Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om vooruit te kijken; om me heen hoor ik nog steeds regelmatig dat er moeders zwanger zijn of hun eerste kindje verwachten. Maar welke naam moet je je kind nu wel of toch liever juist niet geven? Deze lijst is gebaseerd op de zoekopdrachten die toekomstige ouders hebben uitgevoerd en dus een realistische indicatie geven over de populariteit. Ieder jaar komen er bepaalde trends terug op het gebied van babynamen. Zo worden er veel jongens vernoemd naar populaire voetballers en meisjes naar bekende actrices of zangeressen. In de zomer van 2016 was Pokemon Go natuurlijk heel erg populair en de trend is dan vaak dat ouders een naam voor hun kind kiezen die daarop is gebaseerd. Al zal dat in Nederland nog wel meevallen. Wat dan wel de verwachting is dat populair wordt in 2017? Ik deel de voorspellingen voor het komende jaar. 

De vraag is echter natuurlijk wat de verwachting is van de meest populaire babynamen in 2017. Welke naam moet je je kind juist niet geven om te voorkomen dat het straks met drie naamgenootjes in de klas zit. Geloof me, ik heb in die situatie gezeten want in 1985 stond de naam Linda in de top-3 van meest gegeven meisjesnamen. Met als gevolg dat ik in een klas zat met twee andere Linda’s. En je al snel Linda B. wordt, of een andere bijnaam krijgt. Zo te zien is de naam nog steeds populair en aanwezig in de top-10!  De huidige top-3 van populairste jongensnamen van 2017 is Sem, Noah en Finn. Bij de meisjesnamen is de top-3 op dit moment Lauren, Emma en Julia.

Lees ook: Babynamen 2020; Populaire meisjes & jongensbabynamen top 10

Trends populaire Nederlandse babynamen in 2017

De Sociale Verzekeringsbank presenteert ieder jaar een lijst van de meest populaire kindernamen van het afgelopen jaar. In 2017 was de meest populaire jongensnaam Noah. Voor meisjes was dat Emma. Deze namen werden respectievelijk 635 keer en 755 keer gegeven. Emma staat met haar 755 keer duidelijk op nummer 1. Op de tweede plek volgt Tess. Die naam is 734 keer gegeven in 2017. Bij de jongens zit er maar een klein verschil tussen nummer 1 en nummer 2. Noah is 635 gegeven en Sem, die op de tweede plaats staat, is 631 keer gegeven. Vorig jaar waren Daan en Anna de meest populaire kindernamen. Emma stond toen op een gedeelde nummer 2 samen met Tess. Noah was bij de jongens vorig jaar ook nummer twee. Nieuwsgierig naar wat jouw naam doet? Dat kan je hier opzoeken.

Dit waren de voorspellingen van de populairste babynamen van 2017. Gebaseerd op de zoekopdrachten die toekomstige ouders hebben uitgevoerd en dus een realistische indicatie geven over de populariteit. Ieder jaar zien komen er bepaalde trends terugkomen op het gebied van babynamen. Meer tips voor het vinden van de perfecte babynaam vind je hier.

 • Bij de meiden zullen de stoere unisexnamen gaan stijgen – onder andere met dank aan Arie Boomsma die zijn dochtertje Bobby noemde, en aan de populariteit van Max Verstappen: hij heeft een hippe stoere naam, die ook prima voor een meisje kan.
 • Meisjesnamen die op een ‘a’ eindigen, blijven het in 2017 goed doen: maar liefst 6 van de 10 populairste meisjesnamen eindigen op deze klinker.
 • Bij de jongens doen babynamen met één lettergreep het onverminderd goed: 7 van de 10 jongensnamen hebben één lettergreep. Bij de jongens staat Noah op plek 2 en Finn op nummer 3.
 • Ook jongensnamen die eindigen op de X blijven het goed doen, zoals Dex en Jax.
 • Ook varianten van Top 10-namen worden hip: vanzelfsprekend vinden ouders namen uit de Top 10 erg mooi, maar niet iedereen wil zo’n populaire naam geven, dus gaan ze op zoek naar varianten of namen die dezelfde klanken hebben Zoals de meisjesnamen; Yara, Juna, Soof. Of Judah en Sep als jongensnamen..
 • Natuurlijk hebben tv-programma’s en populaire films invloed, dus wij voorspellen dat Jessie (uit Expeditie Robinson), Teddy (uit GTST) en Maan (The Voice) gaan stijgen! Bij de jongens zullen Vik (van Lieke van Lexmond) en Lux (van Jim Bakkum) nog verder stijgen. Ook GTST heeft bij de mannen invloed op de populariteitslijst, dus Loek en Rover zullen vást (verder) stijgen.

Lees ook: Naam baby wel of niet tijdens zwangerschap vertellen en bekend maken?

Nieuwsgierig naar de populairste jongensnamen en meisjesnamen in 2017

Jongensnamen 2017

 1. Noah
 2. Sem
 3. Lucas
 4. Finn
 5. Daan
 6. Levi
 7. Milan
 8. Bram
 9. Luuk
 10. Jesse
 11. Liam
 12. Mees
 13. Thomas
 14. Sam
 15. Thijs
 16. Adam
 17. James
 18. Max
 19. Noud
 20. Julian

Meisjesnamen   2017

 1. Emma
 2. Tess
 3. Sophie
 4. Julia
 5. Anna
 6. Mila
 7. Sara
 8. Eva
 9. Zoë
 10. Evi
 11. Lotte
 12. Liv
 13. Nora
 14. Fleur
 15. Olivia
 16. Noor
 17. Lynn
 18. Saar
 19. Lauren
 20. Yara

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om babynamen te geven met een bepaalde culturele achtergrond, kijk hier eens voor (moderne) Tunesische babynamen en de Arabische babynamen.

De Provincie Zeeland heeft de meest opvallende nummer 1 noteringen, zowel voor de meisjes als voor de jongens. Johanna, de naam die in het totaaloverzicht op plaats 99 staat, is nummer 1 in Zeeland. De meest populaire jongensnaam in Zeeland was Jan. Deze staat in de totaallijst op plaats 27.

Populaire meisjesnamen

Klassieke namen blijven aan de Top: Anna, Emma en Sophie zijn, net als in 2016, de lievelingsnamen van heel veel ouders. Saar stond in het eerste kwartaal nog in de top 10, maar staat nu net als in 2016 weer op een lagere plaats. Bij de meisjesnamen zijn namen met twee lettergrepen duidelijk favoriet!

Populaire jongensnamen

Daan, Noah bleven net als in 2016 superpopulair, maar een grote verrassing uit de Top 20 jongensnamen van 2017 is Bram. Bram steeg in drie maanden tijd van plaats 11 in 2016 naar plaats 3. Je zult deze naam binnenkort steeds vaker horen. Lucas is minder populair geworden en de variant Luuk is nu zelfs populairder. En wat vind je van de nieuwkomer in de top 20 Hugo? Valt het je ook op dat de populaire namen voor jongens bijna allemaal een lettergreep hebben? Korte namen komen krachtig over en dat willen we voor onze zoons.

Bron Hippe-Geboortekaartjes & Babyblog

Meer informatie over de populairste babynamen vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank die onder andere zorgt voor de kinderbijslag.

Houden jullie rekening met het kiezen van jullie babynaam met deze lijst van populairste namen?