Skip to Content

Smaland Ikea; speeltuin met ballenbak vanaf welke leeftijd?

Smaland Ikea; speeltuin met ballenbak vanaf welke leeftijd?

Het heeft even geduurd voordat ze groot genoeg was, je moet minimaal 95 cm zijn om in het Smaland van Ikea te mogen spelen.

Net zoals zoveel plaatsen is de wetgeving een stukje strenger geworden en kan er dus ook minder soepel omgegaan worden met de regels. Niet meer zoals toen ik zelf klein was en eigenlijk te oud, maar mijn broertje te jong, dus dat we dan allebei mochten.

Nu wonen we in Delft, waar de grootste Ikea staat en we dus toch wel één keer per drie maanden komen. Dit keer voor een fotolijst. Niet veel werk en papa was thuis, dus mocht gezellig dochterlief mee.

De vorige keer was ze nog te klein voor Smaland en mocht ze er niet in, ze heeft onlangs een groeispurt gehad dus ik was benieuwd of ze nu wel groot genoeg was. En ja hoor, ze was welkom. Wist je trouwens dat Smaland de streek is waar de schrijfster van Pippi Langkous vandaan komt? Dat is dus ook de achtergrond voor deze naam.

Kinderland bij Ikea

De medewerkster achter de balie had dit vast al vele keren gedaan, maar voor mij was het allemaal nieuw. Ik zag dat andere ouders hun schoenen uit een bak haalden dus deed daar netjes de schoenen en jas in van onze dochter. Daarna moest ik een formulier invullen met naam, handtekening en telefoonnummer.

Had ze mijn hand nodig voor een stempel die dochterlief ook kreeg. Daarna dacht ik dat ze nog een stempel pakte, maar dit bleek een pieper te zijn die ze even snel instelde.

Daarna kreeg dochterlief ook nog een sticker op met haar naam en toen mocht ze naar binnen door de poortjes. Terwijl mij nog een keer op het hart werd gedrukt dat het slechts voor een uurtje was.

In eerste instantie dacht ik: “wat een gedoe”. Maar terwijl ik met de roltrap naar boven ging vond ik het toch wel logisch.

De stempels zodat het kind alleen aan dezelfde ouder meegegeven kan worden, de sticker zodat alle medewerkers weten hoe ze heet en de pieper zodat als er wat is ze kunnen piepen. Dat zou ik niet nodig hebben, dacht ik.

Ikea Smaland met ballenbak

Peuter vond het fantastisch en dook het klimtoestel in. Ze ging van het één naar het ander en had geen oog meer voor mij. Met een gerust hart ging ik dus de winkel in, alleen. Eerst even naar Kinderland, en daarna een rondje over alle afdelingen.

Zonder dat ik kinderen hoef mee te slepen, te zeggen dat ze nergens aan mogen zitten, niet rennen en dergelijke. Manlief stuurde ik een app-je met de foto en hij waagde het om te zeggen ‘hoe lang zal dat goed gaan’. Ik was echter optimistisch, op de peuterspeelzaal gaat het ook goed dus waarom hier niet?

Net toen ik hem dat wilde terugapp-en, ik liep ondertussen het magazijn in en had mijn ronde gemaakt. Hoorde ik iets zoomen. Eerst had ik zoiets van wat is dat, en toen bedacht ik me dat dat de beeper was in mijn jaszak die aan het trillen was.

En ja hoor. Geen idee hoe zoiets werkt dus ik heb hem maar uitgeschakeld en zo snel mogelijk door het magazijn teruggelopen naar Kinderland. Ondertussen bedenkend wat er wel niet aan de hand kon zijn.

Waar ik dus een vrolijke dochter aantrof in het midden van het ballenbad, die dus echt geen zin had om naar de medewerkster te luisteren en naar me toe te komen. Verder was er niets aan de hand, althans voor zover ik kon zien.

Ik had natuurlijk wel gevraagd wat er was, maar kreeg daar geen antwoord op. Ze leken allemaal te druk bezig met iets. Die eerste keer Smaland heeft dus niet lang geduurd, hooguit 20 minuten maar de volgende dag vroeg ze al of we weer naar de Ikea gingen… En dat was niet vanwege de worstjes of het ijsje dat ze zelf mocht maken ;-)

Spelen jullie kinderen ook zo graag in Smaland?

Linda van Aken
 1. Birgit says:

  Smalland vinden ze bij ons ook geweldig, alleen vaak zit die al vol als wij gaan. Wij krijgen ook geen pieper mee, ze bellen ons mobiel als de kinderen opgehaald dienen te worden. Echt handig is het niet, want in het magazijn bijvoorbeeld heb ik heel slecht bereik.

 2. marjon says:

  Ik wist niet eens dat er een bepaalde lengte moest zijn. Kinderen nog nooit gespeeld in Smaland van Ikea. Kleine man nog te klein en dochterlief vindt het ook gezellig om mee de winkel door te gaan.
  Wie weet in de toekomst….

 3. Marian Zw. says:

  O ja dat vinden ze geweldig! Een pieper krijgen wij niet mee in Eindhoven, wel bellen ze als je over het uur heen gaat. Geen groter plezier dan spelen in Smalnad. En geen groter verdriet als Smaland vol is en de wachttijd 30 minuten is……dan gaat deze mama daar niet op staan wachten.

Comments are closed.