Skip to Content

Speelgoed en spelletjes voor volwassenen

Speelgoed en spelletjes voor volwassenen

Met de feestdagen voor de deur is het leuk om te weten wat je kunt vragen… Maar soms kan dat best moeilijk zijn. Misschien heb je helemaal geen hobby waar je iets voor vragen kunt en wil je niet weer een boek of een nieuwe koekenpan hebben. Wat vraag je dan?

Heb je er al eens aan gedacht om voor jezelf ook speelgoed te vragen? Want spelen is niet alleen leuk, het ontspant, zorgt voor plezier wat weer goed is voor hoe je je voelt, en het is eens iets heel anders dan serieus met iets bezig zijn.

Hoewel er zeker speelgoed is waarbij dit laatste niet opgaat… Speelgoed voor volwassenen: jawel, het bestaat echt!

Gezelschapsspellen

We beginnen maar meteen met de meest bekende: gezelschapsspellen zijn er natuurlijk voor iedere leeftijd. Wil je met het hele gezin spelen, dan kom je uit op de eenvoudigere spellen.

Maar voor een avondje met vrienden of met je grote pubers kun je vanzelfsprekend voor heel andere spellen kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het dobbelspel Bresk? Een soort combinatie van Scrabble en kruiswoordpuzzels.

Uiteraard zijn de mogelijkheden bij gezelschapsspellen eindeloos. Houd je meer van kaarten, raden, aanwijzingen geven en dat soort zaken? Dan is een spel als Codenames waarschijnlijk meer iets voor jou. Welke spion hoort bij welk team?

Eigenlijk durf ik het bijna niet te noemen, want wie kent het spel niet? Toch is het een spel wat volgens mij nooit uit de tijd raakt: Monopoly. De gewone traditionele is er nog altijd.

Maar er zijn ondertussen diverse varianten van verschenen, die het origineel hebben verwerkt in een ander thema. Zo hebben wij hier een boerenvariant liggen.

Is er een thema die past bij degene die het cadeau ontvangt, dan is dat uiteraard super leuk. Maar anders is de ouwe trouwe classic nog altijd een aanrader!

Escape Game

Ook een absolute aanrader zijn de Escape Games; deze heb je ook in steeds meer variaties zodat je iedere keer weer een ander spel kan spelen. Zelf vonden we de Escape Game Puzzles een absolute aanrader. Daar ben je wel een paar uur zoet mee en het blijft spannend of je wel ontsnapt…

Een LEGO Boeket, of andere legosets.

Dat LEGO speelgoed heeft voor volwassenen is je misschien al wel bekend. Op zich is het ook heel goed voor te stellen dat bouwen met die kleine steentjes helemaal niet alleen maar kinderspel is.

Toch heeft LEGO ook echt dozen gericht op volwassenen. Zo voelt het misschien toch net even anders dan het technisch LEGO van je kind inpikken. Een prachtig bloemenboeket, maar dan van LEGO-steentjes gemaakt! Daar kun je tenminste lekker lang van genieten!

LEGO Creator Expert heeft meerdere dozen die gericht zijn op volwassenen. Dus misschien is een ander onderwerp wel leuker voor jou.

Veel grootser dan een boeket is bijvoorbeeld de Titanic of het Colosseum. Dat hier dan wel weer een behoorlijk prijskaartje aanhangt hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen…

Interactieve knuffels

Een knuffeldier voor een volwasssene? Jawel, er zijn interactieve knuffels die eigenlijk niet bedoeld zijn voor ons jonge grut. Ze worden weggezet als geschikt voor de leeftijd 12 – 100 jaar!

Het reageert op jouw aanraking of je stem. Uiteraard heel leuk. Een echt huisdier niet mogelijk? Tja, misschien is dit dan een leuk alternatief?

De Rubik’s kubus

Als kind al mee gespeeld, maar is het je nog altijd niet gelukt? Of wist je het wel, maar nu toch echt niet meer?

Spellen als de Rubik’s Cube blijft leuk. En niet alleen deze gewone kubus, maar ook de varianten die erop zijn gemaakt. Een ronde bal heeft eigenlijk exact dezelfde logica…maar op de één of andere manier vind ik hem stukken ingewikkelder!

Inmiddels zijn er allerlei uitvoeringen, waarbij het nog moeilijker wordt. Neem de Rubik’s Revenge. De naam zegt het al: deze is nog moeilijker. In plaats van 3 lagen, bestaat de kubus nu uit 4 rijen. Heerlijk om af en toe gewoon mee op de bank te zitten en uren bezig te zijn…

Combinatie van gezelschapsspel en kubus

Een spel voor twee personen, waarbij je negen gekleurde stenen in de juiste volgorde moet plaatsen. Sneller dan je tegenstander uiteraard.

Welk kleurenpatroon je hebben moet bepaal je door de shaker te schudden. Dus het is iedere keer weer anders. Kan ook goed door kinderen gespeeld worden, maar is voor jou zeker ook leuk!

Kleuren en tekenen

Kleuren in prachtige kleurboeken voor volwassenen is al jaren gewoon. De mooiste patronen in de in te kleuren bladen maken je werk tot een waar kunstwerk en toch echt heel anders dan gewoon een kleurplaat.

Wil je iets geven aan een volwassene en weet je dat hij of zij van kleuren houdt? Dan is er heel veel wat je zou kunnen geven. Kleurboeken, kalenders om in te kleuren, mooie kwalitatieve kleurpotloden of je kiest voor iets waarbij de ontvanger zelf gaat tekenen! Eventueel om het later ook nog in te kleuren.

Een eigen journal maken is ook zoiets. Ook hiervoor kun je mooie dingen kopen. Natuurlijk prachtige boekjes die je kunt gebruiken, pennen, brush pens, stiften of ander tekengerei.

Maar ook oefenboekjes om het tekenen onder de knie te krijgen. Zentangle is eveneens een heerlijke bezigheid die lekker ontspant en waar je al je creativiteit in kwijt kunt.

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe hobby, dan kan ik je dit zeker aanraden. Het vraagt om al je aandacht en juist dat werkt heerlijk rustgevend. Want de onrust over wat er allemaal nog moet, bijvoorbeeld, raakt daardoor even lekker naar de achtergrond. Je kunt even helemaal hier en nu aanwezig zijn!

Als beginner kun je natuurlijk gewoon helemaal vanuit jezelf aan de slag gaan. Maar er zijn ook boeken te koop die je allerlei technieken leren en je veel inspiratie geven!

Diamond Painting of verven op nummer

Een andere mooie activiteit is Diamond Painting. Je hebt een voorbeeld voor je, waar je kleine steentjes op moet plakken. Het doek is voorzien van een lijmlaagje, waardoor de steentjes er dus op blijven zitten.

Er zijn heel prachtige schilderijen die je kunt kopen en die je dan zelf moet beplakken. Het resultaat hangt daarna uiteraard prachtig te schitteren aan je muur!

Je kunt ook van jouw eigen foto een Diamond Painting laten maken. Zo wordt het nog mooier! Ben je liever zelf aan het schilderen? Dan kun je kiezen voor Verven op Nummer. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer.

Op het doek wat je moet schilderen staan de vakjes aangegeven met de nummers van de kleur die het moet worden. Ook hierbij kun je dit laten maken van je eigen foto.

Puzzelen

Wie geniet er nou niet van het maken van een legpuzzel!? Over het algemeen worden puzzels met strakke lijnen en veel variatie als makkelijker beschouwd dan een puzzel waarbij grote vlakken dezelfde kleur hebben.

Beginnende puzzelaars adviseren we om een puzzel te kiezen tot 1000 stukjes. De puzzels van Jan van Haasteren en Wasgij zijn heel veelzijdig. Meer uitdaging zijn de puzzels met alleen maar witte vakjes bijvoorbeeld.

Wil Cats
Volg me via: