Skip to Content

Welke pretparken zijn er open in de winter?

Welke pretparken zijn er open in de winter?

In de winter erop uit kan even opletten geblazen zijn, want niet ieder park is dan geopend. Toch is er heus ook op pretparkgebied nog van alles te beleven in de wintermaanden. Soms de hele winter, maar vaak ook een bepaalde periode.

Check dan ook altijd eerst hun eigen site. Op diverse sites staat ook precies aangegeven welke attracties wel of niet geopend zijn. Dat is ook wel fijn om te weten, toch?

Maar praktisch allemaal hebben ze hun decors veranderd in winterse taferelen en soms kan er zelfs geschaatst worden. Ook in de herfst worden er soms speciale aanpassingen gedaan om het park in Halloweenthema aan te kleden of bijvoorbeeld dinosaurussen te plaatsen.

Winter Efteling

De Efteling heeft in de herfst en de winter een aangepast programma, waardoor een bezoek opeens weer een heel andere beleving wordt dan in de warme zomermaanden. Van november t/m januari zal het park in wintersferen zijn, met prachtige lichtjes en sneeuw. Er is een ijsbaan, je kunt dansen op het winterfeest van de Sneeuwprinses en de Vuurprins en je dus gewoon heerlijk laten meenemen in een echt Winter Wonderland. Op de site van De Efteling kan je goed bekijken welke attracties er wel of niet geopend zijn. Let wel even op de openingstijden, want ook die verschillen per dag.

Meer informatie vind je hier.

Magische Winterweken Toverland

Toverland in Sevenum heeft ook zijn speciale winterweken. Niet alle attracties zullen dan open zijn, maar in plaats daarvan is er veel entertainment. In de kerstvakantie zullen de indoorwerelden gewoon open zijn, net als themawereld Ithaka. De houten achtbaan kun je dus gewoon in! Tijdens deze vakantieweken is hier dus een winterwereld geschapen met veel sfeer en entertainment én de mogelijkheid tot een kerstbrunch of -buffet (tijdens de kerstdagen). Na een ritje in de achtbaan Troy, bijkomen in de Biergarten of bij het kampvuur…Hoe leuk wil je het hebben?

Meer informatie vind je hier.

Winter Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen doet ook mee. In de sneeuw op Wild West Avontuur… hoe bijzonder is dat! Natuurlijk met mooie verlichting en in kerstsferen. Ook hier zijn er kampvuren, kan je de schaatsen onderbinden (n het weekend) of toch gewoon gaan voor een ritje in één van de geopende attracties.

Vind je het allemaal toch wel een beetje erg koud? Dan verplaats je je gewoon naar tropische sferen in het zwembad! Op één dag Alaska én de tropen aandoen, zeg maar. ’s Avonds is er een mooie lichtparade, wat uitloopt op een echt spektakel waarbij je op zoek gaat naar het magische licht. Ook Sinterklaas en de Kerstman komen langs. Let wel even op wanneer je gaat, want ze zijn niet alle dagen open!

Meer informatie vind je hier.

Winterse Duinrell

Duinrell in Wassenaar is een uitgebreid attractiepark wat ook in winterse sferen verkeert en waarbij je dan ook nog veel leuke attracties hebt die open zijn. Natuurlijk kan je ook een bezoek brengen aan het avontuurlijke zwembad met al zijn glijbanen. Let ook nu even op want het gaat vooral om de weekenden en de schoolvakanties. Maar dan heb je ook wat. Veel leuke attracties zijn open en je kunt er dus gewoon je hart ophalen aan achtbanen, de rodelbaan en andere spannende zaken.

Meer informatie vind je hier.

Sprookjeswinterland

Sprookjeswonderland verandert in de wintermaanden in Sprookjeswinterland. Het park wordt dan veranderd tot een prachtig winters decor. Je kunt er heerlijk ronddwalen tussen de sprookjes in winterse sferen. Je wordt ‘begroet’ door een 15 meter hoge kerstboom bij binnenkomst, dus de toon is meteen gezet.

En aan het einde van de middag zal de heks komen om deze boom te betoveren, waardoor de lichtjes zullen gaan branden. Het hele park zal verlicht worden op prachtige manieren, waardoor het geheel een sprookjesachtige uitstraling krijgt. Dit mooie wonderland vind je in Enkhuizen. Sprookjeswonderland is beperkt open, dus bezoek even de site voor de actuele openingstijden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sprookjeswinterland

Kerst Plopsa Indoor Coevorden

Vier samen met Maya, Bumba en hun vriendjes een betoverende kerst in Plopsa Indoor Coevorden! Leef je uit op de meer dan 25 attracties in het mooiste indoorpark van Nederland die helemaal in een magische kerstsfeer gehuld is! De dag wordt afgesloten op het Dorpsplein waar je kan dansen tussen de sneeuwvlokjes die vrolijk naar beneden dwarrelen!

Meer informatie vind je hier.

Winter Tivoli

In Berg en Dal vind je Tivoli, die ook winterse sferen biedt. Geopend in de wintermaanden op woensdag en in het weekeinde. Het boscafé is geopend, waar je heerlijk kunt eten, en de kinderen kunnen heerlijk spelen in de binnenspeeltuin. Schaatsen kan ook en regelmatig zijn er weekenden met extra entertainment.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Amusementspark Tivoli; attracties en shows / evenementen

WinterDippieDoe

Dippie Doe in Best is ook in de wintermaanden geopend. Let wel even op, want dat is niet iedere dag. Meestal kan je dan alleen binnen spelen, maar in de kerstvakantie kan het ook buiten. Er is van alles te doen. Zeker als ook buiten open is. Ga je voor de ballenbak of toch voor de achtbaan?

Meer informatie vind je hier.

Midwinterfair Archeon

Misschien geen pretpark in de zin van achtbanen, maar toch wel even een vermelding waard. In Alphen aan den Rijn ligt dit archeologisch park, die je meevoert door drie tijden: de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het is een openluchtpark, maar natuurlijk kan je overal in de huisjes binnen kijken. Er is heel veel te doen en in de winter hebben ze er ook een schaatsbaan liggen.

Ook hier blijft de sneeuw de hele winter liggen en er is ook ieder jaar de Midwinterfair. Ook Sinterklaas komt langs en met Kerst zijn er diverse extra’s, zoals bijvoorbeeld een kerstbrunch. Kijk ook in dit geval even op de site van het park om de actuele openingstijden te zien.

Meer informatie vind je hier.

Magisch Winterwonderland Europapark Duitsland

Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, is vanaf 23 november 2019 omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Met vele extra’s en een nieuwe attractie biedt het park weer volop verrassende belevenissen. Een tip voor mensen die een bestemming zoeken voor een minivakantie in winterse sferen. Tijdens de winteropenstelling zijn alle attracties in bedrijf, met uitzondering van de waterattracties. Liefhebbers van achtbanen komen, zeker als Koning Winter meewerkt, helemaal aan hun trekken.

Daarnaast zijn er vele winterse extra’s. Kinderen kunnen bijvoorbeeld langlaufen, schaatsen, rijden op een sneeuwscooter en met ski’s of banden van een sneeuwhelling roetsjen. Een ritje in het reuzenrad Bellevue geeft bezoekers een prachtig uitzicht over het park in winterse sferen. De tentoonstelling met ijssculpturen geeft alvast een voorproefje van de attractie Piraten in Batavia. Daarnaast zijn er sfeervolle kerstmarkten en ontelbare lichtjes, besneeuwde kerstbomen en knetterende kampvuren. Europa-Park, met meer dan 300 artiesten in dienst, staat bekend om een uitgebreid entertainmentaanbod.

Tijdens de winteropenstelling staan er diverse shows op het programma die passen bij deze romantische tijd van het jaar. Bezoekers hebben bijvoorbeeld toegang tot een heuse circusvoorstelling met internationale artiesten, een wervelende ijsshow, een lichtsculpturenfestival en een nieuwe kinder- en een nieuwe familiemusical in kerstsferen. Lichtjes en lichteffecten zijn er ook volop bij de Winter Starlight Parade die elke avond door het park trekt.

Daarnaast vinden er in de winter regelmatig bijzondere avondevenementen plaats, waaronder de nieuwe en spraakmakende Europa-Park Dinner Show in de sfeer van de wilde jaren 70 en de Apres-Ski-Party (deze avondevenementen zijn niet inbegrepen in de toegangsprijs).

Tijdens de winteropenstelling is er ook een smakelijk culinair aanbod. Op de kerstmarkt kunnen bezoekers genieten van talloze winterse specialiteiten, zoals warme glühwein, vruchtenpunch, gepofte kastanjes, de fijnste chocolade en bijzondere kazen en worsten. Ook de bistro’s, cafés, snackbars en restaurants in het park serveren bekende en nieuwe winterse lekkernijen uit de gepresenteerde landen. Eén van de coolste plekken in het park is de ijsbar Glaciar: bezoekers wanen zich hier in een ijskoud gletsjerlandschap.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nieuw Waterpark Rulantica bij Europapark Duitsland

Disneyland Frankrijk

De magie van kerst begint in Disneyland Paris op 9 november 2019. Bijna twee maanden lang kunnen gasten fonkelende lichtjes ontdekken, de betoverende Disney’s Christmas Parade bekijken en hun favoriete Disneyfiguren ontmoeten. En dit jaar zullen de Disney Prinsessen deel uitmaken van het feest tijdens een groots bal waar alle koninklijke stellen van Disneyland Paris samenkomen.

Zodra de gasten het Disneyland Park binnenstappen worden zij in de kerstsfeer ondergedompeld met sneeuwpoppen, fonkelende kerstbomen en met sneeuw bedekte decoraties rondom de enorme kerstboom in Main Street, U.S.A. Stampertje, Miss Bunny, Stitch en vele andere Disneyfiguren vieren Kerst en Nieuwjaar in deze magische setting. In een speciale lodge in de attractie ‘Meet Mickey Mouse’ in Fantasyland verwelkomt de Kerstman de gasten tot en met 25 december. Dit is de perfecte gelegenheid voor gasten van alle leeftijden om hun verlanglijstje aan de Kerstman te geven en het moment vast te leggen op een foto.

Daarnaast zijn er een aantal speciale shows.

 • Bij het vallen van de avond staat de gasten een grote verrassing te wachten tijdens de vernieuwde ceremonie van Mickey’s Magical Christmas Lights met Mickey, Minnie en de Kerstman. Samen zullen zij de vierentwintig meter hoge kerstboom verlichten die in het midden van Main Street, U.S.A. staat.
 • Tijdens dit kerstseizoen kunnen gasten The Starlit Princess Waltz bijwonen op het Castle Stage podium voor het Kasteel van Doornroosje. Ariël, Belle, Sneeuwwitje, Assepoester, Jasmine, Rapunzel en Tiana zullen Aurora vergezellen voor een magisch bal, samen met hun prinsen.
 • De traditionele Disney’s Christmas Parade keert terug naar het Disneyland Park en is elke dag twee keer te zien. Mickey, Minnie, Donald en Goofy openen de stoet van magische, kleurrijke praalwagens. Van Winnie de Poeh met zijn vrienden tot De Drie Biggetjes, dit is de gelegenheid voor gasten om hun favoriete Disney Figuren te ontmoeten. En natuurlijk sluit de Kerstman Disney’s Christmas Parade af op zijn arrenslee.
 • Wat is Kerstmis zonder traditionele liedjes? Let’s Sing Christmas is een show met de beste kerstliedjes en met Mickey, Minnie, Donald, Goofy en zangers in het Videopolis theater in Discoveryland.
 • Ook krijgen koren uit de hele wereld elk weekend de kans om op te treden op het podium van Videopolis als onderdeel van ‘Disney Performing Arts’. Klik hier voor meer informatie.
 • De Enchanted Advent Calendar is dit jaar terug voor het Kasteel van Doornroosje en gasten kunnen hier deelnemen aan de kerstmagie zodra het Disneyland Park is geopend. Elke dag wordt een nieuwe verrassing onthuld samen met Mickey, Minnie en Goofy.
 • Na het succes van vorig seizoen, keert de #SURPRISEMICKEY show terug naar Production Courtyard voor het Hollywood Tower Hotel. Om Kerst op de best mogelijke manier te vieren, hebben Minnie en haar vrienden een aantal nieuwe verrassingen voor de gasten in petto.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)
 1. Glenda Ballieul says:

  Beste,
  Graag wou ik even meegeven dat ook Phantasialand in Duitsland elk jaar een magisch winterseizoen heeft. Jammer dat dit niet werd of wordt vermeld. https://www.phantasialand.de/nl/themapark/wintertraum/
  Met hartelijke groeten

Comments are closed.