Skip to Content

LEGiO-museum Groningen review met kinderen

LEGiO-museum Groningen review met kinderen

Ben je groot fan van Lego? En breng je ieder jaar een bezoekje aan legoworld tijdens de herfstvakantie in de Jaarbeurs Utrecht en zou je dat het liefste het hele jaar door willen, of zou je graag naar Legoland willen, maar vind je dat nog net te ver / duur, heb je de documentaire ‘The Toys that made us’ op Netflix gezien en geintrigeerd geraakt door de aflevering over Lego?

Of gewoon op zoek naar een leuk uitstapje (ook bij slecht weer) in het noorden van het land, dan is een bezoek aan het LEGiO-museum in Grootegast (Groningen) een absolute aanrader! In januari hoorde ik voor het eerst over dit museum tijdens een netwerkbijeenkomst in Groningen waardoor het op mijn ‘wishlist’ kwam te staan.

Tijdens ons weekend in Landal Esonstad verbleven we in de omgeving dus gingen we hier op zaterdagmiddag heen, het is ongeveer 30 km rijden, dus prima te doen. Als je aan komt rijden vraag je je af of je wel goed zit op dit industriegebied (ook even doorrijden als Google Maps zegt dat je er bent) maar je ziet vanzelf waar je moet zijn door het enorme zeil of de grote figuur die hier in de tuin staat. Het heet misschien een museum, maar eigenlijk is het veel meer. Het is geen enorm groot museum en juist daarom perfect dus voor een (mid)dagje weg!

LEGiO-museum in Groningen

De locatie voor dit museum, niet erg centraal in het land, is niet zomaar gekozen. Wist je dat er vroeger (tussen 1963 en 1998) ook in Nederland een fabriek stond van Lego? Deze fabriek stond in het noorden van het land, aan de toepasselijke straat ‘legolaan’ in Grootegast, Groningen.

Hier hebben natuurlijk ook heel veel mensen gewerkt die graag hun liefde voor Lego en dit speelgoed willen overdragen aan anderen. Sinds twee jaar is er daarom het LEGiO-museum (Lego mocht niet) in een gedeelte van dit pand. Bijzonder is dat het hele museum draait op vrijwilligers en dat merk je terug in de betrokkenheid van de aanwezige medewerkers.

Ondanks de locatie ontvangen ze ieder jaar heel veel bezoekers vanuit het hele land. Zowel mensen die er een dagtrip van maken, als mensen die in één van de noordelijke provincies verblijven tijdens hun vakantie / weekendje weg.

Ik sprak met iemand van het bestuur die hier vroeger ook gewerkt heeft en vond het zo bijzonder om hem zo enthousiast te horen praten. Dat werkt enorm aanstekelijk en terecht! Want wie heeft er vroeger niet zelf mee gespeeld of heeft het nu in huis voor eigen kinderen?

Kijken

In een deel van het pand vind je diverse vitrines die een overzicht bieden over de geschiedenis van Lego en de verschillende sets en series die er zijn ontwikkeld. Van het houten speelgoed waar de Deen Ole Kirk Kristiansen mee is begonnen. Later bedacht hij de houten bouwsteentjes die niet veel later van plastic werden gemaakt.

In de loop der tijd zijn er heel veel series de revue gepasseerd. Je kan zo ook goed zien hoe de ontwikkeling is gegaan, van losse blokjes waar ook de figuren mee gemaakt moesten worden tot de grovere figuren tot de fijne karakters vol details die we nu kennen.

Nieuwsgierig naar het verhaal hier achter; in de bioscoop staan er relaxte stoelen waar je kan kijken naar een Nederlandstalige documentaire dat het verhaal vertelt over dit speelgoed.

Naast de vitrinekasten zijn er in displays ook meerdere werelden en collecties gebouwd. Wie kent bijvoorbeeld niet de legendarische Fabuland-serie nog uit zijn / haar eigen jeugd? Ze hebben hier een enorme display met heel veel sets uit deze serie wat natuurlijk nostalgische gevoelens oproept en je op zoek kan gaan naar de sets die je zelf had (of misschien nog hebt).

Dochterlief heeft lang staan kijken bij de Bellevue-serie, eigenlijk een soort voorloper van Lego Friends speciaal voor meisjes. Zoonlief daarentegen ging, hoe kan het ook anders, voor de treinen. Heel bijzonder is dat deze sets ook nog steeds werken. Je kan op de knop drukken om de treinen te laten werken.

Tot slot is er zelfs een verzameling van kleding die is ontwikkeld in samenwerking met Lego of een tafel met diverse merchandise van bijvoorbeeld Legoworld.

Heb je zelf nog een collectie Lego en weet je niet wat je er mee moet of wordt er niet meer mee gespeeld; het museum is heel erg blij met schenkingen!

Bouwen

In een aparte ruimte is er een soort miniworld met bekende gebouwen nagebouwd. Zo vind je hier een Friese boerderij, het station van Groningen, de Martinitoren, de Brandaris (vuurtoren op Terschelling) of de schuur van Kameleondorp Terherne.

Dit is een vorm van sponsoring waarbij ze betaald worden om een bepaald gebouw of monument na te bouwen, van vrachtwagens van een vervoersbedrijf tot het kameleondorp ter promotie van de film die er is gemaakt.

In een hoek van het museum vind je het atelier. Hier wordt iedere donderdagavond door een vrijwillige bouwclub gebouwd. Je mag hier niet naar binnen maar kan door het raam wel zien waar er aan gewerkt wordt.

Natuurlijk kan je niet alleen kijken naar de bouwwerken die er zijn gemaakt, je kan ook zelf aan de slag! Een hoek van de hal is ingericht met veel verschillende bouwtafels.

Sommige in thema, bijvoorbeeld met grondplaten, een ander met vervoersmiddelen maar ook bijvoorbeeld een schooltje met letters en cijferblokjes of een tafeltje met Lego primo (voor baby’s) wat niet meer te koop is in de winkel. Er zijn ook lagere tafels voor Lego duplo. En niet alleen de kinderen, ook de volwassenen vind je hier druk aan het bouwen ;-)

Spelen

Tot slot is er een ballenbad waar kinderen heerlijk kunnen spelen, een bad met grote blokken om mee te bouwen en staan er drie PlayStations. Want Lego gaat met de tijd mee en is tegenwoordig ook vertegenwoordigd in de gaming-industrie.

Ze hebben meerdere spellen ontwikkeld, waarvan je er een aantal hier kan spelen. Alleen of met zijn tweeën. En ook dat scoort niet alleen bij de kinderen maar ook de volwassenen!

Deze combinatie zorgt voor een perfect evenwicht tussen kijken, bouwen en ook spelen. Want Lego is en blijft natuurlijk geweldig speelgoed waar mee gespeeld moet worden!

Als je in de omgeving woont is dit ook de perfecte locatie voor een verjaardagsfeestje. Toen wij er waren werden er twee feestjes gevierd met een compleet arrangement zelfs met uitnodigingen, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen!

Overige faciliteiten

Van al dat spelen krijg je natuurlijk trek! Vooraan is er een gedeelte met tafels waar je als ouder kan zitten terwijl de kinderen zich vermaken aan één van de bouwtafels, hier liggen ook magazines om te lezen. Er is ook een horecagelegenheid waar je terecht kan voor een hapje, drankje of snack.

Zelfs complete familiemenu’s worden hier tegen zeer scherpe prijzen aangeboden. Leuk is dat zelfs in de vitrines het Lego terugkomt, van prijsbordjes tot pizzapunten van Lego ;-) Het zijn de kleine dingen die het hem doen! Zelfs als je in de toiletten komt is hier te merken dat je Lego hier centraal staat met bijvoorbeeld vrolijk omlijste spiegels!

Natuurlijk kan je hier ook de nodige Lego kopen om thuis mee aan de slag te gaan. Van kleine sets tot en met de grootste set die er te krijgen is; de Millenium Falcon met meer dan 7500 onderdelen.

Toekomstplannen

Voor de toekomst zijn er grootse plannen gemaakt, zo gaan ze later dit jaar het pand delen samen met een drukkerijmuseum en een verzetsmuseum.

Daarnaast komt er een kartbaan te liggen en wordt de horeca centraal georganiseerd in de vorm van een American Dining restaurant. Grootse plannen waar de vrijwilligers die ik sprak erg enthousiast over zijn. Ideaal dus voor een compleet dagje uit, voor zowel jong als oud!

Linda van Aken