je honger gekregen? Je mag hier onbeperkt patat en pannenkoeken eten! Met limonade en al. Alleen voor de dino-hunt moet je extra betalen!

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Dinoland in Zwolle

Tja, als een echte dinofan ben je natuurlijk helemaal op je plek in een dinowereld. Nou, dat hebben ze in Zwolle goed begrepen. Hier vind je namelijk Dinoland. Meer dan 100 dino’s zijn hier te bewonderen, uit verschillende tijdperken. Daarnaast zijn er heel leuke activiteiten zoals lasergamen, golfen, klimmen of gewoon lekker spelen in de speeltuinen. Maar je kunt ook aan de slag als onderzoeker en op zoek gaan naar goud, fossielen en wat al niet meer. Je kunt er trouwens ook een partijtje geven.

Lees ook: Dinoland Zwolle

Dino Experience Park in Gouda

Nieuw in Nederland is het Dino Experience Park; hier zat eerst al het Jurrasic Golf Adventure Park waarbij je een midgetgolfbaan aflegt met verschillende banen tussen de dino’s. Je gaat onder andere door een grot heen met een mega waterval en moet met een vlot naar de overkant.

Aan de andere kant zat er voorheen een golfbaan maar dat is nu omgebouwd tot dinopark met meer dan 70 dinosauriers die hier in het wild rondzwerven. Je loopt een rondje hierlangs of met de speurtocht, overal staan ook infoborden bij. Daarna kan je lekker op het terras zitten met een hapje of drankje uit het self-service restaurant en springen op de springkussens, een rondje rijden op de dinowagens, skeletten opgraven of goudstukken en edelstuken minen.

Lees ook: Jurassic Golf Adventure Park

Naturalis in Leiden

In Leiden vind je Naturalis. Voor de wetenschappertjes onder ons een heerlijk museum op het gebied van alles wat leeft.  Ze hebben een zeldzaam prachtig, echt skelet van een Tyrannosaurus rex, die ze zelf opgegraven hebben in Amerika. Ook in de nieuwe tentoonstelling die in 2019 is geopend na de verbouwing heeft Trixie natuurlijk een mooie plek gekregen.

Lees ook: Naturalis Biodiversity Center Leiden met kinderen

Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort kan je niet alleen levende dieren bewonderen, maar je ook vergapen aan de reusachtige dino’s in het themagedeelte Dinopark. Midden in het bos vind je hier de dino’s. Je kunt hier o.a. een hardloopwedstrijd doen met een dino (!). Natuurlijk zal je daarna nog even een bezoekje moeten brengen aan de nog levende reptielen. Zie je nog overeenkomsten?

Lees ook; Dierenpark Amersfoort

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme

Heb je net een spannende tocht achter de rug door de fossielenmijn van Berkenhof Tropical Zoo en sta je nog na te bibberen van de mammoeten die je er o.a. gezien hebt, sta je opeens echt tussen de dino’s. Help! En anders vind je misschien de echte kaaimannen wel spannend of al die andere bijzondere dieren, die hier echt levend zijn ;-). Er is een oertijdspeurtocht en verder kan je natuurlijk heerlijk spelen in de jungle.

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo; Vlinder dierentuin, dino’s en een indoor speeltuin kids jungle

Museum voor natuurwetenschappen in Brussel

Op naar België, naar het Museum voor Natuurwetenschappen. Een grote dino heet je hier al welkom. Van alles is hier te beleven en in de unieke Dinosaurusgalerij kan je  van alles zijn: een paleontoloog, een geoloog of een antropoloog. Wat jij maar wilt. Ontdek van alles over dino’s, maar ook over andere dieren uit andere tijden.

Jurassic Kingdom – Beatrixpark Schiedam

In 2018 zijn er een aantal tijdelijke tentoonstellingen in Nederland, waaronder Jurassic Kingdom in het Beatrixpark Schiedam. Hier loop je tussen de tientallen modellen van dinosauriërs door en kan je ze knuffelen en aaien en natuurlijk mee op de foto. Daarnaast kan je in een zogenaamde virtuele dino-achtbaan of zelf als paleontoloog aan de slag en botten opgraven. De dag is compleet met een bezoek aan de grote speeltuin en de kinderboerderij.

Lees ook: Jurassic Kingdom Tour Schiedam (Rotterdam)

World of Dinos – Jaarbeurs Utrecht

Al een aantal jaar reist ieder jaar de tentoonstelling World of Dinos af naar de Jaarbeurs in Utrecht. World of Dinos bestaat uit meer dan tachtig enorme levensechte, bewegende dino’s die op ware grootte tentoongesteld zijn in decors die passen bij hun natuurlijke leefomgeving. Een kidszone, dinoscoop en speurtochten maken de beleving compleet. Wel is de hal vrij donker en je bent al snel langs alle dino’s gewandeld.

Dinosaurus uitjes

Linda van Aken