Skip to Content

Amsterdam met kinderen wat te doen? 23 Leukste uitjes & kinderactiviteiten

Amsterdam met kinderen wat te doen? 23 Leukste uitjes & kinderactiviteiten

Amsterdam, bij uitstek dé plek waar buitenlandse toeristen heen willen. Maar ook voor “ons Nederlanders” is het ontzettend leuk om deze enorme stad te bezoeken. Er is namelijk genoeg te doen, ook leuke uitjes voor gezinnen met kinderen.

Je kunt bijvoorbeeld een ontzettend leuke fotoreportage maken met de AMSTERDAM-letters, die op drie verschillende plekken te vinden zijn ook nu ze op het Museumplein zijn weggehaald. Maar er zijn nog veel meer best of tips wat er te doen is in Amsterdam!

A’dam Lookout

Aan het rijtje Eiffeltoren, Fernsehturm en London Eye is een Nederlands uitkijkicoon toegevoegd: A’DAM LOOKOUT. Voor de daredevils onder ons heeft LOOKOUT een extra adrenalinekick in petto: op het dak prijkt Europa’s hoogste schommel. Je schommelt ‘over the edge’ van de uitkijktoren, op een huiveringwekkende hoogte van bijna 100 meter boven de grond. Met het meest spectaculaire uitzicht over Amsterdam en omgeving zodat je Amsterdam in vogelperspectief ziet vanaf de hoogste schommel van Europa. Daarnaast krijg je toegang tot de indoor, interactieve, state-of-the-art Amsterdam-tentoonstelling. Een gratis digitale foto van je bezoek aan LOOKOUT en kan je wat nuttigen in panoramabar-restaurant-club Madam.

Voor de schommel is een extra ticket te koop aan de kassa. Een premium ticket is inclusief gratis digitale foto, A’DAM goodie en een dag/nacht-toegangskaart.

Meer informatie vind je hier.

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos vind je bijna tweehonderd kilometer aan fiets-, wandel- en ruiterpaden en 14 kilometer aaneengesloten kanowater doorkruisen meren, bossen en weilanden. Voer de geitjes op de geitenboerderij, klim naar de boomtoppen in het klimpark Fun Forest, laat je kinderen uitrazen in de kinderbadjes of op het speeleiland in de Grote Vijver, wandel het kabouterpad, ga paardrijden of naar de Schotse Hooglanders kijken, pak een terrasje bij één van de restaurantjes en kiosken, relax bij Spa Zuiver, eet een pannenkoek bij boerderij Meerzicht, bewonder de vele soorten planten en vogels op het Vogeleiland en rondom de Poel of bezoek het Bostheater en de ruim 200 evenementen die het Amsterdamse Bos je jaarlijks biedt. Er is ook een klimbos. Als de bloesem in bloei staat is een bezoek aan het bloesempark een absolute aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Artis dierentuin Amsterdam

De allermooiste stadsdierentuin die we hier in Nederland hebben is toch echt wel ARTIS. Deze prachtplek bestaat al sinds 1838 en biedt een fijne en veilige leefomgeving aan ontzettend veel mooie dieren. Je loopt in een historisch stadspark tussen eeuwenoude bomen en vele planten.

Artis is niet zo groot, maar je kunt er met gemak een aantal uur rondlopen en je verwonderen over alles wat je ziet. Bezoek het Apenhuis en Vogelhuis, of bewonder de tropische vissen in het monumentale aquarium. Ook een tip van Gezinopreis.

Meer informatie vind je hier.

Artis-Micropia

Artis-Micropia toont het machtigste, meest succesvolle en tegelijk kleinste leven op aarde: microben. Ieder mens draagt anderhalve kilo microben met zich mee. Micro-organismen zijn overal en bepalen hoe onze wereld eruitziet. Ervaar met speciaal voor Artis-Micropia ontwikkelde 3D-kijkers, hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten. Navigeer door de habitat van extremofielen: microben die kunnen leven onder de meest barre omstandigheden. En leer met de bodyscan je eigen micro-organismen kennen. Na een bezoek aan Artis-Micropia kijk je nooit meer hetzelfde naar jezelf en naar de wereld.

Meer informatie vind je hier.

Body Worlds

Misschien klinkt het wat griezelig; meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen in een museum. Echter, het is juist interessant om de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam te bestuderen. BODY WORLDS vertelt het wonderbaarlijke verhaal van hoe we eigenlijk allemaal in elkaar zitten. Op Thuisleven lees je een mooi verslag over wat er allemaal te doen en te zien is.  Wereldwijd hebben al ruim 40 miljoen mensen deze fascinerende reis door het menselijk lichaam gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Hortus Botanicus

Eén van de oudste botanische tuinen ter wereld is de Hortus Botanicus in Amsterdam. Hij is maar liefst 1,2 hectare groot en bevat 7 kassen waarin ruim 4000 soorten planten groeien. Er is zelfs een 300 jaar oude Oostkaapse broodboom en een heuse vlinderkas. De Hortus, zoals de tuin ook wel genoemd wordt, ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Je vergeet dit echter snel als je je achter de 300 jaar oude toegangspoort bevindt. Geniet na een mooie wandeling ook nog even van een biologische lunch in de Oranjerie!

Meer informatie vind je hier.

Madame Tussauds

Stap binnen in de glansrijke wereld van Madame Tussauds vol glitter en glamour! Voor jou als supertalent staat er veel op het programma. Drink voordat je de sterren van de hemel zingt samen met Ariana Grande en Adele nog even een kopje koffie met George Clooney. Daarna is het tijd om te trainen samen met bekende topsporters zoals Lionel Messi zodat je helemaal ready bent om de wereld te redden met alle superhelden van Marvel! Na het redden van de wereld is het tijd om je klaar te maken voor een echte A-list party samen met Michiel Huisman en Lady Gaga. Kendall Jenner zal je de beste tips geven op het gebied van fashion zodat je eruit ziet als een echte VIP. Nog inspiratie en energie over? Maak dan kunst geïnspireerd op het werk van Herman Brood of Vincent van Gogh, red E.T. met een fietstocht langs de maan, of laat jouw gezicht op de borst van Zayn Malik tatoeëren en maak de perfecte selfie.

Meer informatie vind je hier.

Ripley’s Believe It or Not!

Bij Ripley’s kun je terecht voor een heel bijzondere collectie van natuurlijke, wetenschappelijke, artistieke en menselijke rariteiten. Het vijf-verdieping-tellende Ripley’s Believe It or Not! brengt oude beschavingen en moderne kunst samen in een poging om deze te bewaren voor toekomstige generaties. Ontdek de bizarre verhalen achter de meest zeldzame voorwerpen en speel met optische illusies en interactieve mindgames. Zo kwam tips voor jou zelfs een stukje tegen van de Berlijnse muur. Een beetje vreemd, doch interessant museum. Je zult je bezoek zeker niet gauw vergeten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Stedentrip Berlijn; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen in omgeving met kinderen

Rondvaartboot Amsterdam door de grachtengordel

De Amsterdamse grachten zijn onlangs benoemd tot UNESCO-werelderfgoed en tijdens de 75 minuten durende City Canal Cruise zul je zien waarom. De rondvaart neemt je mee langs alle bekende en bijzondere plekken in de stad zoals het Anne Frankhuis, de prachtige grachtenpanden op de Prinsengracht, de Amstel met zijn beroemde Magere brug en de Westerkerk waar Rembrandt begraven ligt. Via het Personal Audio System aan boord kun je luisteren naar één van de 20 talen waarin zij het audiocommentaar aanbieden. En naast deze verschillende talen kun je ook nog kiezen uit één van de themaverhalen zoals de “Gezocht: Zoetwaterpiraten kidscruise” voor alle kinderen van 5-12 jaar & de “rijksrondvaart”, een verhaal geproduceerd door het Rijksmuseum dat het Amsterdam van nu koppelt aan het Amsterdam uit de Gouden eeuw.

Meer informatie vind je hier.

This is Holland

Voel, bekijk en leer bij THIS IS HOLLAND. De adembenemende filmbeelden die je te zien krijgt, bieden je een onwijs gaaf perspectief vanuit de lucht en geeft je nieuwe inzichten over hoe Nederland is ontstaan. Door middel van een 4D-ervaring vlieg je over Nederland langs de mooiste plekken. THIS IS HOLLAND is het ronde iconische gebouw tussen A’DAM Lookout en EYE Filmmuseum, gelegen tegenover het Centraal Station aan de overzijde van het IJ.

Meer informatie vind je hier.

Vondelpark & Groot Melkhuis

Als het zonnetje schijnt is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het Vondelpark, heerlijk in het groen in het midden van de stad. Met veel gras om te zitten / liggen aan het water en kinderbadjes. Er is ook een boomkroonpad waarmee je het park vanaf een andere kant ziet. Met kinderen is het Groot Melkhuis een aanrader. Dit is decennialang de plek waar je heerlijk aan het water kunt zitten en genieten van een hapje en een drankje en bekend vanwege de speeltuin. Niet alleen voor de kleintjes, maar er zijn heel veel speeltoestellen, een springkasteel of kom lekker knutselen in het Kinder Atelier. Ook de Vondeltuin is erg populair.

Bezienswaardigheden Amsterdam

Het Anne Frankhuis

Anne Frank, welke volwassene kent het verhaal van het Joodse meisje in het Achterhuis niet? Ook alle kinderen zouden kennis “moeten” maken met dit ongelooflijke verhaal. Ruim twee jaar lang zat Anne samen met haar familie (en nog een aantal andere personen) ondergedoken in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. Dit was hetzelfde pand als waar Anne haar vader zijn bedrijf had. Anne beschreef alles wat ze meemaakte; over hoe stil ze moesten zijn, haar verliefdheden, maar ook over haar angsten en toekomstdromen.

In het museum zie je onder andere citaten uit het beroemde dagboek van Anne, foto’s van Anne, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers en de helpers. Ook het geruite dagboek van Anne Frank is hier te bekijken. Iedere dag staan er rijen voor de deur van het Anne Frankhuis in Amsterdam. De onderduikplek is namelijk ontzettend interessant te noemen. Saskia van KidsErOpUit bezocht het Anne Frankhuis en schreef er een mooi verslag over.

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden en tickets vind je hier.

Koninklijk Paleis Amsterdam (Paleis op de Dam)

Dit is een leuk uitje voor de liefhebber van onze vaderlandse geschiedenis. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is één van de drie paleizen die gebruikt worden door het Koninklijk Huis. Het Paleis dient altijd als decor van staatsbezoeken, prijsuitreikingen, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten. Het Paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Met de komst van Lodewijk Napoleon, koning van Holland en de broer van de Franse keizer Napoleon, veranderde het uiteindelijk in 1808 in een Paleis. De prachtige collectie meubelen, penduleklokken en kroonluchters zijn nog steeds te bewonderen. Je kunt ervoor kiezen om zelf door het paleis te lopen, of om een audiotour te doen zoals Gezinopreis deed.

Meer informatie vind je hier.

The Amsterdam Dungeon

Amsterdam heeft in het verleden het nodige te lijden gehad; de pest, brand, moord, verraad…donkere tijden dus. Tussen de muren van The Amsterdam Dungeon stap je in de voetsporen van duizenden jonge matrozen die hun ziel verkochten aan de VOC. Ook loop je het risico dat je zelf terecht komt te staan voor krankzinnige misdaden. Van berovingen tot hekserij…. Kom jij levend terug uit deze walgelijke omstandigheden? Het is allemaal zo spannend dat het zelf een beetje echt kan lijken! Het kan zelfs zijn dat je er stiekem een beetje bang van zal worden. De enige remedie hiertegen is de grappige kant ervan in zien.

Meer informatie vind je hier.

Museum in Amsterdam

EYE Filmmuseum

Bij EYE zie je de gehele filmgeschiedenis; van stille films (eind negentiende eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. Ieder jaar worden er weer vele Nederlandse en buitenlandse titels toegevoegd. Dit museum is dus eigenlijk altijd in beweging. Voor kinderen is er ook een hoop te doen, zoals bijvoorbeeld een speurtocht, spelen in een filmische speeltuin, het volgen van workshops, het samen spelen van een quiz en nog veel en veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Fotomuseum Foam

Een bezoek aan Foam biedt iedereen – van jong tot oud – een kennismaking met de verschillende vormen en kracht van actuele fotografie. Naast een uitgebreid programma aan workshops, events en rondleidingen vindt Foam het belangrijk dat ook de jongste bezoekers aan Foam kennismaken met de kunstenaars en bijzondere projecten die in Foam vertoond worden. Kinderen kunnen op reis door het museum met een kleurrijke camera om een FotoBaas te worden. In het spelboek leren de jongste bezoekers van Foam spelenderwijs meer over begrippen in de fotografie, zoals kader, compositie en perspectief. De combinatie van doe- en kijkopdrachten stimuleert het samen kijken naar fotografie tussen volwassenen en kinderen. Naast de opdrachten voor in het museum, bevat het spelboek individuele creatieve opdrachten voor thuis, met als doel kinderen te stimuleren om zelf verder aan de slag te gaan met fotografie en bewuster naar de wereld om hen heen te kijken.

Meer informatie vind je hier.

NEMO Science Museum

Wil jij ontdekken hoe wetenschap en technologie alledaagse dingen bijzonder maken? Dan wordt het hoog tijd dat je het NEMO Science Museum een bezoekje gaat brengen. Er zijn maar liefst 5 verdiepingen vol experimenten, demonstraties en workshops. Na deze dag heb je zoveel geleerd, dat je je vriendjes en vriendinnetjes op school ook alles kunt bijbrengen. Zelfs met een peuter en een kleuter is NEMO ontzettend leuk en interessant om te bezoeken. Het dak van NEMO is het hoogste stadsplein van Nederland, waar je de openluchttentoonstelling Energetica zult vinden én een groot buitenterras + restaurant: allemaal met een prachtig uitzicht over Amsterdam.

Meer informatie over NEMO vind je hier.

Lees ook: Dagje uit naar NEMO Science Museum Amsterdam (met peuter en kleuter)

Rijksmuseum

Eén van de beroemdste musea ter wereld is toch wel “ons” Rijksmuseum. Je ziet hier de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw: met werk van Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en natuurlijk Rembrandt, één van de grootste kunstenaars ooit. Ook de beroemde Nachtwacht is hier te bewonderen. In het Rijksmuseum worden speciale kinderrondleidingen gegeven, wat het ook een stukje leuker en interessanter voor ze maakt. De familierondleidingen worden vaak op woensdagmiddag en zaterdag gegeven en zitten heel erg snel vol. Zorg dus dat je van tevoren even een reservering plaatst. Ook zonder rondleiding is het museum interessant, zeker als je hoort hoe kinderen de kunst bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje uit; Rijksmuseum met kinderen

Scheepvaartmuseum

Stap aan boord en beleef een levensecht avontuur op zee. Wandel door een walvis, stap in een simulatie-schip (ik hoop dat je niet zo snel zeeziek wordt) en bekijk de prachtige tentoonstelling. In Het Scheepvaartmuseum is alles te ontdekken over vijf eeuwen maritieme geschiedenis. Tentoonstellingen zoals de atlassen en de navigatie-instrumenten tonen het beste uit een van de grootste maritieme collecties ter wereld. Breng ook zeker een bezoek aan VOC-schip ‘Amsterdam’, waar je kunt ervaren hoe het vroeger was op een VOC-schip.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit naar het Scheepvaartmuseum met kinderen.

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, en het is gevestigd in één van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. De objecten vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal en maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Leer in het Tropenmuseum meer over thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Je zult merken dat we allemaal, ondanks een heleboel verschillen door bijvoorbeeld cultuur, hetzelfde zijn. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld ZieZo Marokko speciaal voor de kinderen..

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Tropenmuseum Amsterdam met kinderen naar ZieZo Marokko

Van Gogh Museum

Hoewel Van Gogh tijdens zijn leven slechts twee schilderijen wist te verkopen, komen er nu jaarlijks ruim anderhalf miljoen mensen naar het museum om zijn werk te bewonderen. Het museum heeft de schilderijen op chronologische volgorde opgehangen zodat je een goed overzicht krijgt van Vincents persoonlijke én artistieke ontwikkeling. Het Van Gogh Museum doet erg zijn best om super kindvriendelijk te zijn, en met succes! Er zijn bijvoorbeeld schilderworkshops, kinderrondleidingen en een audiotour.

Meer informatie vind je hier.

Verzetsmuseum

In dit museum leer je het verhaal van mensen in oorlogstijd; hoe ze zich hebben verzet en hoe ze dit allemaal hebben ervaren. De expositie schetst een beeld van het leven van gewone burgers tijdens de vijf oorlogsjaren. Het is allemaal heel interactief, want bezoekers moet kijken, gluren en nadenken. Verder zie je authentieke voorwerpen, foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten. Deze schetsen een beeld van hoe het in de jaren 40-45 was. Dit museum is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Hermitage Amsterdam met verschillende exposities

Wondr Experience – Instagram museum

Een nieuw, tijdelijk en zeer populair museum is het Instagram museum Wondr in Amsterdam. Hier kijk je niet naar kunst en afbeeldingen, maar ben je zelf onderdeel en kan je heel veel selfies maken! Ook de nieuwste clip van Djamilla is hier opgenomen. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer instagram hotspots in Amsterdam.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Amsterdam met kind

Hotel Jakarta

Hotel Jakarta Amsterdam is een uniek, duurzaam hotel in Amsterdam aan de rivier het IJ, op de voormalige locatie waar schepen vertrokken naar Jakarta. Hotel Jakarta biedt 200 luxe kamers in Indonesische stijl. Het boetiekhotel beschikt over kamers van 30 m² met een Indonesische toets. Alle superior kamers hebben een balkon met een panoramisch uitzicht over het IJ aan de ene kant en uitzicht op het centraal station aan de waterkant. U kunt van het ontbijt, de lunch en het diner genieten in Café Jakarta of van een drankje in de Sky Bar Malabar op de 8e en 9e verdieping. Elke ochtend wordt in de accommodatie een ontbijtbuffet geserveerd, dat bij de prijs is inbegrepen. U kunt ontspannen in het wellnesscentrum en het zwembad met uitzicht op het IJ.

Meer informatie vind je hier.

Bilderberg Jan Luyken

Bilderberg Hotel Jan Luyken is verdeeld over een aantal 19e-eeuwse herenhuizen in het Museumkwartier, die tegenover het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum liggen. Het hotel heeft modern ingerichte kamers en diverse wellnessfaciliteiten. Er leidt een karakteristieke Amsterdamse trap naar de kamers, waar historische elementen gecombineerd zijn met moderne meubelstukken. Gasten slapen op ruime boxspringbedden en er staat een flatscreentelevisie op de kamers. De grote ramen bieden een prachtig uitzicht op de omgeving. Gasten kunnen de wellnessruimte reserveren, waar een bubbelbad, een solarium en een Turks stoombad beschikbaar zijn. Het Bilderberg Jan Luyken verzorgt elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet in het restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Amsterdam Farm Lodge

Amsterdam Farm Lodge biedt een appartement met uitzicht op de tuin in Amsterdam, op 3 km van de NDSM-werf. Er is ook een terras. Het appartement heeft 3 slaapkamers en 1 badkamer met een bad of douche en een haardroger. De keuken heeft een oven en een magnetron. Het appartement biedt ook een kinderspeelplaats. Er is een tuin. Populaire bezienswaardigheden in de buurt van Amsterdam Farm Lodge zijn de Amsterdam Tower, de Zaanse Schans en het Van Gogh Museum. Schiphol ligt op 14 km afstand.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Arena

Hotel Arena is gelegen in het Oosterpark en bevindt zich in het populaire Amsterdam-Oost. In café-restaurant PARK kunnen gasten genieten van het uitzicht en heerlijke gerechten en drankjes. Het hotel beschikt ook over een terras, creatieve studio´s voor vergaderingen en een oude kapel voor evenementen. Het stadscentrum bereikt u in 10 minuten lopen. Het hotel is gevestigd in een historisch pand dat ooit fungeerde als een weeshuis en verpleeghuis. De kamers van Hotel Arena zijn voorzien van hoge plafonds, grote ramen, schuine wanden, houten balken en originele ornamenten. Alle kamers zijn verschillend, maar elke kamer heeft een flatscreen-tv, airconditioning, een zithoek en een eigen badkamer. Het hotel biedt een 24-uursreceptie, gratis WiFi, fietsverhuur en een gastheer die u diverse lokale tips kan geven.

Meer informatie vind je hier.

EasyHotel Amsterdam Arena Boulevard

EasyHotel Amsterdam Arena Boulevard ligt in Amsterdam, naast het treinstation Bijlmer Arena, op 300 meter van de Amsterdam Arena en op 8 km van het centrum van Amsterdam. Alle kamers hebben een eigen badkamer met een douche. WiFi is gratis in het hele gebouw. Er is een 24-uursreceptie aanwezig. Bovendien worden er huurfietsen aangeboden waarmee u de omgeving kunt verkennen. Amsterdam Studio’s ligt op 2,7 km van easyHotel Amsterdam Arena Boulevard, en Amsterdam RAI bevindt zich op 5 km afstand. Luchthaven Schiphol ligt 12 km verderop.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Outside Inn; het hele jaar warm en droog kamperen in Amsterdam

Wat is jullie favoriete uitje in Amsterdam?

Amanda