Het is weer zo ver; vanavond de eerste halve finale van het Eurovision Songfestival. De 60e editie alweer. Het zal je vast niet ontgaan zijn de afgelopen tijd. ‘Vergeten’ en er pas achter komen als er een dag later enorm veel kritiek geleverd wordt op de Nederlandse afgevaardigde of de andere optredens zit er niet meer in. Gedurende een lange tijd werd er een wedstrijd georganiseerd waarbij de winnaar het podium mocht betreden. Sinds een paar jaar is dat anders. Het is alweer het derde jaar op rij dat er een gevestigde Nederlandse artiest wordt afgevaardigd. Vanavond zal Trijntje Oosterhuis het nummer Walk Along ten gehoren brengen. 

Lees ook: De leukste, beste, origineelste Eurovisie Songfestival liedjes aller tijden. 

Het maakt niet uit waar je gaat of staat. Overal waar je komt wordt je overladen met het Songfestival. Zelfs als je hier niet op let, omdat je het alleen tijdens de week waarop de halve finales en finale wordt uitgezonden iets mee wilt doen. Op alle zenders; zowel commercieel als publiek komt Trijntje voorbij. Expliciet als het gaat om het songfestival in zijn algemeen; tijdens reclames voor het Singalongfestival dat aangekondigd wordt door Gerard Joling. Nooit geweten trouwens dat hij ook een poging heeft gedaan met de Toppers. Een overzicht van 60 jaar Eurovision Songfestival, waarbij je leert dat er vroeger nog met de post gestemd werd! En er maar liefst vier winnaars waren waardoor de puntentelling met douze points het hoogst haalbare werd. Of met het nummer waar je het afgelopen jaar niet onderuit kon. Wat dat betreft is de tour geslaagd; overal heeft ze dit nummer gezongen. Zelfs in de regen op de Bevrijdingsdag festivals. Trouwens, niet alleen op de radio of tv hoor je het hoor. Zelfs als je naar de supermarkt gaat wordt er songfestival muziek gespeeld.

Ja, het mediacircus in de aanloop naar het Songfestival wordt ieder jaar groter en uitgebreider. Het begon al een tijdje geleden toen Anouk zich min of meer versprak tijdens RTL Late Night en vertelde dat Trijntje Oosterhuis zou gaan. Vervolgens heeft ze het nummer geschreven wat dit jaar een gooi moet doen naar de eerste plaats. Nu maar hopen dat er dit jaar geen vrouw met baard, of was het nu een man in vrouwenkleding er toch vandoor gaat met de eerste prijs. Zeker nu we al een aantal jaar weer hoge ogen gooien. Of landen die officieel niet eens bij de EU horen. Waarom noemen we het eigenlijk nog eurovision songfestival?

Nu maar hopen dat ik niet vergeet dat ik dit toch ieder jaar wel wil zien. Of het nu op de achtergrond is terwijl ik met iets anders bezig ben. Of bewust vanaf de bank om commentaar te leveren op alle ‘concurrenten’. Nu zal dat vanavond geen probleem zijn, de dinsdagavond is date-night hier in huis en aangezien manlief het ook wil zien…

Ga jij vanavond kijken?