Skip to Content

Voordelen en nadelen van vakantie met kinderen in hoogseizoen, of voor- en naseizoen

Voordelen en nadelen van vakantie met kinderen in hoogseizoen, of voor- en naseizoen

Op vakantie gaan met je gezin is heerlijk. Zolang de kinderen nog niet naar school gaan en je op je werk redelijk flexibel vrije dagen kunt opnemen is het nog makkelijk om buiten drukke periodes je vakantie te boeken.

Vanaf de leeftijd van 5 jaar verandert dat door de leerplicht en kiezen veel gezinnen voor een vakantie in het hoogseizoen. Maar in het hoogseizoen is dat al snel erg prijzig en ook druk, omdat bijna alle gezinnen dan ook gaan.

We hebben de voor- en nadelen van een gezinsvakantie in het voor-, hoog- of naseizoen voor je op een rijtje gezet.

Voorseizoen

Onder het voorseizoen vallen de maanden april, mei en juni. Prachtige maanden qua natuur en de laatste jaren loopt de temperatuur ook in juni al best op.

Voordelen

  • Een vakantie is goedkoper. Veel hotels, campings en bungalowparken zoals Landal , Roompot en Center Parcs bieden hun accommodaties met korting aan om zo gasten te trekken.
    Het is ook een stuk rustiger omdat de meeste gezinnen in het hoogseizoen op vakantie gaan. Dit betekent niet alleen minder files, maar ook kortere wachtrijen bij het zwembad van de vakantiebestemming of bij de attractie die jullie willen bezoeken.
  • Doordat het goedkoper is kun je voor hetzelfde budget als in het hoogseizoen nog dagjes weg of uit eten met elkaar. Omdat het minder toeristisch is, kun je veel meer echt van het land ervaren. Lokale bewoners hebben meer tijd om jou te verwelkomen en vaak zijn dit de mooiste ontmoetingen, mensen die je ineens uitnodigen om te komen eten of die ene molen die je ineens kunt bewonderen. In het hoogseizoen is daar geen beginnen aan door de drukte.
  • De natuur is in deze maanden echt prachtig. Alles is groen en staat in bloei en wat te denken aan alle bloesems en jonge dieren die geboren worden?
    Als je reisbestemming naar een ander Europees land is zoals bijvoorbeeld Spanje of Griekenland, dan zijn er vaak temperaturen van rond de 25 graden in mei en juni. Dat is perfect vakantieweer toch, niet té heet maar wel echt relaxweer en lekker weer om te zwemmen of te zonnen.

Nadelen

  • Qua temperatuur kan het in de maanden april, mei en juni een stuk frisser zijn als in juli of augustus.
  • Als je schoolgaande kinderen boven de 5 jaar hebt dan kun je niet drie weken weg in het voorseizoen doordat ze leerplichtig zijn.
  • Als je op vakantie gaat in het voorseizoen dan kan het een lange periode zijn tot je volgende vakantie, zeker als je deze in het jaar erop in het hoog- of naseizoen boekt.
  • Het animatieprogramma biedt minder als in het hoogseizoen en veel attracties of pretparken bieden kortere openingstijden of zijn zelfs nog dicht.
  • Blijf je thuis in het hoogseizoen en zijn veel vriendjes, familieleden en oppasmeisjes weg? Dan kan het entertainen in de zomervakantie meer op jullie bord als vader en moeder komen.

Hoogseizoen

Als je een vakantie in het hoogseizoen boekt, dan valt dit in de maanden juli en augustus. Net als de 6 weken zomervakantie van de kinderen en de bouwvak.

Voordelen

  • Animatieprogramma op de camping of bij het hotel is rijk qua invulling en variatie.
  • Veel leeftijdsgenootjes omdat veel jonge gezinnen in deze periode weggaan.
  • Een break in de 6 weken zomervakantie, thuis kan dit anders voelen als een erg lange periode.
  • Blijf je in Nederland dan is het meestal warmer weer als in het voor- of naseizoen, maar ook in het buitenland kun je van de warme zomers genieten in het hoogseizoen.
  • Attracties en bezienswaardigheden zijn open.
  • Je hoeft geen rekening te houden met het plannen om een vakantie heen of met leerplicht.

Nadelen

  • Het is niet met alle banen mogelijk om 3 weken vrij te nemen, laat staan 6 weken. Als je collega’s ook schoolgaande kinderen hebben dan is het vaak een kwestie van in overleg 2 weken in deze periode opnemen.
  • Prijstechnisch gezien is dit het duurste seizoen. Als je een huisje in een bungalowpark boekt met 4 personen in Nederland ben je gemiddeld al snel €1000 voor één week kwijt. Het toerisme moet het veelal van deze maanden hebben wat je in de prijsberekeningen ook terugziet.
  • Het overgrote deel van de Nederlanders, maar ook van onze buurlanden, gaat in deze periode op vakantie. Hierdoor is het druk. Denk bijvoorbeeld maar aan de beruchte zwarte zaterdagen, waarin er kilometers lange files op de wegen staan. En een dagje uit op vakantie naar bijvoorbeeld de Efteling is ook een dag vol wachten en in de wachtrijen staan, waardoor je minder attracties in kunt als buiten het hoogseizoen om.
  • Er wordt veel ingebroken in het hoogseizoen, vooral als hele buurten weg zijn. Goede sloten en lichtsensoren zijn wel aan te raden als je in het hoogseizoen weggaat en geen buren of familie hebt die het een beetje in de gaten houden.
  • Je moet er vroeg bij zijn als je wilt boeken in het hoogseizoen. Sommige mensen boeken al direct na hun zomervakantie voor het jaar erop omdat populaire campings en bungalowparken anders al vol zitten.

Naseizoen

Boek je in september of oktober, dan zit je in het naseizoen. Veel voordelen lijken op die van het voorseizoen zoals minder duur, minder druk en meer keus qua boekingen. Een voordeel van het naseizoen is dat de zee heerlijk van temperatuur is, deze is immers al de hele zomer opgewarmd. Ook in het naseizoen is de natuur prachtig, denk maar aan het herfstlicht wat zo mooi door de bladeren kan vallen en alle gekleurde bladeren in het bos.

Enkele nadelen van het naseizoen zijn dat het qua temperatuur een stuk frisser zal aanvoelen, je ook in deze maanden met de leerplicht te maken hebt als je reist met kinderen van 5 t/m 16 jaar en dat animatieprogramma’s niet zo gevarieerd zijn als in het hoogseizoen.

Hoe zit het met leerplicht en vrije dagen in de schoolperiode opnemen?

In zeldzame gevallen kun je via de schooldirecteur op een schriftelijke manier een aanvraag doen om buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan. Dit moet wel aan een aantal eisen voldoen, zoals een specifiek beroep wat ervoor zorgt dat je niet in de schoolvakanties op reis kunt. En dit mag voor maximaal 10 dagen. De directeur moet dit goedkeuren. Als je dit niet doet en zo op vakantie gaat, kan school de leerplichtambtenaar inschakelen en kan het voorkomen dat je een boete krijgt.

Alternatief

Een alternatief om rekening te houden met de leerplicht, voor minder geld een reis te boeken als in de zomervakantie, met een animatieprogramma en met fijne temperaturen? Kies dan voor de meivakantie. Deze is vaak al 2 weken en je bespaart een hoop geld in vergelijking met twee maandjes later op vakantie.

Mirjam de Stigter