Skip to Content

50x Grote kinderboerderij met speeltuin Nederland

50x Grote kinderboerderij met speeltuin Nederland

Al vanaf jongst af aan is een bezoekje aan de kinderboerderij een groot succes. Kinderen genieten er van om zo dicht bij dieren te mogen komen om te kijken of misschien wel te aaien. Of het nu gaat om grote paarden en ezels of schattige konijntjes en cavia’s of een pauw met zijn prachtige veren.

Veel kinderboerderijen hebben ook een speeltuin of een gelegenheid om wat te eten of drinken zodat je er zo even tussenuit bent. Ook is er steeds meer aandacht voor educatie en kunnen bezoekers helpen of meer lezen over de dieren.

Ook is het mogelijk om hier te blijven overnachten of wordt het gebruikt als werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de meeste dorpen en steden vind je er wel één (of meer).

Inhoud toon

De leukste kinderboerderijen in Drenthe

Kinderboerderij De Hofstede – Assen

Aan de rand van het Asserbos, aan Bosrand 1 staat Kinderboerderij De Hofstede. Deze is geopend op 12 mei 1982 en is genoemd naar de grondlegger van het Asserbos, Wolter Hendrik Hofstede. De kinderboerderij is eigendom van de gemeente en al sinds jaar en dag een begrip in Assen. Dierenweides, een vogeleiland, een speeltuintje en een mooi aangelegd park rondom de nieuwe vijver. Er is volop gelegenheid om dichtbij de dieren te komen. In de knuffelweide kun je verschillende landbouwhuisdieren aaien, zoals geiten, varkens en een ezel. In de knuffelhoek van de boerderij vind je de cavia’s en konijnen.

Kinderboerderij Arends-Hof – Coevorden

De hoeve ligt in een idyllische omgeving aan het Coevorden-Piccardie-Kanaal, pal aan de Nederlandse grens. Op de weiden en in de stallen leven veel oude (deels bedreigde) huisdierrassen. Bij de hoeve horen bovendien een paar hectare deels beplant natuurgebied met enkele grote plassen. Je kan hier niet alleen dieren aaien en knuffelen maar ook overnachten.

Drentse Koe – Ruinerwold

De Drentse Koe is een echt boerenbedrijf in Ruinerwold en is daarnaast uitgegroeid tot een volwaardig recreatie bedrijf. Bij hen kunnen kinderen heerlijk buiten spelen met nog een heus “boerengevoel” op onze kinderboederij. Rondrijden op een trekkertje, dieren aaien, springen en klimmen in de grote Speeltuin of een potje waarachtig Boerenbiljarten.

Lees ook: Drentse Koe; speelboerderij, waterspeeltuin, binnenspeeltuin en maisdoolhof

Griendtsveenspark – Schoonebeek

Het Drentse Griendtsveenpark ligt op de grens tussen Erica en Schoonebeek. Hier vind je schapen, kippen, herten, konijnen, ezels, ganzen, pauwen, kalkoenen en nog veel andere dieren. Er is bewust gekozen voor een opzet waarbij contact tussen mens en dier centraal staat, met de dieren als uitgangspunt. Het geeft de bezoekers, vooral de kinderen, de mogelijkheid om in alle rust van de dieren te genieten. Terwijl de kinderen spelen kun je als ouder genieten van een heerlijke consumptie op het terras of binnen in het paviljoen. Tevens zijn er voor de ouders en ouderen onder ons diverse zitmogelijkheden verdeeld over het park. Er is een speeltuin voor de kleine kinderen, een speeltuin voor oudere kinderen en een kabelbaan.

De leukste kinderboerderijen in Flevoland

Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Stadslandgoed De Kemphaan is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Het ligt niet ver buiten de stad dus je bent er zo! Er valt van alles te beleven. Kinderen kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke pannenkoeken. Je kunt ook op pad met de boswachter en struinen over de biologische boerenmarkt. Of ontdek het dierenpark, ga aapjes kijken of loop eens langs bij de schapen, geiten, varkens en bijen. Vervelen is geen optie, vies worden wel.

Kinderboerderij Emmelerbos- Emmeloord

Eenmaal per maand wordt er op een woensdagmiddag een kinderactiviteit georganiseerd. Het is dan altijd gezellig druk. De kinderboerderij is de bestemming voor menig schoolreisje of excursies van andere organisaties. Ook in de weekenden, wanneer er geen cliënten zijn, is de kinderboerderij open, en ook dan blijkt kinderboerderij Emmelerbos een voorziening te zijn die in een grote behoefte voorziet.

Kinderboerderij de Stekplek – Urk

Er is een verscheidenheid aan dieren op De Stekplek, schapen, geiten, een koe(tje) en een pony. Ook is er een ezelin en zijn er heel veel konijnen in verschillende soorten en maten. Veel kippen, kalkoenen en pauwen. In de wei naast de oude stal worden er momenteel wat speeltoestellen gezet zodat daar in het voorjaar heerlijk gespeeld kan worden.

De leukste kinderboerderijen in Friesland

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

De Naturij is het leukste dagje uit voor kinderen van 0 t/m 12 jaar! Buiten vind je niet alleen de kinderboerderij, maar ook een speelbos met kabelbaan, blotevoetenpad en kabouterpad of zelfs een spartelbadje. Weer of geen weer? Bij De Naturij kun je ook lekker binnen spelen in de speelhal! Kortom de grootste kinderboerderij van het noorden.

Lees ook: Familiepark & kinderboerderij Naturij Drachten met kinderen bezoeken

Kinderspeelboerderij – Leeuwarden

Het unieke van de Kinderboerderij Leeuwarden is dat het op loopafstand van het centrum ligt. Je kunt hier alle boerderijdieren bewonderen. Het voordeel van de grote speeltuin is dat deze veilig en overzichtelijk is, vooral voor kleinere kinderen. De boerderij fungeert als restaurant, hier kun je genieten van een kop koffie of een versnapering.

Kinderboerderij Doniastate – Leeuwarderadeel

Leer de boerderijdieren kennen op Kinderboerderij Doniastate. Kijken, ruiken, aaien en soms knuffelen. Er is veel te vertellen over de dieren en waar ons voedsel vandaan komt. Daarom dat er bij de meeste dieren een informatiebord hangt. Leuk en leerzaam gaan goed samen. Er zijn niet alleen geitjes, konijnen, kippen, maar ook nog een heleboel andere bijzondere dieren die je niet zo vaak tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de witbuikegel, een alpaca’s. Naast het aaien en knuffelen van dieren, kan je hier nog veel meer beleven. Zo is er een speeltuin met diverse speeltoestellen waaronder een leuke trapautobaan. Of wat dacht je van een speurtuin en vlindertuin.

Kinderboerderij Sneek – Sneek

Kinderboerderij Sneek is een ideale plek in het parklandschap van Sneek. Voor een kleine entree kan je hier onbeperkt genieten.
Spelenderwijs leer je de boerderijdieren kennen: er zijn informatieborden aanwezig om je wegwijs te maken. De boerderij en dieren worden alle dagen tip top onderhouden en verzorgd. Binnen is er een complete workshop ruimte die gebruikt kan worden voor diverse activiteiten. Hier kun je natuurlijk dagelijks individueel terecht, maar ook voor een kinderfeestje en voor volwassenen is deze locatie zeer geschikt.
Het restaurant en terras laten zich goed combineren met de diverse spelactiviteiten.

De leukste kinderboerderijen in Gelderland

Kinderboerderij Laag Buurlo – Apeldoorn

Kinderboerderij Laag Buurlo heeft een recreatief, educatief en therapeutisch karakter. Het welzijn van de dieren staat bij de kinderboerderij hoog in het vaandel. De medewerkers, de vrijwilligers en een aantal medewerkers met een lichamelijke en/of geestelijke handicap doen hun uiterste best het de bezoekers naar hun zin te maken.

Speelboerderij De Happyfarm – Terschuur Barneveld

Wie durft er van de glijbaan en wie racet het hardst op de trekkertjes en skelters? Of houd je meer van konijntjes aaien? Voor iedereen is er wel wat leuks te beleven! Voor de allerkleinsten is er een speciale soft-playruimte en de grotere kinderen kunnen klimmen en klauteren in de apenkooi of springen op het springkussen.

Landerij De Park – Elst

Landerij De Park is een centrum voor natuurbeleving, waar je op een verrassende manier met de natuur in aanraking komt. Naast de kinderboerderij, de natuurspeelplaats, het waterrad, en het struinpad is er nog veel meer te ontdekken en beleven.

Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe

De Koperen Ezel is de grootste kinderboerderij van Nederland compleet met speeltuin. Er zijn maar liefst 40 ezels, maar ook cavia’s, konijnen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, schildpadden, parelhoenders, kalkoenen, fazanten, pauwen, schapen, chinchilla’s uilen en geregeld jonge kalfjes. Naast de boerderijdieren heeft de koperen ezel ook steeds meer exotische dieren waaronder wallaby’s, stekelvarkens, Mara’s, prairiehonden, sika herten, een zeboe en een dromedaris. Kortom: een kinderboerderij met heel veel dieren om te bewonderen en mee te knuffelen tegen een kleine vergoeding. Daarnaast kunnen kinderen klauteren en klimmen, springen op de springkussens, spelen in de overdekte apenkooi en skelteren op de skelterbaan! Bij de kinderboerderij is een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En na afloop kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant.

Kinderboerderij Strupert – Laren

Tijdens een bezoek aan de boerderij zijn er veel dieren te bewonderen. De uitgebreide speelmogelijkheden zorgen ervoor dat de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in het gezellige horecagedeelte, deel en terras, waar heerlijke versnaperingen te verkrijgen zijn.

Kinderboerderij de Goffert – Nijmegen

Kinderboerderij De Goffert in Nijmegen is meer dan een kinderboerderij alleen. De boerderij wil bezoekers in contact brengen met dieren, natuur, milieu en elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor Nijmegen. Kinderen en volwassenen kunnen helpen bij de verzorging van de dieren of bij het beheer van het terrein. Ook schoolklassen komen regelmatig langs. De educatieve functie van de boerderij bestaat uit het geven van achtergrondinformatie en het meehelpen in projecten van scholen op gebied van dieren en milieu.

De leukste kinderboerderijen in Groningen

Kinderboerderij Stadspark – Groningen

Een bezoek aan de kinderboerderij Stadspark is altijd de moeite waard. Talloze kippen, geiten, koeien, ezels, konijnen, cavia’s en veel andere dieren, op een groot terrein.

De leukste kinderboerderijen in Noord-Brabant

Boerderij Wolfslaar – Breda

Beleef spelenderwijs en geniet samen van de dieren op de kinderboerderij! Gelegen op het historisch landgoed Wolfslaar met landhuis, akkers, bos en de meanderende beek de Bavelse Leij. En een breed aanbod van natuur- en boerderijactiviteiten zoals moestuinieren, stadslandbouw en lokale en streekproducten. Bij het Tuinhuis van Charlotte geniet je van (h)eerlijk eten en drinken.

Eigen Wijs Boerderij – Eindhoven

In het Philips van Lenneppark vind je de allerleukste kinderboerderij van Eindhoven: de Eigen Wijs Boerderij. Hier wonen Brownie en Broes samen met de boerderijpoezen Trak, Tro en Coco, samen met de kakelste kippen, de liefste lammetjes, de vieste varkens (K3 :-) en de gekste geitjes. Op de boerderij werkt Johan met een heleboel vrijwilligers (dankjewel!).

Maria Goretti – Tilburg

Midden in Tilburg, in de wijk Theresia, ligt buurtpark en kinderboerderij Maria Goretti. Een stukje natuur in het hart van de stad. Al ruim 30 jaar komen kinderen en ouders naar deze voormalige kloostertuin, om de dieren te bewonderen. Maar ook om te voetballen, in de speeltoestellen te klimmen, te picknicken, een praatje te maken met andere Tilburgers en nog véél meer…

De Elzenhoek – Oss

Naast speeltuin Elckerlyc ligt kinderboerderij De Elzenhoek. Hier is van alles te beleven! Ravot in de natuurspeeltuin, knuffel met cavia’s, konijnen en ratjes, voer de geitjes en neem een kijkje bij de leuke educatieve tentoonstelling. En kijk eens door de raampjes van de Bijzondere hoek. Misschien zie je wel een muisje voorbijkomen of een landschildpad!

De leukste kinderboerderijen in Noord-Holland

Stadsboerderij de Hout – Alkmaar

Op de stadsboerderij bevindt zich een ontmoetingsweide, toegankelijk voor publiek, met schapen, geiten, kippen en cavia’s. Daarnaast zijn er konijnen, varkentjes, pauwen, parelhoenders, kalkoenen, twee kalfjes en lammetjes. Op de naastgelegen weide graast een roedel damherten en twee lama’s en er leven zwanen en diverse eendensoorten. Buiten het hek vinden we de volière en een duiventil met verschillende vogelsoorten. Er is ook een insectenhotel te bezichtigen. Langs het hertenkamp aan de kant van het Heilooër Bos ligt de onlangs vernieuwde kabouterspeelplaats. In de stalruimte van de stadsboerderij is een educatieve ruimte gemaakt. Hier vinden de maandelijks activiteiten plaats en is onder andere een wisselend themahoekje ingericht.

Lees ook: Dagje weg: Alkmaar top 10 bezienswaardigheden & wat is er te doen

Kinderboerderij Amsterdamse Bos – Amsterdam

Geitenboerderij Ridammerhoeve is een biologische boerderij waar geitenmelk in de kaaskelder wordt verwerkt tot diverse soorten kaas, yoghurt, karnemelk, boter, kwark en zelfs ijs. Geniet op het terras van heerlijke gerechten die bereid worden van verse boerderijproducten terwijl de kinderen zich vermaken tussen de dieren. Zo kunnen kinderen de jonge geitjes voeren met een flesje melk en hun eigen eieren rapen in het kippenhok. Op het terrein van de Geitenboerderij zijn ook een speeltuin en een doolhof.

Speelboerderij Eisenhove – Amsterdam

De speelboerderij is een combinatie van een kinderboerderij met een avontuurlijke én een natuurlijke speeltuin, de vervulling van een kinderwens… Allerlei boerderijdieren, een grote avontuurlijke én natuurlijke speeltuin en de mogelijkheid om veel over natuur, milieu en duurzaamheid te leren. Speelboerderij Elsenhove is heerlijk voor kinderen en voor volwassenen. Het is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen door recreatiegebied Elsenhove, de Middelpolder, Groengebied Amstelland en het Groene Hart.

Meentboerderij / Juffrouw Jansen op de Meent – Hilversum

Dé plek na een bezoek aan de kinderboerderij of als tussenstop van een wandel- of fietstocht door ‘t Gooi. Temidden van de boerderijdieren en het boerenleven, kan je er genieten van een kop koffie, thee, biologische sapjes, gebakjes of een lekkere tosti.

Kinderboerderij Texel – Den Burg

inderboerderij Texel is gevestigd aan de rand van Den Burg, aan het Paelwerck 9. De kinderboerderij is gratis toegankelijk en wordt geheel door vrijwilligers gerund. Er wonen veel lieve en leuke dieren op de kinderboerderij waaronder twee Kune Kune-varkentjes, genaamd Sjors en Sjimmie. Verder zijn er Ouessant-schapen, geiten van verschillende rassen, konijnen, ganzen en duiven. Ook is er een eendenvijver en een prachtige volière met diverse kippenrassen en tropische vogels. Tussen 10 uur en 12 uur worden de dieren gevoerd. Kinderen mogen dan helpen met voeren en kunnen de dieren aaien en van dichtbij bekijken.

Stadsboerderij Darwinpark – Zaandam

In 1967 schonk Albert Heijn de grootste kinderboerderij in Nederland aan de Zaanse jeugd. Jong en oud raken op de boerderij vertrouwd met een grote verscheidenheid aan (kleine) gezelschapsdieren en (grote) landbouwhuisdieren. Op de boerderij is een leuke speeltuin. Je kunt de kinderen en jezelf trakteren op een ijsje, snoep, drinken e.d. Natuurlijk zijn er echte boerderijprodukten te koop; eieren, wol, honing, hooi, stro en soms dieren. Tijdens een rondwandeling treft je -naast de boerderijdieren- ook een bijenstal en een natuurmuseum aan; zeer geschikt voor kinderen.

Inmiddels is de kinderboerderij omgedoopt tot stadsboerderij Darwinpark.

De leukste kinderboerderijen in Limburg

Kinderboerderij Schutterspark – Brunssum

Op deze kinderboerderij kan je de volgende dieren vinden: runderen, varkens, schapen, geiten, kippen, duiven, konijnen, eenden, kalkoenen, fazanten, ganzen, pauwen, volière vogels, ezels, pony’s, cavia’s, wallaby’s en herten. Naast natuurlijk het knuffelen en bekijken van verschillende dieren zijn er ook een hoop andere dingen te doen op de kinderboerderij. Zo is er een speeltuin, waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Er zijn meerdere picknickplaatsen door het park te vinden. Ook is er een terras waar je lekker kan genieten van een kop koffie, frisdrank en snacks uit onze automaten.

De Daalhoeve – Maastricht

Boerderij Daalhoeve is een kinder- én zorgboerderij in het hart van Daalhof in Maastricht-West. Op de boerderij werken vrijwilligers en cliënten van diverse maatschappelijke instellingen in de opvang en zorg. De dieren vind je niet alleen op de boerderij, maar ook op de ‘buitenlocaties’ aan de Keurmeestersdreef (het weiland met heuvel tegenover het tankstation) en het grote weiland aan de Hermesweg en Lammergierstraat in Maastricht (het ‘Erica-terrein’).

Kinderboerderij Ophovenerhof – Sittard

Kinderboerderij Ophovenerhof is onderdeel van de zorgboerderij Ophovenerhof in het Limburgse Sittard. Op de kinderboerderij lopen allerlei dieren rond die door de cliënten van de zorgboerderij worden verzorgd. Er zijn onder andere schapen, geiten, kippen, ezels en een echte konijnenburcht. Naast de beestenboel is er ook een speeltuin waar de kinderen zich kunnen vermaken. Uitgespeeld met de dieren? Neem dan een kijkje in de boomgaard of geniet van een kopje koffie met een heerlijk zelfgemaakt vruchtenvlaaitje op het terras.

Kinderboerderij Hagenhof – Venlo

Bij een bezoek aan kinderboerderij Hagerhof vind je de authentiek Nederlandse boerderijhuisdieren, een onderdeel van ons kwetsbaar cultureel erfgoed. De dieren kunnen geknuffeld, geaaid, gevoerd, bekeken, getekend worden. Daarnaast staan er op het terrein ook alle authentieke Nederlandse boomsoorten, en is er onder andere een kruidentuin, bijenstal, eendenvijver (met wiebelbrug), trollenhut, een échte kabouterboom, wilgenhut en een kleine speeltuin; en dat alles op 2 ha groot terrein.

Kinderboerderij de Loi – Wellerlooi

In de grote dierenweide kunnen de kinderen kennismaken met verschillende soorten dieren die hier vrij rondlopen. Geiten, schapen, pony’s en een ezel, allemaal kunnen ze geaaid en geknuffeld worden. Ook is er een grote natuurvijver met eenden, ganzen en zwanen. Natuurlijk mag er ook volop geknuffeld worden met de konijnen en cavia’s in de speciale knuffelhoek. Terwijl je geniet van een kopje koffie of thee op ons terras, kan je het hele terrein overzien, zodat de kinderen heerlijk kunnen spelen op de speelweide, waar ze zich vermaken op de trampoline, speeltoestellen, zandbak etc.

De leukste kinderboerderijen in Overijssel

Hof van Eckberge – Eibergen

Een dagje uit met het hele gezin, familie of vrienden? Kom naar ons veelzijdig 25.000m2 groot en sfeervol ingericht belevingspark met mini-ZOO in Eibergen. Binnen en buiten zijn volop activiteiten en plezier voor alle leeftijden, zoals bowlen, lasergamen, binnen- en buitenspeeltuinen en een snoezelruimte.

Lees ook: Hof van Eckberge; restaurant, speeltuin en kinderboerderij

‘t Weusthag – Hengelo

In de stal, op het erf en in de weilanden zie je allerlei dieren, zoals het minipaard Blue, de ezel Pico, geiten, schapen, een nandoe, konijnen, cavia’s, kippen en nog veel meer. Bij de kinderboerderij horen ook een paddenpoel, de naastgelegen vijvers en de hertenweide. Langs de vijvers en het hertenkamp loopt een pad, waardoor een aantal dieren ook na sluitingstijd nog te zien is. Dit pad loopt door in het Weusthagbos: een heerlijk bos voor een ontspannen wandeling.

Kinderboerderij Ommen – Ommen

De Kinderboerderij Ommen wil een ontmoetingsplek zijn voor mensen van uiteenlopende leeftijden en met een verschillende achtergrond. De boerderij biedt een vrij toegankelijke vorm van groene recreatie, voor velen op loopafstand en er wordt voorlichting gegeven over het houden van huisdieren. De Kinderboerderij Ommen verzorgt natuureducatie voor de basisscholen. Veel basisscholen uit Ommen en de buurtschappen maken daar jaarlijks in het voorjaar dankbaar gebruik van.

Kinderboerderij de Flierefluiter – Raalte

Op deze kinderboerderij zijn veel verschillende dieren. Je kunt niet alleen zien hoe dieren in de stal en in de wei leven, maar je mag zelf ook in de weide bij de geitjes en schapen! Er is een knuffelruimte waar je de konijnen en cavia’s kunt aaien. Dus met slecht weer kun je hier lekker droog zitten. Ook is er midden op het terrein van De Flierefluiter een grote omheinde vijver waar allerlei eenden en andere watervogels leven. Heb je al kennis gemaakt met de boerenknecht Harm? Hij kan je alles vertellen over de dieren. Hoe ze leven op de kinderboerderij, maar ook waar ze in het wild voorkomen.

Kinderboerderij Wezenlanden – Zwolle

De grootste kinderboerderij onder het beheer van Stichting Kinderboerderijen Zwolle ligt in het altijd groene en levendige Wezenlandenpark. Op de uitgestrekte velden worden ook zeer regelmatig festivals en andere evenementen georganiseerd. In en om deze kinderboerderij, achterin het park in de Dierenweide, lopen allerlei diersoorten rond. Geiten, kippen, varkens en schapen zijn klaar om gevoerd en geaaid te worden. Er lopen ook kippen en pauwen, die heel mooi zijn om te bekijken. Naast alle dieren is er ook een grote speeltuin op kinderboerderij Wezenlanden waar kinderen zorgeloos kunnen spelen en ouders kunnen ontspannen.

De leukste kinderboerderijen in Utrecht

Het Spookbos – Eemnes

Tijdens een bezoekje kunnen konijnen, cavia’s, geiten, schapen, ezels en paarden bekeken en aangeraakt worden. Tevens kan je een “educatieve” wandeling door het Spookbos achter de boerderij maken. In het leslokaal ‘De Veldschuur’ vind je meer informatie over natuur en milieu. Er staat een vitrinekast en er hangen informatieborden.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Iedereen is elke dag welkom om een bezoekje aan onze boerderij te brengen en wat van het boerenleven op te snuiven. Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt.

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve

De Brink – Zeist

Kinderboerderij de Brink is gelegen in Zeist. Het is één van de grotere kinderboerderijen in Nederland. Je vindt hier niet alleen dieren van bijzondere rassen, er zijn ook speeltoestellen voor de kinderen en picknicktafels waar men kan genieten van de bedrijvigheid op de kinderboerderij.

De leukste kinderboerderijen in Zeeland

Kinderboerderij Cantecleerhoeve – Clinge

De kinderboerderij bestaat uit een hoofdgebouw, gebouwd als een gewone boerderij, bestaande uit voor- en achterhuis. Het achterhuis heeft op de zolder een educatieve ruimte, een kantoor en vooral bij de jeugd in trek: een hooizolder. Apart staat een kapschuur met geitenhok en varkenshok met uitloop. Ook op het erf staat een kippenhok met ren. Een beetje verscholen staat de bijenstal. Op bet land is een wilgenhut, als beschutting voor de dieren. De speeltuin bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen, o.a. een pomp en speelhutten. Bij de boerderij hoort een eco-bos.

Alpacafarm Kerkwerve – Kerkwerve

De Alpaca en Falabella Ranch is gelegen in het Zeeuwse Kerkwerve. De kleurrijke kudde bestaat uit circa 25 Alpaca’s. Jaarlijks worden er een tiental cria’s geboren. De specialisatie van de ranch is het fokken van hoogwaardige grijze en zwarte Alpaca’s maar verder bestaat de kudde ook uit enkele goede witte en fawn merries. Naast de fokkerij vinden er op De Alpacaranch Rzadkiewa ook andere activiteiten plaats zoals wandelen met Alpaca’s, rondleidingen, educatie en Alpacagolf.

Kinderboerderij ‘t Lamsoortje – Sint Maartensdijk

Op kinderboerderij ‘t Lamsoortje in Sint Maartensdijk mogen kinderen alle dieren aaien en knuffelen. Er zijn onder anderen kippen, duiven, ganzen, eenden, schapen, geiten een ezel en een superlieve minikoe. De twee hertjes op de boerderij eten uit je hand! De kinderboerderij is onderdeel van Camping de Muie.

Kinderboerderij – Terneuzen

Op de gezellige Kinderboerderij Terneuzen is iedereen welkom. Bewonder hier herten, pony’s, geiten, kippen, konijnen en nog veel meer andere dieren. Vooral voor de kleintjes is het leuk de dieren te knuffelen en te verzorgen. De kinderboerderij beschikt ook over een speeltuin. Je kunt je hier naar hartenlust uitleven. In de schuur kun je terecht voor een lekker ijsje of wat te drinken. De grote mensen kunnen hier terecht voor een kopje koffie.

De leukste kinderboerderijen in Zuid-Holland

De Kleine Duiker – Barendrecht

Deze recreatieboerderij aan de rand van Barendrecht biedt rust en ruimte in een landelijke omgeving. Wandelen, fietsen, de dieren aaien, kanoën en je paard stallen… Het kan allemaal! Loop eens een rondje over de boerderij langs de dieren, neem een kijkje in de vlindertuin of neem een drankje in de kantine .

Stadsboerderij Buytendelft – Delft

Je kunt bij ons kijken naar de dieren en ze knuffelen in de wei. Bij voldoende vrijwilligers en meestal in het weekend kun je ook een ponyritje maken en we halen vaak konijnen of cavia’s uit de kooi zodat je die ook kunt aaien. Soms doen ze de vuurplaats aan en kun je broodjes of popcornbakken. Ook kan je hier gezellig genieten van een hapje of drankje op het terras of een bezoek brengen aan de waterspeeltuin (tegen betaling). Er zijn naast alle schapen, geiten, kippen, vogels, konijnen, pauwen, pony’s, cavia’s en ezels ook een varken. Het is een Bonte Bentheimer.

Pluk! – Den Haag

Pluk!, voorheen Hoeve Bijdorp genoemd, ligt verborgen in het groen van recreatiegebied Madestein. Deze stadsboerderij is veel meer dan gewoon een boerderij. Zo heeft Pluk! een lunchroom, kun je er een kinderfeestje vieren, een ruimte afhuren, en groente en fruit plukken. Natuurlijk ontbreken de dieren niet en die zijn er dan ook in overvloed. Konijnen, een paard, geiten, schapen, varkens, kippen, kalkoenen en poezen. Bij Pluk! worden cliënten van Parnassia begeleid, die op de boerderij werken en het onderhoud doen. Verder steunt de boerderij op vrijwilligers.

Kinderboerderij de Kraal – Rotterdam

Gelegen in de groene omgeving van het Kralingse bos ligt kinderboerderij De Kraal. Op de kinderboerderij leven traditionele landbouwhuisdieren die geschikt zijn om kinderen kennis te laten maken met dieren. Het hele terrein van de educatieve tuinen en kinderboerderijen is rookvrij. Bezoekers en medewerkers worden verzocht niet te roken op het terrein. Kinderen kunnen op de Kraal naar hartelust spelen op de aangelegde natuurlijke speelplekken op en rond De Kraal. Op De Kraal worden regelmatig (gratis) activiteiten georganiseerd.

Lees ook: Kralingse Plas strand, speeltuin & Kinderboerderij Kraal Rotterdam

Kinderboerderij ‘t Hoefblad – Schiedam

Kleine varkentjes, koeien, schapen en cavia’s. Het is maar een kleine greep uit de boerderijdieren van Kinderboerderij ‘t Hoefblad. Bij Kinderboerderij ‘t Hoefblad mogen de meeste dieren vrij rondlopen. Bijzonder zijn de Lakervelder koe en het Friese melkschaap. Er worden ook regelmatig leuke activiteiten zoals nagels van konijnen en cavia’s leren knippen, een vierdaagse cursus dierenverzorging, een schaapscheerdersfeest en een spetterend Indianenfeest georganiseerd. Naast deze kinderboerderij vind je fort drakensteijn.

Lees ook: Fort Drakensteijn; Prinses Beatrixpark Schiedam

Belevenisboerderij – Schieveen

Op het Rotterdams platteland, in Polder Schieveen, hebben gemeente Rotterdam, Natuurmonumenten en schaapsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra Belevenisboerderij Schieveen geopend, direct aan het Polderpad. Schapen, geiten, koeien en kippen
Deze boerderij bestaat uit het voormalig woonhuis een koeienstal die is omgetoverd tot een informatiepunt van Natuurmonumenten, een lunchroom en kaasmakerij. Ook biedt de Belevenisboerderij onderdak aan schapen, geiten, koeien en kippen. Buiten op het erf vind je Speelnatuur van OERRR en een bloemen- en moestuin waar vrijwilligers van Natuurmonumenten met liefde en aandacht voor zorgen. Stadse kinderen en hun ouders kunnen hier meegenieten van het leven op de boerderij en de natuur in de polder. Het is meer dan een gewone ‘kinderboerderij’: lammetjes aaien en voeren, demonstraties door de schaapsherders, een boerderijwinkel en horeca.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen / speelnatuur bij Rotterdam

Dierendal – Waddinxveen

Kinderboerderij Dierendal is een fijne plek met een sociale functie. Het is onze opzet om iedereen in alle rust kennis te laten maken met de dieren die bij ons leven. Aanraken, aaien, strelen, voeren, spelen, het mag allemaal.

‘t Geertje – Zoeterwoude

Op de veelzijdige biologische boerderij worden alle landbouwdieren gehouden. De dieren (toegankelijk voor iedereen) voorzien ons van voedsel, te koop in de  winkel en restaurant. Het welzijn van dier en natuur staat voorop. Het verbinden van stad met platteland zien ze als belangrijke taak.

Vanaf welke leeftijd naar kinderboerderij

Eigenlijk kan je al heel snel met je kleintje naar de kinderboerderij. Kinderen worden meestal heel erg getrokken door dieren. Ze vinden het prachtig om ze te zien, om ze te mogen voelen en de geluidjes na te doen. Zit je kindje in de buggy en kan het dus heerlijk om zich heen kijken, dan is zo’n bezoekje al heel erg leuk. Gaat je kindje zelf rondlopen, dan wordt het nog leuker. Lekker stampen in de plassen of achter een kip aan hollen… En die geit die komt snuffelen?

Dan zoeken we toch maar even snel bescherming bij mama! Lees je al boekjes met je kleine dreumes waar dieren in voorkomen? Dan wordt het nog leuker om dat je kleintje zo de dieren herkent. Tot welke leeftijd je kind het leuk vindt om naar de kinderboerderij te gaan hangt natuurlijk heel erg af van de interesses van je kind en natuurlijk ook wat er allemaal op de kinderboerderij te doen is. Is er een speelgedeelte? Mogen ze helpen met voeren? Zijn er speciale activiteiten? Uiteraard maken dit soort dingen voor een groter kind een kinderboerderij langer interessant.

Linda van Aken