Skip to Content

Djurs Sommerland review met kinderen; grootste pretpark in Denemarken

Djurs Sommerland review met kinderen; grootste pretpark in Denemarken

Tijdens onze vakantie in Denemarken mocht er ook een bezoekje aan een pretpark niet ontbreken.

Nu zijn de meeste mensen wel bekend met Legoland Billund, en zal een enkeling ook nog wel hebben gehoord van Tivoli of Dyrehavsbakken in Kopenhagen. Maar daar houdt het dan bij op. In Djursland, een schiereiland in het noordoosten van Denemarken, vind je Djurs Sommerland.

Dit park is het grootste Sommerland van Scandinavië en heeft in het verleden ook meerdere prijzen gewonnen. Dit attractiepark is zoals de naam het al zegt alleen in de zomer (van april tot en met september) geopend.

Toen wij er waren scheen de zon volop, dus konden we heerlijk genieten van alle (natte) attracties. 

Djurs Sommerland

Attractiepark Denemarken: Djurs Sommerland - Mamaliefde.nl

We waren hier op een zondag, het park ging om 10 uur open en om 10.15u reden we de parkeerplaats op. Voor mijn gevoel nog lekker rustig, slechts de helft van de eerste vier rijen werden gebruikt om te parkeren. Bij de parkeerplaats vind je ook een grote schuur waar je buggy’s (enkel en dubbel) en bolderkarren kan huren voor een dag. Daar wordt grof gebruik van gemaakt, waarbij de bolderkarren volgestouwd worden met enorme picknickmanden. Een Sommerland is namelijk niet alleen een attractiepark, het heeft ook een recreatief karakter. Op het terrein bevinden zich vele picknickgebieden met trampolines waar je kan zitten.

Er zijn ook meerdere bbq’s die vrij te gebruiken zijn zodat je vers vlees kan meenemen. Sommerland is ingedeeld in verschillende themalanden met een aantal attracties, horeca en speelgelegenheden. De thema’s zie je overal terugkomen. Niet alleen in de namen, de op-en-top aankleding, de kleding van het personeel, muziek en zelfs accessoires waar het personeel mee loopt. Bij de ingang werd het al een stuk drukker, een enorme stroom aan mensen bracht een bezoekje aan dit park. Stiekem zag ik er al tegenop, maar het park is groot en divers genoeg dat je eenmaal binnen daar niets meer van merkte.

Attractiepark Denemarken: Djurs Sommerland - Mamaliefde.nl

Kinderen tot en met twee jaar mogen gratis naar binnen, daarboven betaalt iedereen hetzelfde bedrag 250 of 270 dkk (33 / 36 euro) voor een dag. Ook heb je tweedaagse tickets die zeker niet overbodig zijn. Voor de attracties zijn er echter lengte-eisen. Gelukkig bleek zoonlief (onverwachts) meer dan 90 cm en mocht hij in de meeste attracties al dan niet met begeleiding. Grappig is dat hij niet hoefde te betalen, maar meer heeft gezien en gedaan dan zijn anderhalfjaar oudere zus. Hij had echt de dag van zijn leven met treinen (ook achtbanen vallen onder deze kwalificatie), bootjes, glijbanen en koeien en kippen.

Bondegardsland

Djurs Sommerland review met kinderen; grootste pretpark in Denemarken - Mamaliefde
Djurs Sommerland review met kinderen; grootste pretpark in Denemarken - Mamaliefde

We begonnen de dag in Bondegardsland, dat is het deel dat speciaal voor de jongere gasten is opgezet. Ideaal dat deze in het midden gecentreerd zijn zodat de afstanden zeer klein zijn en de wat oudere kinderen dit overslaan en de kant opgaan van de meer heftigere attracties. Bondegardsland is Deens voor boerenland. Dit boerderijthema is dan ook heel ver doorgetrokken. Van shakende milkshakefabrieken, tot en met ritjes op een traktor, een draaischijf met boerderijdieren alles is in het thema.

Er is ook een speciale kinderachtbaan waar zoonlief heel enthousiast naar wees in de zin van ‘trein’. Hier kwamen we er ook achter dat hij ondertussen al 90 cm is (verklaring voor zijn te korte broeken) dus gingen we samen in de achtbaan. Overal vind je hier kippen, niet alleen in de zeer korte wachtrij, maar ook op de wagentjes en op de zolder.

Het viel me op dat hier ook heel veel kinderwagens waren, veel ouders zelfs met babytjes gingen in sommige attracties en werd als heel normaal ervaren. Terwijl je daar in Nederland vaak al snel raar wordt aangekeken want de baby krijgt er toch niets van mee.

Nadat we hier vrijwel alle attracties hadden gehad dachten we de kinderen in de buggy / rugdrager te kunnen doen om rustig een rondje te lopen langs de rest richting het zwemparadijs. Overal vind je echter speeltuintjes, of attracties waar ook zij in mogen. Ook in achtbanen en bootjes waar we het niet hadden verwacht.

Wilde achtbanen en meer

De laatste keer dat we in een ‘echte’ achtbaan zijn geweest is alweer vijf jaar geleden, niet dat ik niet meer durf. Maar zwanger wordt het niet geadviseerd en daarna zit je met de kinderen. Helaas heb je bij de meeste achtbanen in Nederland flinke wachtrijen van soms wel meer dan een uur. Er is hier een heel grote achtbaan die er wel erg gaaf uitzag, toch liet ik het in eerste instantie gaan. Want de kinderen… Zelfs als je één-voor-één gaat, zit je met de kinderen te wachten.

Manlief keek toch op het scherm en de wachttijd was 5 tot 10 minuten. Daar durfde ik het wel op te wagen. Nadat de kinderen waren geïnstalleerd in het speeltuintje voor de achtbaan liep ik naar de attractie. En kon direct doorlopen! Met het eerstvolgende wagentje ging ik naar boven. Dat was stiekem wel weer even wennen hoor in zo’n achtbaan. Halverwege zelfs toch maar de zonnebril even afgedaan en vastgehouden. Het was ook wel heel erg gaaf. Natuurlijk daarna gewisseld want manlief wilde ook wel een keertje.

Ook in andere volwassen achtbanen zijn we geweest en nergens hebben we langer dan vijf minuten hoeven wachten. De langste wachtrij van het hele park was bij de Rio Grande, waar we een kwartier hebben moeten wachten. Achteraf waren we hier precies op het goede moment waren, want toen wij aan de beurt waren was de rij verdubbeld.

Natuurlijk staat de ontwikkeling niet stil, er wordt nu hard gewerkt aan een nieuw deel met een Arabisch tintje dat in 2017 geopend zal worden.

Waterpret

Bij een park dat alleen in de zomer geopend is hoort natuurlijk ook water, heel veel water. Van achtbanen die heel hard in het water plonsen, tot de rio grande met de draaiende bootjes, dobberende eendjes, kano’s en kikkers die je nat spuiten. Gelukkig was het zonnig weer, we zijn een paar keer flink nat geworden en hebben daar alleen maar van genoten.

Voor meer waterpret is er achteraan het park zelfs een heel waterland Vandland gebouwd. We waren goed voorbereid met handdoeken en zwemkleding op stap gegaan zodat we hier ook even een kijkje konden nemen. Je vindt er een schuur met twee zalen voor jongens en meisjes waar je je kan omkleden. Hier zijn ook kluisjes, toiletten en douches. Voor de kleintjes is er aan de linkerkant een zwembadje met enkele waterstralen een twee glijbanen. Voor onze kids meer dan voldoende voor anderhalf uur vermaak.

Onvermoeibaar liepen ze iedere keer weer omhoog om naar beneden te roetsjen. Alleen, of met mama en papa. De watertemperatuur was twintig graden, maar vanwege de zon heerlijk. Zelfs voor mama die niet van koud water houdt. Aan de andere kant van de omkleedruimtes vind je een nog veel groter aquapark met vele glijbanen in diverse vormen en maten waar overal goed toezicht op wordt gehouden. Ook hier zijn er lengte-eisen.

Eén van die achtbanen was de wave waarbij je op een tweepersoons zwemband heel hard naar beneden roetst en een wavebeweging maakt. Dit ging mij toch iets te ver, maar nadat de kinderen weer waren omgekleed ging manlief dit toch een keer proberen. Voor de kinderen vind je hier ook een mega waterspeeltuin, waar alles wat ik eerder heb gezien bij in het niets valt.

Actief vermaak

Naast passief vermaak in de vorm van attracties staat actief spelen hier hoog op het lijstje. En dat is te merken. Op ieder veld vind je wel een (groot) aantal trampolines waar jong en oud naar hartelust op kan springen. Er zijn ook airtrampolines en een hoge klimtoren. Daarnaast vind je overal speeltuintjes of interactieve elementen. Denk aan djembé’s waar je op kan trommelen, een rivier waar je goud kan zoeken met zeefjes, mega zandbakken, minigolf en nog veel meer. Er is echt ontzettend veel te doen. Je hebt zelfs een compleet Tarzanklimdorp voor kinderen waar ze hun energie kwijt kunnen. En alles is gewoon inbegrepen bij de prijs.

Horeca

Attractiepark Denemarken: Djurs Sommerland - Mamaliefde.nl

Naast dat de meeste mensen zelf van alles eten en drinken meenemen kan je hier ook veel kopen. Er zijn meerdere restaurantjes en barretjes waar je terecht kan. Van ijsjes, tot en met patatjes en hamburgers en gerechten in de thema van dat land. Bijzonder is ook dat er ook meerdere groentenkraampjes zijn waar je enorme stukken meloen kan kopen of ander fruit en groenten.

De prijzen vind ik hier echter wel aan de hoge kant in vergelijking met Nederland. Zo waren de ijsjes 8 euro (oké, waren wel echt mega ijsjes met teveel bolletjes in een enorm hoorntje waar je als gezin genoeg aan hebt, maar toch).

Heb je meer trek heb je ook in vrijwel alle landen een buffetrestaurant waar je terecht kan voor een maaltijd. Van grill tot en met Mexicaans of een pizzabuffet. Bij sommige betaal je nog extra voor een beker drinken die je onbeperkt kan bijvullen en bij andere zit dit in de prijs inbegrepen.

Kortom, het was een lange dag, om kwart over vijf gingen de kaarsjes bij de kinderen toch echt wel uit en was het tijd om terug te gaan naar ons huisje. Dit was voor ons nog geen half uur rijden, in tegenstelling tot veel gasten die vanuit heel Denemarken en zelfs Duitsland komen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik alleen maar Deense nummerborden heb gezien. Bij het verlaten van het park waren we nog even op zoek naar iets van parkeermuntjes, het was even wennen dat je zomaar gratis mag parkeren en weer weg kan rijden.

Mocht je dus van plan zijn om dit jaar op vakantie te gaan naar Denemarken; een bezoekje aan dit uitgebreide park met picknickmand en zwemkleding is een absolute aanrader!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken