Skip to Content

De Wereldschool; wat is het en hoe werkt het op afstand onderwijs?

De Wereldschool; wat is het en hoe werkt het op afstand onderwijs?

Wat is de Wereldschool? Wanneer kies je hiervoor en hoe zit het dan met de leerplicht? En mag je overal de Wereldschool volgen, of kan dat alleen in bepaalde landen?

Wat is de Wereldschool?

De Wereldschool verzorgt afstandsonderwijs in het Nederlands voor kinderen die (tijdelijk) in het buitenland wonen. Zij krijgen op afstand onderwijs aangeboden door bevoegde leerkrachten.

Het is dus geen fysieke school, maar een vorm van thuisonderwijs. Waar ter wereld je ook bent, onderwijs is gewoon op afstand mogelijk. Het onderwijs loopt via een digitale leeromgeving.

Maar zelfs voor kinderen die in gebieden wonen waar er geen of slecht internet is, is er een offline methode! Zo kun je dus echt overal ter wereld gewoon Nederlands onderwijs volgen!

Voor wie is deze school bedoeld?

De wereldschool is bedoeld voor kinderen van 2 t/m 18 jaar. Het kan hierbij gaan om kinderen van zendelingen, expats, emigranten of anderszins in het buitenland vertoevende Nederlanders.

Kleine wereldreizigers zijn er bijvoorbeeld ook. Maar ook de jeugdige topsporters kunnen gebruik maken deze vorm van onderwijs.

Waarom kies je voor lange afstandsonderwijs?

Zeker wanneer je niet voor langere tijd op één plek woont, is het kiezen voor de Wereldschool verstandig. Zo komt je kind toch aan een gedegen scholing en hoeft het niet iedere keer weer te verkassen van school en daarmee de nodige achterstanden oplopen.

Er zijn nog meer voordelen. Zo maak je zelf natuurlijk van veel dichterbij mee hoe je kind zich ontwikkelt, krijgt je kind heel gerichte aandacht en onderwijs gericht op zijn of haar eigen ontwikkeling en kan je kind ook nog eens goed Nederlands onderwijs krijgen.

Adviesgesprek en voorlichtingsbijeenkomsten

Wil je gebruik maken van de Wereldschool, dan zal je natuurlijk goed moeten weten wat voor jullie situatie geschikt is. Regelmatig houdt de Wereldschool dan ook informatiebijeenkomsten.

Daarnaast worden er ook individuele intakegesprekken gehouden, zodat er goed op de persoonlijke omstandigheden gereageerd kan worden. Dit kan trouwens ook via Skype, wat natuurlijk handig is als jij je al in het buitenland bevindt.

Veel mogelijk

Van kleuteronderwijs tot de gewone staatsexamens van VMBO tl, Havo en VWO: het kan er allemaal. RT-mogelijkheden, niveautesten, schooladvies, gewoon alles wat er op de gewone basisschool ook aangeboden wordt, is bij deze school mogelijk.

Er zijn zelfs voorbereidende taalcursussen die ze aanbieden. Maar ook Nederlands als dit de tweede taal van het kind is!

Leerplicht

In Nederland geldt de leerplicht, ook voor de kinderen die niet in Nederland zelf verblijven. Op wereldreis gaan is dus niet iets wat zomaar mag. Leerplicht betekent namelijk ook dat je echt naar school moet.

Toch zijn hier mogelijkheden, zoals het volgen van onderwijs bij de Wereldschool. Wil je hier meer over weten, dan kun je informatie opvragen of gewoon advies inwinnen bij de Wereldschool zelf.

Tijdelijk naar het buitenland

Als je tijdelijk naar het buitenland gaat, wil je dat je kinderen niet achter raken op school. Op zich heb je natuurlijk de keuze uit meerdere opties. Zo kun je kiezen voor de lokale school, de internationale school of dus het afstandsonderwijs van de Wereldschool.

In veel landen zijn kinderen wel leerplichtig, maar valt afstandsonderwijs hier ook gewoon onder.

Welke keuze je maakt is natuurlijk aan jou, maar een groot voordeel van het afstandsonderwijs in een tijdelijk buitenlandavontuur is vooral het feit dat er gewoon Nederlands onderwijs wordt gegeven met de methodes die ook op de Nederlandse scholen gebruikt worden.

Keer je met een paar jaar terug, dan is dit wel zo fijn voor je kind.

Nadeel is natuurlijk wel dat je kind niet in contact komt via school met vriendjes. Maar dit kun je uiteraard oplossen door je kind bijvoorbeeld naar een (sport-) vereniging te laten gaan.

Emigreren

Ga je echt emigreren? Dan is het volgen van onderwijs bij de Wereldschool niet helemaal de meest logische stap. Juist door je kind naar de school ter plekke te sturen, zal het de taal ter plekke beter gaan beheersen, vrienden maken en de cultuur gaan snappen. Kortweg: beter inburgeren en sneller gewend zijn.

Zijn er redenen om toch voor de Wereldschool te kiezen? Zorg dan in ieder geval dat je kind wel in contact komt met andere kinderen!

En: blijf Nederlands praten met je kind! Of laat het Nederlandse les volgen. Zo blijft je kind aanspreekbaar voor de thuisblijvers en daarnaast blijken veel emigranten uiteindelijk toch terug naar Nederland te keren.

Het is dan uiteraard wel erg fijn dat je kind nog Nederlands weet te spreken en te verstaan… (Even in cijfers: maar liefst 40% blijkt binnen 5 jaar weer terug te komen!).

Wereldschool voor meer dan alleen les

Voor iedere reden van in het buitenland wonen komen er weer andere regeltjes en omstandigheden om de hoek kijken.

Het kan een hele klus zijn om hier zelf alles over uit te dokteren. De Wereldschool kan je op veel gebieden rondom vertrekken naar het buitenland en leerplicht vertellen.

Ook kunnen ze helpen met zaken als je huis wel of niet verkopen en hoe het met bijvoorbeeld verzekeringen zit. Al met al dus zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op de site van deze school als je de sprong naar het buitenland gaat wagen!

Voor internationale bedrijven

Bedrijven waarvan regelmatig personeel in het buitenland aan het werk gaat, kunnen ook contact opnemen met de Wereldschool!

Meer ervaringen weten van ouders zelf die hier ervaring mee hebben?

Hier vind je de facebookgroep Online Schoolplein.
Linda van Aken