Skip to Content

Dit is waarom het belangrijk is om het gehoor van je kind in de gaten te houden

Dit is waarom het belangrijk is om het gehoor van je kind in de gaten te houden

Vanaf de geboorte van een kind begint de taalontwikkeling. Daarom is het beter dat gehoorverlies zo snel mogelijk wordt vastgesteld en behandeld kan worden. Zo kan een gehoortest helpen. Lees in deze blog meer over waarom dit voor een kind zo belangrijk is.

Meer informatie over de gevolgen van gehoorverlies bij kinderen

Kinderen kunnen hun eigen taal optimaal ontwikkelen als ze zichzelf duidelijk kunnen horen. De taalontwikkeling verloopt trager bij een kind met gehoorproblemen.

Kinderen die last hebben van gehoorverlies, krijgen later in hun leven te maken met verschillende uitdagingen. Het zal hun leven negatief beïnvloeden waardoor ze moeite kunnen hebben hun weg te vinden op school of in de sportschool.

Waarom een gehoortest een uitkomst kan bieden

Gehoorschade vindt plaats in de oren, maar het heeft ook invloed op de hersenen. In het auditieve centrum van de hersenen wordt geluid begrijpelijk gemaakt. Hierbij moeten de hersenstructuren gestimuleerd worden zodat de oren zich kunnen ontwikkelen.

De oren sturen het opgevangen geluid op naar de hersenen waar het wordt verwerkt. Als je vermoedt dat je kind gehoorschade heeft, dan kan een gehoortest een uitkomst bieden. Bij een snelle behandeling kan verdere schade namelijk voorkomen worden.

Waarom is geluid zo belangrijk?

Het leerproces van een taal begint bij de blootstelling aan klanten. Kinderen pikken snel woorden op uit hun omgeving. Een goed gehoor is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling, ook voor de luistervaardigheid is het belangrijk.

De luistervaardigheid is weer bepalend voor de ontwikkeling van het schrijf- en leervermogen en de socialisatie van kinderen. Lees hier voor meer informatie.

Communiceer duidelijk tegen een kind met gehoorschade

Kinderen die gehoorproblemen hebben, moeten dicht bij de spreker staan omdat ze anders niet kunnen horen wat er gezegd wordt. Je kunt je kind helpen en steunen om hen beter te begrijpen. Daarnaast kun je basisregels opstellen. Wanneer we communiceren gebruiken we meer dan gesproken taal.

We zetten gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en onze handen in om de boodschap over te brengen. Een kind moet zich heel erg inspannen als het andere mensen bij wil houden. Communiceer duidelijk met je kind en stel basisregels op om beter te kunnen communiceren.

Tips voor de communicatie met een kind met problemen

Zorg ervoor dat je gezicht zichtbaar is. Als je gezicht goed te zien is door bijvoorbeeld verlichting, dan kan je kind liplezen en gelaatsuitdrukkingen begrijpen.

Leun niet met je gezicht op je hand en verstop je gezicht nergens achter als je tegen je kind praat. Verder is het belangrijk om duidelijk te spreken.

Praat in een normaal tempo en schreeuw niet. Je kunt de zin het beste nog een keer herhalen als je kind niet begrijpt wat je zegt. Zorg ervoor dat je verstaanbaar bent en dichtbij je kind staat.

Schreeuwen is niet nodig, hier zal je kind alleen maar van schrikken en bang voor je worden. Wees begripvol en formuleer de zin anders in plaats van dat je hem herhaalt als je kind je nog niet verstaat.

Hiermee zal de communicatie tussen jou en je kind een stuk soepeler worden.

Redactie Mamaliefde