Afgelopen weekend was manlief het hele weekend weg op scoutingkamp, en brachten we halverwege ook de oudste weg. Toen baalde zoonlief wel even dat hij nog een jaartje moest wachten, dus was ik op zoek gegaan naar een uitje.
Vanwege het slechte weer zag ik daar toch tegen op en toen ik bij Maarten van Papa’s wereld iets met dinosaurussen voorbij zag komen wist ik dat ik zoonlief daar heel erg blij mee zou maken. Het ging om het oertijdmuseum in Boxtel, een soort dino museum waar je een reis door de tijd maakt naar de tijd van de dinosaurussen en de eerste neanderthalers.
Algemene informatie Oertijdmuseum Boxtel
Het oertijdmuseum ligt in Boxtel, midden in de Meijerij. Het gebied tussen Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven. Het oertijdmuseum is een natuurhistorisch en geologisch museum met een particulier karakter, en krijgt dus geen subsidie, dit zie je ook terug in de prijzen. De museumjaarkaart en 65+ prijzen zijn hier bijvoorbeeld niet geldig. Bij de receptie kun je ook een bolderkar huren in dino-vorm om buiten in het park mee rond te lopen. Naast een bezoekje aan het museum kan je hier trouwens ook een kinderfeestje vieren.
Het museum staat duidelijk aangegeven en aan beide kanten van de entree is er een kleine parkeerplaats. Toen we aan kwamen rijden was er nog voldoende plaats. Bij de entree staat al het eerste model op je te wachten. Zoonlief moest er nu niets van hebben en wilde doorlopen, toen we echter weer terug liepen naar de auto bleef hij staan en moest ik eerst een foto maken ;-) Vervolgens maak je letterlijk een soort reis door de tijd aan de zijkant zie je de verschillende tijdszones waarin de dino’s leefden, compleet met stenen, beplanting en een kleiner formaat dino’s.
Meer informatie vind je hier.
Tentoonstelling met dinosauriërs
Je kan op twee manieren een rondje maken door het museum. Het beste is om te beginnen in de zaal waar je ook binnenkomt en een stukje van de museumshop is gevestigd. Achteraan vind je onder andere een aantal beelden van eieren, inclusief een ei waar je een muntje in kan werpen en dan open gaat en je kan zien wat voor dier er in zit. Je vindt hier ook diverse stellingkasten met tentoonstellingen van schelpjes, botten en fossielen. Een grote trots is toch wel het skelet van de grootste potvis die is gevonden en archeologische vondsten uit de meijerij. In de filmzaal kan je een film bekijken, onder andere van Lucy, een van de oudste mensen die is gevonden. Bij de filmzaal is er ook een garderobe waar je je jas kan ophangen.
Daarna ga je door de poortjes via het schuine pad naar boven. Je loopt dan door de oerzee en ziet beelden en skeletten van het leven onderwater. Langs het tweede deel zie je close-upfoto’s van dieren die zijn gemaakt met een warmtelens en bordjes met vragen voor de kinderen.
Boven heb je een tweede expositiehal met nog meer stellingkasten en een aantal modellen van dinosaurussen, deze lijken ook echt tot leven te komen met geluid en beweging. Na een gang langs de ruimtes waar ze werken aan nieuwe skeletten en vondsten.
Dinosaurusparade
Nieuw sinds 2007 is de glazen hal aan de achterkant van het museum, in deze hoge ruimte vind je onder andere de skeletten van een bracchiosaurus van 11 meter hoog, een t-rex en 23 andere dinosaurusskeletten en -modellen. Vanwege het glas komt er heel veel licht binnen en het geheel is leuk aangekleed ook qua leefomgeving. Je voelt je net echt in het oerwoud.
Eten & Drinken
Van al dat wandelen een lekkere trek of dorst gekregen, in het restaurant kan je terecht voor een hapje eten. De kaart is niet heel ingewikkeld, scheelt weer kiezen en bestaat onder andere uit tosti’s (wel zelfgemaakt), worstenbroodjes en broodjes dinoknakworst. Voor de kinderen is er dinobloed (limonade) in een dinosaurusbeker en er staat een koffie- / thee-/ chocolademelkapparaat waar je zelf je warme drank kan pakken. De kinderen kunnen in de tussentijd heerlijk spelen in de speelkamer met de puzzel, knuffels, spelletjes en computers.
Oertijdtuin
Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. In de tuin die ook fungeert als arboretum zijn meer dan 1000 bomen en planten te vinden. Waarvan een aantal exemplaren dienen als levend fossiel uit de tijd van de dinosaurussen. Je loopt langs de vijver langs een aantal dieren die afkomen van dieren uit de prehistorie, zoals schildpadden, kikkers en andere amfibiën. En er staan hier een aantal dinomodellen.
Oertijdwoud
Tussendoor vind je ook allemaal beelden van verschillende dinosaurussen. Vrijwel allemaal voorzien van een informatiebord met de naam van het soort dinosaurus en diverse weetjes. Ik bleef voorlezen ;-) Zoonlief vond dit geweldig, in het begin vond hij het nog wel spannend maar al snel sloeg zijn fantasie op hol. Hij had het over ‘lieve’ dieren, met een vacht of die heel klein waren bijvoorbeeld of ‘stout’ die andere dinosaurussen gingen aanvallen. De grote tanden van de dinosaurussen en meer. Hij rende van het een naar de ander en ik moest soms moeite doen hem bij te houden ;-) Je loopt een aardig rondje door het oertijdwoud.
Op het einde kom je ook bij de oermens terecht.
Tussendoor zag hij al een paar speeltuintjes, maar vanwege het weer en de dreigende regen hebben we eerst even een rondje gewandeld en daarna op de ‘terugweg’ de speelplekken bezocht.
Speelplekken in het dinomuseum
Naast de speelkamer binnen, zijn er buiten ook meerdere speeltuintjes. Achteraan vind je onder andere een dinokop waar je in kan gaan staan en een model waar je op mag klimmen, of je hoofd in kan steken. We kwamen ook twee ‘pompen’ tegen waar je moest pompen om meer informatie te horen over de dino’s. Daar kon hij geen genoeg van krijgen. Net als de ballen waar je moet rondslingeren voor muziek of oergeluiden.
De tweede ‘speeltuin’ is bij de bosschuur aan het begin van het OertijdWoud. Hier vind je diverse dieren, waar je in kan zitten, vanaf kan glijden etc. En diverse ‘zandbakken’ en afwasborstels waarmee je een skelet kan schoonborstelen als onderdeel van een opgraving, zodat kinderen dit zelf kunnen ervaren.
Een derde speeltuin vind je naast het gebouw met diverse metalen speeltoestellen die rond zwingen, schommelen, draaien en glijden. Ideaal voor kinderen om even wat stoom af te blazen.
Wat we van het oertijdmuseum vonden?
Ondanks de miezer was het echt een geweldig uitje om naar het oertijdmuseum te gaan. We zijn er ongeveer drie uur geweest en dat hadden er rustig meer kunnen zijn. Helemaal bij mooi weer, dan hadden we veel langer buiten rondgewandeld en langer kunnen spelen. Nu was alles nat. Zelfs de kippen die vrij buiten rondliepen scholen dicht bij het gebouw.
Normaal ben ik niet zo van de ‘neppe’ modeldieren, maar regelmatig verbaasde ik me weer over de opstellingen. Sommige compleet met ‘actie’ en bloed, of een hele groep dieren waardoor het veel meer tot leven lijkt te komen. De omgeving in het bos draagt ook veel bij aan het inlevingsvermogen. Het park is niet te groot, zodat het prima te doen is in een paar uur.
Zoonlief vond het allemaal geweldig, hij was overenthousiast. Wist niet waar hij moest kijken en probeerde de pompen, muziekbellen, computers en had niet de rust om even te zitten om te eten maar wilde zo snel mogelijk weer spelen. Met tegenzin ging hij dan ook weer mee naar huis.
Het is dat het niet erg dichtbij ligt, anders zouden we hier zeker terugkomen of een kinderfeestje vieren.
Brabant
- Noord-Brabant met kinderen
- Philips in Eindhoven
- Efteling met kinderen
- Kabonk Breda
- Kidsbeautypark moeder-dochter arrangement
- Dino oertijdmuseum Boxtel
- Pre-historisch Dorp Eindhoven
- Safaripark Beekse Bergen
- Speelland Beekse Bergen
- Safari Resort Beekse Bergen
- Camping Hemels review
- Efteling Hotel review
- Efteling Loonsche Land review
- GuestHouse Hotel Kaatsheuvel review
- HUP-hotel review
- Hotel ‘t Peperhuys review
- Recreatiepark TerSpegelt review
- Recreatiepark Camping De Achterste Hoef review
- Vakantiepark Dierenbos review
- Hotel Mariënhage Eindhoven babymoon review
Musea
- Kindermuseum Nederland
- Interactieve uitjes & musea
- Musea voor baby’s; kunstfanaatjes
- Musea voor tieners & pubers
- Museumpark Archeon met kinderen
- Expeditie Archeon met overnachting
- Aviodrome Lelystad met kinderen
- Continium Discovery Center Kerkrade
- Gevangenismuseum Veenhuizen
- Hunebedcentrum & Oertijdpad Borger
- Kasteel Haarzuilens met kinderen
- Kasteel Muiderslot met kinderen
- Maritiem Museum Rotterdam met kinderen
- Miljoenenlijn Zuid-Limburgse Stoomtrein
- Natural Biodiversity Museum Leiden
- NEMO Science Center Amsterdam
- Nijntje Museum Utrecht
- Oertijdmuseum Boxtel
- Philips Eindhoven musea
- preHistorisch Dorp Eindhoven
- Rijksmuseum Amsterdam met kinderen
- Scheepvaartmuseum Amsterdam
- Spoorwegmuseum Utrecht
- Aesthetic kerst afbeeldingen; kerstboom, decoratie & cadeautjes - 11 October 2024
- Halloween traktaties voor op school - 10 October 2024
- Herfst kleuren nagellak - 9 October 2024