Skip to Content

Controles consultatiebureau; vanaf wanneer en zijn deze verplicht?

Controles consultatiebureau; vanaf wanneer en zijn deze verplicht?

Inmiddels weet ik de verloskundige goed te vinden en loop ik elke keer met een gerust hart naar binnen voor een echo of afspraak. ‘Ja, straks ga je naar het consultatiebureau!’, zei pas iemand tegen me.

Phoe, alleen het woord al. Zit ik daar straks met baby op schoot. Zal ik wel een goede moeder zijn? Ook volgens hen? Tijd om me vast te verdiepen in het consultatiebureau. Wat doen ze eigenlijk precies?

Voorafgaand aan  het consultatiebureau

Tijdens je zwangerschap sta je onder controle bij de verloskundige en gynaecoloog. Zij controleren jou en de baby. Gaat de groei goed? Is de ligging goed? En is je eigen bloeddruk nog oké?

Misschien hoop je wel dat je thuis kunt bevallen, of dat je in ieder geval snel naar huis mag na een ziekenhuisbevalling. Thuis wordt je opgewacht door (hopelijk) een schat van een kraamverzorgster die jouw herstel en de baby goed in de gaten houdt.

Stiekem verheug ik me nu al op fruitontbijtjes en een kraamverzorgster die het bezoek na een uurtje de kamer weer uit bonjourt…

Maar ooit, op een dag, gaat zij ook het huis uit. Al kun je je dat niet voorstellen nadat ze 8 dagen zo’n bijzondere tijd met je gezin heeft doorgemaakt.

Tsja, en dan? Dan is het de beurt aan het consultatiebureau.

Wat is het consultatiebureau?

Het consultatiebureau is een organisatie die je kindje de eerste vier jaar van zijn of haar leven in de gaten houdt. Om de zoveel tijd ga je langs en er wordt dan gekeken naar de algemene ontwikkeling van je kindje.

Ook kan je er terecht met vragen die je hebt rondom voeding, doorslapen, leren lopen, leren praten, etc. De meeste ouders vinden een bezoek aan het consultatiebureau best spannend, het voelt toch een beetje als een test. Doe je het goed? Doet je kindje het goed?

Er circuleren dan ook veel verhalen over consultatiebureaus, of consternatiebureaus.

De één vindt het afschuwelijk want het consultatiebureau denkt anders over de opvoeding dan de ouders, de ander vindt het een oase om een vragen te kunnen stellen aan een professional. Ik ben benieuwd hoe ik het ga ervaren…

Eerste bezoek aan consultatiebureau

Je hoeft je baby niet aan te melden bij een consultatiebureau. Zodra je baby op het gemeentehuis is aangegeven, gaat er een bericht naar het consultatiebureau.

Per regio is er een consultatiebureau, je hebt in principe geen keuze of op basis van persoonlijke levensstijl kiezen voor een antroposifisch consultatiebureau.

Mocht je echt onoverkomenlijke bezwaren hebben tegen een jeugdarts / consultatiebureau kan je vragen om overgeplaatst te worden. Als je problemen hebt met het consultatiebureau, kun je hierover praten met je huisarts.

In het ergste geval kan hij of zij bepaalde controles overnemen, met uitzondering van de vaccinaties.

In de eerste week na de geboorte krijgt je baby een hielprik bij je thuis en in de eerste zes weken een gehoortest op het consultatiebureau. De kans is groot dat dit gedaan wordt door iemand van het consultatiebureau, het kan echter ook een verloskundige zijn.

Voordat je baby drie weken oud is, komt er iemand van het consultatiebureau thuis langs. Dit keer niet met een enge prik, maar voor een gesprek. Je krijgt dan uitleg over het consultatiebureau uit jouw regio, wanneer er controles zijn en wat er dan gecontroleerd wordt. Dit kan namelijk per gemeente verschillen.

Je krijgt bij dit bezoek ook een boekje waarin je de groei van je baby kunt bijhouden. Deze moet je goed bewaren, want ze vragen er bij elk bezoek naar.

 Tijdens het gesprek gaat het vooral over je zwangerschap, je bevalling en komen beide families ter sprake en je eigen opvoeding. Een problematische zwangerschap of een bepaalde ziekte binnen de familie kan effect hebben op de ontwikkeling van je baby, en daarom vragen ze ernaar.

De eerste controle op het consultatiebureau, is wanneer je baby vier weken oud is. De consultatiebureauarts kijkt naar de gezondheid van je baby en naar zijn of haar ontwikkeling.

Natuurlijk ga je samen met je baby naar het consultatiebureau, maar misschien vind je het ook fijn om je partner of moeder/vriendin/zus mee te nemen.

Twee horen meer dan één. Je moet natuurlijk niet met je hele vriendinnenclub gaan, maar het is geen bezwaar om een extra persoon mee te nemen.

Wat moet je meenemen naar consultatiebureau?

Uiteraard je baby ;), daar gaat het allemaal om. Daarnaast moet je het groeiboekje wat je in het begin hebt gekregen steeds meenemen.

Hierin wordt de groei en ontwikkeling bijgehouden en daarom is het belangrijk om die niet kwijt te raken. Je hebt in het begin ook een vaccinatiekaart gekregen, die moet je ook steeds meenemen. Plak hem bijvoorbeeld in het groeiboekje.

Het is ook handig om een leeg briefje in het groeiboekje te doen. Als je dan een vraag te binnen schiet, schrijf je die op het briefje. Als je dan op het consultatiebureau bent, heb je je vragen bij de hand. Zo voorkom je dat je thuis komt en denkt: o ja, dát had ik willen vragen…

Een extra schone luier (of twee, of vijf…) is nooit een overbodige luxe, maar is zeker slim om mee te nemen naar het consultatiebureau.

Je baby/peuter wordt volledig uitgekleed en dan is een schone luier daarna wel fijn. Neem ook een omslagdoek of badjasje mee zodat je kindje het niet koud krijgt als het bloot moet wachten.

Checklist:

  • Groeiboekje
  • Vaccinatiekaart
  • Briefje met vragen (eventueel)
  • Schone luier(s)
  • Omslagdoek/badjasje

Als je kind een prikje krijgt kan je je kind vlak voordat je vertrekt een flesje geven of een speen meenemen.

Wat zijn de taken van het consultatiebureau?

Het consultatiebureau houdt de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kindje in de gaten. Het zijn preventieve onderzoeken. Dat betekent dat de onderzoeken erop gericht zijn om ziekten of afwijkingen en dergelijke te voorkomen of in een vroeg stadium te ontdekken zodat er snel gestart kan worden met een eventuele behandeling.

Als je kindje dan een probleem heeft, kan er snel gehandeld worden zodat hij of zij er zo min mogelijk last van heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook gaan om lengte kind berekenen.

Daarnaast kan je er terecht met al je vragen over opvoeding, voeding, nachtrust, en dergelijke. Vaak kun je hier ook tussen de afspraken door voor bellen tijdens belspreekuren. Sommige consultatiebureaus beantwoorden ook vragen via Facebook en/of Whatsapp.

Ten slotte worden de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 0-4 jaar gegeven op het consultatiebureau.

Samenwerking met gemeente

Het consultatiebureau en de gemeente hebben contact met elkaar. De gemeente geeft de geboorte van je baby door aan het consultatiebureau, en het consultatiebureau geeft de vaccinaties die de Rijksoverheid heeft ingesteld.

Welke afspraken consultatiebureau bij welke leeftijd?

Bij de volgende leeftijden moet je naar het consultatiebureau:

  • 10-14 dagen: Kennismaking en eerste gezondheidscheck (thuis).
  • 4 weken: Gezondheidscheck.
  • 2 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties.
  • 3 maanden: Gezondheidscheck en 1 vaccinatie.
  • 4 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties.
  • 6 maanden: Gezondheidscheck.
  • 7,5 maand: Gezondheidscheck.
  • 9 maanden: Gezondheidscheck.
  • 11 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties.
  • 14 maanden: Gezondheidscheck en 2 vaccinaties.
  • 18 maanden: Gezondheidscheck.
  • 2 jaar: Gezondheidscheck.
  • 3 jaar: Gezondheidscheck en ogentest.
  • 3 jaar en 10 maanden: Gezondheidscheck, ogentest en 1 vaccinatie. Dit is het laatste gesprek.

4 jaar en naar consultatiebureau

Het consultatiebureau houdt de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kindje in de gaten tot 3 jaar en 10 maanden. Rond die leeftijd heb je de laatste controle. Daarna gaat je kindje bijna naar school (ja, naar school!

De tijd vliegt…), en wordt hij of zij in de gaten gehouden door de schoolarts. Dit is een arts die verbonden is aan de basisschool, de controles vinden dan ook meestal op school plaats of bij de GGD. Voor deze controles moet je als ouders eerst toestemming geven.

De controles vinden plaats in groep 2, groep 7 en in de 2de van de middelbare school. Een stuk minder dus dan de controles van het consultatiebureau.

Je kunt tussendoor meestal geen vragen stellen aan de schoolarts, dit kan bij het consultatiebureau wel. Is je kindje vier jaar of ouder en heb je een vraag, dan kan je terecht bij de huisarts.

Is het consultatiebureau verplicht?

De controles bij het consultatiebureau en de vaccinaties zijn niet verplicht. De mensen die op het consultatiebureau werken, hebben veel kennis over en ervaring met kleine kinderen, dus zij kunnen problemen vroegtijdig opsporen.

Krijg je een advies van het consultatiebureau, maar ben je het er niet mee eens? Dan staat het je vrij om het advies naast je neer te leggen, jij als ouder of voogd neemt de uiteindelijke beslissing.

Het is JOUW kind en je hebt ook nog zoiets als moederinstinct.

Het staat je dus vrij om te beslissen óf je naar het consultatiebureau gaat, en als je gaat, staat het je vrij om de adviezen op te volgen.

Martine Pieters-de Wit