Skip to Content

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken

Of je kinderen nu graag naar het vliegveld willen om vliegtuigen te kijken, wat ze vaak al razend interessant vinden, of omdat je zelf moet gaan vliegen. Voor je het weet sta je op Schiphol. In de vakanties is het daar altijd lekker druk en is er van alles te beleven. Of je nu een dagje uit wil of er bent als tussenstop.

Panoramaterras

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Op het dak van Schiphol vind je een speciaal terras met zicht op de achterkant van het vliegveld. Oftewel waar zich alle gates bevinden en de vliegtuigen. Je zit vlakbij de luchtverkeerstoren en hebt een goed uitzicht. Ideaal als je iemand wilt gaan uitzwaaien of vliegtuigen wil kijken. Hiervoor moet je echter wel door de drukte van Schiphol. Hier staan ook twee kleine windturbines om stroom op te wekken, de komende jaren wil Schiphol namelijk overstappen op 100% Nederlandse duurzaam opgewekte energie.

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Op het terras staat ook een Fokker 100. Deze is toegankelijk gemaakt voor het publiek. Je kan hier naar binnen en kan zien hoe het er in de cockpit aan toegaat. Er is zelfs audio aanwezig om het gevoel compleet te maken. Achterin staan een aantal rijen met stoelen, zodat je een foto kan maken en net kan doen alsof je in het vliegtuig zit ;-) Aan de muren hangen panelen met informatie, waaronder een geschiedenistijdlijn. En als je naar beneden kijkt, kan je zien waar de koffers liggen tijdens de vlucht. Deze worden opgeborgen in het ruim onder de zitplaatsen. Als je niet gaat vliegen is het natuurlijk heel erg leuk om zo toch een vliegtuig van binnen te kunnen zien.

Het panoramaterras is vanaf maart tot oktober geopend van 7.00u tot 20.00u en van oktober tot maart van 9.00u tot 17.00u. Bij slecht weer kan het terras ook gesloten worden.

Eten met kinderen op Schiphol

Op Schiphol vind je diverse winkeltjes, barretjes en restaurants zodat er voor iedereen wel iets tussen zit om te eten. Zo kun je in de grote centrale hal neerploffen bij de Burger King, of in de rij gaan staan voor een pasta. Wat veel niet weten is dat er echter ook een restaurant is met speciale speelgelegenheid voor kinderen.

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Als je tussen hal 1 en 2 de trap volgt met de bordjes naar het panoramaterras zie je boven allemaal voetstapjes op de grond. Als je deze volgt kom je uit bij familierestaurant Touch Down. Een restaurant geschikt voor het hele gezin. Je kan hier bij het buffet wat eten en drinken ophalen naar keuze, je neemt het direct mee dus lang wachten is niet nodig. Voor de kinderen kun je hier onder andere een vliegtuigpannenkoek bestellen die je zelf mag versieren. Daarna kun je gaan zitten. In het midden of juist dicht bij de ramen zodat je buiten vliegtuigen kan kijken. In de hoek vind je ook een uitgebreide speelgelegenheid met een kleine binnenspeeltuin om lekker te klimmen en wat andere speeltoestellen. Mocht je echt veels te vroeg zijn is dat ideaal. Vanaf hier ben je ook zo bij de toiletten.

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Shoppen bij Planes@Plaza

Heeft je kind zoveel vliegtuigen gezien en kan het er geen genoeg van krijgen? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Planes@Plaza, dit vind je op Schiphol Plaza tussen Aankomst 2 en 3. Deze winkel kun je niet missen omdat het is ingericht als een enorm vliegtuig. Met in de pui de romp en cockpit van een echt vliegtuig waar je kind zich een echte piloot kan voelen en je natuurlijk heel leuke foto’s kan maken. Voor de deur vind je een levensgroot landingsgestel met banden waar je kind op kan klimmen en een vliegtuigmotor.

Hier vind je alles voor je toekomstige piloot of steward(ess). In het assortiment vind je diverse luchtvaartartikelen. Zoals modelvliegtuigen, pilotenpakjes, boeken, Barbie-stewardessen, games en gadgets. Hier kun je trouwens ook een gratis “Dagje Schiphol”-tasje ophalen. In deze rugzak vind je diverse informatie maar ook een uitgebreide kaart en / of speurtocht voor een uitdagend dagje Schiphol.

“Behind the Scenes”-bustour

Wil je kind het allemaal van dichtbij beleven? Bestel dan kaartjes voor de “Behind the Scenes”-tour. In een busje krijg je een rondleiding over het vliegveld en word je op de hoogte gebracht van alle ins en outs. Je krijgt letterlijk een kijkje achter de schermen en je komt op plekken waar je normaal niet snel zal komen. Bijvoorbeeld de brandweer, de sneeuwvloot, de grote hangars, het platform op Schiphol Oost en nog veel meer. Met deze tour kun je zelf zien hoe het er aan toegaat. In de bus hangen schermen waarop met behulp van foto’s en filmpjes achtergrondinformatie wordt gegeven. De tour duurt net iets langer dan een uur en kun je het beste vooraf online reserveren. Zeker op drukke dagen is de kans groot dat de tour volgeboekt is.

Meer informatie vind je hier.

Inchecken & douane met kinderen

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Zeker tijdens de schoolvakanties kan het erg druk zijn op Schiphol. Als je gaat vliegen is het dan ook verstandig om ruim de tijd te nemen. Niet alleen omdat er wachtrijen kunnen zijn en er genoeg te beleven is na de douane / paspoortcontrole. Het is ook goed om ze even te laten wennen aan het idee. Want zelfs al heb je het een paar keer verteld, of filmpjes gekeken van hoe of wat. Als je die vliegtuigen van dichtbij ziet kan dat best wel spannend zijn. Het inchecken is vaak snel geregeld, zeker als je vooraf de vliegtickets al hebt uitgeprint, dan hoef je alleen nog maar de bagage te droppen. Heb je alleen handbagage mee scheelt dat ook weer.

Het langste duurt echter de controle bij de douane. En dat begint al als je daar in de rij staat. Ieder jaar worden de veiligheidseisen strenger waardoor de wachttijd snel oploopt. Houdt hier rekening mee als je met kinderen reist. Vaak wordt je uit de rij gehaald en mag je door naar de bagagebanden, maar als je pech hebt moet je even in de rij wachten.

Voor een vlotte doorloop, zeker met kinderen is het verstandig om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Dat je laptop en andere elektronische apparaten snel uit je tas kunnen om in een losse bak te gaan. Verzamel alle vloeistoffen in een aparte ziplocktas zodat je die ook in één keer uit je tas kan toveren. Zorg dat je geen riem of metalen voorwerpen aan hebt. Je jas of vestje moet ook uit. Het is dus fijn als je kind geen ingewikkelde kleding aan heeft, zit waarschijnlijk ook niet lekker in het vliegtuig.

Lees ook: Vlucht vertraagd of geannuleerd? Tips claim indienen voor vergoeding en spelletjes om kinderen zoet te houden

Activiteiten met kinderen voor Schengenvluchten

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Na de douane zijn er een aantal locaties ingericht om het wachten tot het vliegtuig vertrekt zo aangenaam mogelijk te maken. Zeker als je geen risico wil lopen om het vliegtuig te missen is het goed om op tijd op het vliegveld aanwezig te zijn. Zelf ga ik bij voorkeur na het inchecken ook zo snel mogelijk door de douane. Ook daar zijn genoeg faciliteiten om je te vermaken. Of je nu nog even wat wilt eten of drinken, wil shoppen of naar het toilet moet. Tot je op de bankjes bij de gate kan wachten tot de gate open gaat. Met kinderen is het zeker een aanrader om een bezoekje te brengen aan;

Airport Park (Lounge 1)

Wist je dat er ook na de paspoortcontrole nog een mogelijkheid is om naar buiten te gaan? Bij Lounge 1 kan je even naar buiten om een luchtje te scheppen. Hier staan ook loungestoelen en zitzakken waar je lekker in kan relaxen. Hier zijn ook stopcontacten zodat je nog even wat kan opladen. Het is er wel vaak erg druk, dus het kan zijn dat je even moet wachten op een plaatsje. Even je energie kwijt? Stap dan even op de hometrainer, kan je ook je mobiele telefoon of tablet opladen voor in het vliegtuig ;-) Verder kan je natuurlijk vliegtuigen kijken of shoppen!

Vliegtuigen kijken

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Schiphol is gebouwd met heel veel glas, vanaf overal kan je naar de vliegtuigen kijken. Vanaf bepaalde punten kan je ook de landingsbaan zien en ze zien stijgen of landen. Maar vanaf andere plaatsen kan je naar het vliegtuig kijken terwijl ze boarden. Natuurlijk kan je gaan zitten op een bankje bij de gate, wachten tot je eindelijk aan boord mag. Maar in het vliegtuig moeten ze ook al stil zitten. Dus dan kunnen ze nu nog lekker vrij bewegen.

Activiteiten voor internationale vluchten

Als je door de paspoortcontrole gaat voor een internationale vlucht kom je bij lounge 2 en 3. Dit is sinds een tijdje van elkaar gescheiden omdat je binnen de Schengen (voornamelijk Europa) vrij mag reizen.  Bij gezin op reis las ik dat het mogelijk is om van lounge 1 naar lounge 2 en 3 te gaan door de paspoortcontrole. Ook als je geen internationale vlucht hebt. Dat wordt echter wel sterk afgeraden omdat er bij de controles lange rijen kunnen staan, ook als dat op de heenweg niet zo is. Lang wil zeggen; dat je een uur in de rij staat.

Doorkijk bagageband (Lounge 2)

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

De koffers geef je af bij het inchecken, maar hoe zorgen ze nou dat die vele tientallen miljoenen koffers naar het juiste vliegtuig gaan? Bij de roltrappen in lounge 2 kun je door een venster in de vloer naar beneden kijken en turen naar de hypermoderne bagagesystemen. Het kan wel betekenen dat je kind vervolgens wil blijven wachten tot hun eigen koffer is gesignaleerd…

Vliegtuigspeeltoestel (Vliegtuig in de wolken) (Lounge 2)

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

In de hal van lounge 2 vind je een kleine speeltuin, voorheen was dit een jungle. Nu is er in samenwerking met KLM een vliegtuig geplaatst. Niet zomaar een vliegtuig, maar één die vliegt in de wolken en er heerlijk in en om gespeeld kan worden met een glijbaan en klimwand. Rondom de speeltuin zijn er picknick- en spelletjestafels voor de ouders om een oogje in het zeil te houden. Deze vind je op de bovenverdieping links van de M&M-store.

Babycare lounge

Op diverse plaatsen op Schiphol vind je bij de toiletten ook een ruimte waar je je kind kan verschonen. Als je gaat vliegen met een baby of dreumes is het fijn als je je ergens kan terugtrekken voor een iets langere tijd. Dit kan in de babycare lounge. Hier wordt onder andere de mogelijkheid geboden om je kind te wassen, voeden en zelfs laten slapen! Terwijl je kind even een dutje doet kan je zelf ook relaxen in een van de stoelen en gebruik maken van het wifi-netwerk.

Holland Boulevard

‘Nieuw’ op Schiphol is de Holland Boulevard, deze vind je tussen lounge 2 en 3. Als je een Europese vlucht maakt kom je daar dus niet zo snel. Hier vind je diverse faciliteiten om de tijd door te brengen op Schiphol. Voor baby’s die verzorgd moeten worden, kleuters die energie kwijt willen of kinderen die zich vervelen terwijl je de accu van de tablet zoveel mogelijk wil sparen voor in het vliegtuig.

Levensgrote knuffeldieren

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Even behoefte aan een knuffel? Op de Holland Boulevard staan enorme knuffeldieren van kunstenaar Florentijn Hofman. Handig dus voor een free hug! Maar ze mogen er ook in klimmen en spelen! Ook volwassenen vinden dat nog erg leuk ;-)

NEMO Science Museum

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde
Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Als je kinderen fan zijn van NEMO dan is het zeker een aanrader om hier ook even langs te gaan. Dit is namelijk NEMO in het klein. Er staan acht interactieve opstellingen waar kinderen zelf proefjes kunnen uitvoeren of iets kunnen leren over technologie en wetenschap. Denk bijvoorbeeld aan het zichtbaar maken van geluidsgolven, windtunnel testen, klimmen in je DNA of je gezicht mixen met die van een ander. Hier moet je je kind echt ‘lostrekken’ anders wil het niet meer weg.

Rijksmuseum

Naast NEMO is ook het Rijksmuseum natuurlijk internationaal bekend. Daarom is er op Schiphol een kleine ‘dependance’ te vinden waar je niet alleen de posters kan shoppen die je overal ziet. Maar ook een beperkte collectie kan bezichtigen.

Airport Library

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Heb je wat oudere kinderen? Dan is een bezoekje aan de airport library een aanrader. Hier vind je een collectie aan boeken en rustige plekjes om even neer te ploffen om te gaan zitten. Ook vind je hier een piano waar je uitgenodigd wordt om je talent te laten horen.

Poffertjes eten in theekopjes

Dagje Schiphol met kinderen om vliegtuigen te kijken - Mamaliefde

Honger? Poffertjes eten doe je hier in stijl. Er zijn namelijk delftsblauwe kopjes waar je kan zitten voor een schaaltje met poffertjes! Hollandser kan niet! Aan de andere kant van het soort foodcourt vind je tafels met Hollandse tulpen.

MacDonalds met kleine speeltuin

Vlakbij de Holland Boulevard vind je ook een MacDonalds. Naast eten en drinken heb je hier ook een terras met kleine speeltuin. Aan speelgelegenheden ontbreekt het dus niet na de paspoortcontrole!

Vliegtuigen kijken

Liever geen (dure) parkeerkosten betalen? Je kan ook vanaf de weilanden heel goed vliegtuigen spotten. Je hebt dan ook nauwelijks last van de drukte op het vliegveld en de kans dat je je kinderen kwijt raakt. Je kan hier zelfs met de auto komen. Ideaal toch?

Met name de vliegtuigen die opstijgen en landen vanaf de Polderbaan en Buitenveldertbaan heb je een goed zicht vanaf de spottersplaats. De Polderbaan is de drukste landingsbaan, en dus de meeste kans om vliegtuigen te zien stijgen en landen.

Meer informatie en exacte gegevens waar je dan moet zijn, vind je op de website van Schiphol. Met kinderen is het ook een idee om een bezoekje te brengen aan de McDonalds aan de A9, deze bevindt zich vlakbij een landingsbaan.

Linda van Aken