Tijdens ons dagje uit naar Utrecht een aantal weken geleden gingen we zowel naar het Centraal Museum vanwege de Nijntje tentoonstelling als het Spoorwegmuseum. Ondertussen hebben jullie al kunnen ‘genieten’ van mijn verhaal over mijn zwempartijtje. Gelukkig deed dat niets af aan dit geweldige uitstapje. Helaas is er een deel van de foto’s verloren gegaan zodat jullie niet kunnen zien dat de kinderen het hier enorm naar hun zin hadden.

Spoorwegmuseum Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Na binnenkomst is het even ‘zoeken’. De entree bevindt zich in het oude station Maliebaan. De wachtruimtes zijn nog volledig in oude luister hersteld. Hier kan je ook rustig even zitten om te eten. Je kan ook kijken in de voormalige koninklijke lounge, pure luxe. Of de vele koffers en andere ouderwetse bagage. Via het perron waar een paar traditionele locomotieven staan en een treinstel waar de koninklijke familie vroeger mee op pad ging. Natuurlijk moest dochter daar even doorheen rennen. Zoonlief was ondertussen in de buggy in slaap gevallen. Wel zo prettig. Aan het einde steek je het spoor over waar het huidige station Maliebaan is gevestigd en nog een keer per uur de trein vertrekt naar Utrecht Centraal. Dan kom je in een enorme hal waar het echte museum zich bevind.

Tentoonstellingen

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Eerlijk gezegd, ik vind de naam museum niet echt passen, niet de volledige lading dekken. Dit is namelijk zoveel meer. Niet dat ik bij musea alleen maar denk aan saaie tentoonstellingen waar je niet aan mag zitten. Maar hier waren er meerdere attracties die in een attractiepark niet zouden misstaan. Net zoals de voorstellingen. We begonnen in het restaurant, het was tenslotte tijd om te lunchen. We genoten van de lunch in het museumrestaurant. Er was een ruime keus aan lekkernijen. Dochterlief wilde echter maar een ding; een ijsje. Voor zoonlief haalde ik iets voor als hij wakker zou worden. Natuurlijk moesten we ook even naar het toilet. Ik baal dus echt dat ik die foto kwijt ben; alleen om die zelf te zien is het de moeite waard hierheen te gaan.

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Als eerste liepen we langs een deel van de locomotieven, natuurlijk moest er overal even naar binnen gekeken worden. De ooh’s en aah’s vlogen door de lucht. Zelfs als er in mijn ogen niet veel bijzonders te zien was ;-)

Attracties

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Aan het einde van deze gang kwamen we bij de eerste attractie Stalen Monsters, met een slapende dreumes in de buggy was dit niet te doen. Dus ging mijn vriendin met dochter samen. Huilend kwam ze naar buiten, het was daar binnen toch iets te donker. Later ben ik met zoonlief gegaan en hij vond het daarentegen geweldig. Hij keek zijn ogen uit. Het is een soort parcours in een klein treintje door het donker waarbij ze aan het werken zijn. Er waren ook nog andere attracties, die we eerst hebben uitgetest en niet zo geschikt waren voor deze jonge kinderen.

Buiten spelen

SPoorweg-thalys

Het was erg warm en zonnig dus al snel gingen we naar buiten. Daar was een speeltuin zodat ze lekker konden spelen, even hun energie kwijt. In hun ondergoed hebben ze rond gerend tussen de waterstralen, er was een treintje waar ze rondje na rondje nog een keer in willen. Er waren glijbanen, die door de brandende zon wel erg warm waren. En er was een klein eilandje met vuurtoren waar je met een bootje heen kon gaan. Dit was echt een groot succes en hadden ze misschien nog wel de meeste pret.

Theatervoorstelling

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

Tot slot zijn we nog naar het theater gegaan van de Oriënt Express. Ze hadden een heel gaaf station nagebouwd in de ‘wachtzaal’. Daarna kwamen we echt in een luxe theaterzaal. Ik weet niet wat ik had verwacht, maar dit niet. Het was een eenmanstheaterstuk, of eigenlijk een vrouw. En ze deed dat enorm goed. Deze dame ging namelijk op pad, met de Oriënt Express, naar Constantinopel. Oftewel, flink wat jaartjes terug. En stel je voor dat je alleen gaat, zonder man, of andere reisgenoten… De voorstelling duurde niet lang en de kinderen vonden het fantastisch. Het publiek werd er regelmatig bij betrokken en peuter riep om het hardst ja op de vraag of ze dan alleen moest gaan.

Spoorwegmuseum Utrecht - Nederland - Mamaliefde

En dit was pas een deel, we hebben een nog groter deel niet gezien en gedaan. Zo was er nog een mini-world met modelbouwtreintjes. Goede reden dus om later nog een keer terug te gaan. Bijvoorbeeld bij een van de vele events die ze hier organiseren. Zoals het Thomas de treinweekend, of Chuggington.

Meer informatie vind je hier.

Kenden jullie het spoorwegmuseum al?

Lees ook

Linda van Aken