De kerstdagen komen er aan. Over het algemeen betekent dat veel gezelligheid, (verplichte) bezoekjes en heel veel lekker eten. Hartstikke leuk zo’n home cooked meal. Maar dat kost heel veel tijd, energie en voorbereiding. En met alle familiebezoekjes, uitstapjes en rondlopende kinderen in huis heb je soms wel wat anders aan je hoofd. Dat kan ook anders!

Lees ook: Kerstdiner met kinderen; 10 tips en ideeën voor een gezellig etentje thuis
Lees ook: Kersttradities wereldwijd; Leuke ideeën om Kerst te vieren met familie en kinderen
Lees ook: Recept: Ouderwetse tulband cake versieren voor originele kerstdiner

Hapjesbuffet

In plaats van een compleet diner kan je een hapjesbuffet maken met allerlei smakelijke lekkernijen. Van bladerdeeghapjes tot gestoomde groenten en zoete gebakjes. Je fantasie en met wat hulp van Pinterest krijg je genoeg ideeën voor originele en lekkere hapjes. In de supermarkt vind je heel veel verschillende gerechtjes die je met weinig moeite zo op tafel zet.. Geen zin om zelf alles voor te bereiden; vraag dan aan al het bezoek om zelf een aantal hapjes mee te nemen. Dan is er genoeg eten in overvloed. Zijn er allergieën of vegetariërs in de familie dan is het een idee om met servetjes te werken. De kleur of patroon op een servetje geeft aan of dat gerecht wel of niet geschikt is.

Lees ook: De 50 lekkerste en makkelijkste hapjes voor het kerstdiner

Gourmetten

Eén van de standaardoplossingen is om met zijn allen gezellig aan tafel te gaan zitten om te gourmetten. Tussen het bakken en braden door kan er gezellig gekletst worden. Kan ook erg fijn zijn dat je dan iets om handen hebt. Lekker met allerlei stukken vlees, stokbrood, salades, sauzen en bijgerechten. Kant-en-klaar uit de supermarkt, of de dag ervoor gesneden en klaargemaakt. Als alternatief voor gourmetten kan je natuurlijk ook gaan tafelgrillen, dit gaat vaak iets sneller. En doen wij daarom vaak binnen de familie. Fondueën of een pizzatafelgrill gebruiken is ook een optie.

Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of toch ‘ouderwets’ een fonduestel met Kerst, Pasen of Sinterklaas?
Lees ook; Recepten gourmetten met kinderen
Lees ook: Goedkoop gourmetten; 10 tips en recepten voor een betaalbare en toch een gezellige avond!
Lees ook: Review van de Pizzarette Gril; zelf pizza’s maken aan tafel

Take home / cateraar

Er zijn speciale cateraars die kant-en-klare maaltijden bezorgen. Zo hoef je zelf geen uren in de keuken te staan. Van een vleesgerecht die je alleen nog hoeft op te warmen, tot chefs die bij jou thuis komen koken. Natuurlijk hangt daar dan wel een prijskaartje aan vast. In de supermarkt vind je tegenwoordig een ruim aanbod van gerechten die je alleen nog hoeft te verwarmen. Maak vooraf wel een schema wat hoe lang in de oven  / magnetron moet en op welke temperatuur. De ervaring leert dat dit nog wel even puzzelen is. Ter voorbereiding kan je de tafel al dekken en schalen neerzetten waar je het eten in wilt opdienen.

Uit eten

Geen moeite doen in huis; ga dan gezellig uit eten. Met kinderen gaan we graag naar een restaurant met een buffet. Weet je vooraf wat je kwijt bent, vaak is de prijs inclusief drankjes. Kan je net zo snel / langzaam tafelen als je zelf wilt. Er hoeft niet moeilijk gedaan worden over wat de kinderen wel / niet lekker vinden en ze hoeven niet continu stil aan tafel te zitten. Met een beetje geluk komt er een kerstman / -vrouw langs de tafels met een kleine verrassing voor de kinderen. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat je na afloop niet de afwas hoeft te doen, maar lekker kan genieten van een avondje samen. Staat dit voor jou op het programma; zorg er dan voor dat je ruim op tijd een reservering maakt.

Hebben jullie al plannen voor een kerstdiner?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Alternatieven kerstdiner
Author Rating
51star1star1star1star1star