Binnenkort wordt bekend gemaakt wat de populairste babynamen waren van 2016 en het meeste gegeven zijn. Vaak in combinatie met een lijstje van de meest opvallende namen. De vraag is echter natuurlijk wat de verwachting is van de meest populaire babynamen in 2017. Welke naam moet je je kind juist niet geven om te voorkomen dat het straks met drie naamgenootjes in de klas zit. Geloof me, ik heb in die situatie gezeten want in 1985 stond de naam Linda in de top-3 van meest gegeven meisjesnamen. Met als gevolg dat ik in een klas zat met twee andere Linda’s. En je al snel Linda B. wordt, of een andere bijnaam krijgt. Zo te zien is de naam nog steeds populair en aanwezig in de top-10!  De huidige top-3 van populairste jongensnamen van 2017 is Sem, Noah en Finn. Bij de meisjesnamen is de top-3 op dit moment Lauren, Emma en Julia.

Lees ook: Babynamen 2020; Populaire meisjes & jongensbabynamen top 10

Trends populaire Nederlandse babynamen in 2017

Daarom dat er een lijst is gemaakt met een voorspelling van de populairste babynamen van 2017. Dit is gebaseerd op de zoekopdrachten die toekomstige ouders hebben uitgevoerd en dus een realistische indicatie geven over de populariteit. Ieder jaar zien komen er bepaalde trends terugkomen op het gebied van babynamen. Meer tips voor het vinden van de perfecte babynaam vind je hier.

 • Bij de meiden zullen de stoere unisexnamen gaan stijgen – onder andere met dank aan Arie Boomsma die zijn dochtertje Bobby noemde, en aan de populariteit van Max Verstappen: hij heeft een hippe stoere naam, die ook prima voor een meisje kan.
 • Meisjesnamen die op een ‘a’ eindigen, blijven het in 2017 goed doen: maar liefst 6 van de 10 populairste meisjesnamen eindigen op deze klinker.
 • Bij de jongens doen babynamen met één lettergreep het onverminderd goed: 7 van de 10 jongensnamen hebben één lettergreep. Bij de jongens staat Noah op plek 2 en Finn op nummer 3.
 • Ook jongensnamen die eindigen op de X blijven het goed doen, zoals Dex en Jax.
 • Ook varianten van Top 10-namen worden hip: vanzelfsprekend vinden ouders namen uit de Top 10 erg mooi, maar niet iedereen wil zo’n populaire naam geven, dus gaan ze op zoek naar varianten of namen die dezelfde klanken hebben Zoals de meisjesnamen; Yara, Juna, Soof. Of Judah en Sep als jongensnamen..
 • Natuurlijk hebben tv-programma’s en populaire films invloed, dus wij voorspellen dat Jessie (uit Expeditie Robinson), Teddy (uit GTST) en Maan (The Voice) gaan stijgen! Bij de jongens zullen Vik (van Lieke van Lexmond) en Lux (van Jim Bakkum) nog verder stijgen. Ook GTST heeft bij de mannen invloed op de populariteitslijst, dus Loek en Rover zullen vást (verder) stijgen.

Nieuwsgierig naar de volledige top-20?

Jongensnamen 2016

 1. Sem (nieuw)
 2. Noah ↑
 3. Finn ↓
 4. Milan ↑
 5. Luuk –
 6. Thijs (nieuw)
 7. Daan nieuw!
 8. Levi ↑
 9. Mats
 10. Teun ↓
 11. Daan ↑
 12. Pifte ↑
 13. Jan ↓↓
 14. Martijn ↓↓
 15. Nelles ↓
 16. Kyan
 17. Liam
 18. Mees ↓
 19. Senn ↓
 20. Mark ↓↓

Meisjesnamen 2016

 1. Lauren (nieuw)
 2. Emma ↑
 3. Julia ↑
 4. Mila ↑
 5. Sophie ↑
 6. Eva (nieuw)
 7. Isa ↑
 8. Tess ↓
 9. Nina (nieuw)
 10. Evi ↓
 11. Kim ↓↓
 12. Noa ↓
 13. Linda ↓
 14. Yuna ↓
 15. Juliëtte nieuw
 16. Sophie ↓
 17. Saar nieuw
 18. Mirre ↓
 19. Lynn ↓↓
 20. Fenna ↓↓

Populaire meisjesnamen

De meisjesnaam Lauren is al jaren in opkomst: werden er in 2010 134 meisjes Lauren genoemd, in 2015 waren dat er al 278. De naam Lauren kwam nog nooit hoger dan plek 43, maar dat zal komend jaar ongetwijfeld veranderen. In 2017 blijven de namen Emma en Julia onverminderd populair, zo wordt voorspeld: zij staan op plek 2 en 3 in de Top 10-meisjesnamen van komend jaar.

Populaire jongensnamen

In de jongensnamen-Top 10 voor 2017 zijn vooral Mats en Teun verrassende binnenkomers: zij kwamen de afgelopen 6 jaar zelfs niet in de Top 20 voor, maar maken komend jaar een sprong in populariteit, zo voorspellen de sites. De jongensnaam Daan, in 2011, 2012 én 2014 de nummer 1, daalt verrassend genoeg in populariteit en sluit komend jaar de Top 10 af.

Bron Hippe-Geboortekaartjes & Babyblog

Meer informatie over de populairste babynamen vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank die onder andere zorgt voor de kinderbijslag.

Houden jullie rekening met het kiezen van jullie babynaam met deze lijst van populairste namen?