Skip to Content

Gehoortest baby; van consultatiebureau tot zelf doen of lukt niet goed?

Gehoortest baby; van consultatiebureau tot zelf doen of lukt niet goed?

Wist je dat het gehoor van je baby al dusdanig ontwikkeld is dat hij je stem al hoort vanaf 21 weken zwanger bent? Naast al het gerommel van je darmen en je hartslag, hoort hij of zij duidelijk je stem.

Het is zelfs zo’n vertrouwd geluid geworden dat je baby je stem direct na de geboorte al herkent. Bij de mevrouw met die stem, daar moet hij zijn. En praat je partner regelmatig tegen je buik?

Dan herkent je baby ook zijn stem. Vlak na de geboorte wordt het gehoor van je baby ook getest.

Wat is de gehoortest?

Tijdens de gehoortest krijgt je baby in één oor een dopje. Het is een klein dopje van zacht materiaal, dus je baby merkt daar bijna niets van. Het lijkt een soort mp3-oortje, wie had gedacht dat je baby al zo jong zo cool zou zijn?

Alleen komt er nog geen hippe muziek uit maar een zacht, ratelend geluid. Als het oor gezond is, zendt het oor een geluidje terug. Dit geluid is voor mensen uiteraard niet te horen, maar het apparaat wat aan het oortje vast zit, kan dit meten door een speciaal microfoontje.

Elk oor wordt apart getest. De uitslag krijg je direct, je hoeft dus niet te wachten tot je weet waar je aan toe bent. Dat scheelt weer een slapeloze nacht als het goed is…

Neonatale gehoorscreening consultatiebureau bij pasgeboren

Vaak wordt de gehoortest afgenomen samen met de hielprik. Dit wordt gedaan door iemand van de GGD of door je verloskundige.

De hielprik moet in de eerste week na de geboorte plaatsvinden, de gehoortest kan afgenomen worden tot je baby zes weken oud is.

Het kan dus zo zijn dat de hielprik thuis gedaan wordt, maar dat je na 4 of 5 weken naar het consultatiebureau moet voor de gehoortest, of gehoorscreening, zoals het officieel heet.

Betrouwbaarheid gehoortest

De gehoortest test het gehoor tot en met het binnenoor. De meeste gehoorproblemen worden daardoor opgespoord. Het kan echter ook zo zijn dat er een blokkade zit tussen het binnenoor en de hersenen, wat zorgt voor gehoorproblemen.

Deze gehoorproblemen worden niet opgespoord via de gehoortest. Als je baby in het ziekenhuis heeft gelegen of een andere aandoening heeft waarbij de kans op dit soort gehoorproblemen groter is, krijgt je baby een andere soort gehoortest.

Dit is een uitgebreidere test, die test het gehoor tot en met de hersenstam.

De gehoortest is betrouwbaar, maar sluit niet alles uit. Ook kunnen gehoorproblemen tijdelijk zijn of pas na een paar weken ontstaan. Daarom is het belangrijk om zelf ook goed op te letten of je baby goed hoort.

Gehoortest mislukt

Het gebeurt regelmatig dat een gehoortest mislukt. De baby is zo onrustig dat het niet te meten valt, de baby is verkouden…

Allemaal redenen waarom de gehoortest niet succesvol afgenomen kan worden. Een week later zal de gehoortest dan nog een keer afgenomen worden.

Wat als één oor niet goed functioneert?

Als één of beide oren ‘onvoldoende’ scoren op de gehoortest, wordt de gehoortest een paar dagen later nog een keer gedaan. Het kan namelijk zijn dat je baby te onrustig is, of bijvoorbeeld verkouden, waardoor de test ‘onvoldoende’ aangeeft.

Geeft de tweede en derde test ook ‘onvoldoende’ aan? Dan wordt je baby doorverwezen naar een Audiologisch Centrum. Er zijn daar uitgebreidere tests mogelijk, en met die test zal het gehoor van je baby verder onderzocht worden.

Ook als je doorverwezen wordt naar een Audiologisch centrum, betekent dat nog niet dat je kindje (aan één kant) doof is. Gehoorproblemen kunnen van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld als er vocht achter het trommelvlies zit door een (langdurige) verkoudheid.

Als het definitief is dat één of beide oren niet goed functioneren, word je door het Audiologisch centrum doorgestuurd naar een academisch ziekenhuis.

Een academisch ziekenhuis is een groter ziekenhuis dan bijvoorbeeld een streekziekenhuis, in een academisch ziekenhuis zijn gespecialiseerde kinderartsen aanwezig.

In het Audiologisch centrum vertellen ze je welke gehoorproblemen de baby heeft, hoe erg die zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. In het academisch ziekenhuis worden de behandelopties verder doorgesproken en wordt er onderzocht wat de oorzaak is van het gehoorprobleem.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn, twee voorbeelden zijn zuurstofgebrek tijdens de bevalling of een verkeerde aanleg van het gehoor.

Wat als beide oren niet goed functioneren?

Als beide oren niet, of niet goed, functioneren, krijg je niet alleen te maken met een gehoorspecialist, maar ook met logopedie. Een kindje wat niet goed kan horen, kan namelijk ook niet goed leren praten.

Een baby hoort de hele dag woorden om zich heen en na verloop van tijd gaat hij de woorden proberen na te doen, hij gaat brabbelen.

Hoe ouder hij wordt en hoe meer hij oefent, hoe beter het praten lukt en hoe minder fouten er gemaakt worden. Een kindje met gehoorproblemen kan een taalachterstand krijgen of andere problemen ontwikkelen rondom taal.

Het is daarom belangrijk dat je kindje ook op het gebied van taal wordt begeleid en taal op een andere manier aangeboden of extra oefeningen krijgt.

Zelf gehoor baby en kind testen

Het is belangrijk om zelf te letten op het gehoor van je baby. Daarom is het goed om te weten wat normaal is en wat niet, maar onthoud wel dat de ene baby gewoon wat sneller is dan de andere.

Een gemiddelde ontwikkeling van het gehoor is:

  • 4 maanden: je baby hoort verschil tussen blijde en boze stemmen en reageert daarop.
  • 5 maanden: je baby gaat geluiden na doen. Als jij ‘ma-ma’ zegt, zegt je baby iets als ‘a-a’ of ‘mmm’.
  • 6 maanden: je baby is zich bewust van zijn eigen geluid, hij gaat dus schreeuwen als hij het er niet mee eens is of ‘kraaien van plezier’ als hij het naar zijn zin heeft.
  • 7-8 maanden: je baby gaat steeds meer zijn best doen om woordjes na te zeggen en kijkt op als je zijn naam zegt.
  • 9 maanden: je baby begrijpt je steeds beter. Hij stopt als je ‘nee’ zegt en wijst zijn buik aan als je zegt: ‘Waar is je buik?’.
  • Vanaf 10 maanden: ergens tussen de 10 en 18 maanden gaat je baby zijn eerste woordje zeggen. De ene baby begint met praten en gaat daarna lopen, de ander praat veel later maar loopt weer eerder. Maak je dus niet ongerust als je baby van 11 maanden nog geen ‘ik wil ijs!’ door de kamer roept…
  • 2 jaar: je baby praat in zinnen van 2 woordjes.
  • 3 jaar: je baby praat in zinnen van 3-5 woordjes.
  • 4 jaar: je baby begint ingewikkeldere zinnen te maken en de grammatica begint steeds meer te kloppen.
Martine Pieters-de Wit