Skip to Content

Prikkelarme en rustgevende activiteiten voor kinderen thuis

Prikkelarme en rustgevende activiteiten voor kinderen thuis

Niet alleen kinderen die bijvoorbeeld hooggevoelig zijn, zijn gebaat bij prikkelarme of rustgevende activiteiten, maar ieder kind heeft er baat bij om af en toe even een stapje terug te doen. Even niet ‘aan’ te staan, maar rustig te kunnen worden. Ook al ben je wel met iets bezig.

Maar wat kun je doen met kinderen zonder dat ze overprikkeld worden of wat kun je doen met kinderen waar ze zelfs rustig van worden? We geven je diverse tips!

Welke prikkels wil je vermijden?

Nu is het ene kind de andere niet. Waarvan wordt je zoon of dochter druk? Welke prikkels wil je dus vermijden? Wil je enkel dat je kind even tot rust komt omdat het bijna bedtijd is, bijvoorbeeld. Of omdat je aan alles merkt dat hij of zij moe is?

Of is je kind echt gevoelig voor prikkels en wil je bewust op zoek naar prikkelarme activiteiten? Zodat je kind op een fijne manier bezig kan zijn. Uiteraard kan dit invloed hebben op jouw keuze voor activiteiten!

Lezen doet ontspannen

Een mooi verhaal sleept je mee naar een andere wereld. Even in alle rust met een boek wegkruipen op de bank en meeleven met de hoofdpersonen. Is je kind zelf nog niet in staat om te lezen? Mooie boeken met plaatjes kan dan een prima vervanger zijn.

Maar nog rustgevender is het waarschijnlijk als jij dan een mooi verhaaltje voorleest. Je kind lekker veilig dicht tegen je aan! Zorg voor een rustige omgeving. Dit komt de concentratie op het verhaal ten goede, maar geeft ook meteen minder externe prikkels.

Lees ook: Leukste kinderboeken

Kleuren of tekenen

Rustig kleuren of zelf iets moois tekenen. Ook hierbij geldt dat het al een rustige activiteit is, maar daarnaast kan het zelfs iets meditatiefs hebben als je helemaal opgaat in het mooi maken van de kleurplaat. Ook voor jou, trouwens. Dus kan je het tevens prima gebruiken om samen dit te gaan doen en zo allebei even lekker zen bezig te zijn.

Zorg voor fijne materialen. Dus geen stiften die op zijn of kleurpotloden waarvan de punt steeds afbreekt. Dat komt de sfeer immers niet ten goede. Mooie potloden die fijn kleuren en niet steeds breken is helemaal fijn. Stiften of met verf kan natuurlijk ook. En er zijn nog talloze variaties hierop te bedenken. Je kunt ook kiezen voor een schilderij waarbij je op nummer moet kleuren.

Lees ook: 100 ideeën om te tekenen

Puzzels

Het zal van je kind afhangen of puzzelen ook in dit rijtje past. Is je kind geen puzzelaar en heeft het echt geen geduld, dan kan het juist heel vervelend zijn en zelfs een uitlokker voor frustratie. Maar is je kind een echte puzzelfanaat, dan zorg je voor mooie puzzels die passen bij zijn ‘niveau’.

Natuurlijk staan er richtlijnen op naar leeftijd. Maar let vooral op je kind zelf, want de één is er nu eenmaal verder op een bepaalde leeftijd dan de ander. Een te makkelijke of te moeilijke puzzel doen is echt niet fijn.

Lees ook: Puzzels kinderen

Bouwen met blokken

Pak de bak met LEGO, DUPLO of andere bouwstenen en laat je zoon of dochter lekker zijn/haar gang gaan. Even alle aandacht gericht op het bouwen van een toren of ander bouwwerk kan eveneens een fijne activiteit zijn waarbij je kind gefocust kan werken en hiermee weinig prikkels van buitenaf hoeft op te nemen. Ook nu geldt natuurlijk dat je dan wel voor een omgeving moet zorgen waar niet te veel prikkels in voor komen. 

Lees ook; Constructief speelgoed

Luisteren naar muziek

Even lekker op de bank hangen en een mooi muziekje opzetten. Maar rustgevende muziek is ook fijn om gewoon op de achtergrond aan te hebben, terwijl je kind leest of kleurt.

Mediteren of yoga

Ga voor je kind op zoek naar meditatieoefeningen die op kinderen afgestemd zijn. Of kinderyoga. Ook voor je zoon of dochter zal dit stress verminderen en kan je kind leren om kalm te worden en de geest meer rust te geven. Zeker voor kinderen die snel te veel prikkels oppikken, kan dit een aanrader zijn!

Lees ook: Meditatie oefeningen kinderen

Sensory Bins

Maak een sensorische bak door een grote bak te vullen met materialen als rijst, gedroogde bonen, zand of water. Voeg wat speelgoed toe of andere objecten waar je kind mee kan spelen en ontdekken.

Lees ook: Sensory bins; sensopatische bakken

Geen scherm, maar gewone bordspellen

Een spelletje doen is altijd gezellig. Spellen op de computer kun je beter even achterwege laten, als je voor prikkelarme activiteiten wil gaan. Maar een ouderwets bordspel kan natuurlijk zeker wel! Er zijn heel veel soorten spellen in de winkel te vinden. Kies een spel wat je kind kan hebben qua niveau en waar jullie heerlijk met elkaar mee kunnen spelen.

Lees ook: Gezelschapsspellen kinderen

Eigen tuintje

De natuur is altijd heel rustgevend en je voelt je al snel fijner als je hier onderdeel van mag uitmaken. Nu waren we op zoek naar activiteiten thuis. Maar ook thuis kun je bezig zijn met de natuur. Geef je kind een eigen tuintje. Dat kan buiten in de tuin zijn, maar ook binnen kun je aan de gang met plantjes stekken, bijvoorbeeld. Of met kruiden kweken. En ook dat kan een heel fijne bezigheid zijn.

Buiten heb je het voordeel dat je ook de geluiden buiten hoort. Zoals het zingen van vogeltjes of misschien kan je bij jou in de tuin ook de krekeltjes wel horen of de kikkers in sloot. Binnen zul je dit niet hebben (of zet een raam wagenwijd open). Je zou op YouTube of Spotify op zoek kunnen gaan naar mooie natuurgeluiden, eventueel gecombineerd met mooie muziek. 

Lees ook: Tuinieren met kinderen

Knuffelen met dieren

Heb je een huisdier (of meerdere) dan hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen dat even alleen maar met je dier bezig zijn al heel rustgevend kan zijn. De kat die ligt te spinnen op je schoot of de hond die trouw aan je voeten ligt. Of gewoon dicht naast je op je speelkleed… Dus even lekker met de hond, kat of konijn bezig zijn is zeker ook een idee.

Wil Cats
Volg me via: