Skip to Content

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland

Kleine kinderen (en ook grote kinderen) houden van sprookjes; verhalen waarin sprookjesfiguren zoals kabouters, heksen, prinsessen, draken en reuzen de hoofdrol spelen. Ze nemen ons mee naar een heel andere wereld, die van onze fantasie. Ze laten ons even denken dat alles kan en mogelijk is.

Vaak zit er ook nog een boodschap in verborgen. Nu is het natuurlijk fijn om sprookjesboeken te lezen, maar nog leuker is het als deze echt tot leven komen en dat kan bij sprookjeachtige uitjes zoals onderstaande parken, speeltuinen en wandelingen!

Prinsen en Prinsessendagen Paleis het Loo – Apeldoorn (Gelderland

Prinsessendagen Paleis Het Loo; voor een dag koning en prinses - Reis-liefde.nl

Eén keer per jaar in de zomer staat Paleis het Loo in het teken van Prinsen en Prinsessen. Op deze dagen kun je het paleis en de paleistuinen bezoeken en worden daar allemaal sprookjesachtige activiteiten georganiseerd. Natuurlijk mogen de kinderen dan ook verkleed komen als prins of prinses!

Lees ook: Paleis het Loo

Meer informatie vind je hier.

Kids Wonderland – Molenschot (Noord-Brabant)

Overdekte uitjes & binnen activiteiten met kinderen - Reisliefde

Een avonturenpark dat zowel buiten als overdekt speelplezier biedt. Leuk voor kinderen tot twaalf jaar. Vergeet niet te blijven tot het einde want juist in de avond wordt het een sprookje met al die mooie lichtjes. Naast de vele speelmogelijkheden is er een lasergrot en kun je heerlijk springen op de trampolines. Er is een Bubbelbaan en het Vlinderslot en…nou ja, er is gewoon genoeg te doen in deze mooie speel-sprookjeswereld.

Meer informatie vind je hier.

Recreatieboerderij Pukkemuk – Dongen (Noord-Brabant)

Noord-Brabant; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Kinderen kunnen onbeperkt spelen en hun grenzen verleggen in de binnen- en buitenspeeltuin. Kom ook de dieren bewonderen in het dierenpark. Maak een wandeling door het mooie boerensprookjesbos. Leer tijdens het spelen van midgetgolf meer over dieren en de boerderij. Maak een gezellig tochtje door het Brabantse landschap met de huifkar. Samen zijn met geitjes, hertjes, paarden, schapen, eendjes, varkens, konijnen, cavia’s, vogeltjes, vissen en kippen. Wie wil dat nu niet? Al deze dieren kun je bekijken, met sommige kun je zelfs spelen en knuffelen. Je kunt ook op de pony een rondje rijden!

Meer informatie vind je hier.

Sprookjeswonderland – Enkhuizen (Noord-Holland)

Noord-Holland met kinderen; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Sprookjeswonderland Enkhuizen vind ik zelf de absolute nummer 1 van Noord-Holland. Wij gaan er dan ook graag en regelmatig naar toe. In het sprookjesbos kom je allerlei bekende sprookjes tegen, maar ook een hele hoop kabouters. De liedjes die in de huisjes worden afgespeeld blijven zo lekker in je hoofd zitten. Wij hebben zelf de cd’s ervan en die blijven gewoon leuk, om lekker mee te zingen. Er is een grote speeltuin bij, de kinderen kunnen in de dobberbootjes en op de paardjes rijden. Bovendien is het toegestaan om zelf meegebracht eten en drinken te nuttigen in het park.

Lees ook: Sprookjeswonderland Enkhuizen
Lees ook: Dagje uit naar Winter Sprookjeswonderland

Hier vind je meer informatie.

Rijk der kabouters – Exloo (Drenthe)

Drenthe met kinderen; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In Kabouterland beleven kinderen een leuke dag vol met kabouters, trollen en dieren. Bovendien is er zowel binnen als buiten volop speelgelegenheid. Er zijn gezellige terrasjes en picknickplekken te vinden en een onderaardse winkel. Kinderen gaan op avontuur door een geheimzinnig konijnenhol, waar ze de kabouters van dichtbij kunnen bespieden. Voor wie durft is er een spannende tocht door de trollengrot.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Kabouterland (Exloo )

Aardbeienland – Horst (Limburg)

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

Je bent van harte welkom in ons sprookjesachtige themapark. In het overdekte deel (de kas) is een aardbeiensprookjesbos, een aardbeiendroomwereld en een kabouterdorpje te zien. Het park zit vol hoekjes en gangetjes waar je in kunt kruipen. Hoor van de kabouters hoe je voor een aardbeienplant moet zorgen, maak samen met je ouders of je vriendjes een puzzeltocht en klim op de tractor. Kom genieten van de sprookjesachtige sfeer.

Meer informatie vind je hier.

Sprookjesbos Efteling – Kaatsheuvel (Noord-Brabant)

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

Het Sprookjesbos is een gebied in het Marerijk van de Efteling, al sinds 1952 worden hier diverse sprookjes uitgebeeld. Het is de eerste attractie die door Anton Pieck en Peter Reijnders ontworpen werd en staat daarmee aan de basis van de rijke geschiedenis van de Efteling. De afgelopen zestig jaar is het regelmatig uitgebreid met nieuwe sprookjes en verhalen, zowel bekende sprookjes van de gebroeders Grimm als minder bekend. Via een route kom je langs alle sprookjes, maar er zijn ook muzikale paddenstoelen en zelfs een openluchttheater.

Lees ook: Efteling bezoeken

Meer informatie vind je hier.

Mini Efteling – Nieuwcuijk (Noord-Brabant)

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

De Mini Efteling is een klein parkje in het Brabantse Nieuwkuijk, dat is gebaseerd op de Efteling in Kaatsheuvel. In de Mini Efteling kun je niet rondlopen, maar krijg je een 3 uur durende rondleiding langs alle attracties! Daarnaast zijn er diverse arrangementen zoals een treinritje of wat te eten en drinken. Tijdens de rondleiding is er een pauze waarin kinderen kunnen spelen in de Sprookjestuin. Daarnaast zijn er diverse attracties zoals een poppenkast, Carnaval Festival, griezelen in Spookslot en een toverspiegel. Ook een aantal ‘oude’ attracties van de Efteling zijn hier te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Capfun Sprookjescamping – Rheeze (Overijssel)

Vakantie met dreumes & peuter Nederland; leukste vakantieparken, campings en hotels - Reisliefde

Wat nog leuker is dan een dagje uit? Overnachten in een sprookjesachtige omgeving. Sprookjescamping de Vechtstreek is eigenlijk gewoon wat je al verwacht als je de naam leest; sprookjesachtig. ‘s Ochtends haal je een heerlijk broodje bij de winkel, om vervolgens met een volle buik een heerlijk warme douche te nemen in het sprookjesachtige sanitairgebouw. Overdag kunnen de kinderen deelnemen aan de activiteiten en lekker spetteren in de waterspeelparadijzen waaronder een overdekt zwembad. Er zijn verschillende (binnen)waterspeeltuinen, er is een baby spetterbad en ook nog een dieper buitenzwembad.

Lees ook: Sprookjescamping Ommen Overijssel

Meer informatie vind je hier

Wonderwereld – Ter Apel (Groningen)

Gun jezelf een blik in de fantasie- en dierenwereld. Maak tijdens een tocht door het park kennis met de natuur, klim en klauter in het speellandschap en durf een stap te wagen in de wonderdrakengrot. Hier vond Greurt de Groninger reus ooit twee slapende draken. Maar wees niet bang, deze draken slapen nog steeds en zullen hun ogen voorlopig niet opendoen! Naast deze spannende figuren ontmoet je in Wonderwereld ook veel bijzondere dieren, zoals roofvogels en uilen.

Lees ook: Wonderwereld 

Meer informatie vind je hier.

Sprookjesbos – Valkenburg (Limburg)

Sprookjesbos Valkenburg - Reis-liefde.nl

Het Sprookjesbos in Valkenburg is een speelpark met een sprookjesachtig thema en speeltoestellen voor alle leeftijden. Met grotere attracties zoals een piratenboot en een sprookjesbos is dit park zowel geschikt voor de jongste kinderen als de volwassen “kinderen”.

Lees ook: Sprookjesbos Valkenburg

Meer informatie vind je hier.

Kinderland Duinrell – Wassenaar (Zuid-Holland)

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

Ook bij Attractiepark Duinrell vind je een speciaal gedeelte gericht op kinderen waar diverse sprookjes tot leven komen. Helaas is het treintje dat vroeger langs en onder de sprookjes door reed niet meer aanwezig. Wel kun je nog in een kleine zweefmolen en is er Ezeltje Strekje. Ook vind je hier twee shows met animatrons.

Lees ook: Duinrell Wassenaar.

Meer informatie vind je hier.

Hans en Grietje – Zeewolde (Flevoland)

Hans & Grietje is namelijk meer dan alleen een pannenkoekenhuis. Als je aan komt lopen en het huis ziet, is dat al heel bijzonder. Er is een heel speelpark bijgebouwd zodat je kind zich hier rustig een paar uur vermaakt. Voor de echte stoere jongens en meisjes is er een groot skelterpark en het grote speeltoestel “De grote snoeptoren”. Daarnaast is er ook een groot airkussen, schommelplein en kun je het huis van Hans en Grietje bezoeken. Heel populair bij de kinderen is het verkeerspark. Aan de overkant vind je het Harderbos waar je de Broodkruimeltjesroute (ook helemaal in thema) kan lopen. Ook het eten is een bijzondere ervaring, zo kunnen de tafels bewegen!

Lees ook: Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje

Meer informatie vind je hier.

Sprookjeshof – Zuidlaren (Groningen)

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

Het Sprookjeshof in Zuidlaren is een combinatie van een speelpark en een attractiepark. Door de grote speeltoestellen, de mini-achtbanen, de reuzeglijbaan en de vele kleinere speeltoestellen zal het kind zich geen moment vervelen. Daarnaast maakt het terugkomende sprookjesthema en de mogelijke rondvaart het voor de ouders ook een leuk park om te bezoeken.

Lees ook: Sprookjeshof Zuidlaren

Meer informatie vind je hier.

Elfendeurtjesroute – Nederland

Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland - Mamaliefde

Op verschillende plekken in Nederland vind je een elfendeurtjesroute; dit is een soort combinatie van een wandeling en een zoektocht naar de elfendeurtjes. Deze vind je op verrassende plekken in het bos, of gewoon in de stad. Het is dus goed zoeken geblazen! Zo zie je dat je overal een beetje magie kan tegenkomen. Deze routes vind je onder andere in de binnenstad van Alkmaar, buitencentrum Schoorl, buitencentrum de Weerribben, buitencentrum Oostvaardersplassen, Bos de Elzen Dordrecht en Camping Klein Hemelrijk.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad (Nederland)

Kabouterpad Nederland met kinderen; Overzicht van alle 66 per provincie - Reis-liefde.nl

Tot slot vind je verspreid over heel Nederland kabouterpaden; in totaal zijn er meer dan 60. Dit zijn korte routes van ongeveer 1 à 2 km door een natuurgebied. Dit is dus al geschikt voor peuters en jonge kinderen, veel routes lopen door het bos dus niet altijd over een effen ondergrond die geschikt is met wandelwagens. De route is te volgen door middel van kabouterpaaltjes en op sommige routes kom je onderweg nog kabouters tegen. Eventueel is het mogelijk om tegen betaling een knapzak met kaboutermutsjes, die je na afloop mag houden, op te halen met opdrachten die je onderweg kan doen.

Lees ook: Kabouterpad Nederland overzicht

Linda van Aken