Skip to Content

Gehoor kind beschermen; gehoorschade bij je baby voorkomen

Gehoor kind beschermen; gehoorschade bij je baby voorkomen

Je kinderen zijn het dierbaarste wat je hebt. Het liefste zou je ze tegen van alles en nog meer willen beschermen.  

We geven onze kinderen vitamines in de hoop dat ze gezond blijven, kleden ze warm aan als het koud is, hebben een traphekje om te voorkomen dat ze zonder toezicht de trap opklimmen en er vanaf kunnen vallen maar hoe bescherm je het gehoor van je kind? Voor zover dat mogelijk is, overal tegen beschermen lijkt me ook niet fijn. Want opgroeien in een plastic bubbel lijkt me ook niet fijn voor een kind.

1 op de 8 kinderen heeft gehoorschade

Je gehoor is een van de vijf zintuigen en dus erg belangrijk. Sterker nog het is een van de eerste dingen die ze controleren bij het consultatiebureau. De eerste keer vond ik dat best spannend; ik vroeg me af hoe ze dat dachten te kunnen meten bij zo’n jonge baby.

Gelukkig is er een handig apparaatje voor ontwikkeld die zonder moeite meet of er bepaalde signalen weerkaatst kunnen worden. Bij beide kinderen merk ik dat ze reageren op geluiden in de omgeving en er dus niets mis is met hun gehoor. En dat wil ik graag zo houden.

Gelukkig ben ik niet de enige, er wordt wereldwijd een hoop onderzoek naar gedaan. Zoals het Duitse onderzoek van de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung dat heeft aangetoond dat 1 op de 8 kinderen gehoorschade heeft. Daar schrok ik stiekem best wel van. Tijd dus om er toch wat meer bij stil te staan wat de gevolgen voor onze kinderen zijn.

Tips om gehoorschade te voorkomen

Beperk het volume

Harde geluiden beschadigen het gehoor van kinderen eerder dan bij volwassenen. Hou daarom goed het volume van de televisie, mp3-spelers, de computer of iPad in de gaten. Demp het volume liefst tot een aangenaam volume.

Controleer speelgoed

Niet iedereen heeft het in huis, een decibelmeter. Maar je kan ook een decibelmeter als app installeren, bijvoorbeeld Decibel 10th. Je ziet daarmee snel of iets te hard geluid maakt. Controleer het geluid van verdacht luid speelgoed met een decibelmeter om te zien hoe hard het speelgoed nu eigenlijk kan.

Mocht het zo zijn dat speelgoed veel té hard geluid maakt, dan is het beter om dit speelgoed de deur te wijzen. Je kindje kan natuurlijk gehecht zijn aan het speelgoed. Dan kan je bijvoorbeeld de batterijen eruit te halen zodat hij of zij zonder vervelende gevolgen ermee kan blijven spelen.

Goede hygiëne

Oorontstekingen liggen bij kinderen snel op de loer aangezien ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder zijn voor infecties. Ga liever niet in de weer met wattenstaafjes, want dit kan namelijk het trommelvlies snel beschadigen.

Viezigheid komt er vanzelf vaak uit. En de buitenkant van het oor was je gewoon lekker met warm water en een washandje om het goed schoon te houden.

Oefenen en testen

Je kan het gehoor van je kleintje altijd testen. Sommigen zullen helaas altijd Oost-indisch doof blijken te zijn. Blijf in ieder geval alert op hun gehoor. Door erover te praten, weten ze beter hoe het werkt en kunnen ze het makkelijker vertellen als ze zelf iets geks aan hun oren merken.

Er bestaan ook heel veel gehoortesten speciaal voor kinderen/jongeren, waarbij het gehoor getest kan worden. Of maak er zelf een spel van met bijvoorbeeld ‘ik hoor wat jij niet ziet’! Sluit allemaal je ogen en neem alle geluiden waar.

Ervaringen met oorkapjes

Een maand geleden ontving ik een mail van Alpine met het verzoek om de oorkapjes uit te proberen. Dat was net nadat we een bezoekje hadden gebracht aan Castlefest.

Een festival met een hoop lawaai en er meer kinderen rondlopen met een vorm van oorbescherming. Daar zei ik dus zeker geen nee tegen. Voordat we op vakantie gingen hebben we de koptelefoon al uitgepakt.

In de verpakking vond ze hem namelijk heel interessant en we hoopten dat ze er een beetje vertrouwd mee raakte voordat we op vakantie gingen. In de hoop dat ze hem dan makkelijk op zou houden.

Dat was minder makkelijk gezegd dan gedaan, ik heb hem zelf ook even soort van op mijn hoofd gehad en het is stiekem best wel raar aan je oren. Je hoort alleen niets meer maar het doet ook een beetje suizen.

Het is nog wel even zoeken naar situaties waarvoor deze oorkapjes geschikt zijn. De producent geeft aan dat “

De Alpine Muffy earmuff speciaal ontwikkeld is voor kleine kinderoren en kan in veel lawaaiige situaties gebruikt worden, o.a. bij feesten, optochten, vuurwerk, auto- en motorraces en muziekconcerten. Deze kinderoorkap is ook zeer geschikt voor beter geconcentreerd leren en lezen thuis en op school.”

Op deze leeftijd probeer ik de meeste situaties nog te voorkomen. Voor ons reisje naar Disneyland waren ze echter meer dan welkom. Ik moet er dan alleen nog even aan wennen om ze ook daadwerkelijk in te pakken. Nu ben ik zo stom geweest ze te laten liggen in de accommodatie.

Bij het uitpakken van de tassen kwam onze dochter ze weer tegen. Ze vind ze helemaal het einde en moesten dus ook weer uit de verpakking gehaald worden. Een halve ochtend heeft ze ermee rondgelopen. Voornamelijk op haar hoofd, onder de vermelding van ‘mooi’.

Voor haar is het net als een haarband die ze opzet. Zo fijn dat ze er al zo snel aan gewend is.

Doe jij iets om het gehoor van je kind te beschermen?

Gehoor kind beschermen; gehoorschade bij je baby voorkomen - Mamaliefde
Floortje