Skip to Content

Gehoorapparaat vergoeding kind; zitten hoortoestellen in de zorgverzekering?

Gehoorapparaat vergoeding kind; zitten hoortoestellen in de zorgverzekering?

Wanneer je een hoortoestel moet aanschaffen, merk je dat er best veel bij komt kijken. Welke opties zijn ideaal voor jouw oren? Of is een bepaald merk nodig als je op zoek bent naar kwaliteit?

Daarnaast heb je waarschijnlijk ook vragen over de vergoeding. In deze blog lees je 5 handige tips zodat ook jouw gehoorapparaat vergoed kan worden.

Zorg voor een resultaat van de hoortest

Wanneer je denkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt, is het doen van een hoortest de meest logische stap. Bij de meeste audiciens zijn hoortesten gratis, maar let op dat je niet wordt opgelicht.

Alleen bij een gehoorverlies van 35 dB of meer kom je in aanmerking voor een eventuele vergoeding. Wees je er dus van bewust dat je bij een gehoorverlies van minder dan 35dB geen hoortoestel nodig hebt.

Vergoeding via werkgever of overheid

Als werknemer met een hoorstoornis kun je een gedeelte van de kosten van jouw gehoorapparaat vergoed krijgen.

Wanneer jij bijvoorbeeld een hoortoestel nodig hebt omdat je anders jouw werkzaamheden niet kunt doen, moet jouw werkgever de helft van de door de werknemer te betalen eigen bijdrage vergoeden.

Ook kunnen sommige slechthorenden in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld als je een hoortoestel nodig hebt om vrijwilligerswerk te doen of om politiek actief te zijn.

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, hoef je enkel een factuur van de hoorspecialist aan te leveren.

Daarnaast heb je een vergoedingsbewijs van jouw zorgverzekeraar nodig. Zorg er ook voor dat je dit vooraf met jouw werkgever bespreekt om zo eventuele geschillen te voorkomen.

Verschillende zorgverzekeraars

Jouw zorgverzekeraar betaalt over het algemeen 75% van de kosten vanuit de basisverzekering. De overgebleven 25% komt dan voor rekening van de eigen bijdrage.

Deze bijdrage kan alsnog worden vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Voor kinderen tot 18 jaar geldt deze eigen bijdrage niet.

Heb je jouw eigen risico nog niet gebruikt? Dan kan jouw zorgverzekeraar het bedrag van de vergoeding inhouden. Bij elke zorgverzekeraar gelden er andere afspraken bij de aanvullende polis. Check dus eerst jouw polis om te kijken of je alsnog het volledige bedrag vergoed krijgt.

Jouw polis aanpassen

Wordt jouw gehoorapparaat niet helemaal niet vergoed of dekt jouw aanvullende verzekering niet alle kosten? Dan kun je meestal gemakkelijk de polis aanpassen.

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om jouw polis te wijzigen naar de ideale situatie. Op deze manier kun je alsnog een vergoeding hoortoestel krijgen.

Keuze gehoorapparaat

Wist je dat niet elk hoortoestel vergoed wordt? De kosten hoortoestellen kunnen namelijk erg uiteen lopen. En zomaar een hoortoestel kopen zonder rekening te houden met jouw gehoorverlies, heeft geen zin.

Er moet worden gekeken naar jouw specifieke luisteromstandigheden. Een hoortoestel laten aanmeten is maatwerk. Daarom is het belangrijk om de volgende punten mee te nemen.

Hoe vaak ben je onder de mensen? Heb je last van ruis of hoor je bepaalde toonhoogten niet meer? Afhankelijk van deze factoren kan een juist gehoorapparaat worden gekozen.

Gelukkig kun je voor de specificaties van elk gehoorapparaat bij jouw audicien terecht. De audicien kan ook goed inschatten welk hoortoestel bij jouw levensstijl past.

Floortje