Skip to Content

Kracht van herhaling in opvoeding en onderwijs

Kracht van herhaling in opvoeding en onderwijs

Je kent vast wel die kinderprogramma’s die maar eindeloos hetzelfde blijven herhalen. Voor ons kan het behoorlijk saai of irritant overkomen, maar voor kinderen werkt het heel anders. Waarom is die herhaling? En hoe kun jij dit zelf toepassen?

Waarom herhalen goed is

Natuurlijk snappen we allemaal wel dat juist door dat herhalen kinderen dingen beginnen te leren. Maar er is meer dan dat. Niet alleen leert je kind het op die manier, herhaling geeft ook een bepaalde houvast aan je kind in een wereld die ze nog op heel veel manieren niet begrijpen.

Het zijn momenten die ze herkennen en daardoor ook begrijpen wat er gaat komen. Dit stimuleert eveneens het zelfvertrouwen weer.

Leren door herhaling

Iets wat je telkens hoort zal je brein gaan herkennen en daardoor weten wat er nu van hem of haar verwacht wordt. Eigenlijk werkt het hele leven natuurlijk zo. Maar in dit geval betekent het ook dat je kind dingen aanleert die echt met zijn ontwikkeling te maken heeft.

Het opdreunen van de tafels mag dan ontzettend saai zijn, hierdoor wordt het wel een automatisme in je hoofd, zeg maar. Je hoort 4×5 en je hoeft er niet eens meer over na te denken want je hoofd zegt direct dat daarop 20 volgt.

In het onderwijs is herhaling dan ook een dagelijks gegeven. Oefenen en oefenen en zo de handeling automatiseren.

Leren hoe je omgaat met anderen

De kracht van herhaling zit niet alleen in het ontwikkelen van kennis. Rekenen en taal, bijvoorbeeld, zijn heel belangrijk, maar er is meer om te leren. Zo moet je ook leren hoe je met anderen omgaat of met je emoties.

Ook dit leert je kind door herhaling! Hij of zij ziet hoe iemand reageert als er boos tegen gedaan wordt en slaat dit in zijn geheugen op. Of wat er gebeurt als hij iets liefs tegen iemand zegt.

De kracht van herhalen: wat doe je er thuis mee?

Het gegeven dat herhaling aanspoort tot leren, maar ook tot een houvast voor je kids is natuurlijk heel uitnodigend om er thuis ook mee aan de slag te gaan.

Troost je: eigenlijk doen we dat al automatisch. Wie heeft er niet het kiekeboespelletje gespeeld met zijn baby? Of dat je baby iets op de grond gooit en dit blijft doen en dat jij het dan weer op moet pakken.

Jij hebt het al snel gezien, maar je baby blijft ervan smullen. Natuurlijk lezen we het favoriete boekje duizend keer voor aan onze peuters en blijven we herhalen (tja…) dat ze hun voeten moeten vegen als ze binnen komen. Wil je er bewust mee aan de slag, dan geven we je een aantal tips ter inspiratie.

Boekje lezen

Het werd al eerder aangestipt: het blijven lezen van hetzelfde boekje. Stomvervelend voor jou, misschien, maar voor je kind is het heerlijk om al te weten wat er gaat komen.

Om dan uiteindelijk zelf het boekje ‘voor te lezen’ aan jou! Hij weet het verhaaltje inmiddels zo goed dat hij het zo aan jou kan vertellen. Maar waar is dit nu goed voor qua ontwikkeling?

Lezen is natuurlijk sowieso goed voor de taalontwikkeling. En door de herhaling kunnen ze ook andere woorden zich eigen maken. M

isschien beginnen ze zelfs zelf wel een eigen verhaaltje eromheen te verzinnen. Dat is natuurlijk ook prima en ook jij kan nog even napraten over het verhaaltje, wat nog meer biedt aan zijn taalontwikkeling.

Rustig slapen gaan

Een bekend verhaal biedt dus houvast of voorspelbaarheid. Juist dit zou je kind ook kunnen helpen om tot rust te komen voor het slapen gaan.

Een nieuw boek zou misschien net weer te spannend kunnen zijn of dat hij dan net te alert moet luisteren… Maar dat zal natuurlijk per kind verschillend zijn.

Hetzelfde spelletje

Net als boekjes zijn er ook spelletjes die je kind iedere keer opnieuw met je wilt doen. Gewoon lekker doen! Omdat je kind het spel beheerst door de herhaling, geeft hem dat vertrouwen. En dat is uiteraard weer goed voor zijn zelfvertrouwen.

Daarnaast creëert het ook een rust, omdat het bekend is. Zo kan hij heerlijk spelen en misschien zelfs wel van jou winnen!

Frozen…

Misschien is het Frozen of toch een andere film, maar ik durf erom te wedden dat ook jouw kind(eren) een favoriete film hebben die ze praktisch volledig na kunnen spelen. En toch willen ze hem keer op keer bekijken.

Hier geldt uiteraard hetzelfde voor als in bovenstaande voorbeelden. Laat ze maar lekker kijken! En plof er maar gewoon gezellig naast om heerlijk hard mee te zingen met de overbekende liedjes! Lekker gezellig, lekker vertrouwd!

Waar gaan we heen?

Op stap en denken dat het leuk is om iedere keer weer iets anders te gaan doen? Vraag eens aan je kinderen waar ze heen willen. Misschien zal het je verbazen dat ze ook daarin vaak kiezen voor een bekend iets. Een speeltuin waar jullie vaker komen of een dierentuin, bijvoorbeeld.

Een heerlijke vakantie

Wil je een rustige vakantie waar jezelf of je kinderen lekker kunnen opladen? Dan is het misschien juist dé oplossing om nu eens niet voor een heel vreemde bestemming te kiezen, maar juist voor 1 waar je al mooie herinneringen hebt liggen.

Zo weet je precies wat je er verwachten kunt én je kind dus ook. Heerlijk vertrouwd en toch lekker op vakantie. Een ideale combinatie toch?!

Het goede voorbeeld geven

Eigenlijk is de kracht van herhaling ook van toepassing bij jouw eigen gedrag. Doordat jij steeds op een bepaalde situatie op dezelfde manier reageert, gaan je kinderen dit niet alleen overnemen (dus geef vooral het goede voorbeeld!), maar is het voor je kind ook veilig thuis!

Een ouder die de ene keer alles goed vindt en het volgende moment ontploft om niks, zal een kind onzeker maken!

Ze weten immers niet wat ze kunnen verwachten. En dat kan zelfs zo ver gaan dat een kind hier trauma’s aan over houdt. Want die onzekerheid over wat er kan gebeuren kan ze heel onzeker in het leven laten staan.

En wij dan?

Even een zijsprong naar onszelf. Hebben wij nog iets aan de kracht van herhaling? Echt wel. En niet alleen als we zelf weer in de schoolbanken kruipen! Ook wij reageren op herhaling. Wat denk je dat reclamebureaus doen?

Inderdaad: ons manipuleren door een slogan continue te herhalen. Of bij spotjes steeds dezelfde oplossing aan te bieden door hun product. Komt zo’n situatie dan in het echt voor, dan denken we direct aan dat product als oplossing!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)