Eén van de bekendste dorpjes in Drenthe is Orvelte, een dorp waar de tijd stil lijkt te staan We zijn hier nu twee keer geweest met kinderen. Eén keer toen ze nog erg jong waren. Toen hebben we onder andere een bezoek gebracht aan de Ambachtentuin. En een tweede keer in de herfstvakantie terwijl we bij Landal Aelderholt verbleven op 5 kilometer afstand en dit een mooi fietstochtje was.
Orvelte
Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. De monumentale rietgedekte Saksische boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer en het gevoel dat hier de tijd heeft stilgestaan. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen ben je van harte welkom om binnen te komen kijken!
Naast de boerderijen zelf zijn er ook een aantal bezienswaardigheden zoals de Ambachtentuin, Zoo Bizar en het houten pad van Theodoor die een aanrader zijn om met kinderen te bezoeken.
Dorpshart
Het dorpshart vind je in het midden van het dorp. Dit is een groot grasveld met onder andere een muziekhof maar ook een aantal speeltoestellen. In de zomer kun je hier ook Oud-Hollandse spelletjes spelen.
Dit veld is ook regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen, folkloristische groepen, speciale markten, en theatervoorstellingen.
Ottenshoes
Bij een bezoek aan Orvelte wordt er aangeraden om te beginnen met een bezoek aan de Orvelte Poort en een rondleiding door het Ottenshoes. Heel toevallig begonnen wij hier ook onze rondleiding en dit was zeker heel interessant.
Als eerste krijg je de film te zien; het Orvelte Dagboek. Deze film duurt ongeveer een kwartier en wordt geprojecteerd op drie doeken en tussendoor worden er scènes aan de zijkant verlicht. Het verhaal gaat over een jongere die een dagboek vindt en terugkeert naar Orvelte om daar meer over te weten te komen. Je leert zo onder andere over het ontstaan van het dorp en hoe het leven hier was van een lerares aan het begin van 1900 voordat ze naar Amerika emigreerde.
Vervolgens neemt een gids je mee voor een rondleiding door de monumentale boerderij met stijlkamers. De kinderen kregen een speurtocht waarbij ze op zoek gingen naar voorwerpen en de gids wist ze veel te vertellen en laten zien. Ook van voorwerpen waar ik zelf niet van wist wat het was. Je krijgt zo een goede indruk van de manier waarop de mensen in de negentiende eeuw in de Drentse dorpen woonden en werkten.
Meer informatie vind je hier.
Ambachtentuin
In het pittoreske museumdorp Orvelte worden de traditionele ambachten nog in ere gehouden. Pal naast de winkel van Kachelparadijs ’t Stokertje ligt de Vuurplaats (deze is gratis toegankelijk). Hier hoor en zie je via een boeiende tentoonstelling alles over het ontstaan van vuur. Toen we de eerste keer hier waren zijn we hier geweest en dat maakte veel indruk op de kinderen. Vooral de smid met het vuur heeft indruk gemaakt, maar ook om te zien hoe klompen worden gemaakt.
In en rondom de Ambachtentuin worden ambachtelijke werktuigen en oude ambachten live gedemonstreerd. Nadat je een kaartje hebt gekocht aan de balie van ’t Stokertje word je opgehaald voor de rondleiding langs de drie ambachten. Je wordt vervolgens mee terug genomen in de tijd door onder andere de smid, klompenmaker en houtzager. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur (half uur per ambacht).
Heel leuk voor kinderen is ook de carrousel of een ritje met de paardentram.
Meer informatie vind je hier.
Zoo Bizar
We zijn hier geweest in coronatijd wat betekende dat we vooraf een tijdslot moesten reserveren en er een maximaal aantal bezoekers naar binnen mocht. Daardoor was het goed te doen en niet te druk. De kinderen konden dus rustig rondlopen en de dieren bewonderen. In de schuur van een oude boerderij vind je diverse dierenverblijven. Zodra je binnenkomt word je verwelkomd door eekhoorntjes die rondrennen door een gangenstelsel.
Het is de kleinste Zoo van Nederland en misschien zelfs van Europa! Op originele wijze zijn er verschillende kleine (exotische) diersoorten te bewonderen. Door de kleine opzet is het altijd mogelijk oog in oog te staan met de dieren die er leven. Bij de verblijven kun je sommige dieren aaien of staan er informatie borden om meer te weten te komen over de dieren. Sommige dieren hebben ook een ‘open’ hok en lopen vrij rond. Het is dus wel een beetje opletten op waar je je voeten neerzet ;-)
Regelmatig worden er ook presentaties gegeven in een andere schuur, we waren hier in coronatijd daarom waren er hoekjes gemaakt waar we tijdens de presentatie konden zitten om te kijken en mochten de kinderen een paar keer naar voren komen om de dieren van dichterbij te bekijken. Ze kwam ook nog langs met een slang of een ander dier als je dat liever had om mee op de foto te gaan. Deze demonstratie is zeker een aanrader om bij te wonen.
Meer informatie vind je hier.
Eten en Drinken
Van al dat wandelen en kijken krijg je natuurlijk wel trek en dan is het heerlijk om even te kunnen zitten. Verspreid over het dorp vind je diverse terrassen en restaurants waar je wat kan eten en drinken. De eerste keer zag dit er heel gezellig uit met volle terrasjes. Bij ons tweede bezoek waren horecagelegenheden gesloten vanwege de coronamaatregelen en alleen open voor take-away. In de speeltuin op het dorpsplein staan er echter picknicktafels, dus konden we daar zitten om te eten.
Ook zeker een aanrader is een bezoekje aan de bakker waar er verse broodjes worden gebakken op traditionele wijze. Of wat dacht je van verse kniepertjes, een variant op de bekende stroopwafel?
Winkelen
Ook zijn er diverse winkels waar je kan snuffelen; onder andere bij het Stokertje bij de Ambachtentuin maar ook veel andere winkeltjes waar je terecht kan voor souvenirs maar ook meer themagericht. Waarbij sommigen ook een aantal kamers hebben die ingericht zijn als museum of een kleine tentoonstelling hebben.
Houten pad van Theodoor
Net buiten het dorp vind je het houten pad van Theodoor dat best een bekende kinderwandelroute is. Parkeren is hier wel een uitdaging, dus je kan hier het beste lopend of op de fiets heen. Dit is een korte wandeling waarbij Theodoor het Varkentje centraal staat. Onderweg staan er een aantal borden met een deel van het verhaal, maar als je het hele verhaal wilt weten kan je in het dorp een boekje halen. Leuk voor de kinderen zijn ook de hindernissen onderweg. Het laatste gedeelte loop je dwars door een aardappelveld en dan een stuk langs de weg om terug te keren bij het beginpunt.
Bereikbaarheid
Het dorp is goed bereikbaar met de auto, fiets of lopend van één van de nabijgelegen campings of vakantieparken. Voor de auto’s zijn er aan de rand van het dorp twee ruim opgezette parkeerplaatsen, aangezien deze in het dorp zelf niet zijn toegestaan. Voor de fietsen zijn er in het dorp diverse parkeerplaatsen om je fiets neer te zetten en het dorp vervolgens lopend verder te bezoeken.
- Handgemaakte keramiek ideeën - 19 September 2024
- Review: Smartivity Globe Trotters - 18 September 2024
- 15 Paddenstoelen decoratie ideeën - 18 September 2024