Skip to Content

75 Uitkijktorens Nederland met kinderen bezoeken; de mooiste en hoogste

75 Uitkijktorens Nederland met kinderen bezoeken; de mooiste en hoogste

Wil je de omgeving eens van een ander standpunt kijken; probeer het dan eens vanuit de lucht! In Nederland vind je vele uitkijktorens en platformen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

De meeste zijn van hout of staal gemaakt en gratis te bezoeken, voor een aantal anderen die zijn gekoppeld aan een expositie of tentoonstelling dient een vergoeding betaald te worden. Mijn ervaring is dat kinderen het geweldig vinden om naar boven te klimmen, zeker op een heldere dag als ze lekker ver kunnen kijken!

Inhoud laat zien

Drenthe

Uitkijktoren Arboretum Assen -Assen

In het midden van het Arboretum Assen vind je een uitkijktoren met uitzicht over het park. De bomen in dit park zijn ingedeeld in drie werelddelen, zodat je net het gevoel hebt in het buitenland te zijn. De toegang is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Boomkroonpad – Borger

Een uniek uitkijkpunt niet alleen in Drenthe maar heel Nederland is het Boomkroonpad; via verschillende uitkijktorens klim je steeds hoger. De torens zijn door middel van bruggen aan elkaar verbonden zodat je tussen de boomtoppen doorloopt. Vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht over de hele omgeving. Voor de toegang dien je te betalen en begint onder de grond bij het buitencentrum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Boomkroonpad & Speelbos Lorker 

Uitkijktoren Doldersummerveld – Doldersum

Het Doldersummerveld is een uitgestrekt vochtig heidereservaat grenzend aan een zandvlakte en is onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bij de schaapskooi aan de Heunderweg bevindt zich een klein informatiecentrum. Ook vind je hier een uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Dwingelderveld  – Dwingeloo

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. De uitkijktoren staat op een uitzichtheuvel die ook toegankelijk is gemaakt voor rolstoelen, buggy’s, kinderwagens en rollators.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek – Elp

Midden in Drenthe, in het beekdal Holmers en Halkenbroek, staat een 14 meter hoge uitkijktoren. De uitkijktoren staat aan het fietspad dat loopt vanaf voormalig Kamp Westerbork in oostelijke richting naar Grolloo.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Onlanden – Peize

Vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk Peize loop je een kleine kilometer naar deze bijzondere uitkijktoren. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op je omgeving.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Reestdal – Staphorst

De 7 meter hoge uitkijktoren geeft je een mooi uitzicht op de kronkelende Reest. Je kunt duidelijke verschillen zien tussen de Staphorster landbouwverkaveling en het natuurlijke Reestdal. Ook Meppel is goed te zien.

Meer informatie vind je hier.

Flevoland

Uitkijktoren Ramspol – Ens

Uitkijktoren Ramspol is een toren die in de winter van 1956-1957 is gebouwd in de Noordoostpolder, nabij het Ramsdiep. Vanaf de toren heb je een vergezicht over de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en het Kampereiland.

Meer informatie vind je hier.

Tuurtoren – Zeewolde

In het midden van De Stille Kern vind je de 12 meter hoge toren op De Horsterberg. Vanaf hier zie je in één oogopslag waar het om draait in de Stille Kern van het Horsterwold: uitgestrekte natuur en een oase van rust. De Tuurtoren is goed te bereiken, dankzij zijn ligging aan het fietsknooppuntennetwerk. Voor fietsers en wandelaars een ideale plek om van de omgeving te genieten. Grote kans dat je vanaf hier de grazende paarden kan spotten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Horsterwold Flevoland

Friesland

Uitkijktoren Natuurcentrum – Ameland

In het Natuurcentrum maakt de bezoeker op spectaculaire wijze kennis met de natuur en de fascinerende natuurlijke processen op en rond het eiland. Dit gebeurt door gebruik van bijzondere en vernieuwende presentatievormen. Op het uitzichtplateau, op de toren bij het centrum, kijkt men uit over het wad en de Noordzee, hier kan men zelf de specifieke elementen van het eiland ervaren en worden deze uitgelegd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurcentrum Ameland

Uitkijktoren Aekingerzand – Appelscha

De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied ‘De Kale duinen’, dat onderdeel is van het Drents-Friese Wold. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van het stuifzandgebied. Het uitkijkpunt kun je zowel lopend als met de fiets bereiken.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Bosbergtoren – Appelscha

Vanaf de Bosbergtoren heb je bij helder weer een schitterend uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold. In de verte kun je de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen. Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. Architect Frans Beune heeft deze 33 meter hoge uitkijktoren ontworpen. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. De toren is bereikbaar via een wandelpad en in de toren is een lift. Bezoeken tegen betaling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Bosbergtoren Drents-Friese Wold in Appelscha

It Goddeloas Fiersicht – Faenwalden

Vanaf de zeven meter hoge toren kijk je uit over het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Het Fiersicht is geïnspireerd op de volksverhalen die zich op deze plek hebben afgespeeld en heeft zijn naam te danken aan de Goddeloaze Singel. Er zijn heel wat spookverhalen rondom dit kloosterpad uit 1453.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren de zeven – Fochteloerveen

De ‘zeven’, zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. De vorm is ontstaan vanwege de eis om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet overzien. De 18 m hoge toren is als een gedraaide zeven. Bovenin vind je een panoramaraam gericht op het noorden zodat je geen last hebt van zonlicht.

Meer informatie vind je hier.

Observatietoren Lauwersoog – Lauwersoog

De observatietoren staat midden in het bos dat werd geplant na afsluiting van de Lauwerszee. Vooral populieren, essen, esdoornen en wilgen zijn hier aangeplant.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Romsicht – Oudega

De toren is 13 meter hoog en biedt hiermee een prachtig uitzicht over de Jan Durkspolder en de Alde Feanen. Het rieten dak is bedekt met riet dat in de polder zelf gewonnen is en het houten onderstel is van Europees FSC-gekeurd eikenhout. De toren is gebouwd op het fundament van een boerderij, genaamd “Romsicht”, die in 1967 werd afgebroken.

Meer informatie vind je hier.

Belvedèretoren – Oranjewoud

De uitzichttoren ‘De Belvedère’ werd bijna honderd jaar geleden gebouwd op de ‘Berg van Brongergea’. De plek waar eerder al een houten toren had gestaan. Het is één van de oudste bouwwerken van beton met zulke grote afmetingen. De toren verheft zich maar liefst 30 meter boven het omliggende maaiveld en steekt ruim boven het omliggende bos uit. Vanaf het uitzichtplateau bovenop de toren kan bij helder weer tot aan de Waddeneilanden worden gekeken! De toren is gratis toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Gelderland

Julianatoren – Apeldoorn

Midden in het pretpark de Julianatoren vind je de gelijknamige Julianatoren. Deze werd in 1910 gebouwd en vernoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de Veluwe. Toegang is inbegrepen bij een bezoek aan het attractiepark.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Julianatoren Apeldoorn

Uitkijktoren Montferland – Beek

Deze toren vind je in het midden van het Bergherbos, de toren zelf is 21 meter hoog, maar staat bovenop de 82,4 m hoge Hulzenberg. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder! De uitkijktoren is in opdracht van de gemeente Montferland gebouwd, in samenwerking met Natuurmonumenten. Al het hout komt uit het Bergherbos zelf.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren De Zandloper – Kootwijkerzandvlakte

Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. Deze stalen toren vervangt een 8 meter hoge, houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden. Vanwege zijn vorm heeft hij van lokale scholieren de bijnaam de zandloper gekregen. De 13,5 meter hoge uitkijktoren staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kootwijkerzandvlakte; van picknicken in het zand, uitkijktoren beklimmen tot wandeling

Uitkijktoren De Koepel – Lunteren

De Koepel is méér dan een uitkijktoren, het is ook een natuurtheater waar concerten plaatsvinden en exposities worden gehouden. Op de derde verdieping is er een permanente tentoonstelling in samenwerking met Museum Lunteren ingericht: Hoog van de Toren.

Meer informatie vind je hier.

Bostoren Landgoed Schovenhorst – Putten

De Bostoren is een klim van 235 treden. Het 40 meter hoge uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. Beneden vind je ook een speelbos.

Meer informatie vind je hier

Emmapiramide – Roozendaal

De Emmapiramide is een kunstmatige uitkijkheuvel in de Nederlandse gemeente Rozendaal op de grens met de gemeente Rheden gelegen aan de Kluizenaarsweg. De heuveltop zelf is 98 meter hoog en de houten uitzichttoren is 30 meter hoog. De Emmapiramide is vrij toegankelijk voor bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Veluwetransferium – Nunspeet

Bij het Veluwetransferium in Nunspeet staat een uitkijktoren van 30 meter hoog. Vanaf deze uitkijktoren heb je als bezoeker een fantastisch uitzicht over Nunspeet en omgeving. Beneden vind je een restaurant, speeltuin en nog veel meer activiteiten op deze unieke locatie in Nederland.

Meer informatie vind  je hier.

Uitkijktoren de Boersberg – Doorwerth

De toren ligt op de rand van het Veluwemassief, tussen de plaats Doorwerth en de Nederrijn. Vanaf de uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over de boomkronen van de kenmerkende hellingbossen. Je kijkt over de Nederrijn en kasteel Doorwerth. Bij mooi weer zie je zelfs Nijmegen.

Meer informatie vind je hier.

Groningen

Uitkijktoren Meerstad – Groningen

De 8 meter hoge uitkijktoren is één van de eerste landmarks van Meerstad. De houten toren staat sinds 2013 aan de rand van het Woldmeer, direct naast het strand in Meeroevers, en geeft een prachtig uitzicht over het Woldmeer, Meeroevers en Tersluis.

Meer informatie vind je hier.

Limburg

Uitkijktoren De Afferdense Duinen – Afferden

Sinds juni 2011 staat er op de hoogste duin van De Maasduinen een uitkijktoren van 12,5 meter hoog. De toren staat op exact dezelfde plek als waar vroeger ooit de oude brandtoren heeft gestaan, die werd gebruikt als bosbrandbestrijding en in de jaren ’70 van de vorige eeuw afgebroken. De fundering van de oude toren is nog steeds in het zand te zien. Bovenop de toren kun je genieten van een weidse blik over het afwisselende landschap. Bij helder weer kun je zelfs tot ver over de Duitse grens kijken.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Maasdal – Baarlo

In het Berckterveld staat deze tien meter hoge uitkijktoren, deze is gratis toegankelijk. Het terrein is omheind en dus niet toegankelijk voor de runderen die in het natuurgebied rondlopen. Je kan hier genieten van het weidse uitzicht over de Maas, naar Baarlo en Steyl.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Mescherhei – Eijsden

Op de Mescherhei vind je moderne uitkijktoren die op vele verschillende manieren refereert aan de rijke historie van de plek. Er is informatie te vinden over het huidige landschap(gebruik) en dat uit het verre verleden. Hierdoor krijgt de plek die in de prehistorie al door rendierjagers gebruikt werd als uitzichtpunt zijn functie terug om de mens (opnieuw) bewust te maken van het landschap waarin hij zich begeeft. Daarnaast is er in samenwerking met lokale ondernemers een belevingsboomgaard gerealiseerd met fruitbomen van oude rassen en informatie hierover.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Weerterbos – Neerderweert

Deze ronde kijktoren gebouwd op de plek waar voormalig boerderij de Grashut lag. Je hebt vanuit de uitkijktoren een mooi uitzicht over de natuur. De uitkijktoren is gerealiseerd door Het Brabants Landschap en Limburgs Landschap in verband met de edelherten die in 2005 zijn uitgezet.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren het Spik – Spik

Het Spik is een landelijk gebied ingeklemd tussen de A73 en Asenray, en herbergt verschillende landschappelijke elementen waaronder een oude maasbedding, enkele oude boerderijen en prachtige uitzichten. Dit valt vanaf de grond niet op, daarom is deze uitkijktoren gebouwd. De toren is ontworpen door Eric Brugmans en heeft een abstracte vormgeving en is daardoor een opvallende verschijning.

Meer informatie vind je hier.

Wilhelminatoren – Vaals

Met een Skywalk op 34m hoogte biedt de Wilhelminatoren een spectaculair uitzicht op Zuid-Limburg en Duitsland. Daarnaast kun je bourgondisch genieten bij Brasserie & Restaurant Wilhelmina Toren. Deze vind je vlakbij het drielandenpunt.

Meer informatie vind je hier.

Koning Boudewijntoren Drielandenpunt – Vaals

Met zijn hoogte van 50 meter, vormt de Koning Boudewijntoren een imposante verschijning. Een glazen lift brengt bezoekers in seconden naar de panoramaruimte, waar een adembenemend uitzicht wacht. De panorama’s over België, Nederland en Duitsland zijn uniek. Aan de voet van de Boudewijntoren wordt door middel van grenspaal 193 (1032 volgens Belgisch/Duitse nummering) de plaats van het echte Drielandenpunt gemarkeerd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Drielandenpunt Vaalserberg met doolhof op hoogste punt Nederland & Wilhelmina uitkijktoren met kinderen

WilhelminaToren – Valkenburg

De Wilhelminatoren is één van de blikvangers van Valkenburg. De toren is gebouwd in 1906 en biedt een magistraal panorama over het Limburgse landschap zoals je dit nergens anders tegenkomt! Bij helder weer kun je zelfs tot voorbij de grens van België en Duitsland kijken. Na het beklimmen van onze toren kun je genieten van een heerlijk drankje of hapje in het restaurant. Ook vind je hier het sprookjesbos en de rodelbaan. Je komt hier met één van de weinige kabelbanen in Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Wellerlooi – Wellerlooi

De Uitkijktoren in Wellerlooi biedt een fantastisch uitzicht over Wellerlooi, de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. De toren is dagelijks te beklimmen tegen betaling van een euro via een automatische poort. Bovenin de toren is een groot platform aanwezig, voorzien van een soort mast van waaruit er prachtig uitzicht is. Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op de scheepvaart met een knipoog naar de Maas. Voor de durfals kan er onder professionele begeleiding geabseild worden vanaf de toren. De toren is uitgerust met stalen kabels, waarlangs men naar beneden kan tokkelen.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Paardekop – Ysselsteyn

De Paardekop is een groot bosgebied. Het gebied ligt hoger dan de omgeving. Vanuit de uitkijktoren is dit goed zichtbaar. De uitkijktoren is 18 meter hoog en is toegankelijk voor publiek.

Meer informatie vind je hier.

Noord-Brabant

Uitkijktoren Markiezaat – Bergen op Zoom

Op loopafstand van het bezoekerscentrum de Kraaijenberg van Brabants Landschap vind je de houten uitkijktoren, die je kunt beklimmen.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Banisveld – Boxtel

De toren staat op Banisveld een gebied aan de oostzijde van de Kampina. Vanaf het begin van deze eeuw ontwikkelt zich hier een stuk prachtige heide. Waar ooit een maisakker en een vuilnisbelt het landschap bepaalden broeden nu veel vogels, waaronder roodborsttapuit, veldleeuwerik en fitis. Bovenop de toren is het genieten van het open landschap en haar bewoners. De toren heeft een ‘luie’ trap, waardoor hij ook voor mensen die fysiek minder sterk zijn, toch makkelijk te beklimmen is.

Meer informatie vind je hier.

D’n Flaestoren – Esbeek

Door 8 bomen van het landgoed de Utrecht zelf, elk zo’n 25 meter lang en 3000 kg zwaar, te combineren met slanke stalen kolommen is een open structuur gecreëerd waarin, door een afwisseling van trappen en bordessen, een makkelijk te belopen route naar het uitzichtbalkon op 22 m hoogte leidt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het ontoegankelijke deel van het natuurgebied De Flaes en het Goorven en de bossen er rondom heen. Je kunt tot in België kijken!

Meer informatie vind je hier.

Uitzichttoren Pompejus – Halsteren

Trotseer de 129 treden en geniet van het prachtige uitzicht op 25 meter hoogte. Op deze hoogte heb je een uitzicht over de West-Brabantse Waterlinie, kijk je tot aan Steenbergen en zie je de bekende Peperbus van Bergen op Zoom. Ook met mistig en regenachtig weer is het uitzicht fameus. Pompejus is echter meer dan een uitkijktoren. Zo kunnen er exposities in worden gehouden en kunnen er voor op de terre openluchtvoorstellingen plaatsvinden.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren De Heeskijk – Heeswijk-Dinther

Heeskijk is de uitkijktoren of mottenburcht langs de N279 bij Heeswijk-Dinther. Sta je er bovenop, kijk je uit over een bosrijk gebied.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Herperduin – Herpen

De uitkijktoren in Herperduin is gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal, niet ver van Speelbos Herperduin. De toren zelf is nog eens 24 meter hoog. Daarmee sta je op 31 meter hoogte. Dat geeft een spectaculair uitzicht!

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren – Leende

Toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omgeving te kunnen bekijken en bewaken.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Landschotse Heide – Middelbeers

Deze uitkijktoren vind je op de Landschotse Heide bij Middelbeers. De uitkijktoren is geplaatst en gefinancierd door de Gemeente Oirschot en is vrij toegankelijk.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Volkeraksluizen – Willemstad

De Volkeraksluizen bij Willemstad vormen Europa’s grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex. Dit Deltawerk is van groot economisch belang voor de scheepvaart. Het sluizencomplex werd gebouwd tussen 1957 en 1967 en scheidt het Hollandsch Diep van het Volkerak. Daarmee beschermt de Volkeraksluizen het zuiden van Zeeland tegen hoogwater en vormen ze een belangrijk punt voor het scheepvaartverkeer. Jaarlijks passeren hier bijna 150.000 vrachtschepen en diverse pleziervaartuigen. Wil jij ontdekken hoe de schepen omhoog en omlaag bewegen? Beklim dan (gratis) de uitkijktoren bij het sluizencomplex en kijk uit over het Hollands Diep. Vergeet niet te zwaaien naar de kapitein!

Meer informatie vind je hier.

Noord-Holland

A’DAM look-out – Amsterdam

De A’DAM Toren is een tachtig meter hoge toren aan de IJ-oever te Amsterdam-Noord. De toren is in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Het gebouw was bij veel Amsterdammers dan ook beter bekend als Shell-toren. Vanaf de bovenste verdieping heb je een heel ver uitzicht over de stad en het IJ met alle boten. Ook vind je hier de indrukwekkende schommel.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Den Helder – Den Helder

In de Helderse Vallei vind je deze uitkijktoren. Als je durft, klim je op de hoge uitkijktoren voor een prachtig uitzicht en knuffelt daarna met de dieren op de stadsboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Vlietermonument – Den Oever

Het Vlietermonument bevindt zich bij de Vlieter, de plaats waar in 1932 de Afsluitdijk werd gesloten. Het is een monument in de vorm van een uitkijktoren, ontworpen door architect Willem Dudok. De toren is in 1933 gebouwd. Er is hier een voetbrug over de autosnelweg en aan weerszijden een parkeerplaats.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Schoorlse Duinen – Schoorl

In de Schoorlse Duinen vind je deze lage uitkijktoren met uitzicht op de omgeving en in gebruik als vogelkijkhut.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Fonteinsnol – Texel

In natuurgebied de Dennen in Nationaal Park Duinen van Texel vind je niet alleen het Sommeltjespad, maar ook een heus speelbos. Fonteinsnol is een echte bosspeelplaats. Vlaggenroof, boompje verwisselen, hutten bouwen met takken, dat kan hier allemaal. Je vindt hier dus geen kant-en-klare speeltoestellen maar weet vast zelf nog meer leuke dingen te verzinnen. Ook kun je de uitkijktoren beklimmen en over het bos en de duinen uitkijken. Vlakbij de uitkijktoren is er ook een speeltuintje met een treintje, glijbaan en schommels. Hier vind je ook picknickvelden met in het voorjaar heel veel madeliefjes.

Meer informatie vind je hier.

Uitzichttoren Kalverpolder Zaanse Schans – Zaandam

Aan de rand van de historische Zaanse Schans staat een volledig eikenhouten uitkijktoren. De toren biedt uitzicht op het Zaanse natuur- en industrielandschap. De uitkijktoren markeert het beginpunt van een struinpad door de Kalverpolder, een boeiend natuurgebied met een rijke historie. Door zijn uitdagende constructie is de uitkijktoren een opvallende verschijning, zichtbaar vanaf de paden en pleinen van de Zaanse Schans.

Meer informatie vind je hier.

Overijssel

Uitkijktoren de Stokte – Dalfsen

De Stokte is een 20 meter hoge uitkijktoren in het Vechtdal bij de Overijsselse plaats Dalfsen. De toren staat bij een voormalige vuilstortplaats op een terrein tussen de Stokte en de Frankenweg.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Wieden – Wanneperveen

Dit is één van de drie uitkijktorens in natuurgebied de Wieden, de andere twee zijn vooral in gebruik als vogelkijkhut. Vanaf hier kijk je uit over het Eiland. Deze van oudsher in gebruik zijnde veenweidepolder is omgezet in beweide graslanden met trekgaten. Door de afwisseling van open water met verschillende dieptes en verlandingsstadia komen hier veel soorten vogels voor.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Besthmenerberg – Ommen

Op de top van de Besthmenerberg staat een stalen uitzichttoren van 18 meter. Op deze toren heb je een prachtig uitzicht over de heide en bossen van Vechtdal Overijssel! Ooit stond op deze plek een houten brandtoren, die zomers als het erg droog was bemand werd door iemand van de bosbrandweer om in de omgeving met verrekijker sporen van brand te ontdekken. Momenteel doet de uitkijktoren ook dienst als antenne voor het mobiele telefoonverkeer. De uitkijktoren ligt naast het openluchttheater.

Meer informatie vind je hier.

Utrecht

Uitkijktoren De Kaap – Doorn

Vanaf De Kaap heb je vanaf ruim 25 meter hoogte een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug.

Meer informatie vind je hier.

Observatorium Maximapark – Vleuten

Het Observatorium van Lucas Lenglet maakt een eindeloze wandeling mogelijk. Tijdens deze wandeling verandert de locatie van de bezoeker hemelsbreed gezien nauwelijks: een pad leidt door een toren van veertien meter hoogte tot boven de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Pyramide van Austerlitz – Zeist

Hoogtepunt is ongetwijfeld de ‘Pyramide van Austerlitz’, gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Tegen betaling kun je de pyramide beklimmen. Ook is er een lunapark met attracties die werken op muntjes waar je voor moet betalen, een speeltuin en terras.

Meer informatie vind je hier.

Zeeland

Uitkijktoren – Burgh Haamstede

De uitkijktoren staat aan het einde van de Adriaan van de Weijdeweg in de Boswachterij van Burgh-Haamstede. Het duin waarop de toren werd gebouwd, de Blinkert, is de hoogste duintop van het omliggende duin- en bosgebied. Waarschijnlijk is het tevens het hoogste punt van Schouwen-Duiveland. De uitkijktoren is gebouwd door de Waterleidingmaatschappij als een soort kroon op de aanleg van de waterleiding en het pompstation.

Meer informatie vind je hier.

Plompe toren – Burgh Haamstede

Op weg naar boven beleef je de geschiedenis van Koudekerke, een van de dorpen die zijn opgeslokt door het water en waar alleen deze toren van is overgebleven. Aan het einde van de klim wacht op 23 m hoogte als beloning een prachtig uitzicht over de omringende karrevelden.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Middelduinen – Ouddorp

Vanaf de uitkijktoren in de Duinen van Goeree is er zoveel te zien! De overgang van polder naar duin, het strand en de Kwade Hoek. Hier groeit de kust nog aan met jonge duintjes. Het is een unieke plek in de Delta! Neem vooral een verrekijker mee; bij laag water liggen vaak groepen zeehonden te rusten op de zandbanken.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Hellegatsplaten – Ooltgensplaat

Aan de kant waar de Hellegatsplaten aan Ooltgensplaat grenzen staat een uitkijktoren waar je een weids uitzicht hebt over het natuurgebied en het Krammer-Volkerak. Als je geluk hebt kun je de kudde wilde paarden of heckrunderen zich rond de uitkijktoren verzamelen.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren informatiecentrum Grevelingen – Ouddorp

In Informatiecentrum Grevelingen kun je terecht voor informatie over het natuurgebied. Je kunt de toren beklimmen en met de panoramashow het gebied ervaren.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Slikken van de Heen – Sint Philipsland

Het zicht vanaf de uitkijktoren is de klim meer dan waard.

Meer informatie vind je hier.

Zuid-Holland

Uitkijktoren Bergschenhoek – Bergschenhoek

Attractiepark Outdoor Valley in het Hoge Bergse Bos in Bergschenhoek heeft een nieuwe uitkijktoren van 22,5 meter hoogte. De attractie aan de Hoeksekade – op heuvel B – biedt uitzicht over de regio Rotterdam en op heldere dagen zelfs op zee. Het is ook mogelijk om vanaf deze toren te abseilen.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Wierickewachter – Driebruggen

Een rondje Groene Hart doen is nu wel heel eenvoudig geworden. Vanaf de nieuwe uitkijktoren bij Drie-bruggen zijn veel plaatsen te zien.

Uitkijktoren De Beverbrug – Krimpen aan de Lek

In het gebied is een bijzonder uitkijkpunt te vinden: de veertien meter hoge Beverbrug, ontworpen door Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. De Beverbrug, een constructie van stalen buizen, is geïnspireerd op beverburchten. Vanaf de brug heb je een panoramisch zicht over De Zaag, Rotterdam, de haven en de rivier. Ook is de ingang van het gebied opgeknapt.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Broekpolder – Maasland

In het Klauterwoud in Vlaardingen vind je deze uitkijktoren met uitzicht over de Broekpolder. Vroeger heeft hier een houten toren gestaan, maar vanwege vandalisme is deze vervangen door een metalen toren. Naast de uitkijktoren vind je een pontje, kabelbaan en speeltuin voor de kinderen.

Lees ook: Klauterwoud Vlaardingen

Uitkijktoren ‘de Tureluur’ – Pijnacker

Klim omhoog en bekijk vanaf de hoge uitkijktoren De Tureluur natuurgebied de Ackerdijkse Plassen. De skyline van Rotterdam prijkt op de achtergrond.

Meer informatie vind je hier.

Euromast – Rotterdam

Het icoon van Rotterdam is de Euromast. Hier kun je eten, drinken, slapen, feesten, abseilen en natuurlijk genieten van het mooiste uitzicht van de stad! Wist je dat je bij helder weer tot aan Antwerpen kunt kijken? Of dat je op 100 meter kunt dineren? En dat je tot 185 meter hoogte kunt met de roterende Euroscoop?

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Kralingseplas – Rotterdam

Aan de rand van de Kralingse Plas in Rotterdam staat een uitkijktoren die uitzicht biedt over de hele plas.

Uitkijktoren ‘De Vink’ – Rozenburg

Uitkijktoren De Vink vind je in het Calandpark op de Rozenburgse Landtong. De toren van gegalvaniseerd staal is ontworpen door Rozenburger Ronald Bakker en elf meter hoog. Hij staat op een zeven meter hoge heuvel, vlakbij het Educatief Informatie Centrum in Rozenburg.

De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht op de Rozenburgse Landtong, het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg.

Seringenberg – Wassenaar

In de westelijke hoek van de parkaanleg van Raaphorst ligt een kunstmatig opgeworpen heuvel, die beplant is met seringenstruiken en om die reden de ‘Seringenberg’ wordt genoemd.

Op de top van de heuvel staat een zeskantige, gemetseld voetstuk gebouwd uit 1792, die onderdeel uitmaakte van een koepeltje. Het uitzichtpunt is bereikbaar via een met klinkers bestraat pad, waarlangs monumentale eiken en beuken staan.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Duinrell – Wassenaar

Om de uitkijktoren te bereiken moet je een aardige klim maken. De toren staat bovenop de heuvel waarvandaan de Rodelbaan naar beneden loopt. Dit is zelfs de hoogste duin van Zuid-Holland! Eenmaal boven word je beloond met een geweldig uitzicht.

Je kijkt uit over het groen van Wassenaar en Duinrell: bomen, bomen en nog eens bomen. Maar je ziet ook het strand en de zee. Welke steden kun jij in de verte herkennen?

Meer informatie vind je hier.

Snowworld – Zoetermeer

Bovenaan bij Snowworld kun je op 80 meter hoogte genieten van het uitzicht over het Groene Hart. Deze is te bereiken via de derde skilift. De trap is toegankelijk aan de buitenzijde van het pand, afhankelijk van het weer. Boven vind je ook de Skybar voor het echte apres-skigevoel.

Meer informatie vind je hier.

Uitkijktoren Beningerwaard / Spuimonding West- Zuidland

Je vindt hier een uitkijktoren van waaruit de hele omgeving goed te bekijken is, onder andere richting Zuidland, het Haringvliet en een gedeelte van de Hoeksche Waard.

Welke uitkijktorens heb jij al eens bezocht?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)