Skip to Content

Vanaf wanneer en tot welke leeftijd campingbedje?

Vanaf wanneer en tot welke leeftijd campingbedje?

In de eerste weken na Hadewychs geboorte was uit logeren gaan erg makkelijk. Het ‘enige’ wat we mee hoefden te nemen was de kinderwagen met de reiswieg en hup, slapen maar.

Ze draaide nog niet om en voor een paar nachtjes was dat prima. Dachten we, want later hoorden we dat dat gevaarlijk was omdat de zijkanten dicht zijn.

Terwijl op veiligheid.nl weer staat dat het wel kan. Ik moet toegeven dat ik de laatste keer dat ze er in sliep, zelf geen oog dicht heb gedaan. Mevrouwtje lag keurig op haar rug, de kap was naar beneden. Maar ja, ik zat meer naast haar de wacht te houden dan dat ik in bed lag.

Tijd voor een campingbedje. Of toch een tentje?

Wanneer gebruik je een campingbedje of tentje?

Eigenlijk zegt het woord het al: op de camping. Of in een hotel, in een vakantiehuisje, bij vrienden… Overal, maar niet thuis. Een campingbedje of tentje is een prima plek om je kind veilig in te laten slapen, maar het is niet bedoeld om er weken achter elkaar gebruik van te maken.

Het matrasje is daar niet goed genoeg voor en de hele constructie niet stevig genoeg. Het bedje is echt ontworpen voor incidenteel gebruik. Daarom is hij ook zo licht en makkelijk opvouwbaar, bedoeld om mee te nemen, ideaal bijvoorbeeld voor een kindvriendelijke camping Frankrijk.

Het is dus geen goedkoop alternatief voor een ledikantje.

Leeftijd slapen in campingbedje

Je kunt je kindje vanaf het begin te slapen leggen in een campingbedje als je uit logeren bent.

  • Op veiligheid.nl staat dat een reiswieg geschikt is als alternatief, maar dat is echt erg gevaarlijk. Snap ook niet dat wij dat de eerste 4 (!) maanden hebben gedaan. De zijwanden zijn niet luchtdoorlatend dus de kans op zuurstoftekort is groot, ook al houd je de kap naar beneden.
  • Op dezelfde website wordt ook een ander niet-veilig alternatief geboden: slaapzak aan en gewoon op een boxkleed. Zijn we ook schuldig aan, al was dat voor een middagslaapje. Maar precies toen wij met de visite naar de keuken waren om de afwas daar te brengen en thee te halen, was mevrouwtje omgedraaid en lag ze met haar hoofd op de koude grond. Maar ze had dus ook met haar hoofd op het kleed kunnen liggen en kunnen stikken. Goed, het is goed gegaan en dat hebben we dan nu allemaal geleerd. Al vind ik het enorm raar dat dit op de site van Veiligheid als veilig alternatief wordt genoemd, terwijl zelfs in veiligheidsrapporten meerdere overleden kindjes genoemd worden door slapen in reiswieg en zonder toezicht op een boxkleed. Ik heb ze erover gemaild, maar nog geen antwoord gehad….

Dus ook al ziet zo’n klein hummeltje er een beetje verloren uit in een campingbedje, het is de veiligste optie voor op reis. Je kunt een campingbedje gebruiken tot en met 3 jaar.

Daarna kan je kindje in een gewoon bed slapen, net als thuis.

Campingbedje, wat is veilig?

Tsja, met een simpel campingbedje ben je er nog niet. Controleer het campingbedje op de volgende punten als je er één wilt aanschaffen:

  • Het campingbedje heeft een frame wat vergrendeld moet worden en dan pas blijft staan (zodat je nooit de vergrendeling kunt vergeten).
  • Vergrendeling moet kindvriendelijk zijn (kind mag het niet kunnen ontgrendelen).
  • Framebuizen zitten aan de buitenkant zodat het handje van je kind niet bekneld kan raken.
  • Het bedje is erg stabiel, je kind kan met kracht tegen een zijkant duwen, zonder dat hij omvalt.
  • De bodem is voorzien van hulpstangen zodat de boel niet doorzakt.
  • Is de onderplaat van losse onderdelen? Controleer dan voor ieder slaapje of die goed op elkaar aansluiten.
  • De zijwanden zijn (vanaf bovenkant matrasje) minimaal 55 centimeter hoog zodat je kind er staand niet uit kan kukelen.
  • Er mogen geen gaten in het gaas zitten en de gaatjes in het gaas mogen niet groter zijn dan 7 mm, dat kun je handig controleren met een potlood. Past het potlood erdoorheen, dan zijn de gaatjes te groot. Je kind zou er met zijn vingers in kunnen gaan en dat is niet de bedoeling.
  • Het gaas moet aan beiden zijden zitten. Of het gaas ook aan de voor- of achterkant zit, maakt niet uit.
  • De stof is verstevigd daar waar de stangen erdoorheen gaan, zodat de stof daar niet kan scheuren.
  • Er is geen enkel scharnierpunt of v-vorm bereikbaar voor je kind, zodat hij er niet achter kan blijven hangen.
  • Het matrasje kan niet makkelijk worden vervormd waardoor je kind onder het matras kan belanden, en er is geen opening van meer dan 2 centimeter tussen het matrasje en het frame.

En wat je zelf kunt doen:

  • Duw op het matrasje voor je je kind erin legt. Zo controleer je of de vergrendeling nog goed werkt (niet dat je je kind erin legt, en huppetee, de boel klapt in).
  • Koop geen extra campingbedmatrasje omdat je vermoed dat dat lekkerder ligt. Het vergroot de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand in komt, naast het feit dat dat helemaal niet lekker ligt is het ook gevaarlijk in verband met verstikkingsgevaar.
  • Zet het bedje niet naast een raam (te koud, tocht) of naast een verwarming (te warm) en ook niet vlakbij gordijnen of andere dingen met koorden.
  • Terug van weggeweest? Ruim het campingbedje dan op, op een droge plaats, zodat er geen roest en schimmel in/aan het bedje komen.

Campingbedje-accessoires

Naast een campingbedje heb je ook nog campingbedje-accessoires. Welke zijn er, wat kan je er mee en waar moet je op letten?

  • Extra matras: niet veilig, je kind kan eronder kruipen omdat het niet de goede afmeting heeft.
  • Bodemverhoger in campingbedje: liever niet, is vaak niet stevig. Als je het toch wilt, dan alleen die met klemmen, niet die met een rits want die scheuren sneller uit en dan valt je kind naar beneden. En stoppen met gebruiken zodra je kind gaat zitten.
  • Commodeblad, zodat je het campingbedje ook als commode kunt gebruiken: Is handig, maar let er goed op of het campingbedje het gewicht van het commodeblad wel aankan. Verschonen kan ook op de grond, dat is veiliger als je geen echte commode in de buurt hebt. Wel een veilig commodeblad: ééntje die bij het campingbedje hoort en die eraan vast kunt klikken, zoals deze van Joie Excursion.
    Klamboe: is handig in de zomer, je kind wordt dan ‘s nachts niet gestoken. Let er wel goed op dat de klamboe er strak omheen zit, zodat de klamboe niet naar beneden kan vallen of door je kind naar beneden getrokken kan worden, je kind zou er dan in verstrikt kunnen raken en stikken.

Campingbedje, campingbox of tentje?

Je kunt ook kiezen voor een campingbox of tentje in plaats van een campingbedje. Voor de campingbox gelden dezelfde richtlijnen als voor het campingbedje.

Soms zie je extra tierelantijntjes aan de box, zoals optrekringen, je moet je afvragen of dat veilig is als je de box ook als bedje gebruikt. Daarnaast is het duidelijk dat er geen speelgoed in de box mag liggen als je kindje er in gaat slapen.

Naast campingbedjes en campingboxen heb je ook tentjes, ook wel weekendtentje genoemd. Die zijn ideaal als je gaat vliegen. Ze passen namelijk zonder probleem in je handbagage, zodat je kind tussen twee vluchten door of bij onverwachte vertraging gewoon een bedje heeft om te slapen. En vooral: stel dat precies jouw koffer kwijtraakt… Dan heb je alsnog het bedje voor je kindje bij de hand.

Daarnaast kan je het tentje ook buiten gebruiken, zoals op het strand of tijdens een picknick op een weiland of simpelweg in de tuin. Het houdt je kind uit de zon terwijl hij toch lekker buiten is. Zorg er natuurlijk wel voor dat hij niet op de wind staat en dat je je kind alsnog insmeert, want het tentje is 50% uv-werend.

Voor binnen gebruik houdt het veel mensen tegen omdat hij op de grond staat. Veel mensen zetten hem daarom op een bed. Dat is alleen juist gevaarlijk, want als je kind zich dan tegen de zijkant gooit en het tentje valt om, valt je kind met tentje en al ook nog van het bed af.

Sommige tentjes zijn daarom te koop met haringen, dat is leuk voor op het strand maar wat minder handig in je vloerbedekking. Het tentje is er in een babyvariant en een peutervariant, de peutervariant schijnt minder snel om te rollen. J

e kunt het tentje ook op een volwassenslaapzak zetten of op een matras wat op de grond ligt. Zo is de ergste kou eraf en staat het tentje niet gevaarlijk hoog. Daarnaast hebben sommige tentjes twee standen, zodat je een baby hoger kunt leggen. Scheelt bukken en ook dan heb je geen koude grond.

Zoek je een tentje voor je baby maar wil je hem niet op de grond leggen? Er bestaan ook tentjes op poten.

of

Ben je niet zo blij met die schuivende matrassen en het gevaar op verstikking? Koop dan tentje Deryan travel cot, die tentjes hebben een dubbele bodem. Je stopt het matrasje in de dubbele bodem en ritst de dubbele bodem weer dicht. Daarna leg je je kindje in het tentje. Zo ligt je kindje lekker op een matrasje, maar ook superveilig want het matrasje kan niet gaan schuiven en je kindje kan ook niet met zijn neus tussen de zijwand en het matrasje komen.

Martine Pieters-de Wit