Op de camping in Flevoland met de hele familie. Dikke pret samen, maar niet altijd lekker weer. Tijd dus om iets te ondernemen met elkaar. Iets wat iedereen leuk vindt, jong en oud. Best een pittige klus, want de jongste telg is net 3 en de oudste is 75 jaar. De rest schommelt daar dus tussen. Het werd Aviodrome! Hier konden we zowel binnen als buiten activiteiten doen dus echt luisteren naar de weersvoorspellingen hoefden we niet.

Aviodrome Lelystad

Luchtvaart-Themapark Aviodrome vertelt het boeiende verhaal van de Nederlandse luchtvaart. In het park kunnen bezoekers meer dan 100 vliegtuigen bekijken, dagelijks rondleidingen volgen en een vlucht maken in één van de vluchtsimulators. Voor kinderen zijn er speciale speelattracties; van speeltoestellen tot de mogelijkheid om plaats te nemen in een simulator of een piloten- of stewardessenopleiding te volgen.

Museum binnen

Bij de kassa werd uitvoerig verteld wat er zoal te zien zou zijn en wat ons binnen te wachten stond. Voor de kinderen was er een speurtocht die ze konden doen (onze kids hadden hier geen interesse in). De enthousiaste vertelwijze van de gids prikkelde wel om snel naar binnen te gaan. Via verschillende ruimtes liep je de binnenruimte rond en dit eindigde in een centrale hal waar kinderen konden spelen in een binnenspeeltuin met een leuk klimparcours en glijbaan. Het idee hierachter is dat ze zelf de weg kunnen volgen die de koffers afleggen als je ze afgeeft bij het inchecken op het vliegveld.

Er was een uitgebreide tentoonstelling van verschillende vliegtuigen en bijbehorende uitrusting. Je kon letterlijk meelopen met de ontwikkeling van de vliegtuigindustrie. Met grote foto’s en ook heuse replica’s kon je een mooie indruk krijgen hoe mensen vroeger in een vliegtuig zaten. Een open houten ruimte waarmee nog niet zo heel hoog gevlogen kon worden anders zou men doodvriezen. Heel onwerkelijk om te bedenken dat men zo begon.

Boven was er nog een tweede tentoonstellingsruimte met informatie over de ruimtevaart en de planeten. In miniatuur was het zonnestelsel uitgehangen en je kon zien hoe een astronaut in de ruimte moet leven. Erg leuk om even te zien, maar ook hier moest je weer veel lezen om alle informatie binnen te krijgen. Lastig om dit dus met een gemengd gezelschap te ondernemen. De één leest graag alles, de ander liever niet of maar een beetje en loopt er sneller doorheen. Hierdoor is het voor oudere kinderen en volwassenen interessanter dan voor jonge kinderen. De meeste kinderen hebben tenslotte geen zin om alles te lezen. De tentoonstelling was ook weinig interactief zodat je nergens aan mocht komen. Waardoor de peuters het grootste deel van de tijd in de buggy bleven zitten zodat de ouders nog wat konden zien. En dat terwijl je ook voor deze leeftijdsgroep entree betaalt. Je zou dus verwachten dat daar ook rekening mee gehouden wordt, naast de luchtkussens.

Aangezien het gezelschap zo divers was, waren er een aantal momenten dat we op elkaar stonden te wachten tot we ieder onze eigen weg gingen, zonder dus een activiteit echt samen te doen. Wat ik zelf miste was een expositie van de stewardessen en de ontwikkeling van deze uniformen. Dat had ik nog wel leuk gevonden om ertussen te zien. Je zag nu voornamelijk veel poppen in pilootpakken.

Attracties

Bij Aviodrome kan je naast veel zien, lezen en horen in het museum, ook veel doen en beleven. Zo kunnen kinderen zich uitleven op het springkussen, spelen in de speeltuin, of kan je ervaren hoe het is om als piloot te vliegen in een vliegsimulator (helaas zowel buiten als binnen buiten gebruik op het moment), of een levensecht vliegavontuur beleven in het 4D-filmtheater.

Boeing 747 jumbo jet

Het hoogtepunt van dit bezoek was om in een echte Boeing te kunnen lopen. De grootte hiervan te ervaren, de cockpit te bezoeken, even naar buiten te stappen om te zien hoe hoog je nu was en de enorme lengte van zo’n vliegtuig te bewandelen van de laadruimte tot de neus.
En eenmaal buiten kon je onder datzelfde vliegtuig lopen, de wielen nog hoger dan jij, even zitten voor de foto op één van de motoren onder een vleugel.

4D-filmtheater

Op de tentoonstelling waren er verschillende filmpjes die je kon bekijken. Van een “normale” korte film over een oorlogsvliegtuig wat terug naar Nederland moest worden gehaald en er was zelfs een 4D-film. Wij vonden deze film toch wel tegenvallen, het effect van de 4D-bioscoop gaf niet de voldoening om de hele film uit te zitten, de kinderen verveelden zich hier al snel.

Speeltuin luchtverkeersleiding

Buiten is er een spectaculaire speeltuin helemaal in thema van de luchtvaart! Klim en klauter als een vliegtuigmonteur over de vliegtuigspeeltoestellen. Ook is er een airtrampoline. Als een vliegtuig voor en na de landing over Aviodrome Airpoirt rijdt, dan heet dat taxiën. Wil je dit zelf ervaren? Stap in je eigen vliegtuig op het buitenterrein van Aviodrome en taxi rondom een 300 meter lange baan! Ondertussen bekijk je de échte Boeing 747 Jumbo Jet van wel heel dichtbij én ga je onder een Douglas DC-4 door.

Uitkijkplatform

Vanuit de verkeerstoren heb je een perfect zicht op de start- en landingsbaan van Lelystad Airport die actief in gebruik is; niet alleen voor sportvliegtuigen maar sinds de verlenging kunnen ook grotere toestellen hier landen. Of vliegen er helikopters aan. De verkeerstoren was ooit de noodtoren op Schiphol. Bij uitval van de grote verkeerstoren konden de verkeersleiders naar deze toren gaan die pal tussen de start- en landingsbanen lag. Op die manier konden ze de toestellen toch veilig binnenloodsen of op weg sturen. De verkeerstoren staat nu op het uitkijkplatform, pal naast Lelystad Airport.

Onze ervaringen

Verschillende meningen binnen ons gezelschap, gebaseerd op de tentoonstelling en de Boeing 747. De speeltuin is vanwege de regen niet bezocht net als de simulatoren of pilotenopleiding.

  • (de oudste persoon) Mijn vrouw en ik hebben het heel interessant gevonden. Er was veel te zien en te lezen. Onze kleindochter vond eigenlijk alleen de reddingsglijbaan interessant. Ze was hier duidelijk te jong voor. Tja, 5 jaar! Wij gaan hier zeker nog een keer naar toe, maar dan zónder kinderen!
  • Zeer leuk om te zien hoe het er vroeger aan toe ging in een vliegtuig. Leuk ook om in een simulator even te kunnen voelen en ervaren hoe zo’n vliegtocht er dan aan toeging. Maar voor (kleine) kinderen niet geschikt. Jammer dat de prijs daar niet op aangepast werd.
  • Zelf vond ik het wel een beetje saai, jammer dat het buiten regenachtig was, want daar was het wel het leukst. Vooral de springkussens waren erg leuk.
  • De puber vond het museum wel prima. De Boeing 747 was grappig om van binnen te kunnen zien. Het was niet supersaai, maar ook niet grandioos geweldig, gewoon prima. Wat vooral leuk was, was dat je je kon wegen om te zien hoeveel je op de maan weegt. Leuk weetje.
  • Vooral voor volwassenen erg interessant en indrukwekkend, veel te zien, veel verschillende vliegtuigen, mooie loop van de geschiedenis, maar voor kinderen weinig te beleven, ze mogen bijna niks. Er is een poging gedaan om aan de jonge leeftijd te denken maar veel te weinig. Het is echt een tentoonstelling van museumstukken waar je niet in mag en dat is jammer voor de beleving.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook