Skip to Content

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark

Gezellig er op uit en plezier combineren met een overnachting; dan is een overnachting in of bij een pretpark Europa een aanrader. Bij sommige parken is een dag gewoon echt te weinig, daarom zijn er hotels of campings aanwezig. Of het is goed te combineren met een vakantie in de omgeving. Hieronder vind je per land de leukste pretparken overnachtingtips!

Pretparken in België

Bellewaerde

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Bellewaerde ligt bij Ieper in het zuidwesten van de provincie West-Vlaanderen. Bellewaerde is verder verdeeld in een aantal andere themagebieden waaronder Canada, India, Savanne, Jungle, Mexico en Far West. De attracties in Bellewaerde variëren van leuke attracties voor jonge kinderen tot spannende attracties en thrillrides. Daarnaast kun je meer dan 300 exotische dieren, van luipaarden en leeuwen tot aan flamingo’s en capibara’s, bewonderen in het park. In 2019 werd het park Bellewaerde uitgebreid en opende een indooraquapark met diverse glijbanen.

Overnachten kan op verschillende plekken aan de doorgaande Meenseweg. Hier vind je diverse accommodaties variërend van B&B’s tot hotels en vakantiewoningen. Zo vind je hier Hotel Kasteelhof ’t Hooghe (hier) in een historische omgeving en het West Western Flanders Lodge Hotel (hier). Kamperen kan onder andere bij camping ‘t Hof Belleawaerde (hier).

Bobbejaanland

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Bobbejaanland in Lichtaart begon in 1961 als een theater met daarom een strand. Al snel werd dit uitgebreid met diverse attracties. Tegenwoordig is het theater nog maar een klein deel van het park en zijn een deel van de oudere (kermis)attracties vervangen door moderne attracties. In tegenstelling tot veel andere parken heeft Bobbejaanland niet echt een thema. Er zijn wel verschillende gebieden met voor iedereen een aanbod; van treintjes voor jonge kinderen tot achtbanen voor oudere kinderen.

Vanaf het zuiden van Nederland is Bobbejaanland ook prima te bezoeken voor een nachtje. Al kun je natuurlijk ook in de omgeving overnachten. Dit kan onder andere bij het hotel Corsendonk Hooge Heyde (hier), Hotel & chaletpark Fauwater (hier) of Camping Houtum in Kasterlee (hier).

Lees ook: Bobbejaanland

Pairi Daiza

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Eigenlijk is dit niet zozeer een attractiepark, maar deze dierentuin is een unieke ervaring. Er wachten je hier niet minder dan 5000 dieren zoals witte tijgers, panters, giraffen, nijlpaarden, zebra’s, olifanten, zeeleeuwen, pinguïns, halfapen, doodshoofdapen, reuzenotters en veelkleurige vogels. Er worden roofvogeldemonstraties gegeven en je kan op bezoek bij de pasgeboren baby’s. Naast de dieren is er ook veel aandacht voor tuinen en natuur. Deze dierentuin werd niet voor niets meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa en hoort dus ook zeker op je bucket list te staan!

Overnachten kan onder andere bij het Paira Daiza Resort; dit is een unieke ervaring aangezien je slaapt in een van de unieke accommodaties dicht bij de dieren. Je kunt kiezen op basis van welke dieren je wilt bewonderen, het uitzicht of inrichting / thema. Zo zijn er luxe suites, maar ook sprookjeskamers, ondergronds huis, of een huis met indianenthema. De meeste lodges hebben een open haard, een bubbelbad of zelfs een sauna. Verblijf is op basis van halfpension. Lees meer

Daarnaast heb je natuurlijk ook diverse accommodaties in de omgeving van het park. Deze vind je hier.

Lees ook: Pairi Daiza

Plopsa Coo

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Plopsa Coo is een pretpark gelegen bij de Watervallen van Coo in de Ardennen. Het pretpark Plopsa Coo biedt jong en oud een heerlijke combinatie van natuur en avontuur. Het staat in het teken van de bekende Studio 100-figuren. Tijdens een bezoek aan Plopsa Coo kunnen de kinderen zomaar helden als Mega Mindy, Kabouter Plop, Wickie de Viking en Maya de Bij tegen het lijf lopen. Maar niet alleen de kleintjes zullen zich vermaken in Plopsa Coo. In dit wondermooie park in de uitgestrekte Amblève-vallei geniet je van 25 attracties voor de hele familie.

In de Ardennen vind je diverse vakantieparken en hotels. Aanraders zijn onder andere Landal Village les Gottales (hier), Center Parcs Ardennen (hier) en camping / vakantiepark Petite Suisse (hier).

Plopsaland de Panne & Plopsaqua

Plopsaland De Panne en waterpark Plopsaqua liggen vlakbij de Belgische kust. Ideaal voor de combinatie van zwemmen, attractiepark, uitwaaien aan het strand en de zee. Kabouter Plop, Samson & Gert, Bumba, Maya de Bij en al hun vriendjes staan te popelen om je welkom te heten in Plopsaland De Panne! Het meest bezochte pretpark van België combineert de magie van de geliefde Studio 100-figuren met het plezier van meer dan 50 outdoor- en indoorattracties en een unieke combinatie van shows en liveoptredens. De allerkleinsten kunnen zich uitleven op hun favoriete outdoorattracties of in het volledig overdekte Mayaland.

Sinds 2021 kun je bij Plopsaland overnachten in het Plopsa Hotel (hier) en op de Plopsalandcamping Plopsa Village (hier). Het Plopsa Hotel ligt direct naast de ingang van Plopsaland de Panne en is prachtig gethematiseerd. Op Plopsa Village camping kun je met je eigen camper of caravan overnachten. Daarnaast bevinden zich in de directe omgeving van Plopsaland en in het centrum van De Panne vele hotels, campings en vakantieparken zoals Sunparks Oostduinkerke aan Zee (hier) en Center Parcs Park De Haan (hier).

Walibi België

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Walibi Belgium ligt tussen Brussel en Namen. Het pretpark is geschikt voor het hele gezin met aangepaste attracties voor alle leeftijden. Ieder kind heeft er de kans om zich volledig uit te leven, want het park heeft 40 attracties zoals de Calamity Mine of de Radja River. Er zijn maar liefst 16 kindvriendelijke attracties. Echte durvers nemen dan weer plaats in de Dalton Terror, de Vampire of de Cobra.

Hotels in de omgeving van Walibi zijn onder andere het Best Western Hotel Wavre (hier) en Hotel Wavre Brussels East (hier).

Pretparken Denemarken

Legoland Billund

Voor veel kinderen is het een droom; een bezoekje aan Legoland Billund. Dit themapark is volledig ingericht in de stijl van de bekende bouwsteentjes. Het begon met een soort miniatuurlandschap waarbij bekende gebouwen werden nagemaakt, eerst uit binnenland maar later ook uit buitenland en een speeltuin. Regelmatig wordt het park uitgebreid, zo vind je er nu ook een enorm Ninjago themaland. Bij mooi weer zijn er een aantal waterattracties met bootjes waarbij je de kans loopt om nat te worden en een enorme speelwaterplaats. Voor jong en oud, dit is een park waar je echt een keer geweest moet zijn.

Een dag Legoland is leuk, maar nog leuker is het om er een paar dagen van te maken zodat je het kan combineren met een meerdaags bezoek aan het Lego House en safaripark Givskud Zoo. Een aanrader is onder andere het vakantiepark Lalandia Billund met een indrukwekkend zwembad en zelfs een schaatsbaan. Legoland heeft ook zijn eigen accommodaties, waarvan een aantal met directe toegang tot het park zoals het Legoland Hotel. Daarnaast heb je het Legoland Vakantiepark en het Legoland Castle (hier).

Lees ook: Legoland Denemarken Billund; Tips leukste attracties met jonge kinderen

Pretparken in Duitsland

Europapark

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Dit park, gelegen in het Zwarte Woud, heeft maar liefst tien achtbanen, waaronder de hoogste van Europa. Iedereen komt er aan zijn trekken, er zijn vele attracties voor jong en oud. Met meer dan 100 attracties en shows is het niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook een van de best bezochte en hoogst gewaardeerde parken in Europa.  Doe je het liever wat rustiger aan: iedere dag is er een wervelend showprogramma. Nieuw is het overdekte waterpark Rulantica.

Overnachten Europapark Hier vind je meerdere hotels (hier); ieder met een eigen internationaal thema net zoals in het park zelf. Zo vind je er het Italiaanse Collosseum, maar ook een Spaans Castillo etc. Ook de hotelkamers zijn helemaal in thema, en er is een speciale hotelingang zodat je voor openingstijd al het park kan betreden. Ook bij het waterpark is een hotel aanwezig. Daarnaast is er een camping, waar je met eigen tent of in een tipitenten en bungalows kan overnachten. In het dorpje vind je ook diverse hotels zoals B&B Hotel Rust-Ettenheim (hier).

Lees ook: Weekendje weg naar Europapark Duitsland

Legoland Duitsland

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Legoland ligt tussen Stuttgart en München en staat helemaal in het teken van het bekende speelgoed. Het kleurrijke park is enorm groot, zo’n 26 voetbalvelden groot en onderverdeeld in 10 themagebieden. Er is zoveel te beleven dat één dag zeker niet genoeg is.

Overnachten kan onder andere bij het Legoland Vakantiepark (hier) en Legoland hotel (hier) zelf. Deze kamers zijn ook in thema. Of in de omgeving bij bijvoorbeeld Eurohotel Gunzburg (hier).

Moviepark Germany

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Movie Park in Bottrop is één van de bekendste pretparken in Duitsland en bestaat al jaren. Het is een pretpark met attracties die allen gebaseerd zijn op een film of serie. Vroeger kon je hier vooral attracties vinden die te maken hadden met de Looney Tunes, Ninja Turtles en Batman maar in de afgelopen jaren is er veel veranderd en uitgebreid. Ook zitten er veel bekende namen tussen die vooral op Nickelodeon worden uitgezonden. Dit zie je ook terug in bepaalde attracties en tijdens een show. Ook zijn er in het park een aantal shows te vinden en diverse restaurants met een thema.

Overnachten kan in de omgeving onder andere bij het Van der Valk Hotel Gladbeck (hier) of het Parkhotel Oberhausen (hier).

Phantasialand

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Vlakbij Keulen in Duitsland vind je Phantasialand. Phantasialand is één van de meest veelzijdige pretparken in Europa en heeft voor ieder wat wils. De 6 unieke thema’s zorgen ervoor dat je je geen moment verveelt en je binnen een dag een reis om de wereld kunt maken. Kinderen kunnen terecht in het Wupi- en Wözlland met naast diverse attracties ook leuke avonturen- en ontdekkingstochten. In Hollywood kijk je naar de opname van wereldberoemde films als King Kong, Jaws, Tarzan en Alfred Hitchcock. Tijdens de diverse shows geniet je van live entertainment.

Lees ook: Phantasialand Duitsland

Phantasialand beschikt over drie themahotels (hier) die aansluiten bij de wereld waar ze zich in bevinden. Een deel van de hotels bevinden zich in het midden van het park en bieden dus toegang tot het park. Het thema is tot in detail doorgevoerd. Natuurlijk vind je ook in de omgeving diverse hotels en vakantieparken zoals H+ Hotel Köln Brühl (hier) en RS-hotel (hier).

Playmobil Funpark Duitsland

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Een Playmobil FunPark is een themapark van Playmobil. Playmobil opende het eerste park in 1991 in het Duitse Zirndorf en heeft sindsdien nog vijf parken geopend en richt zich met name op jonge kinderen van 3 tot en met 10 jaar. Het hele park is aangekleed in Playmobilstijl. Dit geldt niet alleen voor het park, maar ook voor het bijhorende hotel. Het park wil vooral stimuleren dat kinderen zelf spelen en ontdekking gaan. Daarom zul je geen achtbanen en andere grote attracties in het park tegenkomen, maar in plaats daarvan speeltuinen, minigolf en een klimparcours. Ook is er een overdekt gedeelte.

Overnachten kan onder andere in het Playmobil hotel (hier) zodat je hele verblijf in thema is. Natuurlijk kan dat ook in Neurenberg in het A&O hotel (hier), dit is zeer betaalbaar, heeft fijne familiekamers en ligt direct aan het centrum maar bij een parkeergarage.

Erlebnispark Tripsdrill

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Niet ver van Stuttgart, in het groen, ligt het eerst gebouwde attractiepark van Duitsland: Tripsdrill! Met meer dan 100 originele attracties, staat het garant voor grenzeloos familieplezier. Het park is voor de vijfde keer uitgeroepen tot het beste attractiepark van Europa. Nieuw dit jaar is een adembenemende wedstrijd tussen twee achtbanen, de “Volldampf” en “Hals-über-Kopf”. En dat is nog niet alles. In het aangrenzende Wildparadijs Stromberg zijn meer dan 50 verschillende diersoorten, vliegshows en voerrondes. Ook vind je hier een wapenmuseum en wijnproeverij.

Bij Tripsdrill vind je een eigen vakantiepark waar je met je gezin kan verblijven in een boomhut (hier). Of kijk voor een hotel in de omgeving eens bij Hotel Adler Botenheim (hier).

Wunderland Kalkar

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Wunderland Kalkar is een all-inclusive pretpark in Duitsland. Word kleddernat in een spetterende wildwaterbaan, draai je dol in de ‘teacups’, leef je uit op reusachtige springkussens of waag je in het reuzenrad of de achtbaan. Zin in iets anders? Kies voor de skelterbaan of maak een spannende tocht in een botsboot. Ook bij slecht weer hoef je je niet te vervelen, zo is er een overdekt speelparadijs, maar ook diverse shows, voorstellingen. Dit park vind je op het terrein van een voormalige energiecentrale, in het Brüter Museum wordt op eenvoudige wijze de werking van alternatieve energiebronnen uitgelegd. Sommige attracties staan bovenop het dak en zorgen voor een indrukwekkend uitzicht over de Rijn.

Om gebruik te maken van alle faciliteiten is een meerdaags verblijf bij Wunderland Kalkar (hier) een aanrader. Je kunt overnachten in een van de zes hotels direct op het terrein van het pretpark. Je kunt kiezen uit 2-persoonskamers maar er zijn ook familiekamers.

Pretparken Engeland

Legoland Windsor Resort

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Ook in Engeland vind je een vestiging van het themapark Legoland, dit park staat ook in de top 10 meest bezochte parken van Europa. Legoland Windsor is een kindergericht pretpark in Windsor in Engeland. Het park is gethematiseerd rond het speelgoed Lego. Het park opende in 1996 op de site van het vroegere Windsor Safari Park, als het tweede LEGO Group Legoland. Het park is gelegen nabij Windsor Castle. Zoals bij alle andere Legolandparken ter wereld zijn de attracties een mix van lego-decoratie en de attractie zelf.

Overnachten kan in het Legoland Castle Hotel Windsor (hier) of het Legoland Windsor Hotel (hier) zelf voor een verblijf in thema. Maar je kan ook kiezen voor het Holiday Inn Express Windsor (hier) of Park Farm (hier).

Pretparken in Frankrijk

Disneyland Parijs

Het bekendste en meest populaire park van Frankrijk is natuurlijk Disneyland Parijs. De twee Disney® Parken bieden meer dan 50 attracties, magische ervaringen en spannende avonturen voor jong en oud. Ontmoet je favoriete Disney Figuren, laat je betoveren door de kleurrijke parade, de adembenemende shows en maak je keuze uit de meer dan 50 restaurants. Eén dag is zeker niet voldoende om zowel het Disneyland als het Walt Disney Studios Park te bezoeken.

Bij Disneyland vind je meerdere themahotels (hier), waarvan Disneyland Hotel direct bij de ingang ligt en toegang geeft tot het park. Daarnaast zijn er binnen de ring vijf themahotels met shuttle naar het park. De Davy Crockett Ranch is een themacamping met ook een aantal huuraccommodaties. Ook een aanrader is een overnachting bij Villages Nature Paris van Center Parcs (hier) met geweldig zwembad en shuttle. Rondom het park in Marne-La-Vallee vind je ook 8 partnerhotels met gratis shuttleservice. Bij deze hotels zit toegang tot het park niet standaard inbegrepen.

Parc Asterix

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Parc Astérix is een Frans attractiepark 35 km ten noorden van Parijs, als je over de A1 rijdt zie je dit park liggen. Het is gebaseerd op de bekende stripfiguren Asterix en Obelix. Het park werd in 1989 geopend en is erg populair. In het park vind je onder andere zeven achtbanen, waaronder een omgekeerde achtbaan. Andere populaire attracties zijn een darkride door een middeleeuws spookhuis en een madhouse. Bij mooi weer zijn er diverse waterattracties. Het park staat ook bekend om zijn vele shows, waaronder een voorstelling met dolfijnen, een stuntshow en een komisch spektakel rond Romeinse soldaten.

Bij het park zelf vind je een themahotel “Hotel des Trois Hiboux” (hier) dat is geopend van maart tot november. Daarnaast vind je in de omgeving diverse hotels zoals La Cité Suspendue (hier), Golden Tulip Roissy Saint Witz (hier) en Novotel Survilliers Saint Witz (hier).

Lees ook: Parc Asterix; shows, attracties en achtbanen

Puy du Fou

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Puy du Fou is een geschiedkundig themapark in het Franse Vendée, het is het tweede park van Frankrijk en in tegenstelling tot andere attractieparken zijn er hier geen attracties en achtbanen maar shows en themagebieden. Er zijn zeven hoofdshows, die elk ongeveer 30 minuten of langer duren. Daarnaast zijn er nog een aantal nevenshows die minder lang duren. De shows zijn zeker een aanrader en worden ook in andere parken vertoond zoals Raveleijn.

Het attractiepark ligt tussen een aantal grote steden in. Je kunt vanaf daar een bezoek brengen, maar ook bij het park zelf in een themahotel (hier) overnachten is absoluut een aanrader zodat je meerdere dagen in het park kunt doorbrengen die je ook echt nodig hebt omdat er zoveel te zien is. Er zijn maar liefst vijf hotels in diverse geschiedenisthema’s zoals Versailles, de middeleeuwen, appartementen in merovingische tijd en een kamp met tenten in het renaissancethema. Naast het hotel zijn er ook een aantal partnerhotels.

Lees ook: Puy du Fou beste pretpark ter wereld

Pretparken Italië

Gardaland

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Gardaland is het grootste en meest populaire attractiepark in Italië. Behalve het themapark vind je hier het sprookjesachtige Gardaland Hotel en vanaf 2006 een theater waar Broadwaymusicals worden opgevoerd. Je vindt hier maar liefst 50 attracties, waarvan de waterattractie in het verleden prijzen heeft gewonnen. Voor kinderen is er een 55 hectare groot themaland ‘Fantasy Kingdom’ waar de mascotte Prezzemolo centraal staat.

Dichtbij het Gardameer vind je Gardaland Hotel (hier). Hier zullen de kids zich geen moment vervelen! De ene dag neem je de shuttle naar het Gardaland Park, de andere dag naar Sea Life. Beide parken zijn gelegen op 800 meter van het hotel, maar de shuttle zet jou en je familie gratis voor de deur af. Wissel de uitstapjes af met een dagje aan het zwembad. Daarnaast vind je hier ook nog andere hotels en vakantieparken in de omgeving.

Pretparken Spanje

Port Avontura

Pretpark met overnachting in Europa; van hotel tot vakantiepark - Mamaliefde

Port Avontura is het grootste attractiepark van Spanje en ligt bij Salou aan de kust. Het park bestaat uit verschillende parken waar je los toegang voor moet betalen. Zo vind je er een aquapark, attractiepark en Ferrariland. In het attractiepark vind je diverse achtbanen waaronder de indrukwekkende Shambhala maar ook het themagedeelte Sesamstraat, uniek in Europa.

In het midden van PortAvontura (hier) vind je meerdere themahotels; zowel grenzend aan het park maar ook richting de parkeerplaats etc. Ideaal te combineren met een bezoek aan het strand van Salou. Daarnaast vind je in de omgeving natuurlijk ook diverse hotels op loopafstand zoals H10 Salauris Palace, H10 Vintage Salou of H10 Salou Princess (hier). Ook Ohtels Vilaromana (hier) is zeker een aanrader. Daarnaast zijn er diverse vakantieparken en campings zoals camping La Torre del Sol (hier).

Linda van Aken