Skip to Content

Vliegen met een verkouden baby

Vliegen met een verkouden baby

Vliegen met een baby kan al een uitdaging op zich zijn, maar wanneer je baby verkouden is, wordt de reis nog wat ingewikkelder. Gelukkig hebben we enkele waardevolle tips verzameld van ervaren ouders om deze situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je een overzicht van deze tips, zonder namen te noemen, om de privacy van de bronnen te respecteren.

Medische check-up

Voordat je met je verkouden baby gaat vliegen, kan het verstandig zijn om eerst een bezoek te brengen aan de huisarts. Laat controleren of er geen sprake is van een oorontsteking, want vliegen met oorpijn kan erg oncomfortabel zijn.

Neusdruppels of neusspray met zoutoplossing

Een veelvoorkomend advies is het gebruik van neusdruppels of neusspray met zoutoplossing voor de vlucht. Dit kan helpen om verstopte neusgaten te openen en het ademen gemakkelijker te maken voor je baby. Het gebruik van een zoutoplossing neusspray zoals Otrivin Baby Monodose Duo kan effectief zijn. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en advies in te winnen bij een arts voordat je dit toepast.

Drinken tijdens opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen kan de druk op de oren van je baby toenemen, wat ongemak kan veroorzaken. Door je baby te laten drinken, bijvoorbeeld uit een flesje of borstvoeding te geven, kan de druk worden verlicht.

Paracetamol

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om paracetamol te geven, vooral als je baby ongemak ervaart door de verkoudheid. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je medicijnen aan je baby geeft.

Oordopjes of koptelefoon

Overweeg om oordopjes of een koptelefoon mee te nemen om het geluidsniveau in het vliegtuig te verminderen. Dit kan helpen om je baby rustiger te houden en eventuele prikkels te verminderen.

Afleiding

Neem enkele kleine speeltjes mee die geluiden maken, zoals knisperende speeltjes of belletjes. Dit kan je baby afleiden en bezighouden tijdens de vlucht.

Draagzak of draagdoek

Een draagzak of draagdoek kan handig zijn om je baby dicht bij je te houden en hem te kalmeren als dat nodig is. Dit geeft je ook de vrijheid om te bewegen en te wiegen als dat helpt.

Licht en geluid

Sommige ouders hebben positieve ervaringen met het meenemen van lichtgevend speelgoed of een apparaat dat rustgevende geluiden produceert. Dit kan helpen om je baby te kalmeren en in slaap te sussen tijdens de vlucht.

Wiegje in het vliegtuig

Als je met een luchtvaartmaatschappij vliegt die wiegjes aanbiedt voor baby’s tot een bepaalde leeftijd, maak daar dan gebruik van. Een wiegje geeft je wat meer bewegingsruimte en kan de reis voor zowel jou als je baby comfortabeler maken.

Voorbereiding op het ergste

Het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op het ergste, maar onthoud dat vliegen met een baby niet per se een nachtmerrie hoeft te zijn. Veel ouders hebben positieve ervaringen, zelfs als je kind verkouden is.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is, en wat voor de ene baby werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Luister naar je baby en probeer verschillende benaderingen om te zien wat het beste werkt.

Linda van Aken