Skip to Content

10x Wat te doen op vakantie met slecht weer of als het regent?

10x Wat te doen op vakantie met slecht weer of als het regent?

Eindelijk is het zo ver. Na een heel jaar lang werken en naar school gaan is het nu eindelijk tijd voor ontspanning en vakantie. Maar helaas komt het wel eens voor, en zeker als je binnen Nederland op vakantie gaat, dat het regent tijdens de vakantie.

Ook buiten Nederland is dit zeker mogelijk, zelfs al proberen vakantie-aanbieders met zogenaamde zongarantie daar een stokje voor te steken.

Ook al voelt het dan misschien alsof je hele vakantie letterlijk in het water is gevallen, dit is niet zo! Er zijn namelijk nog heel veel dingen te doen op vakantie wanneer het regent. Of dat een paar uur / 1 dagje is of het grootste gedeelte van de vakantie. Benieuwd welke dingen dat zoal zijn? Ik zal het je vertellen.

Staycation of vakantie in Nederland

Helaas is het weer niet te veranderen en is de kans groot dat het in de zomer in ons mooie kikkerlandje wel eens regent. Als dit precies valt in jullie vakantie kun je daar flink van balen.

De zomervakantie is juist een moment om lekker van het weer te genieten met zijn allen. Maar ook wanneer het regent kun je nog genoeg leuke dingen doen. Hieronder vind je een aantal tips.

Spelletjes doen

Regent het maar 1 dag, of een paar uur, dan is het prima om lekker binnen te blijven en samen spelletjes te doen, of te gaan kleuren/knutselen. Zet wat lekkers te eten en te drinken neer, en de kinderen zijn zeker weer een paar uur zoet.

Vraag desnoods wat campingvriendjes of -vriendinnetjes om er gezellig een feestje van te maken en zet een lekker muziekje aan op de achtergrond.

Spelen in de regen

Wat is er nou leuker voor een kind, als spelen in de regen? De meeste campings en vakantieparken hebben een speeltuin vlakbij je accommodatie.

Laat ze lekker in de regen spelen, om daarna onder een heerlijk, warme douche te stappen en een droge pyjama aan te trekken en een warm soepje of chocolademelk te drinken.

Naar het bos

Regent het niet zo hard; dan kan je prima naar het bos toe! Zeker in de zomer als de bomen vol in blad staan, houden deze de meeste regen tegen en kan je prima een boswandeling maken of naar een speelbos toe. Dit is echter geen aanrader als het gaat onweren.

Verken het park / camping

Als jullie de vakantie doorbrengen op een vakantiepark, is de kans groot dat ze een animatieteam hebben om de kinderen te vermaken. Denk hierbij aan een knutselclub, of een theatershow.

Zeker als je op een uitgebreid park zit, hebben zij ook overdekte attracties. Een zwembad bijvoorbeeld, of een bowlingbaan. Je hoeft dus niet perse het park af om iets leuks te doen wanneer het regent.

Lang leve de kidsclub

Heeft de camping een kidsclub; dan is dat een heel fijne afwisseling om even niet zelf de kinderen te hoeven vermaken. In de tent of een zaaltje kunnen ze lekker droog knutselen of spelletjes spelen en zal het programma aangepast worden op het weer.

Overdekte speeltuin

Er zijn aardig wat overdekte speeltuinen te vinden in Nederland, dus er zal er ook vast wel eentje in de buurt zitten van je vakantie-adres.

De kinderen kunnen heerlijk klimmen, klauteren en vooral plezier hebben, terwijl de volwassenen wat te drinken halen en ontspannen toekijken hoe leuk hun kinderen het hebben.

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen

Overdekte dierentuin

Ook zijn er wel wat (gedeeltelijk) overdekte dierentuinen te vinden, ideaal als je zelf ook graag wat doet in plaats van toekijken hoe de kinderen zich vermaken.

Lees ook: Overdekte dierentuinen Nederland

Bezoek aan een museum

Als je kinderen hebt die graag nieuwe dingen leren, of juist geïnteresseerd zijn in geschiedenis, kun je natuurlijk altijd een museum bezoeken. Er zijn ook veel musea waar je zelf dingen kunt ondernemen, zoals bijvoorbeeld Continium in Kerkrade.

Lees ook: Leukste kindermusea in Nederland per provincie

Bezoek een zwembad

Ook aan zwembaden geen gebrek in Nederland. Er zijn veel verschillende zwembaden, van een heel simpele, tot een subtropisch zwemparadijs.

Hier kunnen niet alleen de kinderen zich de hele dag vermaken, maar ook de volwassenen! En wat is er nou lekkerder om mee af te sluiten, als een lekker patatje met?

Lees ook: Overzicht subtropische zwembad Nederland

Overdekt winkelen

Ook winkelen kun je goed doen wanneer het slecht weer is. Bataviastad bijvoorbeeld, is overdekt, en ook de zwarte markt in Beverwijk is grotendeels overdekt. Daarnaast kun je natuurlijk ook naar een woonboulevard gaan, of een klein plaatselijk winkelcentrum dat overdekt is.

Op vakantie in het buitenland

Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, en het regent alleen maar, is dat natuurlijk niet leuk. Die regen kennen we allemaal maar al te goed, en we zijn juist naar het buitenland gegaan voor de zon! Toch is, ook wanneer het regent in het buitenland, je vakantie niet verpest.

En anders zul je er gewoon het beste van moeten maken. Spelen in de regen is ook in het buitenland een heerlijk idee.

Misschien nog wel beter dan dat je dat in Nederland doet, omdat het in het buitenland meestal warmer is. Let er wel op dat het niet gaat onweren. Zeker als je op een open plek bent, kan dat heel erg gevaarlijk zijn. En daar willen we denk ik allemaal niet over nadenken.

Paraplu mee en gaan

Ja, je bent nou eenmaal op vakantie, en dan wil je ook wel wat gaan doen natuurlijk. Laat de regen jullie dag niet verpesten, en ga er gewoon op uit. Als je een dagje slenteren door de stad ingepland had, zou ik dat wel even aanpassen tenzij ze een winkelcentrum hebben.

Maar zouden jullie bijvoorbeeld naar een mooi, oud kasteel gaan, of naar een park dan kan dat ook prima wanneer het regent!

Sterker nog; zo’n kasteel in de mist / regen heeft weer een heel andere sfeer. Het enige nadeel is dat, als je bijvoorbeeld door een dierenpark loopt, je wat vaker moet stoppen voor een drinkpauze. Maar goed, of dat nou zo erg is?

Sterker nog; de regen kan juist voor verkoeling zorgen, zeker als je in een warm land bent. Dan is het dus meer een win-winsituatie, want dan koelt het even lekker af!

Wanneer je op een camping zit

Als jullie op een camping verblijven kan ik het me voorstellen dat je ervan baalt als het regent. Zeker als je in een tent zit, kun je niet veel doen. Maar de meeste campings hebben een animatieteam, meestal ook met een binnenruimte.

Ook is er bijna altijd wel een café of snackbar te vinden, waar je gezellig kunt gaan zitten. Is dat niet het geval? Als jullie met de auto op vakantie zijn, kun je altijd naar een plaatsje in de buurt rijden, en een leuk restaurant op zoeken.

Plannen voor morgen

Check het weer voor de aankomende dagen. Wordt het beter weer? Plan dan alvast wat leuks in zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Voorpret is immers ook heel belangrijk. Blijft het weer zo druilig?

Dan kun je rustig op zoek gaan naar dingen in de buurt die overdekt zijn. De meeste vakantieverblijven hebben tegenwoordig WiFi, en als dat niet zo is zijn er vrijwel altijd wel informatieboekjes te vinden bij de receptie.

Zo niet, dan kan het personeel je meestal ook nog wel helpen met wat goede tips om te gaan doen als het echt alleen maar regent op vakantie.

Renate