Skip to Content

Wat als je bang bent tijdens het vliegen

Wat als je bang bent tijdens het vliegen

Voor veel mensen is vliegen een spannende aangelegenheid, en sommigen worden zelfs bang naarmate ze vaker in een vliegtuig stappen. Deze gevoelens van angst kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen variëren van controleverlies tot hoogtevrees en claustrofobie. In dit artikel verkennen we enkele van de gedeelde ervaringen en tips van reizigers die hun vliegangst hebben overwonnen of beheerst.

Wat veroorzaakt vliegangst?

De angst voor vliegen kan voortkomen uit diverse factoren, zoals een verlies van controle, de vrees voor het onbekende, of gewoon de angst voor de dood. Sommige reizigers hebben gemerkt dat hun angst versterkt wordt naarmate ze ouder worden. Voor anderen komt de angst voort uit het feit dat ze hun huisdieren moeten achterlaten, wat een gevoel van bezorgdheid en verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Eén van de voornaamste angsten is vaak verbonden aan turbulentie en het idee van een vliegtuigcrash. Het gevoel van schudden en beweging tijdens de vlucht kan bij sommigen het idee geven dat het vliegtuig neerstort. Deze angst kan versterkt worden door media-invloeden en het waarnemen van andere berichten die de angstcultuur voeden.

Tips om vliegangst te verminderen

Ondanks deze angsten hebben verschillende reizigers strategieën ontwikkeld om hun vliegangst te verminderen. Hier zijn enkele van hun nuttige tips:

Informeer jezelf over vliegtuigen

Het begrip van hoe vliegtuigen werken en hoe ze worden ontworpen om veilig te vliegen, kan helpen om enkele van de zorgen weg te nemen. Lees over luchtdruk, turbulentie en hoe vliegtuigen zijn ontworpen om bewegingen op te vangen.

Afleiding en ontspanning

Veel reizigers vinden afleiding en ontspanningstechnieken nuttig. Luisteren naar muziek, films kijken, boeken lezen of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de gedachten af te leiden van angstaanjagende gedachten.

Praat met een stewardess

Het is geruststellend om te weten dat stewardessen getraind zijn om met vliegangst om te gaan. Velen zijn bereid om met angstige passagiers te praten en hen gerust te stellen tijdens de vlucht.

Natuurlijke remedies

Sommige reizigers hebben baat gehad bij natuurlijke remedies, zoals Bach-bloesems of kalmerende druppels, om hun zenuwen te kalmeren.

Hulp zoeken

In sommige gevallen kan professionele hulp, zoals hypnose of EFT (Emotional Freedom Techniques), nuttig zijn bij het overwinnen van vliegangst.

Medicatie (met voorzichtigheid)

Hoewel sommige reizigers medicatie gebruiken, zoals bètablokkers, oxazepam of temazepam, moet dit met grote zorg worden benaderd. Het kan helpen om kalm te blijven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nog steeds alert genoeg bent om snel te handelen indien nodig.

Vliegangst is een veelvoorkomende ervaring voor veel reizigers, en het kan verschillende oorzaken hebben, van controleverlies tot algemene angst. Gelukkig hebben reizigers tal van strategieën ontwikkeld om met deze angsten om te gaan en ze te verminderen. Van het begrijpen van vliegtuigen tot afleidingstechnieken en professionele hulp, er zijn diverse manieren om de angst onder controle te houden en te genieten van het reizen per vliegtuig. Ongeacht de bron van vliegangst, is het belangrijk om je bewust te zijn van de beschikbare hulpbronnen en strategieën om je reiservaring zo aangenaam mogelijk te maken.

Linda van Aken