Skip to Content

Bekende kinder vloggers & youtubers

Bekende kinder vloggers & youtubers

Had je vroeger zelf misschien nog de wens om de nieuwe Britney Spears te worden of waren de Backstreet Boys je idolen? Tegenwoordig is Youtube het helemaal. Voor een deel snap ik de aantrekkingskracht wel. Je hoeft geen geluk meer te hebben tegen de juiste persoon aan te lopen die je kan helpen met een carrière.

Hard werken is het wel. Soms hoor je dat de grootste namen al een paar jaar hard aan de weg timmeren voordat ze doorbreken. Dan gaat het echter ook hard en bouwen ze een enorme fanbase op waar BN-ers jaloers op kunnen zijn.

Is het voor veel mensen een uitgelezen kans om gevraagd te worden plaats te nemen aan de tafel bij Humberto Tan, is dat voor bepaalde Youtubers precies het omgekeerde. En is de kans groot dat de kijkcijfers die avond meegroeien.

Het is niet voor niets dat ook vloggers bekend van Youtube gevraagd worden om deel te nemen aan tv-programma’s zoals Robinson Crusoë. Deze deelnemers nemen de jonge doelgroep die alles digitaal bekijken terug naar de tv. 

Kinderen en Youtube

Geen wonder dat deze selfmade Youtubesterren voor steeds meer jongeren het grote voorbeeld vormen. Veel talent lijk je niet altijd nodig te hebben, zelfs de eenvoudigste filmpjes of opdrachten kunnen een regelrechte hit worden. Dat je denkt; waar gaat dit over?

Doorzettingsvermogen echter des te meer; als je iets wilt bereiken moet je er ook echt voor gaan. En niet een klein beetje, nee echt voor de volle 200%. Iets wat in mijn ogen regelmatig onderschat wordt.

Deze vloggers zijn met name populair bij een wat jonger publiek. Kinderen en tieners die iedere dag aan het beeldscherm geplakt zitten in afwachting tot ‘hun held’ een nieuw filmpje upload. Ook voor jonge kinderen, peuters, is Youtube helemaal het einde.

Tot onlangs heb ik mijn dochter de wereld van Youtube onthouden. Je weet maar nooit wat ze daar te zien krijgen en er is een hoop reclame.

Tot ik bij een vriendin zag dat haar tweejarige zoon precies wist hoe Youtube te bedienen en welke filmpjes leuk waren. Namelijk die van het uitpakken van surprise-eieren.

Ik had het weleens eerder gezien maar kon dat niet begrijpen. Wat is daar nu interessant aan? Dus ik nam de proef op de som en liet onze dochter vorige week toen ze ziek op de bank zat zo’n filmpje zien.

Ik hoorde van Melissa dat ze haar eigen kanaal Allintoys had met dit soort filmpjes zodat je weet wat ze te zien krijgen. Geen grof taalgebruik of andere dingen dan chocolade en eieren. Het uur dat daarop volgde heeft ze zich wegwijs gemaakt. Ze ging van het ene filmpje naar het andere.

Kinder vloggers en youtubers

Sommige youtubers zijn zelf nog vrij jong, wat denk je van meisjes van 12 die al een paar jaar vloggen en nu vele duizenden volgers hebben en prijzen winnen van beste Youtube-talent. Net als vroeger willen kinderen graag hun idool nadoen.

Want, waarom kunnen zij dat niet ook? In het najaar ging ik naar de speeltuin en zag ik hoe een drietal kinderen, niet ouder dan 8 / 10 jaar een filmpje probeerden na te spelen. Elkaar aanwijzingen geven hoe het voorbeeld was en iemand die alles aan het filmen was met een compact-camera.

De laatste tijd lees en hoor ik ook steeds meer van zoontjes en dochters van andere bloggers die hiermee bezig zijn zoals de zonen van Webkim en de dochter van Mommy loves Pink en zelfs hun eigen Youtubekanaal hebben. Wel zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt met de kinderen. Niet alles mag zomaar online gepubliceerd worden.

Ik wil ook

En nu zit ik dus met een driejarige peuterdochter die ook filmpjes wil maken. Althans ‘willen’ als mama nee zegt is het gewoon nee. Dan kunnen ze nog zoveel willen. Maar als ze dan naast je aan tafel zit, een kerstsok heeft gekregen met allerlei lekkere chocolaatjes erin die ze netjes uitpakt, laat zien en op een rijtje naast elkaar legt zoals in de filmpjes…

Dan is mama wel bereid om daar een filmpje van te maken. Verhuizen we alleen wel even naar de bank, iets betere achtergrond en dan gaat ze haar gang maar. Gewoon heel natuurlijk zoals ze is, geen stukjes opnieuw opnemen ofzo.

Toch levert dit nieuwe vragen op. Waar leg je de grens, leuk om zelf terug te kijken of ga je het toch publiceren zodat iedereen het kan zien? En als dat een keer het geval is waar houdt dat dan op? Aan de andere kant film ik ze al regelmatig als ze met speelgoed dat we mogen testen, spelen en daarvan gebruik ik ook een deel online.

Waarom het één wel en het ander niet? In overleg met andere moeders; wat zij ervan vonden besloten dat het wel moest kunnen om dit filmpje online te zetten. Er waren al andere peuters die er graag naar keken. Maar wel op mama’s account en nadat het een beetje geknipt is (wat kletsen van kleine broer er tussenuit gehaald etc.).

Kijken jullie kinderen ook graag naar filmpjes op Youtube en mogen ze dit dan ook zelf proberen? Waar leggen jullie de grens?

Linda van Aken
  1. Ja, heel toevallig speelt dat hier in huis. Milan vertelde opeens op een zondagmorgen dat hij ook wilde gaan vloggen. Euh ja, daar stonden we dan. Hij wilde over zijn LEGO tafel vloggen, dus besloten we hem gewoon op te nemen. Eigenlijk ging het heel goed en natuurlijk en heb ik hem ook gewoon op YouTube geplaatst. Ik vind dat het wel moet kunnen. We zijn er immers zelf bij en wat we niet online willen hebben publiceren we niet. Daarbij geloof ik erin dat we hem beter wegwijs kunnen maken in de online wereld en hem zo nu en dan iets laten doen wat hij wilt, dan het hem verbieden. Tegen de tijd dat hij een puber is, zijn we nog digitaler en dan kan hij beter maar op de hoogte zijn van alle voors, tegens en gevaren.

  2. Janske says:

    Ik ben nog steeds fan van de Backstreet Boys ?…Wij kijken hier alleen nog maar samen filmpjes. ..Vooral bumba ? filmpjes maak ik regelmatig op instagram…ik check hem wel altijd even voordat ik hem plaats. ..ongepaste filmpjes delete ik.

  3. Marijke says:

    Mijn jongste is dol op YouTube. Hij kijkt ook van al die gekke uitpakfilmpjes, maar gelukkig vaak ook gewoon een aflevering van peppa big of zandkasteel. De oudste heeft gek genoeg geen belangstelling meer. Ze keek wel veel filmpjes over loombandjes maken vorig jaar. En vond filmpjes op haar telefoon maken heel leuk. Maar deze rust vind ik ook wel even prima, ze z jet snel genoeg herontdekken denk ik

  4. Simpel, met een snufje liefde says:

    Mijn jongens mogen met mij erbij liedjes zien op youtube, als ze dat 1 keer per maand doen dan is het veel. Ikzelf heb mijn deelgrens van filmpjes en foto’s neergelegd bij de vraag ” gaan ze dit later leuk vinden” Als ik dan antwoord met nee dan gaat het niet online. Ik ben daar heel voorzichtig in. Al is dat in deze wereld van alles altijd willen vastleggen heel moeilijk.

Comments are closed.