Skip to Content

Tips en ideeën voor het verven van een kinderkamer

Tips en ideeën voor het verven van een kinderkamer

Wanneer we het hebben over de kinderkamer zijn er talloze wegen te bewandelen met betrekking tot het verven van de muren. Ga je voor een neutrale ‘look’? Wil je liever een gekleurde kamer? Als het een babykamer betreft, ga je dan voor knus? Of ga je voor minimalistisch?

De mogelijkheden zijn eindeloos, en daarom vind je hieronder verschillende tips en ideeën voor het verven van de kinderkamer.

Denk aan de leeftijd!

Een babykamer ziet er natuurlijk anders uit dan een kamer van een tiener. Waar voorheen gele muren met lieveheersbeestjes de wens waren, kan nu de voorkeur liggen bij een donkere muur met sterren en planeten.

Wees je bewust van de interesses van je kind. Een leuke slaapkamer gaat namelijk verder dan ‘alleen maar even verven’.

Kinderen gaan op enig moment bij elkaar spelen. Als hij of zij dan de volgende dag op school zich schaamt omdat de dag ervoor klasgenootjes hebben gezien dat Nijntje nog steeds groot op de muur geschilderd staat, wens jij ook dat je de kamer eerder had geverfd.

Daarnaast hebben kleuren om ons heen een sterke invloed op ons onderbewustzijn. Als het voor een baby belangrijk is om liefde en veiligheid te ervaren, kies dan voor kleuren die dit gevoel stimuleren.

Echter, een kleuter heeft wellicht wat meer baat bij extra concentratievermogen. Ook hier kun je de kleuren in de kamer op afstemmen.

Hoe ga je te werk?

Dat is afhankelijk van de leeftijd. Gaat het om een babykamer? Dan is het verstandig om alles natuurlijk klaar te hebben voordat de kleine er is. Als het zover is ga je hier geen tijd of energie voor hebben.

Neem ruim de tijd, want er staat jullie een zware maar geweldige klus te wachten. Als je weet of het een jongen of meisje gaat zijn heb je de mogelijkheid de kleur van de muren hierop aan te passen. Zo niet, dan kun je gaan voor neutrale kleuren.

Zachte kleuren wekken het gevoel van liefde en veiligheid op, dus dit is wellicht de juiste keuze voor een pasgeborene.

Op latere leeftijd is het ontzettend leuk om kinderen te laten helpen met verven. Het geeft de kamer een positieve energie, en daarbij spendeer je op een leuke manier tijd samen.

Als het al mogelijk is om te bespreken met jouw kind waar zijn of haar interesses liggen, maak het jezelf dan niet te moeilijk en speel hierop in. Zo weet je zeker dat de kamer iets gaat zijn om trots op te wezen!

Als je liever niet de kinderen laat helpen, dan is schooltijd een goed moment om de klus te klaren.

Algemene tips

Bij kinderen kan er nog wel eens wat kapot gaan, vies worden of verdwijnen. Ook met de kleur en verf op de muren is het slim hierop in te spelen. Een muur zal niet snel verdwijnen, maar vies worden kunnen ze zeker. Denk hier dus over na! De beste muurverf die je kan gebruiken is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.

Ook heeft de kleur zoals eerder al benoemd een sterke invloed op ons onderbewustzijn, en dus op ons humeur en welzijn door de dag heen. Op internet staat veel informatie over de effecten die verschillende kleuren op ons leven hebben. Kijk hier eens naar, en ervaar hoe het is om de kracht van kleur toe te laten in het leven van je kind!

Daarnaast is het slim om het simpel te houden. Als er speciale wensen zijn zoals muurschilderingen kun je dit beter overlaten aan iemand die hier ontzettend veel ervaring in heeft. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Tot slot is het handig om er meer tijd voor vrij te maken dan je in eerste instantie had gedacht. Verven duurt altijd langer dan we willen, en de kans is aanwezig dat muren een tweede laag nodig hebben.

Zo zie je dat het verven alle kanten op kan. Echter, dat maakt het wel een leuke klus! Verf hoeft niet duur te zijn. Dus je kan lekker creatief zijn zonder dat het een fortuin kost. Veel plezier, en succes!

Linda van Aken