Skip to Content

Voorbereiding op wintersport voor kinderen: Van voorbereiding tot de juiste uitrusting

Voorbereiding op wintersport voor kinderen: Van voorbereiding tot de juiste uitrusting

Wintersport is een geliefde vakantieactiviteit voor gezinnen. Voor kinderen kan dit een geweldige ervaring zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel bespreken we hoe je kinderen kunt voorbereiden op de wintersport, van oefenen in Nederland tot de juiste kleding en oefeningen om te doen.

Voorbereiding in Nederland

Er zijn verschillende mogelijkheden om in Nederland te oefenen voordat je op wintersport gaat. Een bezoek aan een indoor skibaan of snowboardhal is een uitstekende manier om kinderen kennis te laten maken met skiën of snowboarden.

Hier kunnen ze op een veilige en gecontroleerde manier leren om te gaan met de uitrusting en de basisbeginselen van de sport onder de knie krijgen.

Hoewel deze activiteiten niet direct gerelateerd zijn aan skiën of snowboarden, kunnen ze kinderen helpen hun evenwicht en coördinatie te verbeteren. Daarnaast zijn schaatsen en langlaufen leuke en actieve manieren om kinderen enthousiast te maken voor de wintersport.

Wintersport oefeningen

Kracht- en uithoudingsvermogen

Om goed voorbereid te zijn op wintersport, is het belangrijk dat kinderen over voldoende kracht en uithoudingsvermogen beschikken. Oefeningen zoals squats, lunges en planken kunnen helpen de beenspieren en core te versterken.

Daarnaast kunnen kinderen hun uithoudingsvermogen verbeteren door te fietsen, hardlopen of zwemmen.

Balans en coördinatie

Balans en coördinatie zijn essentieel voor succes op de piste. Oefeningen zoals het staan op één been, of het uitvoeren van een balance board work-out kunnen kinderen helpen hun evenwicht te verbeteren. Voor de coördinatie kunnen kinderen bijvoorbeeld een bal overgooien terwijl ze op één been staan.

Kind leren skiën

De beste leeftijd om te leren skiën varieert per kind, maar over het algemeen kunnen kinderen vanaf 3 tot 4 jaar beginnen met skiën. Op deze leeftijd zijn kinderen vaak beter in staat om instructies op te volgen en hebben ze voldoende motorische vaardigheden en evenwichtsgevoel.

Hoe snel een kind leert skiën, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, motorische vaardigheden, evenwicht en motivatie. Over het algemeen kunnen kinderen na een week skiles op een beginnersniveau skiën en zichzelf redelijk redden op eenvoudige pistes.

Een kind heeft meestal minimaal 5 tot 6 dagen skiles nodig om de basisvaardigheden van het skiën onder de knie te krijgen. Het aantal dagen skiles kan echter variëren, afhankelijk van het kind en de snelheid waarmee hij of zij leert.

Skiën wordt vaak als makkelijker te leren beschouwd, vooral voor jonge kinderen. Dit komt doordat de basistechnieken van skiën intuïtiever zijn en de leercurve in het begin minder steil is. Snowboarden kan in het begin moeilijker zijn, maar na het overwinnen van de eerste obstakels, kunnen kinderen snel vooruitgang boeken.

Hoewel het mogelijk is om je kind zelf te leren skiën, is het aan te raden om een gekwalificeerde skileraar in te schakelen.

Skileraren hebben ervaring met het aanleren van de juiste technieken en het omgaan met eventuele angsten of problemen die kunnen ontstaan tijdens het leerproces.

Wintersportkleding en uitrusting

Voor de eerste keer wintersport met kinderen heb je het volgende nodig:

Kleding en uitrusting:

 • Warme en waterdichte ski-jas en skibroek
 • Thermisch ondergoed en fleece tussenlaag
 • Muts, handschoenen en skisokken
 • Goed passende helm en skibril
 • Skischoenen of snowboardschoenen
 • Skis of snowboard (meestal gehuurd)

Warm en waterdicht

Het is belangrijk om te zorgen voor warme en waterdichte kleding. Denk hierbij aan een goede ski-jas, skibroek, thermisch ondergoed, een muts, handschoenen en skisokken. Het is belangrijk om laagjes te dragen, zodat kinderen zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de temperatuur.

Helm en skibril

Veiligheid is cruciaal bij wintersport. Zorg ervoor dat kinderen een goed passende helm en skibril dragen. Een helm beschermt het hoofd bij een val, terwijl een skibril helpt om goed zicht te behouden en de ogen te beschermen tegen de zon en kou.

Skischoenen en snowboardschoenen

Een goede pasvorm van de skischoenen en snowboardschoenen is essentieel voor zowel comfort als prestatie op de piste.

Laat kinderen hun schoenen passen in een gespecialiseerde winkel, waar het personeel ervoor kan zorgen dat ze de juiste maat en stijfheid krijgen voor hun vaardigheidsniveau en lichaamsbouw.

Ski’s en snowboards

Skis en snowboards zijn er in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de ervaring en voorkeuren van de gebruiker. Het kan verstandig zijn om eerst ski’s of snowboards te huren, zodat kinderen verschillende modellen kunnen uitproberen voordat ze een aankoop doen.

Skilessen en begeleiding

Skischolen

Als je kinderen voor het eerst op wintersport gaan, is het aan te raden om skilessen te boeken bij een professionele skischool.

Gekwalificeerde instructeurs zullen de kinderen de basisbeginselen van het skiën of snowboarden bijbrengen en hen begeleiden bij het opbouwen van hun vaardigheden en zelfvertrouwen op de piste.

Privélessen versus groepslessen

Er zijn zowel privé- als groepslessen beschikbaar voor kinderen. Groepslessen zijn meestal voordeliger en bieden kinderen de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten te leren en vrienden te maken.

Privélessen kunnen echter meer persoonlijke aandacht en snellere vooruitgang bieden, afhankelijk van de behoeften en het niveau van je kind.

Hoe kan je goedkoop op skivakantie?

Om goedkoop op skivakantie te gaan, kun je de volgende tips overwegen:

 • Kies een voordelig skigebied: Sommige skigebieden zijn goedkoper dan andere. Kies een bestemming met betaalbare accommodaties, skipassen en skilessen.
 • Reis buiten het hoogseizoen: De prijzen van accommodaties en skipassen zijn doorgaans lager tijdens het laagseizoen. Vermijd schoolvakanties en populaire feestdagen om te profiteren van lagere tarieven.
 • Boek vroeg: Door vroeg te boeken, kun je profiteren van vroegboekkortingen op accommodaties, skipassen en skilessen.
 • Overweeg zelfcatering: Een appartement of chalet met zelfcatering kan goedkoper zijn dan een verblijf in een hotel. Door zelf te koken, bespaar je bovendien op de kosten van uit eten gaan.
 • Huur ski-uitrusting: In plaats van ski-uitrusting te kopen, kun je deze huren. Dit is vooral voordelig voor kinderen die snel groeien en elk seizoen nieuwe uitrusting nodig hebben.
 • Carpool of reis met het openbaar vervoer: Door de reiskosten te delen met andere gezinnen of gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je besparen op vervoerskosten.
 • Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen: Houd kortingswebsites en speciale aanbiedingen in de gaten voor voordelige skivakanties, skipassen en skilessen. Sommige skigebieden bieden bijvoorbeeld gezinspakketten aan met aantrekkelijke kortingen.

Door rekening te houden met deze tips, kun je de kosten van een skivakantie met kinderen aanzienlijk verminderen, terwijl je toch een geweldige en onvergetelijke ervaring biedt.

Aanvullende tips

Zorg voor voldoende rust

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende rust tijdens een wintersportvakantie. Plan voldoende pauzes in en zorg ervoor dat kinderen de kans krijgen om te ontspannen en te herstellen na een dag op de piste.

Hydratatie en voeding

Zorg ervoor dat kinderen gedurende de dag voldoende water drinken en gezonde snacks eten. De kou en de fysieke inspanning kunnen zorgen voor een verhoogde energiebehoefte en het is belangrijk om hieraan tegemoet te komen met een goed uitgebalanceerd dieet.

Zonnebescherming

Hoewel het koud is op de piste, kan de zon toch schadelijk zijn. Zorg ervoor dat kinderen zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor dragen en lippenbalsem met UV-bescherming gebruiken om te voorkomen dat hun huid en lippen verbranden of uitdrogen.

De voorbereiding op wintersport voor kinderen omvat veel aspecten, van het oefenen in Nederland en het uitvoeren van specifieke oefeningen tot het kiezen van de juiste kleding en uitrusting.

Met een goede voorbereiding kunnen kinderen een veilige, leuke en leerzame ervaring op de piste hebben, waar ze met plezier op terug zullen kijken en die hen kan helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden.

Linda van Aken