Skip to Content

Rode wangen baby & kind; 14 tips ook zonder koorts of moe

Rode wangen baby & kind; 14 tips ook zonder koorts of moe

Rode wangen zijn een veelvoorkomend verschijnsel bij baby’s en kinderen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de omgeving, de gezondheid van het kind en de voeding.

Rode wangen kunnen een teken zijn van een normale reactie op bijvoorbeeld warmte, kou of emoties, maar het kan ook wijzen op een onderliggende gezondheidsaandoening.

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is van rode wangen bij baby’s en kinderen, zodat je indien nodig de juiste maatregelen kunt nemen. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van rode wangen bij baby’s en kinderen, en geven we advies over hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je het kunt behandelen.

Rode wangen

Rode wangen, ook wel bekend als blos, kunnen bij zowel kinderen als volwassenen voorkomen en kunnen verschillende oorzaken hebben.

Bij baby’s en jonge kinderen kunnen rode wangen een teken zijn van warmte, inspanning, of zelfs emoties zoals opwinding of huilen. Dit komt omdat de bloedvaten dichter aan het huidoppervlak liggen en de huid gevoeliger is. Het is meestal een normale en tijdelijke reactie. Rode wangen kunnen echter ook een andere oorzaak hebben.

Als de roodheid aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen of zorgen baart, is het raadzaam om medisch advies in te winnen om de exacte oorzaak vast te stellen en passende maatregelen te nemen.

Over het algemeen zijn rode wangen meestal onschuldig van aard en verdwijnen ze vanzelf.

Wat te doen tegen rode wangen?

Rode wangen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar als ze het gevolg zijn van bijvoorbeeld hitte, inspanning, of emoties zoals huilen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de roodheid te verminderen:

 1. Koelte bieden: Als de rode wangen worden veroorzaakt door warmte of oververhitting, breng de baby dan naar een koelere omgeving. Verwijder indien nodig een laagje kleding en zorg voor een aangename kamertemperatuur.
 2. Lichte kleding: Kleed de baby in lichte en ademende kleding, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen. Dit helpt de lichaamstemperatuur beter te reguleren.
 3. Hydratatie: Zorg ervoor dat de baby voldoende gehydrateerd blijft, vooral bij warm weer. Borstvoeding of flesvoeding op verzoek kan helpen om uitdroging te voorkomen.
 4. Luchtvochtigheid: Een luchtbevochtiger kan helpen bij het handhaven van een optimale luchtvochtigheid in de kamer, wat kan helpen bij het voorkomen van uitdroging van de huid.
 5. Zachte aanraking: Wees voorzichtig met het aanraken van de rode wangen, omdat de huid van een baby gevoelig is. Vermijd wrijven of schrobben, omdat dit de roodheid kan verergeren.
 6. Kalmeren: Als de baby huilt of huilt en daardoor rode wangen heeft, probeer dan de baby te kalmeren met zachte wiegende bewegingen, een speen, of gewoon met geruststellende woorden en aanraking.
 7. Medische aandacht: Als de roodheid aanhoudt, gepaard gaat met andere zorgen of symptomen, of als je je zorgen maakt, raadpleeg dan een kinderarts voor een juiste beoordeling en advies.

Het is belangrijk om te onthouden dat rode wangen bij baby’s vaak onschuldig zijn en vanzelf verdwijnen. Echter, als je bezorgd bent over aanhoudende roodheid, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen.

Waarom heeft mijn baby rode wangen?

Er zijn verschillende redenen waarom een baby rode wangen kan hebben, waaronder:

 1. Oververhitting: Als een baby te warm wordt, kunnen de wangen rood worden. Het kan helpen om de temperatuur in de kamer te verlagen of het kind minder lagen kleding te geven.
 2. Irritatie van de huid: Als de huid van de baby geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld een product, zoals wasmiddel of lotion, kan dit leiden tot rode wangen. Het kan helpen om hypoallergene producten te gebruiken en de huid van de baby goed te hydrateren.
 3. Tandjes krijgen: Wanneer baby’s tandjes krijgen, kan dit leiden tot rode wangen en een rode kin. Dit komt doordat de tanden doorkomen en de huid geïrriteerd raakt. Het kan helpen om op een koele bijtring te kauwen of om een zachte doek te gebruiken om het speeksel weg te vegen.
 4. Infecties: Rode wangen kunnen ook wijzen op een infectie, zoals roodvonk of de vijfde ziekte. Andere symptomen kunnen hierbij aanwezig zijn, zoals koorts of een huiduitslag. Bij deze symptomen is het belangrijk om een arts te raadplegen.
 5. Erfelijke aanleg: Sommige baby’s hebben van nature roodere wangen dan anderen. Dit kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg.

Als de rode wangen van de baby aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Oorzaken van rode wangen bij kinderen

Zoals gezegd zijn er meerdere redenen die voor rode wangen zorgen:

Van de buitenlucht

Lekker buiten bezig geweest? Een middagje op het ijs en dan in een warme kamer aan de hete chocomel? Het kan een heerlijk rozig gevoel geven mét rode wangetjes. Niks ergs aan dus. Eigenlijk gewoon gezond…

Vermoeidheid

Tja, je baby kan ook gewoon moe zijn. Naast het wrijven in zijn oogjes en bijvoorbeeld zijn blik van je afwenden terwijl je met hem bezig bent, kunnen ook rode wangetjes een teken zijn dat hij moe is. Lekker laten uitrusten dus!

Rode wangen na slapen

Als een kind rode wangen heeft na het slapen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Eén van de meest voorkomende oorzaken is de positie van het hoofd tijdens het slapen. Wanneer het kind op zijn of haar buik slaapt, kan er druk op de wangen ontstaan, waardoor de bloedvaten in de huid worden samengedrukt en de wangen rood worden.

Een andere mogelijke oorzaak is de temperatuur van de slaapkamer. Wanneer de slaapkamer te warm is, kan dit leiden tot een verhoogde bloedtoevoer naar de huid, waardoor de wangen rood worden.

In sommige gevallen kunnen rode wangen na het slapen ook wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals een allergische reactie, eczeem of rosacea. Het is daarom belangrijk om de symptomen van het kind te observeren en indien nodig een arts te raadplegen.

Als de rode wangen worden veroorzaakt door de slaappositie of de temperatuur van de slaapkamer, kan het helpen om het kind op de rug te laten slapen en de temperatuur van de slaapkamer te verlagen.

Als de rode wangen worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, kan een arts specifieke medicatie of behandelingen voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Rode wangen kind tandjes

Tandjes die door willen komen kunnen er soms voor zorgen dat je baby opeens één (of twee) rode wangetjes heeft. Hoewel dit nooit wetenschappelijk is bewezen trouwens.

Andere symptomen die hierbij voorkomen zijn diarree, meer last van luieruitslag en zelfs koorts. Maar ook voor deze kwaaltjes geldt geen wetenschappelijk bewijs. In de praktijk wordt het echter wel als dusdanig ervaren!

Natuurlijk zullen de tandjes toch echt even door moeten komen. Je kunt je kindje lekker laten bijten op een bijtring, wat de pijn wat kan verzachten.

Andere dingen die je zou kunnen doen is het tandvlees een beetje masseren, iets kouds geven om te eten of te drinken, of kijk eens bij de drogist of de apotheek. Er zijn middeltjes die bij het doorkomen van tandjes op het tandvlees gesmeerd kan worden.

Koorts

Een van de oorzaken van rode wangen bij kinderen kan koorts zijn. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie of ziekte, en kan gepaard gaan met roodheid en warmte van de huid, waaronder de wangen. Dit kan eruit zien als een rode blos op de wangen van het kind.

Naast rode wangen kan koorts ook andere symptomen veroorzaken, zoals verhoogde lichaamstemperatuur, rillingen, zweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid en verlies van eetlust.

Als je kind koorts heeft en rode wangen, is het belangrijk om de temperatuur van je kind regelmatig te controleren en de juiste stappen te nemen om de koorts te behandelen Dit kan bijvoorbeeld door middel van medicatie, rust en voldoende hydratatie. Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Eczeem

Er zijn vormen van eczeem die ook eruit kunnen zien als het hebben van rode wangen. Uiteraard zul je hiervoor de arts moeten raadplegen zodat je op de juiste manier hierop kunt reageren.

Eczeem gaat vaak gepaard met jeuk, dus kan het nodig zijn om de plekken in te smeren. Voorkom dat je kindje aan de plekken gaat krabbelen. Dit is natuurlijk erg simpel gezegd…

Verbrand door de zon

Logisch, maar ook wangen kunnen verbranden door de zon. En juist die wangetjes zijn altijd vrij van kleding, waardoor ze dus de meeste kans op verbranding hebben als je kindje buiten is.

Aan de andere kant zijn daardoor de wangen juist meer gewend. Huidsdelen die nog spierwit zijn verbranden eerder op een pijnlijke manier. Uiteraard is dit prima te voorkomen door je heel jonge kindje gewoon niet in de zon te laten zitten.

Oudere kindjes die uiteraard buiten willen spelen en niet meer onder de parasol blijven zitten…, die smeer je natuurlijk goed in! Let op met spelen in en bij het water. Vaak heb je zelf dan helemaal niet door dat het zo heet is, terwijl je juist heerlijk aan het verbranden bent!

Toch verbrand? Smeer de plekken goed in met aftersun (dat is sowieso een goed idee). Is de verbranding echt erg? Raadpleeg dan een arts, zorg dat je kind goed drinkt en eventueel kan een koud bad lekker zijn. Blaren? Die maak je nooit zelf open!

Kinderziekte met rode wangen

Een van de kinderziekten die rode wangen kan veroorzaken is de vijfde ziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus B19 en komt vaak voor bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar oud.

De symptomen van de vijfde ziekte beginnen meestal met een rode uitslag op de wangen die eruitziet als een ‘slapped cheek’. De uitslag kan zich vervolgens uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de armen, benen en romp.

Naast de uitslag kunnen kinderen ook last hebben van koorts, hoofdpijn en een verkoudheid. De vijfde ziekte is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over binnen een paar weken. Het is wel belangrijk om contact op te nemen met een arts als het kind andere symptomen heeft, zoals kortademigheid, buikpijn, braken of diarree.

De vijfde ziekte is een kinderziekte met vlekjes. Kenmerkend voor deze ziekte zijn de rode wangen. Met dit symptoom begint eigenlijk de ziekte. Daarna komen er vlekjes over het hele lichaam. Dit kan jeuken.

De vijfde ziekte wordt in België ook wel het ‘geslagen wangen-syndroom’ genoemd, dus dat zegt al hoe het eruit ziet! Het meest komt deze ziekte voor bij kinderen tussen vier en tien jaar. Na ongeveer een week zijn de vlekjes weg.

Het vreemde is eigenlijk dat deze vlekjes opeens zomaar terugkomen, bijvoorbeeld na het douchen! Je kind mag trouwens gewoon naar school, als hij zich goed genoeg voelt. Je kindje kan echter ook koorts hebben en zich dus wel een beetje ziek voelen.

Op zich zal deze vijfde ziekte dus weinig last veroorzaken. Let wel op bij zwangere vrouwen, want voor de ongeboren baby is er wel gevaar bij besmetting!

Ulerythema Ophryogenes

Een zeldzame afwijking die gelukkig goedaardig is. Het meest opvallende hierbij zijn de rode wangen. Het is niet bekend waar dit door komt, maar men gaat ervan uit dat het een aangeboren huidafwijking is. Naast deze rode wangen kunnen ook de bovenarmen droog en ruw aanvoelen.

Het lijkt op kippenvel en wordt veroorzaakt doordat er om elk haarzakje een bultje zit. Ook delen van de wenkbrauwen kunnen door deze aandoening uitvallen. De huid rondom de wenkbrauwen kan ook rood zijn. De rode wangen zijn dus altijd aanwezig en zullen niet, net als bij blozen, weer verdwijnen.

Baby rood hoofd

Als een baby een rood hoofd heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Eén veelvoorkomende reden is dat de baby zich inspant.

Baby’s hebben nog niet de volledige controle over hun lichaam en kunnen zich intens inspannen om bijvoorbeeld hun hoofd omhoog te houden of om te proberen te rollen. Dit kan leiden tot een tijdelijke verhoogde bloedtoevoer naar het hoofd, wat resulteert in een rood hoofdje.

Een andere mogelijke oorzaak is oververhitting. Baby’s hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren, dus kunnen ze snel oververhit raken, vooral als ze te warm zijn ingepakt of in een warme omgeving zijn.

Het is belangrijk om de baby in comfortabele kleding te kleden en de omgevingstemperatuur te controleren om oververhitting te voorkomen.

Roodheid van het hoofd kan ook worden veroorzaakt door huilen. Tijdens huilen kan de baby veel ademhalen en het gezicht rood kleuren.

In de meeste gevallen zijn rode wangen geen reden tot bezorgdheid en verdwijnen ze vanzelf. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een comfortabele omgeving voor de baby en ervoor te zorgen dat hij niet oververhit raakt. Als de roodheid aanhoudt, gepaard gaat met andere zorgen of symptomen, is het raadzaam om een kinderarts te raadplegen voor een juiste beoordeling.

Rode wangen en neus

Rode wangen en een rode neus bij een baby kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van hitte, huidirritatie door bijvoorbeeld bepaalde verzorgingsproducten, blootstelling aan allergenen in de lucht, of zelfs emoties zoals huilen of opwinding.

Het is belangrijk om de baby comfortabel te houden, hypoallergene producten te gebruiken, en te letten op mogelijke allergenen in de omgeving.

In de meeste gevallen zijn rode wangen en een rode neus geen reden tot bezorgdheid, maar als de roodheid aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om een kinderarts te raadplegen voor advies.

Rode wangen zonder koorts

Als een kind rode wangen heeft zonder koorts, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is blootstelling aan koude temperaturen. Bij koude temperaturen worden de wangen vaak rood omdat de bloedvaten in het gezicht zich vernauwen om het lichaam warm te houden.

Een andere mogelijke oorzaak van rode wangen zonder koorts is de aanwezigheid van eczeem, een huidaandoening die kan leiden tot roodheid, schilfering en jeukende huid. Blootstelling aan allergenen, zoals bepaalde voedingsmiddelen of chemische stoffen, kan ook leiden tot rode wangen zonder koorts.

In sommige gevallen kunnen rode wangen zonder koorts ook wijzen op een onderliggende medische aandoening, zoals rosacea of lupus. Het is daarom belangrijk om de symptomen van het kind te observeren en indien nodig een arts te raadplegen.

Als de rode wangen worden veroorzaakt door koude temperaturen, kan het helpen om het kind te beschermen tegen de kou met een sjaal of muts.

Als de rode wangen worden veroorzaakt door eczeem of allergieën, kan een arts specifieke medicatie of crèmes voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Rode wangen aan een kant

Als een kind roodheid heeft aan slechts één kant van het gezicht, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een allergische reactie, irritatie of een ontsteking van de huid.

Een andere mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van een virus, zoals het herpes simplex-virus, dat koortslip of gordelroos kan veroorzaken.

Als een kind roodheid heeft aan één kant van het gezicht, is het belangrijk om andere symptomen te observeren, zoals pijn, jeuk of zwelling. Dit kan wijzen op een ontsteking of allergische reactie. Als er ook sprake is van koorts of blaren op de lippen, kan dit wijzen op een virusinfectie.

Het is belangrijk om de roodheid regelmatig in de gaten te houden en indien nodig een arts te raadplegen. Afhankelijk van de oorzaak van de roodheid, kan een arts medicatie voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen.

Het is ook belangrijk om de huid van het kind te beschermen tegen verdere irritatie of blootstelling aan allergenen die de roodheid kunnen verergeren.

Schrale wangen

Schrale wangen bij baby’s kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder droge lucht, een gevoelige huid, te veel wrijving of overmatig likken of kwijlen. Dit kan leiden tot irritatie en roodheid van de huid op de wangen. In sommige gevallen kan de huid zelfs schilferig worden of kleine bultjes vertonen.

Om schrale wangen bij baby’s te behandelen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Als de droge lucht in huis de boosdoener is, kan het helpen om een luchtbevochtiger te gebruiken of de temperatuur in de kamer aan te passen. Het is ook belangrijk om het gezicht van de baby regelmatig schoon te maken en te hydrateren met een milde crème of zalf.

Als de schrale wangen worden veroorzaakt door wrijving, kan het helpen om het gezicht van de baby regelmatig schoon te maken en de baby niet te veel aan te raken of te dragen. Als het kindje veel kwijlt of likt, kan het helpen om een speciaal kwijlslabbetje te gebruiken of om de baby te laten zuigen op een speen.

Als de schrale wangen van de baby niet verbeteren met deze eenvoudige behandelingen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggende huidaandoening, zoals eczeem, die specifieke behandeling vereist.

Tot slot

Natuurlijk zal de ene persoon sneller last hebben van rode wangen dan de ander. Daarnaast zal ook dit lijstje echt niet compleet zijn. Het is en blijft belangrijk om te achterhalen of er niet meer met je kindje aan de hand is dan alleen de rode wangen. Raadpleeg dan ook altijd de arts als je het niet vertrouwt!

Rode wangen baby & kind; 14 tips ook zonder koorts of moe - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via: