Skip to Content

Haarkleur baby; tips voorspellen welke kleur je kind krijgt

Haarkleur baby; tips voorspellen welke kleur je kind krijgt

Zodra je weet dat er een nieuw wondertje in je buik aan het groeien is zit je onherroepelijk vol met vragen.

Wordt het een jongen, of een meisje, welke ogen krijgt het, lijkt het op mij of juist meer op mijn partner qua haarkleur of kleur ogen, wordt het een echte kopie van een ouder broer of zusje en zal het bij de geboorte een kaal bolletje hebben of al een flinke haardos? En welke kleur zal deze coupe zijn?

Veel van deze vragen zullen nog lang onbeantwoord voor je blijven. Het geslacht zal wel halverwege de zwangerschap duidelijk kunnen worden, maar verder blijft het afwachten. Een kleine inschatting is misschien wel te maken. Zeker als het echt een kindje van jou en je partner is. Jullie gen vormt nu samen dit nieuwe kleine leven.

Erfelijke haarkleur

Wat haarkleur betreft is het echt lastig om in te schatten wat het zal gaan worden. Wat we in ieder geval wel 100% zeker weten is dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt. Ook voor de haarkleur dus.

Een haarkleur krijgt zijn kleur door pigment, wat doorgegeven wordt vanuit het gen van de ouders. Hierbij heb je te maken met twee soorten pigment; het blond/zwarte gen en het niet-rode/rode gen.

Als een ouder een niet-rode gen doorgeeft, zal het kindje niet roodharig zijn en als het kindje wel rood haar krijgt zal het van beide ouders het rode gen dus hebben gekregen.

De erfelijkheid van het overdragen van het gen op je kind komt trouwens niet alleen vanuit jou en je partner. De hele familielijn heeft hier invloed op, zelfs het gen van overgrootouders kan hierbij van invloed zijn en kun je bij je dragen zonder dat te weten.

Haarkleur baby voorspellen

Haarkleur baby; tips voorspellen welke kleur je kind krijgt - Mamaliefde

En voor wie hier echt meer over zou willen weten zijn er verschillende testen en theorieën op internet te vinden om uit te zoeken welke haarkleur voorspeld wordt. Je kunt ook kijken aan de hand van deze haarkleurenwaaier welke kant het bij jullie op zal kunnen gaan. Met dit overzicht kun je misschien een kleine inschatting maken.

Gissen

Ja het is dus mogelijk om een voorspelling te doen, maar uiteindelijk blijft het toch nog altijd een verrassing. Het blijft gissen wat de haarkleur zal gaan worden van jullie kindje.

Hebben jij en je partner een zelfde haarkleur, dan is de kans groot dat jullie kindje ook deze tint zal gaan krijgen. Is de één donker en de ander licht van haarkleur zal het bij jullie kindje ertussen in gaan zitten.

Veel elementen spelen een rol met de tint van het haar. Zoals de zon je haarkleur kan laten veranderen en misschien ook wel chloor in een zwembad. Ik denk dat een hoge concentratie van dit chemische middel ook wel van invloed is. Ik merk het in ieder geval wel als we in de zomer vaker zwemmen, je haar voelt sowieso anders, wat stugger na een duik in het zwembad.

Daarnaast is ook de voorbeeldrol van ouders van groot belang. De meeste dames zijn ook altijd in de weer met een andere look, zij veranderen vaak genoeg van haarkleur. Kinderen zien dit ook en pikken dit ongetwijfeld op.

Ook zij willen dus gaan experimenteren met kleurtjes. Blauwe plukken, een paarse coupe, of een knaloranje staart voor Koningsdag of bij een voetbaltoernooi. Je weet maar nooit.

En naarmate je ouder wordt, verandert je haarkleur ook. Door de jaren heen neemt het aanmaken van melanine (het stofje wat pigment aanmaakt) af. De melanine wordt dan vervangen door luchtbellen in de haarschacht waardoor je haar grijzer gaat kleuren.

Hoe meer luchtbellen, hoe witter de haarkleur wordt. En nog even een waarschuwing voor alle rokers: Dit proces verloopt sneller als je sigaretten rookt!

Iemand die regelmatig een sigaret opsteekt, heeft dus ook een grotere kans om eerder grijs te worden. Maar gelukkig is dit natuurlijk op een simpele manier te voorkomen: stoppen met roken!

Omschrijving van de afbeelding

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)